- Член од
- 7 февруари 2005
- Мислења
- 688
- Поени од реакции
- 76
хехех како си ме насмеал..Не ме Зезај ти е омилена фраза и Тапа муабет хехехехехехеххе АЈт
Не ме зезај! :Тхехех како си ме насмеал..Не ме Зезај ти е омилена фраза и Тапа муабет хехехехехехеххе АЈт
E тука си во право. Зато сите македончиња ко ќе одат Германија, само директори работат...кој е тапа муабет бе????Како може шумарски инжењер да работи како кравар.Оди види дали го има тоа во Германија.
Шо те гледам смешен...Ко прво, Германија не е Македонија. И неможи секој да заврши факултет. За тие што ќе завршат, пеки, има тест период да поработи некаде. И тоа од факултет ја наоѓаат работата. Ама немој да мислиш дека тие таму се будали и не знаат да те одценат колку вредиш. За 3 дена ќе имаат слика дали имаш шанса да напредуваш или не. А ако не те бива дека бидиш „поттрчко“ до крајот на животот (од калибарот нишај врата земај плата) малку морген.Колку и да ја познава струката и ич да не ја познава за него има работа со тек на времето ќе се научи, ако се научи ќе напредува ако не ќе биде поттрчко цел живот на некој што се научил ама нема да биде Говедар!
Јас имам чистачка Германка, плус цело време враќаме азиланти од таму. И исто сите викаат , во Германија не е розово. Или обратно беше, не ми текнува сега.Немој да мислиш дека во Германија се е розево!
ДаДали врските имаат пресудна улога?
Не сме убер затуцана земја со опаѓачка образовна прогресија, сепак се наоѓаат и правите луѓе на соодветни места и без партиска книшка или врски.
...еееј, се развила темава... Врските како врски се пресудни во јавна администрација или слично... Можеби и на други места... Но, квалификациите како такви се пресудни за работењето, за секојдневното извршување на обврските и за напредување во компанијата...Да, факт е дека луѓе со солидно образование кај нас често работат нешто што не им е по струка, но дали е тоа така затоа што навистина не може да се најде работа во Македонија? Дали врските имаат пресудна улога? Или во поново време кога секој сака што е можно повеќе да заработи, сепак внимава на тоа кој вработува и колку е истиот квалификуван?
Edna rabota e ziva vistina...nikoj nema od doma da dojde i da ti ponudi rabota...jas baram, i ke baram, a vo meguvreme ne sedam doma, volontiram, odam na praksa, znachi se nadevam na se zivo i divo, networking i se ostanato, i baram i ke baram i znam deka ke najdam...ali preku vakvoto mi e koga ke mi kazat: ej abe ne apliciraj- toa mesto ti e veke popolneto....ali kaji da e imam feeling deka ke vi se pofalam vo skoro vreme deka se pronajdov sebesi , na pozicija kakva sto sakam ( samo se plasam da ne e nadvor od MKDЗа секого има место под сонцето... само прашање е дали личноста ќе ги засука ракавите и ќе работи за да се докажи (некогаш и за џабе, да неречам без заработувачка) или ќе дреми со коментарот дека нема работа во Македонија. Никој од дома нема да ти речи бујрум ќе те туриме директор. Се се стекнува со труд.
Друга работа... што мислите, сите ќе работите по професијата? Дај боже да е така, ама не е. И не е тоа само кај нас, секаде во светот е така. И пак се вртиме на погорното... боље ишта него ништа, рекле комшиите на север и се во право. Колку информатичари, економисти, правници има што завршиле па кој работи таксист, кој земјоделец...
Вработи се на некое друго место, а во меѓувреме барај работа во банка... И не ме гледај мене, јас можеби имам вујко владика, па со една песна ги решава проблемите. Гледај ти што можеш да постигниш. А со седење дома, напредокот во кариерата ти е 0.
И нешто околу болдот: немојте да си мислите дека со едно парче хартија (сродно со тоалетна) можете да се сметате за ПРЕквалификовани. Оти животното школо се брои. Што ти пишале во индексот, никој нити ќе те праша нити ќе го интересира.
Битно е да се пронајдиш... иако некогаш за тоа треба да подостариш. Инаку, каде ќе се пронајдиш и не е така битно. Што ако е надвор од Македнонија? Ако сакаш да се вратиш по 3 - 4 години, ќе се вратиш со одлични препораки. Тогаш искуството нема да ти биде никаква препрека.kaji da e imam feeling deka ke vi se pofalam vo skoro vreme deka se pronajdov sebesi , na pozicija kakva sto sakam ( samo se plasam da ne e nadvor od MKD