Томислав Николиќ - нов претседател на Србија

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не ми се верува дека Николиќ победи, дефинитивно беше изненадување, ама јас реков и на друга тема, фактот дека се оддржуваа избори на сите нивоа и фактот дека Тадиќ даде оставка беа меч со две ептен остри оштрици. Како и да е, доста луѓе во Србија се разочарани од тоа што го видов и чув. А што се однесува до односите со Македонија, не верувам дека ќе се променат, ќе си останат релативно стабилни според мене иако јас лично го почитував Тадиќ. Ми беше интересен профил како лидер и човек, ама тоа е демократија, народот си бира. Мислев дека ќе изгура уште еден мандат, ама тоа е. :)
Она што се наметнува како прашање е колкав е легитимитетот, со оглед на тоа дека излезноста беше ужасно мала. Како и да е, ќе видиме како ќе се одвиваат односите. Она што е интересно е што сега Тадиќ има голема можност да биде премиер, и де факто и де јуре ќе има поголема политичка моќ од Николиќ, затоа што како и кај нас, така и во Србија премиерот има поголема моќ од претседателот.

З

Забавата е во Кругот

Гостин
Не ми се верува дека Николиќ победи, дефинитивно беше изненадување, ама јас реков и на друга тема, фактот дека се оддржуваа избори на сите нивоа и фактот дека Тадиќ даде оставка беа меч со две ептен остри оштрици. Како и да е, доста луѓе во Србија се разочарани од тоа што го видов и чув. А што се однесува до односите со Македонија, не верувам дека ќе се променат, ќе си останат релативно стабилни според мене иако јас лично го почитував Тадиќ. Ми беше интересен профил како лидер и човек, ама тоа е демократија, народот си бира. Мислев дека ќе изгура уште еден мандат, ама тоа е. :)
Она што се наметнува како прашање е колкав е легитимитетот, со оглед на тоа дека излезноста беше ужасно мала. Како и да е, ќе видиме како ќе се одвиваат односите. Она што е интересно е што сега Тадиќ има голема можност да биде премиер, и де факто и де јуре ќе има поголема политичка моќ од Николиќ, затоа што како и кај нас, така и во Србија премиерот има поголема моќ од претседателот.
Да имаше премиерот поголема моќ, немаше и 2 ца та да истрчат за претседатели а да се откажат од функцијата премиер.
Кај нас е така зошто имаме претседател марионетка на премиерот.
Се знае премерот во главно управува со економијата на државата, а претседателот со војската државните интереси и сл.
Иако сеуште е неизвесно, би сакал и партијата на Николич да состави влада. А така и ќе биде. :)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да имаше премиерот поголема моќ, немаше и 2 ца та да истрчат за претседатели а да се откажат од функцијата премиер.
Кај нас е така зошто имаме претседател марионетка на премиерот.
Се знае премерот во главно управува со економијата на државата, а претседателот со војската државните интереси и сл.
Значи јас ти зборувам за политичкиот систем во државата, а и во двете држави, премиерот има поголема политичка моќ. Претседателите повеќе се за претставување на државата и водење на дипломатијата, додека пак премиерите имаат повеќе моќ во однос на внатрешната организација на државата. Сите се тепаат да бидат претседател, затоа што дава поголем луксуз, а помала одговорност, за разлика од функцијата премиер. Такви ни се системите. Америка има претседателски систем, Русија има мешан систем, Франција исто, па во овие држави претседателот ја игра најголема улога.

Иако сеуште е неизвесно, би сакал и партијата на Николич да состави влада. А така и ќе биде. :)
Јас начув муабети дека меѓународна заедница притиска на коалиција СНС-ДС, ама во тој случај опозицијата ќе биде многу слаба, а и ми изгледа ептен научна фантастика. Лично јас повеќе би сакала ДС да формира Влада, во тој случај ќе има поголем баланс на политичката сцена.

