Турција и Русија во битка за Македонија

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
Односите на религиозните заедници не треба да звучи парадоксално и од секогаш го имало, дури во во време на меѓусебна војна. Тоа што не сме признаени не не прави помалце православни. Има уште неколку ортодоксни Цркви што не се признаени, како на пример, Црногорската, Украинската и можда уште некои, како и 6 ориентални ортодоксни цркви, и кога ќе ги земеш како бројка верниците, ќе видиш дека пола верници се од признаени цркви, а пола од непризнаени.

Да не оставам погрешен впечаток .
На мене признавањето од другите цркви ниту нешто ми значи ниту го сметам за потребно . Нашиот народ во оваа црква се раѓа , се венчава , и погребува.......ништо повеќе од тоа не треба.

Ти велиш ....‘тоа што не сме признаени не не прави помалце православни ‘ ...а јас се сомневам дали тие воопшто не сметаат за христијани ?!
Затоа и ја направив споредбата со харе-кришна.

Поентата пак ќе ја повторам...значи нашиот национален интерес пред се !!!!!!!

Па сигурно дека повеќе за почитување е католичкиот бискуп Киро Стојанов кој користи македонски јазик во литургијата отколку православниот Антимос од Солун кој за време на проповед повика да се искрши македонската радиостаница во Лерин.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
Да не оставам погрешен впечаток .
На мене признавањето од другите цркви ниту нешто ми значи ниту го сметам за потребно . Нашиот народ во оваа црква се раѓа , се венчава , и погребува.......ништо повеќе од тоа не треба.

Ти велиш ....‘тоа што не сме признаени не не прави помалце православни ‘ ...а јас се сомневам дали тие воопшто не сметаат за христијани ?!
Затоа и ја направив споредбата со харе-кришна.
Тука си прав, највеќе за тоа со црвено што ти е напишано. Пред извесен период отприлика пред една година дознав еден факт што ме извади од кожа. Значи една моја познаничка е мажена со Грк, и за да се венча во Грчка црква барале повторно да ја крстат, дека нашето крштение не го признаваат, тоа е врв на ароганцијата. Мислам дека само Атинската Архиепископија (и тие под нејзина директна управена) идат толку далеку, тоест Пеќката Патријаршија иако не не признава, сепак не иде до толку да не омаловажи.
Ваквиот арогантен однос не е само кон нас и ние не сме први (не би навлагал сега во причините), туку и кон 6 други цркви (наречени Ориентални Ортодоксни Цркви со преку 100 милиони верници) денеска непризнаени(меѓу кои и славната Александриска Патријаршија). фактички Атинската Архиепископија ќе се запамти како озлогласената црква која го направила најголемиот раскол во православието. И тоа главна причина била национализмот на Грчката црква. Поточно барање екслузивно право дека тие цркви се Грчки. Ориенталните ортодокси немаат никаков проблем со останатите признати(и непризнати) православни Цркви, освен со Грчката, која полека но сигурно самата си ја плете изолацијата.

Поентата пак ќе ја повторам...значи нашиот национален интерес пред се !!!!!!!

Па сигурно дека повеќе за почитување е католичкиот бискупот Киро Стојанов кој користи македонски јазик во литургијата отколку православниот Антимос од Солун кој за време на проповед повика да се искрши македонската радиостаница во Лерин.
Види религијата е индивидуална желба, не е политичка одлука. Затоа реков, во Македонија ги има скоро сите религиозни групи, и секој може да одбере што сака и да си ја проповеда својата вера.
Само не ми се јасни некои луѓе кои на пример викаат ајде да станеме католици или протестанти или Унијати или whatever и тоа го викаат како да е некоја одлука која ќе ни реши нешто или која може да се донесе на референдум.
Кога сме веќе кај националниот интерес, можам слободно без никакво двоумење да кажам дека најголемиот чувар на националниот интерес, култура, јазик и традиција низ долгите векови на ропство ни била Македонската православна црква. Народот знаел да ги процени влијанијата на Фанариотите и тие во Грција биле враќани по Вардар од народот.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
WATCH THE VIDEO:
POGLEDNETE GO VIDEOTO:
Абе ако е силата на армијата пресудна за нашиот избор помеѓу Турција и Русија, тогаш незнам зошто воопшто се отвараше ваква тема.

Или па веќе да биде поинтересно, да споредиме на пример со 1/4 црноморска флота. Ако е веќе војна да биде интересна.

