Увоз на брендирани производи и нивна заштита

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.077
Поени од реакции
11.347
Зависи што увезуваш, генерално не можеш да регистрираш производ кој веќе е регистриран и постои како интелектуална сопственост и бренд, за да регистрираш ти продукт во ДЗИС продуктот треба да е 100% твоја изведба односно да е 100% развиен од тебе.

Кога сакаш да увезеш бренд ти не купуваш од фирма извозник туку од дилер за тој пазар, пример сакаш да купиш Тошиба батерии и се јавиш во Јапан, ќе те одбијат и ќе те упатат кај РЕГИОНАЛНИОТ дистрибутер за Тошиба за ЈИЕ, со нив договор склучуваш ама немаш екслузивно право само ти да го увезуваш тој продукт, зошто ако некој друг ако се упати до Тошиба ЈИЕ и плати минимум количина ќе добие роба...

Зависно од продуктот и замислената дистрибуција и зависно колку си ти голем во сличен бизнис во овој регион може да добиеш екслузивен увоз ама ќе мораш да продаваш големи количини за минимална заработка на други кои ќе сакаат да ги продаваат производите, не знам дали ме разбираш...

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
Дали во Македонија и јас треба да ги регистрирам производите во Државниот завод за индустриска сопственост за да не можат други фирми да ги увезат и да се декларираат како генерални увозници,дилери и дистрибутери или правото на ексклузивност го стекнувам со потпишување на договор со фирмата извозник.
не знам дали треба во мк да се регистрират производите, ама тоа во никој случај нема да ги спречи другите (легални) увозници да увезуваат (легална, оригинал) роба. државата единствено може да спречи да се увезуваат фалсификати. и тоа веројатно ти ќе треба да ги откриеш и да фаќаш врски у инспекција...
е сега, ако се работи за облека - тешка работа! амди бајрам(тм) е на влас..

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
не знам дали треба во мк да се регистрират производите, ама тоа во никој случај нема да ги спречи другите (легални) увозници да увезуваат (легална, оригинал) роба. државата единствено може да спречи да се увезуваат фалсификати. и тоа веројатно ти ќе треба да ги откриеш и да фаќаш врски у инспекција...
е сега, ако се работи за облека - тешка работа! амди бајрам(тм) е на влас..
Ке направам реклама преку споредба.

Спорт М е увозник,дилер и дистрибутер на адидас и сигурно е регистриран во Државен завод за индустриска сопствености па целата продажба во Мк оди преку него.Јас ако замам роба од него имам документ и можам да ја продавам робата,во спротивно ако ми најдат од истата роба без документ(од Спорт М) истата ќе ми ја запленат.Дали јас ако увезам адидас на царина нема да ми ја пуштат робата со образложение дека веќе има застапник во Мк за адидас.

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360

Спорт М е увозник,дилер и дистрибутер на адидас и сигурно е регистриран во Државен завод за индустриска сопствености па целата продажба во Мк оди преку него.Јас ако замам роба од него имам документ и можам да ја продавам робата,во спротивно ако ми најдат од истата роба без документ(од Спорт М) истата ќе ми ја запленат.Дали јас ако увезам адидас на царина нема да ми ја пуштат робата со образложение дека веќе има застапник во Мк за адидас.
точно ли е ова? како може Спорт М да се регистрира како единствен увозник? мислам дека нема тоа. државата не одредува увозници. башка што тоа е монополско однесување - имаме и закон против тоа. ако треба да се носи нешто во завод за инд сопственост - однеси и ти писмо од твојот прозводител/мастер дилер и готово. ама тоа пак не те прави ексклузивен и единствен. барем јас така мислам

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Не можеш да заштитиш такво нешто. Барем според јас тоа што знам.
Пазар е ова.
Дали ти ќе увезеш сто парчиња од некој производ како единица фирма, или сто фирми по едно парче на фирмата во странство (извозникот) и е сеедно.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.296
Поени од реакции
18.297

Не нема да ти ја запленат ако имаш договор со фирмата Адидас(дали преку регионален претставник)..Државата нема никаква улога во ова,ти си се договараш со самата фирма дали ќе бидеш единствен претставник,или они лиценцата ќе им ја продаваат и на други фирми.Ти кажав примери на многу брендови кој имаат повеќе дистрибутери,па не глеам тие што се отворени 2ри да бидат затворени.

Kajgana Shop

На врв Bottom