З

Забавата е во Кругот

Гостин
Значи јас ти зборувам за политичкиот систем во државата, а и во двете држави, премиерот има поголема политичка моќ. Претседателите повеќе се за претставување на државата и водење на дипломатијата, додека пак премиерите имаат повеќе моќ во однос на внатрешната организација на државата. Сите се тепаат да бидат претседател, затоа што дава поголем луксуз, а помала одговорност, за разлика од функцијата премиер. Такви ни се системите. Америка има претседателски систем, Русија има мешан систем, Франција исто, па во овие држави претседателот ја игра најголема улога.

Јас начув муабети дека меѓународна заедница притиска на коалиција СНС-ДС, ама во тој случај опозицијата ќе биде многу слаба, а и ми изгледа ептен научна фантастика. Лично јас повеќе би сакала ДС да формира Влада, во тој случај ќе има поголем баланс на политичката сцена.
За тоа и ти зборам... Само што претседателот е врховен командант и во негови раце е и војската.... исто така и дипломатијата... Кај премиерот е економојата на државата и внатрешното уредување. :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.317
Поени од реакции
26.244
Ако Тадиќ стане премиер, тоа ќе биде неговата лебедова песна. Нема легитимитет за извршување на функцијата, ќе биде под постојан притисок од напредњаците и ниедна одлука нема да му биде поддржана, особено не тие поврзани со ЕУ. Ќе ја донесат ситуацијата до нови предвремени избори кои Тадиќ убедливо ќе ги изгуби.

Јас да сум на негово место би останал во опозиција. Иако, и така не му е гарантирана рехабилитација. Изгуби на избори кои беа сведени на референдум (сам ги сведе, што е најчудно) со прашање Дали се сложувате со политиката на Борис Тадиќ. И доби, за него, поразителен одговор. Тадиќ, според мене, е потрошен политичар и минато во Србија.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Кој е Николиќ,кон каде ќе проба да ја однесе Србија ќе видиме во наредната година.
Човек со најголем број лица од сите балкански политичари.

Член од
30 мај 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
Србите до вчера немаа услов за Косово, но сега веќе ќе мораат првин да го признаат Косово па да влезат во ЕУ и НАТО ако сакат.. А иначе Западните земји веќе уште повеќе има да ги подржат Косовските Албанци, па дури и тие што се во Прешевска долина, ништо не е чудо и тие да се отцепат од Србија со помош на САД и ЕУ... За жал Србија веќе се движи кон погрешен правец тоа ни е јасно на сите како бел..
Глупости!

Тука се кажани доста невистини. Николиќ е легитимно избран, поголемиот дел од народот гласаше за него. Не е вистина дека ЕУ е против него, бидејќи поголемиот дел од ЕУ му честитање победа на Николиќ! Николиќ уште во 2008 год се дистанцирање од политиката на Српска радикална партија. Нема да дојде до никаква изолација. Па, еве на власт со Тадиќ е СПС, партија на Слободан Милошевиќ. И дали се некој бунеше од ЕУ? Не.

Погледни овој!

http://www.b92.net/info/izbori2012/vesti.php?yyyy=2012&mm=05&dd=30&nav_id=614091

http://www.nspm.rs/hronika/miroslav-lajcak-razgovarao-sa-tomislavom-nikolicem-o-odnosima-srbije-i-eu.html

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/324620/Jos-nema-zvanicne-cestitke-Nikolicu-iz-Brisela

http://www.mondo.rs/s245382/Info/ex-YU/Cestitke_Nikolicu_i_iz_Slovenije.html

Толку многу официјални лица од Европската унија му ја честитаа победата на Николич! но никој не рече дека Србија со неговата одлука ке отиде во пропаст или изолација! А гледаме дека тој јавно рече дека го поддржува членството во ЕУ на Србија

незнам зошто тебе ти смета победата на Томислав Николиќ ? Борис Тадиќ ја уништи Србија за овие осум години. Би сакал да ја видам твојата реакција доколку во Македонија победи СДСМ и Цренковски. ДС е како СДСМ кај вас.

