Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

snowmen

The Rock
Член од
26 јануари 2009
Мислења
108
Поени од реакции
1
дечки дај понудете некоја конфигурација до кај 25000-26000 без монитор....солидно да биде:smir::smir:

I'm The Rock

има ли некое место кај со може да се замени старо за ново...и како одат цените:tv:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
дечки дај понудете некоја конфигурација до кај 25000-26000 без монитор....солидно да биде:smir::smir:

I'm The Rock

има ли некое место кај со може да се замени старо за ново...и како одат цените:tv:
Види, мислам дека во темата за проценка на конфигурации напишав 1-2 комбинации за тие пари.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
814
Ramot sepak e vazen

Mislam deka si vo pravo vo veza so ramot,no ne 100%.Zosto?
Zatoa sto sum videl pc-nja koi deka kade podobro i pobrzo rabotele so edna plocka poveke ram.Na primer,mojov koga go kupiv bese 2005 i imase 256 mb ram,bese digitronce,a sega mu bapnav 2x512=1gb ram i vednas dise kako da jadel bronhi.Znam ke reces zastaren e,no covece razlikata e ocigledna,pozdrav

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Што мислите за следнава конфигурација :

AMD Athlon 5000 64 AM2 Dual Core
3 GB
320 GB HDD SATA
Nvidia EN 9400GT 1GB DDR
DVD-RW LG

С

Спенсер

Гостин

3 GB
320 GB HDD SATA
Nvidia EN 9400GT 1GB DDR
DVD-RW LG
хммм....не е баш добра,графичката е слаба,процесорот е среден, хардискот незнам која марка али тоа според потреба... за што ке ја користиш конфигурацијава??? исто и рам имаш доволно!

Zatoa sto sum videl pc-nja koi deka kade podobro i pobrzo rabotele so edna plocka poveke ram.Na primer,mojov koga go kupiv bese 2005 i imase 256 mb ram,bese digitronce,a sega mu bapnav 2x512=1gb ram i vednas dise kako da jadel bronhi.Znam ke reces zastaren e,no covece razlikata e ocigledna,pozdrav
да да, нормално дека е важен и рамот...абе сите компоненти се важни,некој помалце некој повеќе...иначе има гооолема разлика и од 512 до 1гб, осетив!!!

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130

3 GB
320 GB HDD SATA
Nvidia EN 9400GT 1GB DDR
DVD-RW LG
Неможам да ти кажам ништо дур не чујам колку пари кошта и за што мислиш да ја користиш. Вака на прв поглед е lowrange компјутерче погодно за тинејџер на кој му го купуваат првиот ПЦ да се учи на него.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.237
Поени од реакции
30
Неможам да ти кажам ништо дур не чујам колку пари кошта и за што мислиш да ја користиш. Вака на прв поглед е lowrange компјутерче погодно за тинејџер на кој му го купуваат првиот ПЦ да се учи на него.
okolu 16000

С

Спенсер

Гостин
:pos2::pos2:а да ти кажам дека ја се учев на Семпрон 1.6, 512рам, FХ 5200,.....:pos2::pos2: се зависи од тоа за што ке го користи!!! за игри-NO WAY!!! барем 9600ГТ

Ultra-Laser

Hack The Planet
Член од
21 јули 2006
Мислења
139
Поени од реакции
15
Еве сеа ке ти казам објаснам глеам не ти е јасно. :)

Сега кога имаш 1 Gb Ram доколку мозеш најди ги истите апликации,програми и слично преформатирај го компјутерот и стави ги нив. Ке видиш дека ке лета. Во што е поентата

Компјутер како компјутер или работи или не . Не може да застаре и да кочи или да трокира :)

Поентата во се е дека го гази времето со новите програми и постигнувања.Секоја нова програма си бара позахтефни ресурси. То значи дека ти ако ставиш winamp 2.90 И winamp 5.5 компјутерот ке работи многу поразлично.Истото се работи за секоја програма. Доколку сакаш да ти биде пак како што викаш дека ти бил коа си го купил сите програми што ги користиш запиши ги на еден лист седни си на нет и симни ги од нив старите верзии. Компјутерот ке ти работи како што ти работел некогаш. Мислам дека објаснив малце.

Член од
4 септември 2008
Мислења
39
Поени од реакции
3
Л И Ч Н О М И С Л Е Њ Е ! ! !

