Трета Израелско - Либанска војна.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Ona izguben germanec da ne postoese kako termin ke trebase specijalno da se izmisli :toe:
Virgin, дај бе олабај се, тешко е да не те помилувала женска рака а? Многу комплекси ти има развијано :)
Автоматски споено мислење:

Da ti kazam pravo vaka ko te citkam tebe vo seriozni temi, mi idi vo igracnica da odam da postiram nesto :facepalm:
Па лесно е бе девицо, не ме читкај, игнор..Еве јас тебе не те читкам ако не ме тагниш, небитен си ми бе, девицоооо

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Ова се тие постови заради кои си го добиваш заслуженото, смрдле. Изгледа ти се допаѓаат никовите што си ги доби па сакаш уште. И секогаш кога ќе дигресираш од дискусија, ќе добиеш нов надимак. Едноставно не може вака со мене, штом си одбрал така, ќе научиш на потешкиот начин.

Назад на дискусија, јас ти постирав видео од 35 минути, ти рече дека ти е предолго, а очекуваш за магистрирам на археологија и генетика овде. Лепи помалку видеа, аман, полека полека може да стигнеме и до тие теми. Немам јас цел ден за губење, ти кажав и порано.
Прво се разбира дека јас (потоа) го одгледав видеото (на 2х и со прескокнување додуше), ама сакав да напишеш што си извлекол од тоа видео за да имам на што да реплицирам. Знаеш, не можам да дискутирам со тој шпиунот предавник кој си му постирал видео, со тебе треба да дискутирам, а ти треба да напишеш на што да реплицирам

Ама на крај пак не можам со тебе да дискутирам пошто се навредуваш од реални описи: Да ти овде си упаднат како падобранец - читај: неспремен и без познавања - се гледа по мислењата де. Се гледа по прескокнувањето на цела серија аргументи, и фаќањето за рачка (замислена навреда). Така да полесно ти е да напишеш нешто малоумно, на пример дека сум „смрдле“ и да прескокнеш реплицирање на изнесените аргументи. Скроз ти е прочитан таквиот МО, ниту па е нешто уникатен.

Како е навреда тоа што јас сметам дека си неспремен за озбилни дискусии на овие тематики?
Можеш да не се согласуваш, можеш да се едуцираш и да ме демантираш, ама не можеш да ме навредуваш... Барем не а да не изгледаш смешно притоа.

Но добро е, барем не спомнуваш веќе мајки и фамилија... Ќе легнеш полека на брашно. :unsure:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.203
Virgin, дај бе олабај се, тешко е да не те помилувала женска рака а? Многу комплекси ти има развијано :)

Па лесно е бе девицо, не ме читкај, игнор..Еве јас тебе не те читкам ако не ме тагниш, небитен си ми бе, девицоооо
Ajde mozes ti i podobro, neka proraboti ona sarenokurtonskoto vo tebe ebaciste nizaedno :pos:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Прво се разбира дека јас (потоа) го одгледав видеото (на 2х и со прескокнување додуше), ама сакав да напишеш што си извлекол од тоа видео за да имам на што да реплицирам. Знаеш, не можам да дискутирам со тој шпиунот предавник кој си му постирал видео, со тебе треба да дискутирам, а ти треба да напишеш на што да реплицирам

Ама на крај пак не можам со тебе да дискутирам пошто се навредуваш од реални описи: Да ти овде си упаднат како падобранец - читај: неспремен и без познавања - се гледа по мислењата де. Се гледа по прескокнувањето на цела серија аргументи, и фаќањето за рачка (замислена навреда). Така да полесно ти е да напишеш нешто малоумно, на пример дека сум „смрдле“ и да прескокнеш реплицирање на изнесените аргументи. Скроз ти е прочитан таквиот МО, ниту па е нешто уникатен.

Како е навреда тоа што јас сметам дека си неспремен за озбилни дискусии на овие тематики?
Можеш да не се согласуваш, можеш да се едуцираш и да ме демантираш, ама не можеш да ме навредуваш... Барем не а да не изгледаш смешно притоа. :unsure:
Навреда е субјективна работа. Мене ме навредуваат едни работи, тебе други. Да можеш да издржиш еден пост без провокации, можеби ќе најдам време да ти реплицирам. Вака не можам, бидејќи морам да ги адресирам твоите подмолни провокации уште еднаш.

Друг проблем е што не можам јас тебе да ти реплицирам цел ден, од еден пост правиш една книга, 400 реда текст, 10 слики, две видеа, неколку провокации и навреди... пишуваш како полуретардиран мравојад со ADHD синдром.