B

Bonux

Гостин
чим го подржа Наташа К. оној муфтија,Мило и компанија и истрчувањето на е.у за честитање 2 часа пред да завршат изборите...тогаш тури му сол на Тома у старт :cautious:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Глупости!

Тука се кажани доста невистини. Николиќ е легитимно избран, поголемиот дел од народот гласаше за него. Не е вистина дека ЕУ е против него, бидејќи поголемиот дел од ЕУ му честитање победа на Николиќ! Николиќ уште во 2008 год се дистанцирање од политиката на Српска радикална партија. Нема да дојде до никаква изолација. Па, еве на власт со Тадиќ е СПС, партија на Слободан Милошевиќ. И дали се некој бунеше од ЕУ? Не.

Погледни овој!

http://www.b92.net/info/izbori2012/vesti.php?yyyy=2012&mm=05&dd=30&nav_id=614091

http://www.nspm.rs/hronika/miroslav-lajcak-razgovarao-sa-tomislavom-nikolicem-o-odnosima-srbije-i-eu.html

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/324620/Jos-nema-zvanicne-cestitke-Nikolicu-iz-Brisela

http://www.mondo.rs/s245382/Info/ex-YU/Cestitke_Nikolicu_i_iz_Slovenije.html

Толку многу официјални лица од Европската унија му ја честитаа победата на Николич! но никој не рече дека Србија со неговата одлука ке отиде во пропаст или изолација! А гледаме дека тој јавно рече дека го поддржува членството во ЕУ на Србија

незнам зошто тебе ти смета победата на Томислав Николиќ ? Борис Тадиќ ја уништи Србија за овие осум години. Би сакал да ја видам твојата реакција доколку во Македонија победи СДСМ и Цренковски. ДС е како СДСМ кај вас.

Светските медиуми за Николиќ: новиот претседател е сојузник на Милошевиќ и воен промотер на Голема Србија

http://www.mkd.mk/32910/svet/svetskite-mediumi-za-nikolic/

Дали е Николиќ променет?

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/features/setimes/features/2012/05/28/feature-01

Нормално дека не е променет....(n) А иначе агендата за ЕУ му е лага...:tapp:

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Сигурно е дека и Тома како и Тадиќ е нечија надворешна марионета и ќе влече потези какви што ќе му бидат наредени.
Србија е најважната земја на Блканот ако некој сака да направи промена на сегашната состојба на Балканот или пак, ако сака да ја задржи сегашната состојба.
Дали Балканот ќе тргне во радикални промени на стратегиската определба или и Тома ќе биде уште еден лидер кој ќе ја сочува сегашната состојба ќе биде многу инересно да видиме зошто во голем обем тоа ќе се рефлектира и на Македонија.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Сигурно е дека и Тома како и Тадиќ е нечија надворешна марионета и ќе влече потези какви што ќе му бидат наредени.
Србија е најважната земја на Блканот ако некој сака да направи промена на сегашната состојба на Балканот или пак, ако сака да ја задржи сегашната состојба.
Дали Балканот ќе тргне во радикални промени на стратегиската определба или и Тома ќе биде уште еден лидер кој ќе ја сочува сегашната состојба ќе биде многу инересно да видиме зошто во голем обем тоа ќе се рефлектира и на Македонија.
Победата на Николиќ не е добро за Македонија, бидејки човекот има амбиции за Голема Србија, а агендата за ЕУ му е ЛАГА, и ништо друго, само глуп и слеп човек може да се радува со победата на Николиќ..:facepalm:

Член од
30 мај 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
oonНормално дека не е променет....(n) А иначе агендата за ЕУ му е лага...:tapp:
Човеку,

повторно те прашувам, зошто тебе ти смета победата на Томислав Николиќ? Не ми е јасно! Не е точно дека Николиќ е против влез на Србија во Европска Унија. Јас лично не го подржувам влезот на Србија во НАТО и ЕУ но, гласав за Николиќ зошто е помало зло од Борис Тадиќ. Борис Тадиќ нас не уништи и не уназади! Нема поголем предавник од него. Убаво ти реков.

