Трендови во социјалните медиуми и форуми? Го претеравме ли?

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
Ама нели ме разбираш, поентата е да се остане човечен, не гледам што е толку убаво во тоа да се смееш на нечија сметка кога има еден милион други работи кои што може да те насмеат. Ефтина забава, ама јас барем не се чувствувам пријатно кога некој е исмеан коку и да е тоа невино. Можеби сум само таква личност, што знам

Од друга страна, кога објавуваш нешто овде, можеби без негативни намери и без откривање лични детали, сепак некој друг може да се впушти во интернет истрага :LOL: и да ја најде личноста. Можеби на Кајгана не се случило или нема да се случи, ама постојано се случува на интернет. Мислам дека ме сфаќаш што сакам да кажам.

И кога циниците го имаат правото да се исмеваат со некого, тогаш барем останатите го имаат истото право да им замерат во оваа тема :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ама нели ме разбираш, поентата е да се остане човечен, не гледам што е толку убаво во тоа да се смееш на нечија сметка кога има еден милион други работи кои што може да те насмеат. Од друга страна, кога објавуваш нешто овде, можеби без негативни намери и без откривање лични детали, сепак некој друг може да се впушти во интернет истрага :LOL: и да ја најде личноста. Можеби на Кајгана не се случило или нема да се случи, ама постојано се случува на интернет. Мислам дека ме сфаќаш што сакам да кажам.

И кога циниците го имаат правото да се исмеваат со некого, тогаш барем останатите го имаат истото право да им замерат во оваа тема :)
Ајде напиши статус на фб, јас ќе ја заматам твојата слика и име, ќе заматам се што асоцира на тебе, и ќе остане само сликичка со текст.
Како тоа ќе те најде некој? Мене лесно може да ме најде. Тебе не. Треба ептен хакериште да е, па да успее и сите пријатели да ми ги најде на фб (1000+ се) па уште и дотичниот еден да го најде.

Сеедно е дали како сликичка ќе ја залепам твојата глупост, или ќе ја препишам. Поавтентично делува сликичката.

Сосема добро те разбирам, затоа и никогаш не сум се осмелила да закачам слика од некоја глупача, не можам да ја скријам која е подоцна. Некој ќе ја препознае.

Сликите кои ги постирам се исклучиво слики од разни (најчесто религиозни) групи, никогаш од личност.

И мене не ми е убаво тоа ,,разголување,, на интернет, сепак, не можам да ја најдам вината само во оние кои се смеат на туѓа сметка. Заедничка е вината на двете страни.
Ако не сакаш да те има по гаќи на интернет, не ставај слики од себе по гаќи на интернет.
As simple as that.

Ако има некаде најмногу сеирење на личности, тоа е Кајгана, како најпосетен форум во РМ.

Единствено помалце внимателна сум кога станува збор за Х луѓе, кои ниту ги познавам ниту ме познаваат, се имаме на фб ради да си бидеме комшилук во игрите, и кога ќе лупосаат глупост од типот ,,лајкни го тушов ако сакаш да го имаш,, (баш така) не се замарам да им скријам идентитет, затоа што сепак споделиле слика од друга група. Исто како коментарите на сликите од групи.
Лупнале нешто од јавно, појавно, не нешто на приватен профил.
Сами си одлучиле нештото јавно да го споделат. Во таков случај, јас не им скратувам никаква приватност.

Или, јас тука да лупнам слика од себе по гаќи, на форумов, и да се жалам што некој некого викнал да ја види. Па сама сум ја ставила не на приватен фб профил, туку на јавен форум.

kjara

Самовилата
Член од
1 март 2007
Мислења
666
Поени од реакции
1.424
Ех бре деца (да ве јаде меца), златен mIRC на времето си беше. Нит да се замараш со статуси, слики, твитови, чуда и врагови. Фино лепо си идеш, си збориш, се зафркаваш, стискаш Х и пак си продужаваш ко ништо да не се десило. :D

За се друго постојат, пораки и сл. постои меил, мсн или скајп.

Времиња....

Нејсе, фејсбукот и твитерот станаа тренд пошто имаа многу јака реклама, ништо друго. Еден ќе отвори фејсбук или твитер акаунт и другите да не бидат нешто покуси и они отвараат и све што треба и што не треба е на ФБ и на твитер. А не е секој за интернет.

Друга работа, во денешно време е у тренд да си паметен. Сите сакаат да се паметни и да паметуваат, а на прсти можеш да ги избориш оние вистинските. Извештаченост до максимум.

И да, фејсбук и твитер станаа помодарство, а ја пошто сум олдскул т.е. старомодна неам нит фејсбук нит твитер.
:pipi: :свиркам:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.735
Поени од реакции
13.499
Ех бре деца (да ве јаде меца), златен mIRC на времето си беше. Нит да се замараш со статуси, слики, твитови, чуда и врагови. Фино лепо си идеш, си збориш, се зафркаваш, стискаш Х и пак си продужаваш ко ништо да не се десило. :D

За се друго постојат, пораки и сл. постои меил, мсн или скајп.

