Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89
Дечки информација од денес што ми јавија.
Комерцијална Банка имале договор со ИБКР за ко-брендирана платформа, што практично значи дека ќе ја користат платформата на ИБКР.
Ова требало најверојатно да придонесе до пониски трошоци за префрлање на средства на брокерската сметка, но согласно моменталната регулатива и преземање на обврската за пријавување и плаќање на даноците од капитална добивка и дивиденда. Така во иднина нема да има потреба да се пријавува во УЈП, бидеќи Комерцијална Банка по службена должност ќе ги вршат овие активности.
Сега останува уште да се надеваме дека значајно ќе ги намалат провизиите.
Иначе процесот бил во финална фаза и може да профункционирал веќе од април.
Чисто сумњам дека било што ќе биде поисплатливо. Може само да додадат плус некои нивни измислени трошоци пошо ова сигурно не го прават за да не бидат ќар. Не гледам никаква причина зошто би се префрлил таму но ајде да видиме.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Комерцијална Банка имале договор со ИБКР за ко-брендирана платформа, што практично значи дека ќе ја користат платформата на ИБКР.
Ова требало најверојатно да придонесе до пониски трошоци за префрлање на средства на брокерската сметка, но согласно моменталната регулатива и преземање на обврската за пријавување и плаќање на даноците од капитална добивка и дивиденда. Така во иднина нема да има потреба да се пријавува во УЈП, бидеќи Комерцијална Банка по службена должност ќе ги вршат овие активности.
Се надевам дека ќе видиме фајде и од избегнување на двојно оданочување.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
3 години го слушам муабетот.

Башка не знам Комерцијална како ќе го решат муабетот за дивиденда со странски пазари.

Мене парите не ми легнуваат на лична сметка туку на таа сметката што е на Комерцијална од кај што и ми наплаќаат "оддржување".

Претпоставувам ако ги повлечам на моја сметка тогаш ќе плаќам данок?

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Fed’s New Backstop Shields Banks From $300 Billion of Losses

Under the new US program, which provides loans of up to one year, collateral will be valued at par, or 100 cents on the dollar. That means banks can get bigger loans than usual for bonds, reducing the pressure to generate cash by selling securities whose prices have tumbled.

Да ми помогне некој, не можам да се сетам, што беше она нешто, како го викаа, туууу ич не ми текнува, на "K" почнуваше??? Нешто имаше врска со слободен пазар, невидлива рака, проценка на ризик, понуда/побарувачка, профит/загуба, цена на капитал.

Аааа, ми текна, да, да ... к*рташак!!

Ако некој се прашува, ете таму си играме :)

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Јас имам орбитрек веќе со години и ќе ти кажам дека подобра справа не постои.
Со орбитрек ги активираш сите можни мускули на телото.
Не зафаќа многу простор.
Имаш дигитален екран каде што гледаш потрошено време, калории и дистанца.
Си местиш отпор колку што сакаш, најдобро е прогресивно да идеш со тек на време.
Грбот и половините ке ви бидат благодарни ако редовно ја вежбате справата.
Ај куре малце да те напраиме славен :)

Ај да се оквалификуваше како ,,инвеститор'' во крипто можеби и ќе делуваше малце хаслерски како оној преварантон О'леари пред колапсот на FTX, но ти настапуваш како ,,трејдер на крипто''. E тоа ти е братче најдетриментална комбинација и за среќа поправлива системска грешка во инвестингот. Е сеа, доколку целата тулип манија е некоја си канцер девијација шо ја продуцираше претходниот нездрав систем на аут оф тин еар* зилиони $ пуштени во оптек ти не си ни во тој систем, туку шпекулативно го трејдаш односно лицитирате пред некоја си селска крчма на нешо шо апсолутно нема никаква интринсик вредност. И, на 10% раст на BTC потегнат од ништо, од апсолутен дебакл на се шо се поврзува со крипто ти скокаш како мајмун со кур-транспарент дека си ме победил во нешо.
Ваквите како тебе се најубави за реметење.Tabula rasa. Немаш шо да праиш у кариера и у 21 век појаснуваш по социјални мрежи кој дел од мускулчето и препоните ти го гаѓа орбитрекот пред да отидеш како скот у крипто менувачница да смениш 4 картаљони Шиби, Солајна или Доџ за 3500 денари за до петок :)

Нешо шо во блиска индина следи е невидена блоу офф фаза на сите риск ассетс на чело со криптото и ваквите пропоненти како тебе пред да се случи тотален епски маркет краш и нужен ресет.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Fed’s New Backstop Shields Banks From $300 Billion of Losses

Under the new US program, which provides loans of up to one year, collateral will be valued at par, or 100 cents on the dollar. That means banks can get bigger loans than usual for bonds, reducing the pressure to generate cash by selling securities whose prices have tumbled.

Да ми помогне некој, не можам да се сетам, што беше она нешто, како го викаа, туууу ич не ми текнува, на "K" почнуваше??? Нешто имаше врска со слободен пазар, невидлива рака, проценка на ризик, понуда/побарувачка, профит/загуба, цена на капитал.

Аааа, ми текна, да, да ... к*рташак!!

Ако некој се прашува, ете таму си играме :)
Читам наслов Волстрит ќе ги покрива загубите на банките. Приказната е следна имало фонд за осигурање на депозити. Фондот имал обврзници и се финансирал со провизии од финансиски трансакции. Е сега провизиите навидум ги плаќаат големите банки. Во пракса ги плаќаат работниците со поголеми трошоци за банкарски услуги. А обврзниците па ги финансираат даночните обврзници т.е. работниците. Обожавам секс со работници и работнички. :)

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Читам наслов Волстрит ќе ги покрива загубите на банките. Приказната е следна имало фонд за осигурање на депозити. Фондот имал обврзници и се финансирал со провизии од финансиски трансакции. Е сега провизиите навидум ги плаќаат големите банки. Во пракса ги плаќаат работниците со поголеми трошоци за банкарски услуги. А обврзниците па ги финансираат даночните обврзници т.е. работниците. Обожавам секс со работници и работнички. :)
У реду е друже, продолжи да играш џамлии (y)

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Ама нели требаше СберБанк да рокне ? :)

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
If the Fed is now backstopping anyone facing asset/rates pain, then they are de facto allowing a massive easing of financial conditions as well as soaring moral hazard,” said Michael Every and Ben Picton, strategists at Rabobank.

MORE EASINGS, MORE INFLATION, MORE GAINS.
Soyuz_TMA-9_launch.jpg

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ама нели требаше СберБанк да рокне ? :)
Требаше само не знам што се случи точно знам дека некој ја купи и сигурно ги спасиле депозитите.
Автоматски споено мислење:

If the Fed is now backstopping anyone facing asset/rates pain, then they are de facto allowing a massive easing of financial conditions as well as soaring moral hazard,” said Michael Every and Ben Picton, strategists at Rabobank.

MORE EASINGS, MORE INFLATION, MORE GAINS.
Прегледај го приврзокот 371589
Одиме во изинг максимум најверојатно 5.25% и одиме надолу. Инфлацијата доаѓа после...

Kajgana Shop

На врв Bottom