Феминизам!

Член од
13 април 2021
Мислења
3.402
Поени од реакции
11.220
Фемицид било убиство на жена само затоа што била жена... Мислам wtf? Кога се десило тоа убиство на жена само затоа што е жена? Можеби само сериските убијци од типот на Џек Мевосек или Гери Риџвеј, ама и тие се воделе од нивниот болен фетиш да убијат битие што е физички послабо од нив, т.е. класични пореметени психијатриски случаеви.

Јас сум сигурен дека ооогромен од сите убиства на жени во позадина стоело причина (уште еднаш ќе го пишам ПРИЧИНА) поради тоа што се убиени...а не ради тоа што се само жени. Тоа е најслабиот доказ што може да се користи при вакви случаеви, ама ете благодарение на модерниот феминизам, потпомогнат од сите тие НГО + ЛЏБТ секти, овој термин фемицид (и другите "циди") добива на популарност.
Femicide or feminicide is a term for the murdering of females, often because of their gender. Femicide can be perpetrated by either sex but is more often committed by men.

Како би го превел ова?

Инаку не знам како е во казненото право и дали се разликува фемицидот од обичното убиство. Според мене, и не би требало да биде така, затоа што убиство е убиство независно од полот на личноста.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.084
Поени од реакции
30.137
Фемицид било убиство на жена само затоа што била жена... Мислам wtf? Кога се десило тоа убиство на жена само затоа што е жена? Можеби само сериските убијци од типот на Џек Мевосек или Гери Риџвеј, ама и тие се воделе од нивниот болен фетиш да убијат битие што е физички послабо од нив, т.е. класични пореметени психијатриски случаеви.

Јас сум сигурен дека ооогромен од сите убиства на жени во позадина стоело причина (уште еднаш ќе го пишам ПРИЧИНА) поради тоа што се убиени...а не ради тоа што се само жени. Тоа е најслабиот доказ што може да се користи при вакви случаеви, ама ете благодарение на модерниот феминизам, потпомогнат од сите тие НГО + ЛЏБТ секти, овој термин фемицид (и другите "циди") добива на популарност.
Нас ни е чудно оти реално тука нема, ама во светот постои.
Во дупката во светот Индија намерно ги убиваат женските деца, и затоа уствари имаат диспропорционална демографија со 100 мажи на 1 жена.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.022
Поени од реакции
9.352
Пази богати....едуцирај си ја ќерката да не трпи ефтини трикови на холивудски приказни од типот Бони и Клајд, а синот како да ги применува тие трикови? Стереотипно размислување кое не го очекував од тебе дечко. Обвинувањето на жртвите (сугерирање дека жените едноставно треба да ја "држат главата надолу за да не нае*ат") е скроз погрешен начин да едуцираш некого. Одговорноста да се елеминира насилството е кај оние што го вршат, а не кај оние кои се ранливи на него.
Не беше муабетот за едуцирање син туку ќерка и нигде не реков како треба син да се едуцира. Светов е гадно место за живеење и пожелно е да си немаш работа со погрешни луѓе у ни една можна ситуација....тоа е мојот совет.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.431
Поени од реакции
87.091
Femicide or feminicide is a term for the murdering of females, often because of their gender. Femicide can be perpetrated by either sex but is more often committed by men.

Како би го превел ова?
Па пишав, убиство на жена, само затоа што е жена, ама поентата ми беше дека е глуп терминот и не држи вода, ама ете насилно се бутка со сила во јавноста (со се другите "циди" што не сакам да ги знам) да се прикаже на уште еден начин дека жената е угнетувана во модерново општество, особено од страшниот патријахален маж.

Еве пример утре да ми се закачи некоја пореметена, да ми го пукне филмот и во афект да ја убијам, како што ќе ми се рачуна тоа? Класично убиство или фемицид?

Нас ни е чудно оти реално тука нема, ама во светот постои.
Во дупката во светот Индија намерно ги убиваат женските деца, и затоа уствари имаат диспропорционална демографија со 100 мажи на 1 жена.
Па убаво пиша "дупката Индија" каде 95% се нецивилизирано племе кое се мава со лајна од крави и прават фешта од тоа... Е таму може да се користи "фемицид" ако толку сакате (општо зборам, не за тебе лично), кај нецивилизирано, просто, неуко племе кое јаде лајна од крави, и прават чорба од сопствената мочка.

Ама овој термин се користи претежно во либерално-западниве земји, а еве веќе и тука пушти корени, нажалост.

Член од
23 август 2024
Мислења
368
Поени од реакции
694
Премногу бла бла за тешко срање. Јавниот дискурс треба да се брани од употреба на вакви термини со нивно игнорорање. Затоа што кога еднаш ќе влезат во него, се малоциозни и го напаѓаат самото ткиво на општеството. Кога еднаш ќе почне да се зборува за фемицид, личните заменки, трансмажи и трансжени, тие стануваа нешта, добиваат супстанца. Буквално тоа му се случи на американското општество.

Треба да се игнорираат и да се препуштат на сопсвената имплозија во неважност. Не само термините, туку и мороните кои се обидуваат да ги протнат во јавниот дискурс.

Kajgana Shop

На врв Bottom