Времиња....

Нејсе, фејсбукот и твитерот станаа тренд пошто имаа многу јака реклама, ништо друго. Еден ќе отвори фејсбук или твитер акаунт и другите да не бидат нешто покуси и они отвараат и све што треба и што не треба е на ФБ и на твитер. А не е секој за интернет.

Друга работа, во денешно време е у тренд да си паметен. Сите сакаат да се паметни и да паметуваат, а на прсти можеш да ги избориш оние вистинските. Извештаченост до максимум.

И да, фејсбук и твитер станаа помодарство, а ја пошто сум олдскул т.е. старомодна неам нит фејсбук нит твитер.
:pipi: :свиркам:
Се сложувам во скоро се`, освен ова паметлуков. Тие што сакаат да се прават паметни ќе ја направат капиталната грешка - ќе го наметнат својот итака недоволно поткрепен со факти став, така да тоа не ги прави паметни. Оние кои се паметни, можеби да изгледаат и глупо, но посекако знаат да проценуваат ситуации каде е добро да го пласираат својот став, а каде не.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
Ја подзаборавив темава а ми текнува сакав нешто да пишам, ама заборавив каде.
Како и да е, низ социјалните мрежи доминираат да ги наречам така куропотачи. Што е куропотач и како да се препознае.
-Има 4000+ другари на фејсбук и уште пола толку следачи
-Има и акаунт на Твитер со исто така 4-цифрен број на следачи
-Пати од синдромот курва за внимание па буквално ставаат апдејти, статуси, лајкови и шерови на секои 3 до 5 минути. Буквално.
-Најчесто се замислуваат дека се комични/интересни и поради тоа го потат курот
-Гледат да се угураат во френдови кај некои ''угледни, читани, влијателни'' ликови на ФБ, и гледаат да фатат врски кај веб порталите со заебанции кои ги има како печурки по дожд, разно разни мотики, црно-бели, зелено-жолти и мал милион други за да си го зголемат атешнш спамот.

Синдромот центар пажања и его трип од увек бил карактеристичен за Македонецот. Во минатото тој бил апла очигледен, но во денешно време тој е одлика за сељаците, оние класичните. Модерните сељаци од друга страна го знаат тоа. Од една страна сакаат да се курваат за внимание, ама од друга страна да не си добијат етикета на сељендри. Решението-Суптилен сељачизам. Како? Преку потточките наведени погоре. Зошто? Затоа што им се полни г'зот со среќа на многуте лајкчиња и шерувања. Во што е клучот на нивниот успех и популарност? Во црните овци. Има некој си феномен сега кај публикумот на дефинирање на сам себе-Јас не сум овца како останатите. Тие што мислат дека не се овци како останатите обично се овци исто како останатите само црни. Исти курац, различно паковање.

Црните овци ги презираат и ВМРО и СДСМ, не гледаат турски серии, не слушаат турбофолк оти тоа е кич и шунд, женските припаднички се обавезно или колумнистки или следбенички на колумнистки кои пишуваат во либерален сексуално ослободителен профемина стил со коментари како-Bravo, toa e hrabrost, taka treba. Секоја втора тема на тие колумнистки им е во и околу сексот, нормално напишано во софистицирана форма а не во моја селска (Сусарова). Црните овци се рачунаат како градски деца, како дел од некоја си фиктивна групација, што ја опиша најголемиот сељак во Македонија Фрчко, кој рече Македонија да се поделела на 2 групации, едната на тие црните овци кои се либералните, паметните, градските луѓе, односно најголемите мрсули и гадови, и останатите сељаците, кои го поддржуваат Скопје 2014, односно простаците.

Црните овци не сфаќаат дека само затоа што не се бели, не значи дека не се овци, па ја одбираат другава куропотачка страна спортивна од тешките сељаци Миленко и Јанко а поблиску до уште поголемите сељаци Фрчко, Геро, Плусинфо, Либертас. Ама они не гледаат на тоа така. На глупиот не можеш ни да му докажеш дека е глуп, а на овциве дека се овци. Затоа што се приучени. Знаат колку се два и два и мислат дека се некоја интелекутална клапа на која мозок и тече од уши. Не си ја сфаќаат бедата, затоа што мислат дека отскокнуваат од простата раја (репер за проста раја се партиски војници), еве ја не сум партиски војник, ја неам предрасуди, ја сум за слободна Европа, па поред тоа сум паметен и сум фактор. Односно Пепелашка и седумте џуџиња. Во оваа групација добар дел се хипстерите, космополитанците, ученичињата не геро и фрчко, хелсиншки комитет и тако даље но има и доста останати понормални на изглед кои не се помали куртони.

