Турција 20 економска светска сила

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
море блгар, ова е од ЕУ, а плус и не се развиени толку
Пак си помисли дали е от ЕУ или сека држава решава дали да учествува...
Швеjцариja и Норвегиja, не са во ЕУ,па учествува во ESA?
За развиеност-провери и тогава зборуваj.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Турција може да ја прегази грција и не се плаши од неа а тоа го кажуваат и секојдневните прелети на турските фантоми низ егејот. Друго ако турција се плашеше немаше да заземи 37% од кипар кога таму живееа само 18% турци и да ја претвори во уште една Турска република. Трето грција нема пари повеќе за купување оружје и муниција за истото а турција ги нижи фабриките за оружје по нато стандарди (за грците и бугарите на форумот!!!).

Турција произведува под лиценца но не копии тику надградба на оружјата. Еве на пр. хеликоптерот ТАИ-129 атак. Турција плати лиценца на италија за хеликоптерот
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Зарем мислиш дека ако Турција ја нападне Бугарија или Грција, само на тоа ќе остане ?
Кој знае каков механизам ќе се повлече и каков чекан по глава ќе ја удри Турција.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
Зарем мислиш дека ако Турција ја нападне Бугарија или Грција, само на тоа ќе остане ?
Кој знае каков механизам ќе се повлече и каков чекан по глава ќе ја удри Турција.

Колку што им удри кога го окупираа Северниот дел на Кипар, едноставно ги прегазија грците, а светот само гледаше..

Турција не е како нас,, или како други балкански земји...
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.442
Колку што им удри кога го окупираа Северниот дел на Кипар, едноставно ги прегазија грците, а светот само гледаше..

Турција не е како нас,, или како други балкански земји...
Турција извршила инвазија на Република Кипар во 1974 и после тешки борби и огромни загуби успеала да окупира 1/3 од велесилата Кипар.
2010... некои сеуште се гордеат со тоа...:tapp:
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
Турција извршила инвазија на Република Кипар во 1974 и после тешки борби и огромни загуби успеала да окупира 1/3 од велесилата Кипар.
2010... некои сеуште се гордеат со тоа...:tapp:
Море блгар, па целта не им беше да го окупираат целиот кипар, туку само северниот дел..

Колку сте глупи вие блгарите:tapp:
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.442
Море блгар, па целта не им беше да го окупираат целиот кипар, туку само северниот дел..

Колку сте глупи вие блгарите:tapp:
блгар :pos2:

а чекај сега, се гордееш со тоа што турција извршила агресија врз мала,слабовоооружена,независна и суверена земја?
и што извршила окупација?
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.800
Поени од реакции
1.031
блгар :pos2:

а чекај сега, се гордееш со тоа што турција извршила агресија врз мала,слабовоооружена,независна и суверена земја?
и што извршила окупација?

Како прво,се гордеам само со Македонија, а како второ кога е во прашање Турција вс Грција и Блгарија, тогаш навивам за турците....
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.108
Поени од реакции
3.359
Турција може да ја прегази грција и не се плаши од неа а тоа го кажуваат и секојдневните прелети на турските фантоми низ егејот. Друго ако турција се плашеше немаше да заземи 37% од кипар кога таму живееа само 18% турци и да ја претвори во уште една Турска република. Трето грција нема пари повеќе за купување оружје и муниција за истото а турција ги нижи фабриките за оружје по нато стандарди (за грците и бугарите на форумот!!!).

Турција произведува под лиценца но не копии тику надградба на оружјата. Еве на пр. хеликоптерот ТАИ-129 атак. Турција плати лиценца на италија за хеликоптерот
Викаш Турските фантоми а? Сигурно знаеш тој авион на која генерација летала припаѓа.
Да беше така едноставно, што чекаат Турците досега, што не ја прегазат Грција?
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Турција располага со 3162 оклопни возила м113 кои самата ги модернизира. Еве како тече тоа:--- надополнето ---

Некои грци и бугари од форумот зборуваат лиценци цели време, па нека произведуваат и тие под лиценци оружја вредни милиони долари..

Турција ја плаќа лиценцата за некое оружје и не произведува копија од него туку го зема за основа слично како југославија со плаќањето на лиценцата за тенкот т-72 и врз негова основа го произведе м84

Еве на пример некои лиценцирани оружја на турција.

Борбениот хеликоптер Т-129.


еве го и неговиот прв лет:

Турција има намера да произведе од 51 до 90 вакви хеликоптери а заинтересирани се за набавка и неколку земји како азербејџан, кувајт, емиратите, јордан, пакистан. Турција ги задржува сите авторски права за овој хеликоптер а цената на проектот ќе достигне до 3 милјарди долари. (ајде бугарчиња и гркулина каде сте, произведете вие ако имате толку долари само за еден проект)

Е сега, италјанскиот А-129 е земен како основа и турскиот Т-129 има доста разлики од него во позитивна смисла.

