Урбана мафија или љубоморен народ?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Зошто секој објект кој се гради во државава дури и да е со уредна документација (навистина уредна) наоѓа на аверзија кај народот?
Зошто мора се што се гради да ни смета? Секогаш се вадиме на изговори како "зеленило ќе се уништело" и слични тракатанци.

Зошто бе луѓе волку револт од секоја станбена зграда која ќе никне? Свесни ли сте дека автоматскиот процес на урбанизирање си влече и вакви последици? Мислите дека навистина нема потреба од нови објекти?
Зошто само некој мора да се буни за нешто?

Зошто секогаш се употребува поимот "УРБАНА МАФИЈА"?
 
Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Golem broj od lugjeto sekoe novo gradenje go smetaat kako divogradba zaradi nivnoto golemo prisustvo vo nasata banana-drzava. Ne sum mnogu zapoznaen so ova, ama sepak znam po nesto.
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
До мојата зграда, на површината на едно мини паркче ќе се гради зграда. Фино лепо, паркчето порано било конфискувано, и сега со денационализацијата му е вратено на сопственикот. И комшииве одма: "Ааааа...Ууу..." ми ѕвони еден шупак од зграда на врата и ми вели: "Ај да се организираме да протестираме против зградава шо ќе ја градат".
Му велам "В'ред, а уствари што против зградата, аргумент?" И ќути.

Е што де против зградата?
 
Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Misticen, mislam deka toa e poradi narodot. Toj narod porano ziveel vo vreme na komunizmot vo Makedonija i sega mu e cudno, neprifatlivo toa sto se vrakja imotot na vistinskite sopstvenici. Ova go znam zatoa sto i tatko mi imase ist takov problem. Lugjeto koisto nemale imot koj bil zemen od drzavata vo 1945 ili pokasno ke smetaat deka nelogicno e sto sopstvenicite na toj imot si pravat sto sakaat so nivnoto parce zemja. A i taka treba da bide zatoa sto sekoj sto saka moze da pravi so nesto sto e negovo.
 

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
Завист, омраза, ситење - принципите на малограѓанштината.

Сепак, кај што се гради противправно, треба да се интервенира. Како на Водно без дозвола, како некои што го крадат дворот на комшијата, Кејот на Вардар, градското земјиште.
 
Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Drzavata ne prevzema nisto protiv divogradbite. Cel avtopat Tetovo-Skopje e poln so kukji od koi site do edna se divogradbi. Toa stoi nekolku godini i seuste nikoj nema prezemeno nisto za da se spreci toa. Aj da ne pocnuvam da zboram za onie koisto imaat postaveno tezgi na avtopatot mislejki deka toa e pazar. Denes sabajlevo odev od Skopje nakaj Tetovo i eve sto vidov. Od desnata strana na patot se prodava bostan, ovosje i zelencuk. Vo planinata pazardziite imaat postaveno improvizirani magacini. Ponatamu od dvete strani na avtopatot ima mnogu nezakonski izgradeni Albanski kukji (nemam nisto protiv Albancite kako nacija, samo mi smetaat vakvite raboti). Na sekoi tru kukji ima po edna nezakonski izgradena dzamija. Po patot pominuvaat deca kako da e toa ulica vo grad. Drzavata ne prezema nisto protiv ova. Togas kako sakame da prevzeme nesto protiv divoto gradenje i site drugi problemi?

Mozebi del od postov bese out of context, ama sakav da go iskoristam toa kako primer.
 

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Највише ме нервира шо секој што гради нешто гледа да е што поблиску до центар,пр.Рамстор.На тоа место требаше да има паркинзи со кои бајаги ке се растеретеше околината.
Не сум против тоа да се гради,ни требаат многу работи.Само изгледа како никој да не води сметка кој каде гради.
Трговски центар,ок,ама направи го на периферија од град,направи доволно паркинг места,па кој сака да пазари или да тепа време нека седне у кола и нека отиде.
 
Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Mad Maxx, politikata na turskata kompanija kojasto go izgradi Ramstore e da pravi trgovski centri vo centarot na gradot. Sprotivno od trgovskite centri vo evropskite metropoli koi se gradat vo periferijata, trgovskite centri vo Istanbul izgradeni od istata turska kompanija se naogjaat vo centarot na gradot.
 