Фокусирај се, пишувај некоја нормална должина на пост која може да се одговори со неколку реченици, пробај да не забегуваш во сите можни правци. Најважно од се, не ги заборавај апчињата.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Вели дека за време на Британското владеење на Палестина, арапи од секаде доаѓале со нивните каравани и се населувале, додека евреите кои страдале во холокаустот немале каде да се приберат. На некој начин вели дека евреите имаат исто толку право да се доселат, и дека и двете групи се практично доселеници.
По обратен редослед, иако веќе неколку пати е напишано....
Со таа разлика што Евреите доселеници се тие што им ебале матер на милион од тие што веќе претходно биле таму, кои веќе имале тапии за земјата, а и во континуитет тоа го прават, наместо нели соживот.

Не е точно дека немале каде да идат евреите од Германија, бидејќи со векови ги имало низ цел свет. Кина, Америките, Арапските земји, ама некои одлучиле во Палестина да се формира Израел, иако во опција биле и други локации.

А зашто баш сега одлучиле да се формира таква држава, иако имале можност со векови, иако како што споделивме инфо дека во нивните религиозни книги им е забрането да формираат своја држава?

Lud jebe zbunjenog rabotata.
Samo ne mi e jasno @Vartolu so se obidva kutriot :cautious:
Он ти е најзбунетиот лик.
Неговите љубимци според него се демократи, хумани, иако све што е надвор од нивната религија строго забрането и дозволено е нехумани казни.
Плус често спомнува брадосани кољачи, ваљда дека неговите љубимци се исти:

1729788195783.png

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
По обратен редослед, иако веќе неколку пати е напишано....
Со таа разлика што Евреите доселеници се тие што им ебале матер на милион од тие што веќе претходно биле таму, кои веќе имале тапии за земјата, а и во континуитет тоа го прават, наместо нели соживот.

Не е точно дека немале каде да идат евреите од Германија, бидејќи со векови ги имало низ цел свет. Кина, Америките, Арапските земји, ама некои одлучиле во Палестина да се формира Израел, иако во опција биле и други локации.

А зашто баш сега одлучиле да се формира таква држава, иако имале можност со векови, иако како што споделивме инфо дека во нивните религиозни книги им е забрането да формираат своја држава?
Прашање е и колку биле арапите за соживот со евреите. Одговорот го знаеме бидејќи го знаеме менталитетот на исламистите, каде и да се.

Религиозните книги може секако да се толкуваат, ако се толкуваат буквално тогаш цел свет ќе се испотепа на религиозна база.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127
Израел ти кажа дека банки се воени објекти?

Гемиџиите се херои, и никој не ги става на кантар со Хамас. Но ти побара пример и пример доби. Тоа што ти не можеш да разбереш е дека кога како мал се бориш против голем удираш по што можеш... И тоа никако не е исто со ова Израел што го прави, Израел не мораат да убиваат цивили ама свесно одбираат да го прават тоа. Доктрини имаат објавено со такви методи, ама тоа го нема на филмови и по утакмици.
Цивилите си ги убиваат самите. Секој загинат цивил оди на сметка на Хамас. Копилињата пукаат и се кријат во минџите на нусињата, и како да ги пукаш без да настрада нусето? Да го носиш на гинеколог да го извади муџата од минџата па да го пукаш? Кој курац се кријат кај цивилите? Ако не се криеја зад цивилите немаше да погине ниту еден цивил и тогаш ке им симнев капа, и ако наместо цивили на 7ми Октомври нападнеа војници или полиција пак ке им симнев капа, ке речев борци за слобода се. Вака се само лајна заради кои загинаа илјадници луѓе и нивното место е во нужникот на историјата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.203
Цивилите си ги убиваат самите. Секој загинат цивил оди на сметка на Хамас. Копилињата пукаат и се кријат во минџите на нусињата, и како да ги пукаш без да настрада нусето? Да го носиш на гинеколог да го извади муџата од минџата па да го пукаш? Кој курац се кријат кај цивилите? Ако не се криеја зад цивилите немаше да погине ниту еден цивил и тогаш ке им симнев капа, и ако наместо цивили на 7ми Октомври нападнеа војници или полиција пак ке им симнев капа, ке речев борци за слобода се. Вака се само лајна заради кои загинаа илјадници луѓе и нивното место е во нужникот на историјата.
A dali isto ke recese na primer ako bea druga religija, ete hindusi na primer?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Прашање е и колку биле арапите за соживот со евреите. Одговорот го знаеме бидејќи го знаеме менталитетот на исламистите, каде и да се.

Религиозните книги може секако да се толкуваат, ако се толкуваат буквално тогаш цел свет ќе се испотепа на религиозна база.
Не знам како може ова да е прашање, кога имаш видеа, има историски податоци, а и изјави од самите доселеници како биле прифатени.
Од друга страна имаш докази за иселување на пола милион луѓе, за разни нехумани третмани врз останатите.
Така да не е прашање.