Еве ги кои се тие разлики: турскиот од италјанскиот е: 2.32 метри подолг, 5 сантиметри повисок, има 400 килограми поголема носивост, 40 километри на час е побрз, 51 километар може да лета подолго од италјанскиот без дотур на гориво и слетување, може да достигне 1371 метар поголема висина од италјанскиот, вертикалното забрзување му е за 3.8 метри во секунда поголемо од италјанскиот и целата електроника и наоружување се целосно различни.

Самоодната турска хаубица Т-155 Фиртина.
Оваа хаубица турција ја произведува како надградена верзија на јужнокорејската k9 thunder. Цената на овој проект ќе достигне милијарда долари.
Турција до сега произвела 150 а има намера да произведе 350
Еве ги разликите со корејската верзија: турската е: 9 тони потешка, 10 см поширока, 70 см повисока, има 10 километри поголем дострел, и само 1 км на час е побавна од корејската

Турскиот тен Митуп Алтај, за основа е земен јужно корејскиот K2 Black Panther

Еве го турскиот:


Еве го корејскиот:Турскиот тенк алтај е единствениот тенк во светот кој може да се движи 4.1 метри под вода.
Турција планира производство на 1000 вакви тенкови во 4 генерации и секоја наредна генерација ќе биде со поинаква надргадена верзија, а првите 250 тенка турската армија според договорот со компанијата отокар на која владата на турција му додели 500 милиони долари за дизајнот и изтражувањето на овој тенк, треба да ги добие до 2015 година.

Е сега разликата меѓу грција и турција во однос на тенковите е тоа што грција веќе не може да купува тенкови, на нивото на овој тенк грција купи пред неколку години 170 леопарди 2а5 кои уште ги нема платено а германија се закани пред неколку месеци и дека ќе ги бара назад а исто така и нема средства за доволно муниција за нив поради големите трошоци за набавка а другите тенкови се кршеви како и другите турски тенкови освен сабра тенкот кој е надградена верзија на м60 патон во израел и турција има 170 такви. Значи грција во иднина ќе го гледа развитокот на турција од место а да не ја спомунувам и задолженоста “ко грчка“

--- надополнето ---

Викаш Турските фантоми а? Сигурно знаеш тој авион на која генерација летала припаѓа.
Да беше така едноставно, што чекаат Турците досега, што не ја прегазат Грција?
Не намеравам да комуницирам со тебе бидејќи имаш нула знаење а огромна желба за комуникација, но ај ќе те научам нешто..

Ако дојде момент и причина ќе ја прегазат како и многу пати до сега (како со кипар, битката на сакарија и др)
е сега за Ф-16. Ти како толку паметен треба да знаеш дека овој фантом самиот се дели на генерации а и сеуште се произведува како во САД така и во Турција. Значи производството не е запрено. Турција ги модернизира сите до последниот стандарт block 52 ccip а во тек е и производство на уште 30 вакви авиони во турција така да бројот ќе достигне 240, 83 повеќе од твоите гркулина.

Од 2013 година турција почнува производство на стелтот ф 35 од 116 до 150 авиони. Грција со ова конечно ќе биде декласирана
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.108
Поени од реакции
3.359
Не намеравам да комуницирам со тебе бидејќи имаш нула знаење а огромна желба за комуникација, но ај ќе те научам нешто..

Ако дојде момент и причина ќе ја прегазат како и многу пати до сега (како со кипар, битката на сакарија и др)
е сега за Ф-16. Ти како толку паметен треба да знаеш дека овој фантом самиот се дели на генерации а и сеуште се произведува како во САД така и во Турција. Значи производството не е запрено. Турција ги модернизира сите до последниот стандарт block 52 ccip а во тек е и производство на уште 30 вакви авиони во турција така да бројот ќе достигне 240, 83 повеќе од твоите гркулина.

Од 2013 година турција почнува производство на стелтот ф 35 од 116 до 150 авиони. Грција со ова конечно ќе биде декласирана
Немој толку да ме научиш, ќе ме препросветлиш. :pos2:

Турција во војната со Грција за островот Кипар изгуби околу 500 војници и над 20 летала, додека Грчките загуби беа едвај 160 тина војници.
Турција последен пат кога го нападна Балканот доживеа огромни загуби и пораз.
http://en.wikipedia.org/wiki/First_Balkan_War
Всушност во скоро сите војни Турција имала поголеми загуби од непријателот, што за Турците најверојатно е стандард.
Дури и кога се наоѓале на победничката страна, а победници биле само ако некој стоел на нивна страна.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_War

И сега за Ф-4 Фантом. Значи Ф-4, а не Ф-16. Разликата од Ф-4 до Ф-16 е огромна. Твоето знаење со ова паѓа во вода како камен.
Фантомот не се произведува повеќе, (можеби само како тренажен авион) и за армијата го користат само Турците, и Грците.

