- Член од
- 23 јуни 2008
- Мислења
- 9.265
- Поени од реакции
- 5.045
Ох мори мајко. Па сите добри професори од актуелните факултети избегаа на приватните. никој не ти работи за плата од 500 евра ако може за плата од 3000 евра. Така да дека тоа се поклавификувани тешко, помина тоа време.
А рејтингот на државните допрва ќе паѓа и за неколку години ќе го снема земено предвид што се случува таму монентално сега.
Гледам ...сите избегаа ...
Значи прочитајте пред да застанете во одбрана на своите факултети ..
Никој не ОСПОРУВА дека ПРИВАТНИТЕ факултети ке ги ПРЕМИНАТ ДРЖАВНИТЕ во *јачина* и *ефикасност* но ... ДАЛЕКУ Е ТОЈ ДЕН КОГА ТОА КЕ СЕ СЛУЧИ ВО МАКЕДОНИЈА .
Благодарам =)
пс:Убаво ти појаснија другите па нема потреба да се замарам јас да линкам професори =)
А МиТ не го ни споменувај =)
МИТ нема врска со американскиот *МИТ* ако веќе ти прави мерак =)
пс:Јбг ...Некои професори работат за пари и се должни и сито и решето да го трпат на приватните додека на државните за тие 500евр(што не се 500 верувај ... него се мн. повеќе) се бог и батина =)
Дека на државен факултет има поквалитетни кадри има стопати поквалитетни кадри према приватен. Јас сум на европски и добро знам дека колегите што ги имам нема никогаш да имаат ниво на знање како некој што работел постојано како на државните така и на другите факултети. Јас сум прва година сеа, а кај и да е ќе ја завршам прва година и разговарам со еден професор околу предметите и околу програмата во првата година. Јас искрено му кажав на професорот дека предметите во прва година ми се многу глупи и дека повеќето предмети нема да ми требаат понатаму а тој фино лепо ми одговори "Предметите се така направени и програмата за да можат студентите од средната класа на знаење да положат" и во право е чоекот не е ни тој крив ни деканот што поради лигушите и мамините деца што ги има на факултетот. Од страна на праксата неможам да се пожалам многу се учи исто така и на вежбите, ама тоа што нема шанси да излезат квалитетни кадри нема да излезат. Истите тие сега што ми се колеги и што не учат и што немаат интерес кон програмирање или кон другите делови од ИТ по завршување на факултетот мама или тато ќе ги вработат негде, а со нивното знаење и неспособност да се снајдат при едно работно место за кое би сонувал пропаѓаат фирми. Јас да не речам одвај собрав пари за да одам на приватен и единствено нешто поради кое се запишав таму е дипломата која не ми е толку важна колку што ми е важно да научам програмирање (нешто кое повеќе сам го научив одколку да чекам да ми го кажат на факс).
Еве повели ... од *колега* од Европски ... Истото што ја го паламудам 10 страни назад =)
Ти ги болдирав дури за полесно да ги најдеш.!