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
SpAcE_c0wb0y напиша:
Mad Maxx, politikata na turskata kompanija kojasto go izgradi Ramstore e da pravi trgovski centri vo centarot na gradot. Sprotivno od trgovskite centri vo evropskite metropoli koi se gradat vo periferijata, trgovskite centri vo Istanbul izgradeni od istata turska kompanija se naogjaat vo centarot na gradot.
Абе друже.ако Истамбул се наоѓа у урбанистички хаос не мора и ние да ги следиме.Секогаш земаме лоши примери.У Турција да не се градеа згради со тиња и трски место бетон и арматура,немаше да има толку мртви
у земјотресите со ги погодија.Во центрите на европските метрополи има паркови,фонтани,шеталишта а не грдосии.
 
Член од
4 септември 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ако објектот е изграден со градежно - техничка документација тогаш е глупаво да се збори за урбана мафија. Прашање е дали треба да се издаде документација за секое место каде што се сака да се гради. Е овдека можеме да разговараме за урбана мафија каде што општинските совети изгласуваат никакви урбанистички планови па после е крив некој што изградил објект со дадена документација. Јас би го вратил прашањето многу назат во времето кога Македонија беше дел од тогашна Југославија каде имаше големи мирациони движења од село во град. Во тоа време се купуваше земја која беше национализирана и сопствениците можеа само да ја наследуваат земјата но никако не можеа да ја продаваат. Такви делови во Скопје се дел од Гази баба, дел од Лисиче после зградите према Горно лисиче, дел од Радишани, Кучевишка бара и други сега да не ги набројувам. Зошто тогаш беа изградени толку многу диви објекти за кои ништо не говорите (дали тогаш постоела урбана мафија или не) 0а говорите за некој објект кој е изграден согласно дадена градежно - техничка документација. За оваа тема можам да говорам до бескрај но сепак би оставил простор и на останатите учесници да можат да кажат и да размислат многу подобро за даденава тема.
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
A ova se vika vadenje od arhiva tema 3 god lezela tamu i ozivea

na temata...mentalitet glup ete toa e zavist
 

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Ај више кога почнавме со ретро активација:)
Зошто секогаш се употребува поимот "УРБАНА МАФИЈА"?
За да звучи опасно, и да се употреби некој нов збор пред кооперација (до 19:00 максимум)

Што знам малце ми е смешно ова во врска со зеленилото. Ене им го Водно, дај нека се организираат да штрајкуваат за тоа да Водно стане некое асално место, за зеленило.
Јебига, сакал у Центар да живее? Нека мириса асвалт. Сака зеленило? Македонијава цела има тоооооооооооолку многу места зелени што глава нема да може да дигне...убав викенд во некое село на некоја планина ќе му биде таман, башка добро е и за нервите:)
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Проблемот лежи во создадената психотична состојба кај народот од недокваканите урбани проекти и згради кој не се вклопуваат воопшто во амбиентот.Во Македонија сеуште владеат комуњарски архитекти,дилетанти од прв ред,слично е и со урбанистите.Сите тие се со сила создадени архитекти и единствено нивните решенија се земаат во обзир,единствено нивната изработка на техничка документација и дозвола за градба се разбира како сериозна.Тоа се случува и денес,антиталентите од урбанисти партијски поврзани во обете политички опции ги нагрдуваат Македонските урбани средини,особено нивните централни подрачја.Овие архитекти во школо наместо банки цртаа штали,наместо бизнис центри цртаа затвори,наместо плоштади цртаа асиметрични и нефункционални писти за чавки и гулаби,со поила наместо фонтани за истите птици.Нивните проекти подоцнаа победуваа на конкурси или сега на тендери.Талентот на вистинските талентирани архитекти и урбанисти паѓаше во втор па и трет план,тие стануваа обезвреднети и омаловажени како да се тотални аматери во нивниот ранг.Разочарани од сопствените сограѓани сите фатија други работи за да преживеат,ја запоставија архитектурата и им оставија на оние кој цртаа штали наместо банки да се “грижат“ за урбанистико-архитектонската иднина на Македонија која стана катастрофа невидена и која го изгуби она за што Курбизје своевремено рекол:-Ако сакаш да видиш навистина функционална и хумана градска архитектура тогаш појди во Македонија,таму ќе ја најдеш.
Токму од такви “ругоби“ наместо градби народот стекна фобија по автоматизам па денес е тешко да увериш некого дека она што се гради во центар може навистина да биде привлечно,функционално.:toe:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom