Фирмите и граѓаните заглавија 335 милиони евра

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
Граѓаните и фирмите должат рекордни 335 милиони евра во банките кои не може да ги вратат – покажуваат последните податоци на Народната банка, за јануари годинава. Драстично расте бројот на лица и фирми кои се на црните листи на банкарите како „нефункционални“ должници кои тешко дека во овој живот ќе може пак да се задолжат.
Огласите се преполни со запленети станови, автомобили, цела механизација од фабрички погони кои се нудат на продажба, бидејќи должникот заглавил и не може да го враќа кредитот. Податоците покажуваат дека за пет години 10 пати е зголемена вредноста на сомнителните и спорни кредити кои банкарите не може да си ги наплатат. Граѓаните заглавиле по банките со 103 милион евра, а остатокот се ненаплатливи долгови на компаниите. Доминира податокот дека ако во 2007 година заглавувале најмногу граѓаните, сега во дупка кај банките се голем дел од компаниите кои не можат да си ги враќаат долговите. Црните денови за стопанството и за граѓаните почнуваат во 2009 година кога рапидно расте сумата на ненаплатливи побарувања – покажува статистиката.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=1282013326C9204DAA24B4435A07511B

Осмели се !

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Се гледа дека имаме тапа економија кога досегашниот (ако го има уствари ама ај ќе кажеме дека го има) максимален раст е толку низок па да биде врв од кој ќе почне да паѓа во депресија.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.478
Поени од реакции
5.932
Уште кога велат Осмели се , започни свој бизнис.

Да бе , дај ми пари , ако успеам ќе ти вратам дупло , ако пропаднам рачунај дека си ми ги поклонил.

Се повеќе луѓе се гушат во долгови , кај банки , лихвари , пријатели и роднини ... Секој секому должи ... тие што се богати должат пошто сакале да станат побогати , тие што се сиромашни должат пошто сакале да се Осмелат и да ја клоцат сиромаштијата.

Банките се Господ да чува , прочитај само ова за 2008ма :

За цела 2008 година, банките вкупно наплатиле 335 милиони евра од граѓаните на име камати и провизии. Околу 272 милиона евра банките заработија само од камати, а 62,4 милиона евра од провизии. Приходите од камати драстично почнаа да растат со скокот на каматните стапки од втората половина на минатата година.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ваквите кредити се лоши и за банките и за должниците. Ама во лоша економска состојба и тоа се случува. Каматните стапки имаат две страни должник и штедач. Така да балансот треба да биде на правото место. Иако е лоша и непријатна работа банкрот има свое место во системот. Овозможува капиталот да се префрли од лоши инвестиции во добри и кај што треба банките се само посредници на тоа.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
12.004
Поени од реакции
11.937
Прав беше татко ми кога ми викаше учи сине банкар да станеш.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Јас не познавам човек без кредит. Ако има таков нека ми ја каже тајната на успехот.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Стани пратеник.
Или министер. Пасувам за таму. Имам 25 години. Таман за министер. Не правам проблем, може да ме стават за било што, прифаќам и без ресор.

I

Iblis

Гостин
Или министер. Пасувам за таму. Имам 25 години. Таман за министер. Не правам проблем, може да ме стават за било што, прифаќам и без ресор.
Башка ако си понадарена и послушна, на следните предвремени избори пријави се (y)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Пасуваш. Само направи чекор и осмели се.
Дотогаш не заборавај да го плаќаш кредитот, твоја банка, твоја подршка.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Пасуваш. Само направи чекор и осмели се.
Дотогаш не заборавај да го плаќаш кредитот, твоја банка, твоја подршка.
Ха. Има да ги зезнам. Ќе земам кредит, ќе се осмелам и ќе подмитам некој од погорните ресори со него. Со таа плата ќе заборавам дека имам кредит.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ха. Има да ги зезнам. Ќе земам кредит, ќе се осмелам и ќе подмитам некој од погорните ресори со него. Со таа плата ќе заборавам дека имам кредит.
Немаш потреба од подмитување, само пишу му секси порака додека трае седница на пратенички прашања. Таму се палат најмногу.

Kajgana Shop

На врв Bottom