Zatoa sto Turcija od sekogas bila naj jaka zemja vo sporedba so drugite blisko istocni zemji, a pred se zaradi sekularniot rezim,i zaradi clenstvoto sto ja ima Turcija vo NATO,uste od 1951 godina..
Da se soglasuvame tuka,site znaeme deka grcite se golemi nacionalisti, ama i golemi fanatici se za religijata.. Siguren sum deka naj mnogu crkvi na balkanot tamu gi ima..За Грција знаеме како и што е таму несмееш ни да бидеш друга националност освен Грк.
Тие се друга прикаска за нив има други вредности.Како и да е мисам дека се согласуваме дека тоа е патот кој треба да го изодат арапските земји. Се друго неводи кон добро и неводи кон мир во на тие простори. Според мене од сите тие држави таму на најдобар пат се Сирија и Либанон.
Abe Turcija ako saka neka bide i prva ekonomska sila vo Evropa,ako sakat neka bidat i naj jaki,,pak nema da se primat vo EU...
A i na kraj, vo Turcija' Kurdite,Ermencite,Grcite itn, namaat nikakvi prava,pa duri nitu 1%.. .. Zaradi toa prestani so licemernosta..
So Kiprar sto napravivte??? Gi bombardiravte i gi ubivte, i den denes Severniot del na Kipar e pod okupacija na Turcija, neznam togas kolku kiparski grci bea ubijeni od strana na Turskata Armija..
Ama bea mnogu,i plus turcite duri se zakanija direktno i na Atina,deka ke vojuvale so Grcija,samo zaradi toa sto Grcija bese so Kipar......Turcite posle evreite i arapite se naj los narod...
Точно, ама со Ирански модел ни милениуми нема да ги опраат. Не може во „години“ да се постигне вековен труд, но битно ќе има подобрување.- Воопшто не се поставува прашањето дали турскиот пример може да биде инспирација за Тунис или за Египет, но доколку некоја арапска земја би ја земала Турција како модел, би биле потребни повеќе декади за да се постигне турскиот политички и економски развој - истакнува Фади Хакура, професор на лондонскиот тинк-тенк Четам хаус.
Турција се оддалечи од арапските и останатите исламски земји после првата светска војна, не во 1951.Zatoa sto Turcija od sekogas bila naj jaka zemja vo sporedba so drugite blisko istocni zemji, a pred se zaradi sekularniot rezim,i zaradi clenstvoto sto ja ima Turcija vo NATO,uste od 1951 godina..
Turcija od 1951 godina e clenka na NATO, a kako vtoro nema da se odaleci od ovoj sistem i toa nikogas, jas mislam deka cesto pati neprijatelite na Turcija mislat vaka,deka sistemot na turcija ke se unisti, ke bide trista cudi i gluposti i deka ke bide kako Iran..Турција се оддалечи од арапските и останатите исламски земји после првата светска војна, не во 1951.
Реформите на Кемал Ататурк беа клучни за развојот на Турција.
За жал, Турција се повеќе се оддалечува од принципите и реформите на Ататурк затоа што истите им сметаат на порадикални исламистички движења.