Турско решение за арапскиот револт

Pro

Член од
4 февруари 2011
Мислења
27
Поени од реакции
1
Zatoa sto Turcija od sekogas bila naj jaka zemja vo sporedba so drugite blisko istocni zemji, a pred se zaradi sekularniot rezim,i zaradi clenstvoto sto ja ima Turcija vo NATO,uste od 1951 godina..

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Zatoa sto Turcija od sekogas bila naj jaka zemja vo sporedba so drugite blisko istocni zemji, a pred se zaradi sekularniot rezim,i zaradi clenstvoto sto ja ima Turcija vo NATO,uste od 1951 godina..

Болдираното а се друго е само резултат на тоа. Иако Мухамед го замислил муслиманството пред се како политичко движење Ататурк успеал да ја одвои државата од религијата резултатите се очигледни.

Pro

Член од
4 февруари 2011
Мислења
27
Поени од реакции
1
A dali Grcija e sekularna drzava?? Sto velis?? Jas kako sto znam nemozes da bides predsedatel vo Grcija pred da te krsti popot, neznam dali e tocno ama taka sum slusal, a i mislam deka e taka, a za drugi evropski zemji znam deka se sekularni, tamu ne smee religijata da se zamesa vo politikata...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
За Грција знаеме како и што е таму несмееш ни да бидеш друга националност освен Грк.
Тие се друга прикаска за нив има други вредности.Како и да е мисам дека се согласуваме дека тоа е патот кој треба да го изодат арапските земји. Се друго неводи кон добро и неводи кон мир во на тие простори. Според мене од сите тие држави таму на најдобар пат се Сирија и Либанон.

Pro

Член од
4 февруари 2011
Мислења
27
Поени од реакции
1
За Грција знаеме како и што е таму несмееш ни да бидеш друга националност освен Грк.
Тие се друга прикаска за нив има други вредности.Како и да е мисам дека се согласуваме дека тоа е патот кој треба да го изодат арапските земји. Се друго неводи кон добро и неводи кон мир во на тие простори. Според мене од сите тие држави таму на најдобар пат се Сирија и Либанон.
Da se soglasuvame tuka,site znaeme deka grcite se golemi nacionalisti, ama i golemi fanatici se za religijata.. Siguren sum deka naj mnogu crkvi na balkanot tamu gi ima..

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Abe Turcija ako saka neka bide i prva ekonomska sila vo Evropa,ako sakat neka bidat i naj jaki,,pak nema da se primat vo EU...

A i na kraj, vo Turcija' Kurdite,Ermencite,Grcite itn, namaat nikakvi prava,pa duri nitu 1%.. .. Zaradi toa prestani so licemernosta..

So Kiprar sto napravivte??? Gi bombardiravte i gi ubivte, i den denes Severniot del na Kipar e pod okupacija na Turcija, neznam togas kolku kiparski grci bea ubijeni od strana na Turskata Armija..
Ama bea mnogu,i plus turcite duri se zakanija direktno i na Atina,deka ke vojuvale so Grcija,samo zaradi toa sto Grcija bese so Kipar......Turcite posle evreite i arapite se naj los narod...

Најлош народ:tapp:
Не знам дали го знаеш „вицов“...
Господ се фали кај Св. Петар, вели: „Абе што направив една земја, Македонија, абе од убава поубава, абе тоа реки, езера, планини, па време-какво и да им душа сака, без невремиња, поплави, јаки ветрови итн... па еден народ, абе на мравка не гази-од арен поарен....“
Св. Петар вели: „Абе Господе, па нели ти се направи да има рамнотежа, овде не гледам никаква рамнотежа-се убаво“
А Господ на тоа: „Абе ќути, да видиш какви соседи им ставив...“

- Воопшто не се поставува прашањето дали турскиот пример може да биде инспирација за Тунис или за Египет, но доколку некоја арапска земја би ја земала Турција како модел, би биле потребни повеќе декади за да се постигне турскиот политички и економски развој - истакнува Фади Хакура, професор на лондонскиот тинк-тенк Четам хаус.
Точно, ама со Ирански модел ни милениуми нема да ги опраат. Не може во „години“ да се постигне вековен труд, но битно ќе има подобрување.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Турција се оддалечи од арапските и останатите исламски земји после првата светска војна, не во 1951.
Реформите на Кемал Ататурк беа клучни за развојот на Турција.

За жал, Турција се повеќе се оддалечува од принципите и реформите на Ататурк затоа што истите им сметаат на порадикални исламистички движења.

Pro

Член од
4 февруари 2011
Мислења
27
Поени од реакции
1
Турција се оддалечи од арапските и останатите исламски земји после првата светска војна, не во 1951.
Реформите на Кемал Ататурк беа клучни за развојот на Турција.

За жал, Турција се повеќе се оддалечува од принципите и реформите на Ататурк затоа што истите им сметаат на порадикални исламистички движења.
Turcija od 1951 godina e clenka na NATO, a kako vtoro nema da se odaleci od ovoj sistem i toa nikogas, jas mislam deka cesto pati neprijatelite na Turcija mislat vaka,deka sistemot na turcija ke se unisti, ke bide trista cudi i gluposti i deka ke bide kako Iran..
Ako sto Erdogan e na vlast, nema da se odaleci,i vo 1987 i 1996 godina vladeele po golemi islamisti od Erdogan vo Turcija,pa nikomu nisto,Turcija e sosema druga liga, a plus e clenka na NATO, i da ne generalizirame tolku, pak edno e jasno,Turcija e stara i tadicionalna clenka na NATO..

Kajgana Shop

На врв Bottom