Joakim

Skopjanecot
Член од
17 јули 2008
Мислења
534
Поени од реакции
71
Само не ми се јасни некои луѓе кои на пример викаат ајде да станеме католици или протестанти или Унијати или whatever и тоа го викаат како да е некоја одлука која ќе ни реши нешто или која може да се донесе на референдум.
Прашањето јас го разбрав како хипотетичко , односно што би било кога би било , гледано од гео-политички аспект......и како такво е сосема легитимно.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
Прашањето јас го разбрав како хипотетичко , односно што би било кога би било , гледано од гео-политички аспект......и како такво е сосема легитимно.
Едно такво прашање поставено во Украина створи длабоки поделби во религиозната, а подоцна и во етничката структура во таа држава.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Моето наградно прашање е зошто не станеме католици. ама, ете со такви како тебе кои сигурно ќе ја бранат МПЦ до последниот џип и хотел што ќе го украдат, ние ќе бидеме православни каури за поткусурување на Балканот.
За да не бидеш за подкусурување треба прво да се спастриш самиот себе.
А за МПЦ, за џипови, за хотели, тоа е грев што го прават.
Но тоа што е учење, вера, тоа што таа го носи во себе има вредност.
Ако ти таа вредност неможеш да ја најдеш, барај ја на друго место.
Или ајде за атеистиве да видиме.
Кој ги измисли динамитот, пушката, атомската бомба, лабараториските вируси итн итн ...

Катиллик е катиљ, а право и прво славно е нешто што од дамнина ни е дадено.

M

.:makedonec:.

Гостин
WATCH THE VIDEO:
POGLEDNETE GO VIDEOTO:

Залудно е да правиш вакви споредби... и илјада видеа да ставиш тешко дека тое ќе промени нешто, Русија со САД се најмоќни воени сили и тоа е ФАКТ ! ... Турција може е јака ако правиме споредба со грчката или ерменската војска, ама за руската ни од близу , добро знаеме како завршуваат тие што и покажуваат заби на русите, дури и САД и ЕУ неможеа да им помогнат на грузијците кога јадеа ќотек во Август 2008, не оти русите толку имаа некој потреби да ги потепаат својте соседи (заради некоја си таму покраина Ј.Осетија ,која е парче земја колку градот Скопје и Тетово заедно- на пример) ама целата работа беше да покажат дека не спијат и дека следат многу добро што се случува, е сеа тоа што турците пробуваат да им парираат на русите е сосема погрешно, бидејќи ако се срчкаат русиве ќе можат да изведат брзи напади од блиските авиациски бази во Гјумри, Сочи и Грозни, кој се на неколку стотици километри од Турција, (Гјумри е на 50км од Турција) ... во овие бази русите имаат доволно авиони за да го направат парампарче Трабзон, а па да не збориме за напад на турските ВВС, :pos: се знае во русија нема заебанција со C-400ракетните системи, никој не би сакал да го наруши нивниот воздушен простор (ќе му биде ноќен кошмар)

P.S - не се заебавајте да не го тупиме самата територија и дава предност огромна на Русија против било кој непријател, на 17 000 000 површина имаш место за тактизирање, и тешко можеш да изгубиш, посебно ако имаш милион - два регуларна војска како што има Русија тешко дека некој ќе се осмели за напад, на Турски авион до Москва му требаа пола ден летање :pos: ... а рускиот за 15-20 минути е пред Анкара (дали и толку) !

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Да ве прашам само нешто големи спасители на религијата, како Русите станаа христијани?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
Да ве прашам само нешто големи спасители на религијата, како Русите станаа христијани?
Оки еве да речеме дека си во право и дека колективниот премин во друга религија е можен, и ќе не стави во некоја многу подобра положба одошто таа што ја имаме сега.

И сега, пошто таа иницјатива (тука на темава) потекнува од тебе. Де пробај подетално образложи како тоа би можело да иде, кои би биле опасностите, кои би биле бенифициите, што ќе се случи со веќе поставените останати религиозни центри. Значи еве, јас сум пред се националист, ако е твојата перспектива добра, нема зошто јас да не ти се приклучам и да ја пропагирам.

Ама пред се барам длабоко образложение, со што е можно повеќе прашања одговорени.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347

Владимир Велики , 980(и некоја не е сигурно кога) година. Покрстување на Киевска Русија.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
In the 10th to 11th centuries Kievan Rus' became one of the largest and most prosperous states in Europe.[38] The reigns of Vladimir the Great (980–1015) and his son Yaroslav I the Wise (1019–1054) constitute the Golden Age of Kiev, which saw the acceptance of Orthodox Christianity from Byzantium and the creation of the first East Slavic written legal code, the Russkaya Pravda.
Инаку, придобивки се следните :
1. Ќе бидеме признаени како народ , како дел од Католичката црква (или протестантската, која успутно кажано и така и така доминира во Источна Македонија)
2. Влегување во ЕУ за многу брзо време , затоа што во ЕУ моќта на Ватикан е многу јака (видете ги интервјуата на Туџман за тоа кој му помагал со свештенство да добие независност во 90тите)
3. Добивање на долгорочна разлика во однос на другите народи кои секогаш го користеле православието како обид да не асимилираат
Точкиве можам да ги набројувам до бескрај, инаку имало неколку иницијативи да се прејде во католицизам. Тоа би бил ете, мудар потег кој на долг план би донел многу предности. Но бидејќи ние сме глупи, ќе работиме за 8 илјади денари, ќе дебатираме тука дали Русија имала појака војска или Турција, нацијата ќе ни изумре (сте биле по основни школи во македонски маала во последно врем да видите колку деца има?) , важно сме дел од православието, кое ни помогна со тоа што не исклучи од себе, не ни ја признава црквата и ни праќа Грчки, Бугарски и Српски свештеници да не вртат еден против друг. А не Турција, треторазредна сила со две третини од територијата во кои луѓето шивеат како во 15 век, или Русија, централизирана клептократија кој единствено опстанува поради големите ресурси на нејзина територија.
--- надополнето: 29 декември 2011 во 18:02 ---
Владимир Велики , 980(и некоја не е сигурно кога) година. Покрстување на Киевска Русија.
Ама зошто го направил тоа? Зошто се покрстил? Знаете зошто му било дозволено на Кралот на Франција да ги убие витезите - темплари? Религијата е политичка алатка, и само наивен и будала верува дека се работи за било што друго освен тоа.
Foreign sources, very few in number, present the following story of Vladimir's conversion. Yahya of Antioch and his followers (al-Rudhrawari, al-Makin, Al-Dimashqi, and ibn al-Athir)[10] give essentially the same account. In 987, the generals Bardas Sclerus and Bardas Phocas revolted against the Byzantine emperor Basil II. Both rebels briefly joined forces and advanced on Constantinople. On September 14, 987, Bardas Phocas proclaimed himself emperor. Anxious to avoid the siege of his capital, Basil II turned to the Rus' for assistance, even though they were considered enemies at that time. Vladimir agreed, in exchange for a marital tie; he also agreed to accept Orthodox Christianity as his religion and bring his people to the new faith. When the wedding arrangements were settled, Vladimir dispatched 6,000 troops to the Byzantine Empire and they helped to put down the revolt.[11]
At first Vladimir baptised his 12 sons and many boyars. He destroyed the wooden statues of Slavic pagan gods (which he had himself raised just eight years earlier). They were either burnt or hacked into pieces, and the statue of Perun — the supreme god — was thrown into the Dnieper.
Then Vladimir sent a message to all residents of Kiev, "rich, and poor, and beggars, and slaves", to come to the river on the following day, lest they risk becoming the "prince's enemies". Large number of people came; some even brought infants with them. They were sent into the water while Orthodox priests, who came from Chersonesos for the occasion, prayed.[13]

Член од
20 октомври 2005
Мислења
29
Поени од реакции
20
In the 10th to 11th centuries Kievan Rus' became one of the largest and most prosperous states in Europe.[38] The reigns of Vladimir the Great (980–1015) and his son Yaroslav I the Wise (1019–1054) constitute the Golden Age of Kiev, which saw the acceptance of Orthodox Christianity from Byzantium and the creation of the first East Slavic written legal code, the Russkaya Pravda.
1. Ќе бидеме признаени како народ , како дел од Католичката црква (или протестантската, која успутно кажано и така и така доминира во Источна Македонија)
2. Влегување во ЕУ за многу брзо време , затоа што во ЕУ моќта на Ватикан е многу јака (видете ги интервјуата на Туџман за тоа кој му помагал со свештенство да добие независност во 90тите)
3. Добивање на долгорочна разлика во однос на другите народи кои секогаш го користеле православието како обид да не асимилираат

А да одиме директно во муслимани сите до еден? Со тоа би го решиле проблемот со малцинството.
Од друга страна ако одиме во јудеизам ке добиеме огромна подршка од еврејското лоби.
Какво е твоето мислење околу овие тези:tapp:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
Ај пред да почнам да етапно да навлегувам во постот да видиме од една друга страна. Значи имаме тврдење што кажува дека позицијата ќе ни се зајакне доколку станеме католици. Значи самиот факт што ќе бидеме католици ќе значи просперитет.
1. Ајде да погледнеме дали е така. Почни од Јужна и централна Америка кадешто буквално сите држави се католички, па се до Африка, кадешто доста од државите се католички.
2. Ајде сега да видиме некои некатолички држави моќни, богати и просперитетни држави: САД, Канада, Норвешка, Шведска, Велика Британија, Израел, Холандија....

Добро, но имај во предвид дека во моментот кога владетелот ја земај религијата, сепак, повеќе од половината останале пагани. Тоа е првиот аспект. Вториот аспект е што додека Христијанството се устоличи во Киевска Русија, поминале 2 векови од мисијата на словенските просветители. Тоест Христијанството се развивало етапно 2 века. Може вака кога ќе го прочиташ во некоја енциклопедија изгледа едноставно, ама не е баш.

Оваа придобивка не ја разбрав, сакаш да кажеш дека тие од источна Македонија, каде според тебе доминира друга верска заедница се посебно признаени како народ ??? Кој ќе не признае како народ, што досега не не признал ако бидеме нешто друго освен православни ???

Што би ја натерало Грција да го смени гледиштето за Македонија? Ватикан нема никаква моќ во Грција.

Зарем Македонците муслимани што живеат во Албанија не се обидоа да ги асимилираат Бугарите? Зарем Унијатите во Егејска Македонија не се асимилирани ????

Точкиве можам да ги набројувам до бескрај, инаку имало неколку иницијативи да се прејде во католицизам. Тоа би бил ете, мудар потег кој на долг план би донел многу предности.
Еве да речеме дека е така и дека фактот да станеме католици ќе не направи богати и просперитетни, еве ти и друг факт кој може да не направи моќни, богати и просперитетни, а тоа е да основаме колонии на Марс и да го експлоатираме рудното богатство на Марс. Е сега незнам како тоа ќе се постигне, ама ете просперитетно е. Човек, план дај. Размисли како тоа би можело да се напраи без да предизвика раскол и поделба на нацијата како што предизвика во Украина. Црквите да станат од православни католички ? Све да се смени ? Ајде објасни како може тоа да се направи.

Но бидејќи ние сме глупи, ќе работиме за 8 илјади денари, ќе дебатираме тука дали Русија имала појака војска или Турција, нацијата ќе ни изумре (сте биле по основни школи во македонски маала во последно врем да видите колку деца има?) , важно сме дел од православието, кое ни помогна со тоа што не исклучи од себе, не ни ја признава црквата и ни праќа Грчки, Бугарски и Српски свештеници да не вртат еден против друг.
Тоа е еден од просперитетите? Децата значи ќе почнат под крушка да растат тогаш. Дај те молам. Бела чума владее насекаде во Европа во христијанскиот свет, без разлика и на парите и на све. Бела чума владее и во Белгија и кај нас. И самото генерализирање на својот народ на глупи, збори доволно за тоа колку сам себеси се почитуваш. И збори дека се срамиш од тоа што си Македонец. Ете ти го одговорот зошто сме толку утепани, не затоа што сме православни, муслимани, хари кришна или Будисти, дека дел од народот(и ти со нив) немаат гордост што се Македонци, дека чекаат од другиот да ги направи нешто повеќе, дека ја применуваат онаа „наведната глава сабја не ја сече“. Грчките, Бугарските и Српските свештеници доаѓале затоа што некој како тебе рекол дека без нив ние не сме ништо. Дека чекале од другите да ни помогнат. Другите можат да дојдат тука само да не изедат, а не да ни помогнат, тоа нека ти биде јасно. И ако сакаш да имаш просперитет како Православен, муслиман, католик или Хари Кришна Македонец, крени ја главата нагоре и биди горд на тоа што си Македонец и не туку плачи и покажувај прст на вина кон другите, тргни прво од себеси.
Народ што следи принципи е горд народ, а не глуп народ. Засрами се за оваа реченица.

А не Турција, треторазредна сила со две третини од територијата во кои луѓето шивеат како во 15 век, или Русија, централизирана клептократија кој единствено опстанува поради големите ресурси на нејзина територија.
А територијата со ресурсите и ја дал некој на поклон. Турците решиле да им овозможат на Русите да се граничи со Јапонија. Може имаат тешки моменти, ама ете во минатото си направиле зимница за такви тешки моменти.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
кога видов кој е автор на текстов се ми стана јасно,затоа не се ни умарав да го читам...

Русија околу нас не се умара а турциве пробуваат со евтини тркови да не наклонат спрема нив-тоа е целата приказна...не треба тука многу демагогија

Kajgana Shop

На врв Bottom