ФИЛМСКИ ВРЕМЕПЛОВ 1923-2022 (Патување 41: 1962 - 09.12-22.12.2024)

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.725
Поени од реакции
14.634
34. 2007

Hot Fuzz

nsglirjkkbvj3vsd8jq2.jpg

Еден од најдобрите полицајци во Лондон го префрлаат на работа во мало населено место. На почетокот му е досадно, монотоно без партнер, критикуван од колегите. Доза незгодни случувања во малото местенце ќе бидат причина Николас Ејнџел да го покаже на дело тоа што го знае. Заедно со неговиот партнер.
Не го видов жанрот на филмов пред да го пуштам, гледам полицајци, си викам ова добра некоја акција со висока оценка. Првите сцени умрев од смеење, викам шо е воа бе. Или ќе биде одлична комедија или на пола филм ќе тргне во надолна линија. Амаа филмов си издржа до крај со класичниот британски хумор и спонтани кадри. Филмов ми легна баш ама баш добро. Скоро секоја сцена беше со доза хумор, обичен ама квалитетен. Многу ми се допадна и кинематографијата, дефинитивно ќе изгледам уште некој филм од Едгар.Одличен филм, топ 3 комедии за мене.

5/5

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.725
Поени од реакции
14.634
34. 2007

Disturbia

Disturbia-195706121-large.jpg

После загубата на татко му, тинејџер пројавува агресивни испади и го удира својот учител по шпански. Добива три месеци домашен затвор. Слободното време го пополнува со шпионирање на соседите со двоглед и разкривајќи ги нивните приватни животи. Најпрвин фокусот му е врз секси соседка, во која што се вљубува. Ќе почнат заедно да ги следат соседите, по што ќе почнат дека еден од соседите е сериски убиец.
Океј филмче ама малку преевидлив и детски.
Сара Роемер каква мачкица е па па..

3/5

Џ

Џонтра Волта

Гостин
34. 2007

Disturbia

Прегледај го приврзокот 420058

После загубата на татко му, тинејџер пројавува агресивни испади и го удира својот учител по шпански. Добива три месеци домашен затвор. Слободното време го пополнува со шпионирање на соседите со двоглед и разкривајќи ги нивните приватни животи. Најпрвин фокусот му е врз секси соседка, во која што се вљубува. Ќе почнат заедно да ги следат соседите, по што ќе почнат дека еден од соседите е сериски убиец.
Океј филмче ама малку преевидлив и детски.
Сара Роемер каква мачкица е па па..

3/5

Го имаш глеано?

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Shooter (2007)

Двајца снајперисти ги поебуваат на една мисија, едниот гине а другиот иде у пензија и 3 години живее у планина. Доаѓаат едни високи претставници од безбедноста на САД или што и да беа, и го бараат овој да им помогне да смисли план за убиство на претсетаделот ама тоа ќе биде за цел да се фатат оние кои стварно планираат атентат. И го местат овој да испадне дека он го скинал фактички, и од тука почнува рамбо сценарио каде овој сам против сите се бори, се тепа, преживува све и свашта, и така. Од оние класичните акциони филмови, не палат тие кај мене ама Кејт Мара имаше добри цициња па затоа ќе добие една климава 7ца.

Марк Волберг иначе е главен актер, Дени Гловер, господинот Раде Шербеџија, Мајкл Пења, еден грк што личи на Антонио Кандрева и така.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
@Zlatikevichius ќе има некоја пауза нешто? :D
Да, ова беше последното патување со времепловот. Мора да го одмориме, зашто многу жешко е, ќе прегрее. Се гледаме назад во некоја друга година во септември!

Убав одмор на сите!