Но да видиме кои се тие фаци на социјалните мрежи кои сите црни овци ги следат. Со име ќе ги пишам, нели на крајот на денот тоа им е и целта, името да им се шири па еве и од мене една бесплатна реклама.
-Нашиов го има насекаде. Некогаш и со 4 статуси во 4 минути, не претерувам. Потење муда пар екселанс. Одма го рипам кога ќе го видам.
-Нашана. Прво беше нефатена. Па одеднаш патриотка. Па сега пак несфатена. Од крајност у крајност. Кичма никаква. Статуси, демек со хумор, ама себедеградирачки од типот на-И да ме љубав наџе побежиче од шта сам ружна. И други дневно политички финтици.
-Влатко Василиј. Нема ден, море нема пола саат да не отворам Фејсбук а да не е споделен и лајкнат 200 пати од мои пријатели кои го имаат него за френд или кои го следат. Ок, 1 од 15 е некоја интересна доскочица. Другите 14 се крајно идиотски од типот на-Одам до центар држете ми среќа. 500 лајка, 250 споделувања, 350 коментари-Bravo care, Hahahahaha ne si normalen, Lelelelele zveeeeeer. И сега јас читам и си викам, што испуштам тука? Да, прост сум, сељак сум, безобразен и некултурен сум, може нешто суптилно е што јас не го гледам, ама шо кој на куров ми е тука интересно или смешно за да има 500 лајка? Или еден статус на овој нашиов-Кафе не се вари со исклучена рингла. Не е метафора, глуп сум. Не си синко глуп ти, овие 700 души лајк што ти ставиле и hahahahahaha ne si normalen, тие се.
-Јована Тозија. Ќе се појави од нигде никаде, нешто без везе ќе каже и е многу популарна. Зошто, не знам. Ама пак ќе кажам, јас сељак сум, дефинитивно може до мене е.
-Билјана Ванковска. У секоја манџа сол. За секоја ситуација коментар и статус. Како чавка грача, на сва и сва шта, ево демек ја ако имам 70+ години уште сум у тек со младинава и користам Фејсбук. Ај барем да не тропоташе глупости, изигравајќи некаква си интелигентна неутрална странка ај уреду. Али ко за професорка на факултет, баш во тој свој обид да биде неутрална и паметна, излегува глупа и смешна.
-Вукодлак Благојевич. Очекувам и во фрижидер да го најдам кај и да е. Го знаете оној момент кога пробувајќи да изгледаш смешен, фактички и стануваш смешен ама не поради хуморот туку затоа што си патетичен со твоите нефори. Како Ранко Рангелов ама тродупло.
-Тук-там повремено мрсат муда и Борјан Јовановски, Геро, Беличанец и уште многу други, се извинувам ако сум ги заборавил.

Да се разбереме нешто. Овие горниве со еден исклучок ги немам за другари. Самиот факт што воопшто знам за нивното постоење и активности, иако воопшто не сум се ни најмалце заинтересирал за тоа покажува колку ми ги имале мудата испотено со статуси од типот на-А да го пуштевме воинот на коњ на Евровизија? Haahahahahah, care najbolje si, aaaaaaa ke umram. Зошто не ги бришам? Затоа што ми служат под а) за интерен мајтап, а под б) за мерење на глупоќа кај други луѓе и мои додадени на фејсбук. Ништо не кажува глуп сум повеќе од лајкнат и споделен глуп статус на Влатко Василиј со коментар од Вукодлак Благојевич. Како што кажав, не се они криви, они лоулајферите умни и интересни на мајка се'. ПроЉив. Бетер од турските серии. Јас сериозно нема да се изненадам ако на нивен статус кој буквално вака би гласел-Отидов да серам сега, има и 3000 лајкови, најсериозно.

Права лекција за мегацар на социјalните статуси е нашиот Баде Бинг. Свака част за хуморот. Точно знае да дозира и да не претера, хируришки прецизно да вметне цинизам и сарказам, да го спакува тоа вербално и со полно луцидност и интелект да го пласира како статус или споделување на некоја вест без притоа да ги штеди ни едните ни другите ни третите, туку со сопствен ак'л да промисли. Знам дека нема да го прочита ова ама-Bravo druze, svaka ti cast. Kurtonive voda moze da ti nosat za toa.

П.С. И вие си ги лајкате на горниве статусите, не се кријте на батко милите тие, ве знам, дел ве имам и на ФБ а и да ве немам знам дека си се сметате за посебни и независни индивидуи, црните овчички слатки.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
Од елементарна почит нема да ги именувам, сепак ги знам и лично и сме се дружеле. Од една страна нешто што ич не сакам е да сум пристрасен и да поштедувам некого само затоа што го знам. Од друга страна елементарна почит треба да се има, не мислам дека тие се лоши луѓе по душа, само се курви за внимение и го потат курот. Од тие причини правам разумен компромис-Нема да ги именувам од елементарна почит, ама нема да ги прерипам кога и они се у таа клапа.