Ги читам коментарите за машините и доаѓам до заклучок дека луѓево (децава) се такмичат кој ке има појака машина, а се се сведува на употреба на ПЦ-ата за игри, гледање на некој ДВД филм, интернет и за учење на почетници.
Не ми е јасно зошто се фрлаат толку големи пари за игри кога може да се игра на конзоли кои се поевтини и на телевизори па дури и на големи ЛЦД или ПЛАЗМА екрани каде визуелниот ефект од игрите е многу поголем.
Силни машини со јаки процесори според мое мислење се употребуваат за обработка на аудио и визуелни фајлови, обработка на 3-Д, а посебно во пост продукција каде треба многу време за обработка односно рендерирање на видео фајловите.Воедно најсилните процесори се употребуваат во програми за математички пресметки каде децималите изнесуваат и повеќе од 10 места, односно во научни цели.
Вака се се сведува на играње, пишување на по некој текст, срфање на интернет,гледање на понекој ДВД филм и други небитни работи.Конфигурациите за овие задачи нема потреба да се толку силни и да чинат толку пари со оглед на тоа дека истите за многу кус период застаруваат, а се појавуваат нови компоненти со се поголеми перформанси.
Од ова следи дека размазените татини синови и ќерки секогаш ќе бараат повеќе пари за некоја надградба или купување на нов ПЦ како би биле во тренд и би ги играле најновите игри.
Не сакам да ме сватите погрешно, но мојата тенденција е реално да се согледаат работите, а децава да бидат поскромни во барањата кон родителите бидејки родителите не се свесни колку пари фрлаат за задоволување на суетите на нивните размазени деца.
Ве поздравувам сите Вас кои ве среќавам овде на форумов и посакувам барем малку да допре до вашата свест моево излагање и мислење.

ВАСИЛАКИ - стар компјутерџија уште од 1980 година на ИБМ машини, кога персоналците сеуште не беа измислени, а повеќето од вас биле во Родина (штркова) ливада.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Л И Ч Н О М И С Л Е Њ Е ! ! !

Ги читам коментарите за машините и доаѓам до заклучок дека луѓево (децава) се такмичат кој ке има појака машина, а се се сведува на употреба на ПЦ-ата за игри, гледање на некој ДВД филм, интернет и за учење на почетници.
Не ми е јасно зошто се фрлаат толку големи пари за игри кога може да се игра на конзоли кои се поевтини и на телевизори па дури и на големи ЛЦД или ПЛАЗМА екрани каде визуелниот ефект од игрите е многу поголем.
Силни машини со јаки процесори според мое мислење се употребуваат за обработка на аудио и визуелни фајлови, обработка на 3-Д, а посебно во пост продукција каде треба многу време за обработка односно рендерирање на видео фајловите.Воедно најсилните процесори се употребуваат во програми за математички пресметки каде децималите изнесуваат и повеќе од 10 места, односно во научни цели.
Вака се се сведува на играње, пишување на по некој текст, срфање на интернет,гледање на понекој ДВД филм и други небитни работи.Конфигурациите за овие задачи нема потреба да се толку силни и да чинат толку пари со оглед на тоа дека истите за многу кус период застаруваат, а се појавуваат нови компоненти со се поголеми перформанси.
Од ова следи дека размазените татини синови и ќерки секогаш ќе бараат повеќе пари за некоја надградба или купување на нов ПЦ како би биле во тренд и би ги играле најновите игри.
Не сакам да ме сватите погрешно, но мојата тенденција е реално да се согледаат работите, а децава да бидат поскромни во барањата кон родителите бидејки родителите не се свесни колку пари фрлаат за задоволување на суетите на нивните размазени деца.
Ве поздравувам сите Вас кои ве среќавам овде на форумов и посакувам барем малку да допре до вашата свест моево излагање и мислење.

ВАСИЛАКИ - стар компјутерџија уште од 1980 година на ИБМ машини, кога персоналците сеуште не беа измислени, а повеќето од вас биле во Родина (штркова) ливада.
Е јебига тоа е со децава, хистерија. Тато има пари, па тато дај 2000 евра за компјутер за да имам најубав у клас и сите други дечиња да ми завидуваат.

Ја еве да си признаам, компјутеров мој да го купи чоек денеска, ке го кошта некои 700 евра, а до ден денес на 90-100% се терети само кога играм GTA 4, значи реално гледано, сум џитнал едно 200 евра у ветер, пошто речиси никогаш не го возам фулл.

Тоа ти е исто ко да купиш Ферари и да го возиш на скопскиве улици полни со дупки и нерамнини, со 40-50 на саат(А кутрото Ферари шиба 80-90 у прва:pos2:)

Член од
18 април 2007
Мислења
372
Поени од реакции
32
ПОЗДРАВ ДО ВАСИЛАКИ! :helou:
ЗДРАВО ГЕНЕРАЦИЈО!! ПАМТАМ И ЈАС IBM SISTEM 360
ИНАКУ , ВО ПОТПОЛНОСТ СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТЕБЕ

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Е јебига тоа е со децава, хистерија. Тато има пари, па тато дај 2000 евра за компјутер за да имам најубав у клас и сите други дечиња да ми завидуваат.

Ја еве да си признаам, компјутеров мој да го купи чоек денеска, ке го кошта некои 700 евра, а до ден денес на 90-100% се терети само кога играм GTA 4, значи реално гледано, сум џитнал едно 200 евра у ветер, пошто речиси никогаш не го возам фулл.

Тоа ти е исто ко да купиш Ферари и да го возиш на скопскиве улици полни со дупки и нерамнини, со 40-50 на саат(А кутрото Ферари шиба 80-90 у прва:pos2:)
Mozda si u pravo ama za pc-ta, inaku za ferarito kade i da kupis ima i dupki i sekade ima SPEED LIMIT ! ! ! :toe:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако можеш да купиш јак компјутер, негледам причина зошто не би купил еден.

Kajgana Shop

На врв Bottom