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
По летната пауза, времепловот го продолжува своето патување. А прва година по паузата е годината на моето раѓање. :P

1726495167828.png

Недела 35: 1984 - 16.09-22.09.2024

1984 е година во која се случува еден пресврт во кинематографијата во Америка: многу научно фантастични и фантастични филмови се снимени. Таа е година во која за прв пат по 7 години на американскиот бокс офис најголема заработка има филм кој не е режиран од Стивен Спилберг или Џорџ Лукас.

Во таа година Disney го создава Touchstone Pictures студиото кое ќе биде задолжено за филмови за повозрасна публика. Друго познато студио: Tri-Star (заедничка соработка на Columbia Pictures, HBO и CBS) го снима својот прв филм. Принц го снима својот прв филм - Purple Rain. А Ghostbusters станува комедија со најголема заработка во САД во историјата.

На 14 декември, по повеќе од година дена хајп и чекање, излегува Dune.

Во 1984 се родиле: Оливија Вајлд, Клер Фој, Америка Ферера, Оли Мурс, Обри Плаза, Аврил Лавињ, Ешли Симпсон, Кејти Пери, Кели Озборн, Фин Витрок, Скарлет Јохансон, сега веќе починатиот Гаспар Улиел, Тео Џејмс и како што спомнав погоре, вашиот модератор. :P

Починале: Џони Вајсмилер, Ричард Бартон, Труман Капоти, Франсоа Трифо и многу други.

На филм дебитирале: Џенифер Конели, Џони Деп, Руперт Еверет, Колин Фирт, Сара Мишел Гелар, Вал Килмер, Енди Мекдауел, Френсис Мекдорманд, Алиса Милано, Тим Рот, Александер Скарсгард, Мариса Томеи, Кен Ватанабе и Мишел Јео.

1726496337616.png

1726496374792.png

Листа со сите номинирани за Оскар: https://letterboxd.com/unofficialampas/list/57th-academy-awards-oscars-1985/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
53. The NeverEnding Story - Wolfgang Petersen (1984)
1726605972338.png

Филм кој го имав гледано како дете, но не ми беше логнат на LB. Заедно со Времеплов, уште еден филм снимен според една од најомилените лектири од детството, „Бескрајна приказна“ од Михаел Енде која толку многу ја сакав, што, се сеќавам, ја прочитав 2 пати. Но за филмов имам mixed feelings. Прво - да, потсетува многу на приказната, но во мојата меморија истата таа е далеку пожива, посветла. Филмот е помрачен и додека книгата е наменета за некое 12-3 годишно дете, филмов не знам баш дали е за таа возраст. Второ - за тоа време верувам дека биле WOW, но од сегашна перспектива визуелните ефекти ми делуваа многу наивно и нереалистично. И трето - филмов завршува со своевиден клифхенгер, остава простор и за други приказни, а колку што знам, снимени се и негови продолженија, додека романот се заокружуваше многу убаво со уште една сцена во библиотеката / книжарницата или што и да беше тоа. Во секој случај, по 3 месеци негледање филмови, не беше лош ре-старт. Една слаба 7/10 од мене.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Stranger Than Paradise (1984)

Филм со тројца карактери и нивниот однос еден со друг. Тетка му на Вили му се јавува и му кажува дека братучедка му Ева треба да преспие неколку дена кај него пошто првично она требало да ја прими ама отишла у болница. И доаѓа оваа, живеат заедно, се зближуваат и она треба да си замине. После една година Вили и другар му Еди идат кај неа да у градот да ја посетат. И така.
Црно бел филм, досаден, така лабав, у свој стил Џим Џармуш, ме замараше малце поише пошто ништо не се дешава, си следиш спора драма, не дека е многу лошо ама што знам, не ми се свиѓаше нешто посебно. А и скроз надвор од форма сум па барав нешто кратко и лесно, а требаше Амадеус да го гледам.

5/10 оценка.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
Сум закржлавел по летната пауза. Сосема заборавив на времепловот. Па ајде, да го пуштиме на ново патување:

1728321178772.png

Недела 36: 2022 - 07.10-13.10.2024

Една од годините во кои на Холивуд му беше побитна инклузивноста од квалитетот, па завршивме со многу лоши филмски остварувања. Но се надевам ќе најдеме нешто кое ќе биде гледливо.

Во 2022 починаа: Сидни Поатје, Гаспар Улиел, Вангелис, Реј Лиота, Жан-Луи Тринтињан, Оливија Њутн-Џон, Волфганг Петерсен, Жан-Лук Годар, Кулио, Арон Картер и многу други. Слава им.

Верувам дека се родени многу идни филмски ѕвезди за кои до прва ќе слушнеме.

1728321997742.png

1728322104810.png

Сите филмови номинирани за Оскар, тука: https://letterboxd.com/roother/list/academy-awards-2023/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
54. Turning Red - Domee Shi (2022)

1728757464203.png

Денес најлесно да гледам филм е ако истиот е гледлив и за децата, па така изборот за 2022 падна на анимираниот Turning Red на Дизни. Филмов го почнав тогаш кога излезе и се сеќавам дека заспав по само 15 минути и никогаш не го продолжив. По многу нешта ме потсетуваше на Encanto, само во некој азиски сетинг (иако дејството се случува во Торонто, Канада, главните ликови се едно семејство Азијати, не сум сигурен точно од каде). Не можев да не ги најдам сите woke елементи кои се неизбежни изгледа, што е тажно, но за жал - таква е реалноста. Но имаше моменти што ми се допаднаа, како приказната за растењето и тинејџерскиот пркос, но и песните на Били Ајлиш и Финеас О'Конор кои беа забавни и лесно запамтливи. Од мене само 6/10.

McLovin

Член од
11 август 2016
Мислења
3.725
Поени од реакции
14.634
36. 2022

Puss in Boots:The Last Wish

IMG_0308.jpeg

Мачорот во Чизми го живее својот последен од 9те животи. Дознава за начин, уплашен од смртта, како да си ги врати предходните животи и тргнува во поход со уште неколку пријатели.
Многу интересна анимација, добра приказна и забавни моменти. Вреди да се гледа!

4/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
1728931769325.png

Недела 37: 1978 - 14.10-20.10.2024

Годината на Брилијантин, Супермен, Ноќ на вештерките...

Годината во која очите за прв пат ги отворија Володимир Зеленски, Ештон Качер, Данаи Гурира (Мишон од TWD), Џејмс Франко, Сандра Хулер, Кумаил Нанџиани (Динеш од Silicon Valley), Џим Стурџис, Ана Торв (Оливија Данам од Fringe), Даниел Брул, Зои Салдана, Никол Шерцингер, Мишел Родригез, Вес Бентли, Ренди Спелинг, Ашр, Гаел Гарсија Бернал, Иан Сомерхалдер, Џереми Стронг, Џон Леџенд, и многу други.

Годината во која не напуштија многу филмски професионалци, актери, актерки, продуценти, режисери, продуценти...

Годината во која светот на филм прв пат ги виде: Педро Алмодовар (како режисер), Кевин Бејкон, Џонатан Бенкс, Џим Белуши, Били Кристал, Џејми Ли Кертис, Џули Делпи, Марк Хармон, Вуди Харелсон, Ед Харис, Роберт Земекис (режисер), Том Вејтс, Жан Рено, Кристофер Рив, Лиам Нисон, Лори Меткалф, Џон Малкович, Мајкл Китон и многу други.

1728932778691.png

1728932810583.png

Сите номинирани за Оскар: https://letterboxd.com/unofficialampas/list/51st-academy-awards-oscars-1979/

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
Поради заминувањето на Џонтра, кој беше единствен кој не дружеше тука, и останавме само двајца меѓу кои само јас треба да ги гледам постарите филмови, Времепловов ќе го паркираме на неодредено време, додека не се појави некој кој ќе не дружи во патувањето низ годините.

Kajgana Shop

На врв Bottom