За Ф-35ката да не правиме муабет однапред. Досега тој проект наиде на толку проблеми, што е неизвесно дали ќе биде пуштен во употртеба некогаш. А да не зборуваме па за лиценци.


ПС, следниот пат кога ќе пробуваш да ме поднаучиш нешто, прво ти сам читни, а не вака да тресиш глупости ма кои ќе ти се смеат. Само совет.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Немој толку да ме научиш, ќе ме препросветлиш. :pos2:

Турција во војната со Грција за островот Кипар изгуби околу 500 војници и над 20 летала, додека Грчките загуби беа едвај 160 тина војници.
Турција последен пат кога го нападна Балканот доживеа огромни загуби и пораз.
http://en.wikipedia.org/wiki/First_Balkan_War
Всушност во скоро сите војни Турција имала поголеми загуби од непријателот, што за Турците најверојатно е стандард.
Дури и кога се наоѓале на победничката страна, а победници биле само ако некој стоел на нивна страна.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crimean_War

И сега за Ф-4 Фантом. Значи Ф-4, а не Ф-16. Разликата од Ф-4 до Ф-16 е огромна. Твоето знаење со ова паѓа во вода како камен.
Фантомот не се произведува повеќе, (можеби само како тренажен авион) и за армијата го користат само Турците, и Грците.

За Ф-35ката да не правиме муабет однапред. Досега тој проект наиде на толку проблеми, што е неизвесно дали ќе биде пуштен во употртеба некогаш. А да не зборуваме па за лиценци.


ПС, следниот пат кога ќе пробуваш да ме поднаучиш нешто, прво ти сам читни, а не вака да тресиш глупости ма кои ќе ти се смеат. Само совет.
До кога ти ќе стекнеш некое знаење глупсон еден изгледа ни основно образовани немаш а се трудиш да се фаќаш во костец со високо образовани луѓе. Повеќе јас образование имам отколку ти години.. а изгледа освен македонски јазик со селски дијалект друг јазик не знаеш, тоа е очигледно. јАС ЗБОРУВАВ ЗА Ф 16 А НЕ ЗА Ф 4

A USAF F-16C over Iraq in 2008 Role Multirole Fighter National origin United States Manufacturer General Dynamics
Lockheed Martin First flight 2 February 1974 Introduction 17 August 1978 Status Active - ОВДЕ ЧИТАЈ АКО НЕ ЗНАЕШ ШТО ЗНАЧИ БАРАЈ ПРЕВЕДУВАЧ
Primary users United States Air Force
25 other users (see operators page) Number built 4,400+ Unit cost F-16A/B: US$14.6 million (1998 dollars)[1]
F-16C/D: US$18.8 million (1998 dollars)[1] Variants General Dynamics F-16 VISTA Developed into General Dynamics F-16XL
Mitsubishi F-2


Во инвазијата на кипар турците (заедно со кипарските турци) имаа 838 загинати додека грците (заедно со кипарските грци) имаа 1380 загинати. Пошто многу знаеш англиски еве ти од википедија ако знаеш што значи тоа

Casualties and losses

Turkish Cypriots:
340 killed
1,000 wounded
Turkish Military:
498 killed
1,200 wounded
20 aircraft destroyed or disabled


Cyprus:[citation needed] />1212 killed />1,141 wounded
Greece: />168 killed />148 wounded

Во кипар 18% од население беа турци а турција освои 37% колку што претходно бараше во ултиматумот а можеше и цел кипар да го освои. САД во таа војна беа на страната на турците бидејќи хенри кисинџер стави вето во советот за безбедност на он за забавување на турската инвазија и преговори, така да одтогаш турците се истурија врз кипар и стотици илјади грци ги истераа од нивните огништа а се доселени и голем број турци од анадолија

грција 4 века беше под турска чизма а потоа ги избрка македонците од егејска македонија од најплодното земјиште и мисли дека е голема.
 
Член од
28 јануари 2010
Мислења
493
Поени од реакции
117
И сега Република Кипар са во Еу, со голем квалитет на живот а Северен Кипар са непризнати, живеат во мизериа.
наскоро гледах по телевизиа како живеат двата дела и турците од северен плачат дека са разделени и требува да ги ручат вошките наместо да са заедно.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom