Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
1. Напајањето што го линкуваше е ѓубре.

2. Матичната ја стававме да биде поефтина, за да имаш пари за процесор и графичка, ако идеме на скапа матична како таа од 5000, нема да ти остане за другите делови, мора да биде избалансирана конфигурацијата.

3. Ако прашуваш вака јавно на форум, биди спремен да го прифатиш она што ти се предлага, затоа што не е се во бројките, има многу парамтери што се зимаат во предвид кога се одбира одредена компонента, така да ако сакаш да продолжиме, ќе мора да го прифатиш она што ќе ти го кажам дека за одредена сума ти е најдобар избор, ако не мислам дека не планирам да се натегам и да ти објаснувам што е подобро од што, затоа што очигледно не си доволно запознаен со хардвер, и немам време да објаснувам и пишувам долги текстови за да го направиш најдобриот избор, и повторно да го купиш она што без објаснување би требал.

Одлучи се која варијанта ја сакаш, и ако се согласуваш со мене наведи за што ќе се користи компјутерот, како и тоа кој модел на хард диск го имаш сега, дали е SATA или IDE.
Ахам , во ред е друже ..значи вака еве направи ми конфигурација само од матична , процесор,рам меморија, напајање и графичка.. компјутерот ке се користи за гејминг.. значи да ги подржава сите нови игри и да се играт со добра резолуција ..како што сe Battlefield 3 Dirt 3 Need for speed the run.. и да не набројувам знаеш..хардискот е Seagate Barracuda 7200.11 500gb SATA 3.0GB/s .. тоа е се ..

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
E така, тоа веќе личи на пост. Хардот ти е ок, еве другите компоненти.

CPU: - 7200.
MB - 3300.
RAM: X2 1200.
GPU: 7750- > Мебис 5500.
PSU - 2700.

19.990 се на се.

Член од
3 август 2012
Мислења
60
Поени од реакции
12
E така, тоа веќе личи на пост. Хардот ти е ок, еве другите компоненти.

CPU: - 7200.
MB - 3300.
RAM: X2 1200.
GPU: 7750- > Мебис 5500.
PSU - 2700.

19.990 се на се.
Се е ок ставарно ме убеди сеа..ке размислам за ова ке пишам што се случило утре..
Иначе , ај тем олам дај ми повеќе информации за графичката стварно незнам за која се работи ако може некое линкче ..ии да сет компјутери..можам да купам онлајн и да ми го донесат дома купеното ?

VENOM

تعيش حياتك بالطريقة التي
Член од
5 октомври 2008
Мислења
1.664
Поени од реакции
535
CPU - i5 3570k 13800ден.
MB - ASUS P8Z77-M 6200ден.
RAM - 4GB DDR3 1600Mhz Kingston CL9 Hyperx Genesis 1400ден.
PSU - CoolerMaster eXtreme Power 500W 4000ден.
---------Gigabyte Superb Real Power 620W 3900ден.

Вкупно: ~25500ден.

Со оverclock 4.3Ghz и графичка од средна класа(моментално без графичка) дали би требало појако напојување(и кое напојување е подобро) и што би смениле до таа цена?
-Overclock со кулер кој не спаѓа во оваа конфигурација

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
CPU - i5 3570k 13800ден.
MB - ASUS P8Z77-M 6200ден.
RAM - 4GB DDR3 1600Mhz Kingston CL9 Hyperx Genesis 1400ден.
PSU - CoolerMaster eXtreme Power 500W 4000ден.
---------Gigabyte Superb Real Power 620W 3900ден.

Вкупно: ~25500ден.

Со оverclock 4.3Ghz и графичка од средна класа(моментално без графичка) дали би требало појако напојување(и кое напојување е подобро) и што би смениле до таа цена?
-Overclock со кулер кој не спаѓа во оваа конфигурација
Чим веќе можеш да дадеш 4000 ден. за напојување, додај уште некоја стотка и земи Cm SIlent Pro 500W, многу подобро и од двете коишто си ги навел. Ќе биде доволно за графичка од средна класа.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Ми треба предлог за стабилно и тивко напојување до околу 2000 денари, ќе ми треба за ПЦ-то у спална :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ми треба предлог за стабилно и тивко напојување до околу 2000 денари, ќе ми треба за ПЦ-то у спална :)
До 2000 ден. најдобра опција ти е Spire 420W, или Chiftech 405W Arena така нешто беше напојувањето само не сум сигурен дали е точно до 2000 ден. или малце повеќе. И двете ги имаше во Мебиус.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
До 2000 ден. најдобра опција ти е Spire 420W, или Chiftech 405W Arena така нешто беше напојувањето само не сум сигурен дали е точно до 2000 ден. или малце повеќе. И двете ги имаше во Мебиус.
Spire-от НЕ, ми рикнаа 2 такви за 4 години, мислам дека CM 400w Elite ќе биде најдобра опција.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
12
Поени од реакции
1
Деновиве треба да купам декстоп компјутер,
ќе може ли совет од каде да купам и која цена, реално не се разбирам во перфоманси, ми треба да е добар, онака просечен компјутер кој ќе ме служи добро и квалитетно. Воедно кои перфомарнси треба да се,

Се надевам ќе добијам помош.

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
^ Никој не може да ти каже колку моќен компјутер ти треба, не знаеме за што ќе го користиш ни па колку пари планираш да потрошиш.

Некоја општа препорака за budget компјутер кој ќе се користи за сурфање, office и за играње по некоја игра:

G540 + H61 плоча ( или B75 ако ти треба SATA 3, USB 3.0 и остали тракатанци ) + 4 GB DDR3 RAM минимум ( 8 GB preporaka ) + Radeon 7750 + 500GB или поголем HDD + PSU/Case комбо некое евтино ( + препорака за подобро напајање, мада не е пресудно ). Тоа би те коштало околу 300 евра +- 15.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Како би ги оцениле брендовите на лаптопите. Тука пред се мислам на квалитет и исклучиво на македонскиов пазар.
Еве, како грубо би ги рангирале следниве: Dell, HP, Lenovo, Acer, Asus, Toshiba, Fujitsu, Sony?
Јас многу многу не се разбирам ама кога би ме прашал некој вака би ги подредил:
1. Sony
2. Dell
3. Hp
4. Lenovo
5. Toshiba
6. Acer
7. Asus (уште не знам зошто имам лошо мислење за Асус, каков беше еден 12-13 инчен во Нептун мх мх-цел метален, како Мекбук беше-уствари за квалитет реков...)
8. Fujitsu

Ова е лично според мене што не значи дека е точно, сепак сакам да чујам и ваши мислења.

п.с. Од Apple намерно не ги стаив, нема потреба да се збори за нив :)

Па ај да ве прочитам :)

C

cige

Гостин
Како би ги оцениле брендовите на лаптопите. Тука пред се мислам на квалитет и исклучиво на македонскиов пазар.
Еве, како грубо би ги рангирале следниве: Dell, HP, Lenovo, Acer, Asus, Toshiba, Fujitsu, Sony?
Ова е лично според мене што не значи дека е точно, сепак сакам да чујам и ваши мислења.
п.с. Од Apple намерно не ги стаив, нема потреба да се збори за нив :)
Па ај да ве прочитам :)
1.HP
2.Lenovo
3-7. Тука некаде се сите
8.Acer

C

cige

Гостин
Lenovo пред Dell?
Да! Dell беа најпродавани затоа што беа најефтини, како што сега се Acer. И во последно време дигнаа цена кога веќе добро се пробија на пазарот. Lenovo се најстар производитен на лаптопи и долго време држеле прва позиција во квалитет.

Kajgana Shop

На врв Bottom