За форумџии се работи. На постарите ќе им текне кои.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Мене ме нервираат овие "нашиве" што ги спомена Sussaro, не толку што штанцаат статуси и не можеш да видиш некој статус од пријател каде што пошол на риби и не фатил ништо или пак го корпосала женската па пушта песни од Ганс Розис (Шодасепрај постара генерација) за да му се ситиш, туку од причина што темата на обработување на статусите му е буквално иста.
Ајде да се просерава со свој став колку и да бил дебилен поштувам, затоа и се вика страницата фејсбук, ама овие како да се договараат што ќе биде тема за денеска и почнуваат со штанцање.
Ми го потекоа со Рингишпилот пред неколку дена, серизно размислувам да ги блокирам ако продолжат да го тупат како Гебелс.
Ги користам во последно време само како агрегат на вести, ама више пукнав.
Плус и не одговараат на моите коментари...:P

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
Мене ме нервираат овие "нашиве" што ги спомена Sussaro, не толку што штанцаат статуси и не можеш да видиш некој статус од пријател каде што пошол на риби и не фатил ништо или пак го корпосала женската па пушта песни од Ганс Розис (Шодасепрај постара генерација) за да му се ситиш, туку од причина што темата на обработување на статусите му е буквално иста.
Ајде да се просерава со свој став колку и да бил дебилен поштувам, затоа и се вика страницата фејсбук, ама овие како да се договараат што ќе биде тема за денеска и почнуваат со штанцање.
Ми го потекоа со Рингишпилот пред неколку дена, серизно размислувам да ги блокирам ако продолжат да го тупат како Гебелс.
Ги користам во последно време само како агрегат на вести, ама више пукнав.
Плус и не одговараат на моите коментари...:P
Те имало на оф нет со Твит изјава? Си напишал колумна која била 1k лајкувана и ретвитувана? Ти ставиле Влатко Василиј и Вукодлак Благојевич лајк на статус? Епа кој те е.е бе брат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Те имало на оф нет со Твит изјава? Си напишал колумна која била 1k лајкувана и ретвитувана? Ти ставиле Влатко Василиј и Вукодлак Благојевич лајк на статус? Епа кој те е.е бе брат.
кога ја теравме акцијата, тозија ни пиша абе кајганци идете ебете нешто.

:pos:

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.180
Поени од реакции
25.998
кога ја теравме акцијата, тозија ни пиша абе кајганци идете ебете нешто.

:pos:
Значи збориме за уфилмани ГОМНАРИ. И оние птици лепешкари кои им се лепат за да им ги јадат гомната, ''урбаните интелигентни граѓани'', на чело со фрчко и унијата на млади сили со оној ќелчоно без коса и без мозок од Скапан Ан. Све су то ди џеи, фотографи, уметници, интелектуалци. Ама пред се фотографи и ди џеи.

W

Werther

Гостин
Мене тие што ги спомна Сусаро ме нервираат бидејќи се хипстери и секојдневно продаваат квазилибералност.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ако сакате спас од нив ќе си лајкате убави страници и нема толку да ви досадуваат споменативе.
Кај мене на профил се претеруваат само точаци, црвенокоси и лабрадори. :D

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Све су то ди џеи, фотографи, уметници, интелектуалци. Ама пред се фотографи и ди џеи.
Квази-(самозвана) авангарда.....или авангарда wannabe....јас им опалив блок на добар дел од овие особи што ги наброја во смисол да не ми прикажува некој мој френд кога ќе лајкува некое такво срање....не знам оној Бетмен Велит исто кој фактор и како стана, мислам дека го имаш промашено во листата (намерно, ненамерно...не знам)....
....у задње време сум ја приметил и певаљкана А.Ј......јеботе, не знаев со Кант и Фројд у мртва трка дека ти била со паметот, копање мисли од мал мозок, некој ја отерал у три лепе на семафори (којзнае како вози) и шлапање по 800 000 лајкови и коментари.....ама ај ќе речеш певачица.....него добар дел од овие што ги опиша горе се пред-ФБ анонимни ликови - демек интернетов ги лансираше? Стварно не ми е познато....

А за ликови од калибарот на Дадар, Сергеј....и нивните вселенски достигнувања во дијапазон на области од психологија до микробиологија манифестирани во фб статуси и мега-популарноста на истите не знам дали воопшто вреди да се трошат скапоцени бајти пошо веќе Господ не казнил што ни ги испратил истите меѓу нас....да не си го доуништуваме животот...

Kajgana Shop

На врв Bottom