Од пријателите кои ги имам во Белград, кога сум им спомнал дека Тадиќ има добар имиџ во Македонија (мој впечаток) и кога сум ги прашувал што мислат за него, најчесто сум добивал одговор дека Тадиќ бил личност која ветува на почетокот на мандатот, но дека сега (т.е. пред 5 - 6 месеци) е сосема надвор од реалноста.
Дека е про-француски политичар, како што рече
Inglourious Basterd; сум чул и другпат и од други луѓе, па и прочитал по српските весници.
Од истите луѓе кои го оценуваа Тадиќ како што опишав погоре, пак, чув дека Николиќ е циркузант со штрајковите со глад и гладен за внимание, па ни тој не доби преодна.
Кога прашав за нивни личен фаворит - опција (иако претходно сметав дека се симпатизери на ЛДС на Чедо Јовановиќ), ми рекоа дека овие избори ќе ги одбележи рекордно ниската излезност и уште и дека никој веќе не им верува на политичарите....
Знам дека не е анализа, но само мој впечаток дека гласачите во Србија излегоа на гласање разочарани од неисполнети ветувања (иако морам да признаам дека не ги следев случувањата детално и со внимание).