На Европа не и сметаше што СПС е во владата веќе 4 години. А ако се сеќаваш Ивица Дачиќ беше главен соработник на Слободан Милошевиќ! :tapp: Те молам одговори ми, зошто Србија не може да има патриоти на власт!?

Дали ти би сакал СДСМ утре да дојде на власт? Претпоставувам дека не!
--- надополнето: 31 мај 2012 во 00:20 ---
oon
Победата на Николиќ не е добро за Македонија, бидејки човекот има амбиции за Голема Србија, а агендата за ЕУ му е ЛАГА, и ништо друго, само глуп и слеп човек може да се радува со победата на Николиќ..
Тоа не е вистина, Томислав Николич не е за голема Србија. Во парламентот на Србија постојат две десничарки партии, СНС и ДСС. Ниту едната, а ниту другата не ја поддржуваат таа идеја! Тоа единствено го посакува СРС, но тие воопшто не се важни, не го преминаа цензусот. Јас сум српски националист, но никогаш не сум бил за Голема Србија каква што посакуваше Шешељ. Тие граници ниту во теоријата не се возможни, а ниту најмалку во праксата...
Со изборот на Томислав Николич нема да се влоши односот помеѓу Србија и Македонија, баш напротив. Верувам дека ќе биди уште подобар

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Победата на Николиќ не е добро за Македонија, бидејки човекот има амбиции за Голема Србија, а агендата за ЕУ му е ЛАГА, и ништо друго, само глуп и слеп човек може да се радува со победата на Николиќ..:facepalm:
Каква Голема Србија кога и Космет им отиде.
Уште десет мандата да има па не може да дојде на ред прашањето на голема Србија зошто тоа не е во доменот на Србија,туку на големите светски играчи.

• Ми се допаѓа
Reactions: oon

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.085
Поени од реакции
1.254
Човеку,

повторно те прашувам, зошто тебе ти смета победата на Томислав Николиќ? Не ми е јасно! Не е точно дека Николиќ е против влез на Србија во Европска Унија. Јас лично не го подржувам влезот на Србија во НАТО и ЕУ но, гласав за Николиќ зошто е помало зло од Борис Тадиќ. Борис Тадиќ нас не уништи и не уназади! Нема поголем предавник од него. Убаво ти реков.

На Европа не и сметаше што СПС е во владата веќе 4 години. А ако се сеќаваш Ивица Дачиќ беше главен соработник на Слободан Милошевиќ! :tapp: Те молам одговори ми, зошто Србија не може да има патриоти на власт!?

Дали ти би сакал СДСМ утре да дојде на власт? Претпоставувам дека не!
--- надополнето: 31 мај 2012 во 00:20 ---
Не сакав да ти одговарам ама ајде ќе ти одговарам, Николиќ се уште има амбиции за Голема Србија, па и светските медиуми тоа го велат,ти имав постирано линкови од медиумите,а иначе тоа што ми го прашуваш за СДСМ, да точно е тоа дека ги мразам тие од СДСМ, ама доколку гледам дека вмровците нешто грешат тогаш спремен сум да гласам следните избори за СДСМ..(y)

Член од
30 мај 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
oon,

Јас лично сум симпатизер на Демократске странке Србије чиј преседател е Војислав Коштуница,не ѓи подржувам СНС,али мислам дека е глупост реченицата на Николич за ''Велика Србија''ако не си знаел и Македонците во Србија гласаа за Николич и неговата коалиција Демократска партија на Македонците.Благодареније на Николич,Македонското малцинство ќе имаат представник во Српскиот парламент.
http://vecer.com.mk/?ItemID=127099876F2ADD4C8E87D425FE4DDA62

;)

Kajgana Shop

На врв Bottom