Исламисти не се раѓаат, ниту пак во тој период ги имало во некоја голема бројка, ниту па биле влијателни.
Со децении ако те уништуваат, те држат да живееш во услови како роб, условите ќе си го направат своето, односно многу мали се шансите да израснеш во нормална особа.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.873
Поени од реакции
4.998
Кој на кого му забранил и каде е таа забрана (за обновување на државата) наведена? Прв пат слушам вакво нешто. Дај појќе инфо...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Кој на кого му забранил и каде е таа забрана (за обновување на државата) наведена? Прв пат слушам вакво нешто. Дај појќе инфо...
Мислам и ти имаш напишано дека се делат на евреи кои го чекаат месијата па да имаат свое кралство и оние кои сакаа да направат своја држава, па само така ќе дошол месијата.

The Torah is huge, with countless interpretations (that’s why their scholars dedicate their entire lives to studying it). From what we, Gentiles, can infer the true Israel (real “homeland”) will emerge only upon the Messiah’s coming (in about two centuries, I believe), with the Temple being restored.

Until then Jews (religious Jews) can live anywhere
(including the present State of Israel). All the states are equally “illegitimate” for them, in other words “foreign”. As in case with let’s say the Amish people, religious Jews are not necessarily hostile towards the countries they live in (Israel included) but in essence they are indifferent. They stick to their own beliefs (“our true homeland is in the heaven”). This approach is somewhat akin to anarchist views (on the state).

The Torah does not recognize the secular state of Israel. Its followers are indifferent to its fate
Biblical Verses Foretelling That G-d Will Send the Jews into Exile

Leviticus 26:33
And if you do not listen to Me, and do not keep all these commandments… and I will scatter you among the nations, and send the sword after you, and your land will be desolate, and your cities destroyed.

Deuteronomy 4:25
I call to witness today heaven and earth that you will perish quickly from the land that you are crossing over the Jordan to possess; you will not stay long on it…And G-d will scatter you among the peoples, and you will be left few in number in the nations where G-d will lead you.

Deuteronomy 11:16
Take heed to yourselves, lest your hearts be seduced, and you turn away and serve other gods, and bow to them. Then G-d will be angry at you, and He will close up the heavens and there will be no rain, and the earth will not give its produce, and you will perish quickly from upon the good land that G-d gives you.

Deuteronomy 28:36
G-d will lead you and your king, whom you will appoint over you, to a nation you and your fathers did not know.

Deuteronomy 28:63
You shall be moved off the good land which you come to inherit, and G-d will scatter you among all the nations, from one end of the earth to the other.

Biblical Verses Saying that the Jewish People Will be Gathered in from Exile Only When the Messiah Comes

Isaiah 11:1-12
A royal scepter will emerge from the stock of Jesse, and a sapling will sprout from his roots. The spirit of G-d will rest upon him, the spirit of wisdom and understanding, the spirit of counsel and power, the spirit of knowledge and fear of G-d… And it shall come to pass on that day, that the L-rd will once again acquire the rest of His people…and He will gather the dispersed of Israel, and the scattered of Judah He will gather from the four corners of the earth.

Ezekiel 37:21-24
So says the L-rd G-d, behold I will take the Children of Israel from among the nations where they have gone, and I will gather them from all sides, and I will bring them to their land…and My servant David will be king over them, one shepherd will be for all of them.
Prague (Czechoslovakian Rabbi and pivotal medieval Jewish leader, 1525-1609) writes that a Jew should rather give up his life than attempt to end exile by conquering the Holy Land. (Netzach Yisroel, 24)

Rabbi Samson Raphael Hirsch (German Jewish leader 1808 - 1888), "During the reign of Hadrian when the uprising led by Bar Kochba proved a disastrous error, it became essential that the Jewish people be reminded for all times of an important essential fact, namely that [the people of] Israel must never again attempt to restore its national independence by its own power; it was to entrust its future as a nation solely to Divine Providence:" (Hirsch Siddur, 1965: p.703)

Again Rabbi Hirsch writes, "We mourn over that which brought about that destruction [of the Temple] we take to heart the harshness we have encountered in our years of wandering as the chastisement of a father, imposed on us for our improvement, and we mourn the lack of observance of Torah which that ruin has brought about. . . This destruction obliges us to allow our longing for the far away land to express itself only in mourning, in wishing and hoping; and only through the honest fulfillment of all Jewish duties to await the realization of this hope. But it forbids us to strive for the reunion or possession of the land by any but spiritual means." (Horeb, 1981: p.461)

Our Sages say G-d imposed three vows when he sent Israel into the wilderness:

(1) that the children of Israel shall never seek to reestablish their nation by themselves;

(2) that they never be disloyal to the nations which have given them shelter;

(3) that these nations shall not oppress them excessively

(Kesubos 111a)

Kajgana Shop

На врв Bottom