Знам дека не треба да се мешам после фајкла пингот и ако признавам уште не сум го изгледал религиозно како што правам секоја година па на сметка на тоа мислам дека некои работи ended up owning me и тоа е мој крст (topical) што треба да го носам, ама морам да сум дел од историјата каде Ио губи несмасно и по службема должност да се појавам на темава на ваква симболична дата. Знам дека на хартија кога препорачуваш филм може да биде must watch И hate/love но тоа во реалноста не е така црно-бело. За EEAAO ќе повлечам паралела со Тарантино - филмовите на Тарантино се сметаат за must watch и знаеме зошто, може да збориме за лични ствари како имерзија итн но тоа евентуално е резултат на нешто мерливо од масите како добра глума, добра скрипта, добра режија, добра камера и уникатена визија. Како што се праша must watch за прошли години така Тарантино се предлага кога немаме временска рамка. Епа тоа е ЕЕААО бидејќи содржи сѐ поназад набројано, затоа и оцените секаде се високи, затоа Оскар и номинации по фестивали и затоа на многу листи за препорака од прошли години. Затоа што е ЗАБАВЕН! Дали МОЖЕБИ некому нема да се допадне? Апсолутно! Но и како што самиот Тарантино одговара на прашањето why the need for so much gruesome, graphic violence? - BECAUSE ITS SO MUCH FUN IO! И можеби Pulp Fiction нема да се допадне секому, но е далеку од love/hate само оти постојат луѓе како Џејн од интервјуто. Колку е поголем филмот толку повеќе хејтери ќе постојат, но love/hate треба да го резервираме за навистина поларизирачки филмови кои поделуваат нации или за артхаус како тие на von trier каде многу нема да сакаат да гледаат како пар го губи своето бебе низ прозор и нивниот психолошки мелтдаун кој се манифестира преку генитална мутилација, но сепак има луѓе што гледаат нешто во таков филм и е ценет од, да употребам твој термин, филмомани. А не да користиме love/hate за филмови кои се мислиме дали се 6 или 8 од 10. Сите филмови тогаш се love/hate оти на крајот на денот судиш колку ти се допаднал, се друго споменато за единица или десетка е само лампиони. Украсено мислење. За филмови како Antichrist, да, може да обвиниш некого ако willy nilly го препорача бидејќи е навистина love/hate и за многу филмомани must watch, а не да му го замериш истото на Злате за филм како ААЕЕО. Злате процедурално седна, одвои време и си го одбрани коментарот. Вие му го ставивте под прашалник вкусот со “everything shit at once” коментари па кога седна човекот и ве школува мислите се лутел. Епа да, за вкусови не се дискутира, ама за невкусови………
И не, не се согласувам кога некој бара препорака од нешто вредно што му се промакнало годиниве во генерална филм тема да му се предлага must watch филм кој би го мразел, но мора обавезно да го изгледа за да се нарече филмоман и влезе во некој таков престижен клуб на рефиниран вкус. ААЕЕО е must watch филм од последните неколку години и не треба да биде со ѕвездичка love/hate, ако не беше до сега јасно. Па Past Lives e обична драма и повеќе се класифицира во love/hate бидејќи на момент ако скролнеш телефон ќе испуштиш поглед, допир, чувство и може да кажеш какви се овие глупави драми а филмот е… сила. ААЕЕО барем ќе те забавува и да не ти се допадне со акционите сцени, со динамиката и хуморот и секако ќе ти остави макар минимален позитивен впечаток ако имаш воопшто трошка љубов за филмови.
Инспириран од како храбро Злате 20v1 си го одбрани коментарот, така и јас ќе се дрзнам дрско да напишам дека секој што мисли ААЕЕО не треба да се препорачува како еден од подобрите последниве 2–3 години може да се пожали на
темава, бидејќи препознавам патерн.
Навистина воскресе.
Не си во право Тегла. Rон го има изгледано цел освен кредитите преку мемиња, клипс и твитер elevator pitch рецензии. Тој Е негативниот белег, врз нас.
Небитно Донев. Ист карактер тогаш и сега може да има различен контекст и да го направи или расипа продуктот. Воук изгоре многу мостови па има ликови што сега дуваат на сѐ друго. Не дека не гледавме и претходно геј ликови но никогаш не биле вистински проблем како сега. Серии како Will and Grace вртеа повеќе од турскиве, или земи ја Last of Us, Бил и Ели се геј уште од пс2 и немаше беклеш, но сега епизодата со Бил беше универзално мразена бидејќи славеше љубов кога светот беше во шифт и сите беа веќе тригер хепи. Мене ми се допадна но не значи дека дека сакам сите продукти да ми се воук, затоа и не обраќам воопшто внимание на новата Снежана и сличните продукти. Има разлика кога некој е геј како што некој е плав но кога некој е наметнато геј и приказната се ориентира само околу тоа иако треба да раскажува друго, кога некој е геј за fan service итн. тогаш тоа се игнорира и не трошам време ниту да мразам. Низ филмски ленс тоа е просто лош напишан лик и штрчи. Рон или ХелоКити не можеш да ги направиш среќни бидејќи никогаш повеќе нема да судат филм низ такви леќи, бидејќи нивната идеологија е многу силна и многу побитна, многу повеќе од желбата да си поминеш супер у Недела со филм. Претходниот пат кога ги карав побарав барем да гледаат филмови пред да го дискутираат нивните квалитети. Останатите мора да филтрираме, да правиме разлика што е воук што е океј и да се надеваме на подобра декада. Историски имавме декада на хорори, на трилери, на суперхерои, на разбудени па се до следното што ќе капитализира на желбата на масите бидејќи како конзумери со моменталниот внимание спан тешко нешто да остане профитабилно подолго, не без нашето внимание, без нашите желби и пари. Не може таков модел да опстои.
И последно, Ели.
Прегледај го приврзокот 449290
Повеќето сакаат вака да изгледа Ели, но мене многу ми се допаќа кастот со Бела Рамзи. За каде оди приказната, каков лик е Ели и што следи мене ми е одлична бидејќи едно знае да глуми а друго го има тој тешко-да-се-убие rugedy момент во неа. Јас не ја сакам Ели како лик и пишав во гејминг околу приказната, ама кастингот не би го променил и може да се карам со сите тука што се fluid in memes.
Та.