Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

JoK

Член од
26 јули 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Околу гушењето.... лаички размислувам...

Бидејќи истото се јавува и е поинтензивно во периодите кога се зачестени и прекините и воедно е намалена проточноста на сообраќајот, па и брзината е падната испод декларираната.... мислам дека е можно проблемот да доаѓа од резидентните програми, кои се сетирани на "direct internet connection", односно бараат континуирана онлајн врска и капацитет кој ќе ги опслужува, а не го добиваат... Незнам дали сум јасен што сакам да кажам.

Би сакал ли некој стручен да го искоментира моево размислување...

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Околу гушењето.... лаички размислувам...

Бидејќи истото се јавува и е поинтензивно во периодите кога се зачестени и прекините и воедно е намалена проточноста на сообраќајот, па и брзината е падната испод декларираната.... мислам дека е можно проблемот да доаѓа од резидентните програми, кои се сетирани на "direct internet connection", односно бараат континуирана онлајн врска и капацитет кој ќе ги опслужува, а не го добиваат... Незнам дали сум јасен што сакам да кажам.

Би сакал ли некој стручен да го искоментира моево размислување...
Мислиш на windows update, antivirus update,bearshare... или грешка сум ?

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Ако проблемот е навистина до нив,тогаш побарај да ти го сменат модемот или сплитерот бидејќи многу од корисниците го имале овој проблем,или конекцијата се замрзнува или има сецкање .

Најчесто се менува сплитерот а она другото околу брзината треба да знаеш дека ако си на 4Мбит преку АДСЛ добиваш 80% од услугата поради загуби во телефонската мрежа значи ако имаш 4096Кбпс - 20% максималната брзина што ќе ја добиеш 410КБ/с наместо 512КБ/с во нормални услови.ВО зависност од тоа колку си далеку од централата и какви бакарните кабли имаш дома до телефонот ,многу од корисниците имаат кородирани кабли па после цацко им е крив.

Еве јас сум на кабелска па често се случува да немам Интернет во текот на денот додека корисниците на АДСЛ има најквалитетна услуга во поглед на достапност на Интернет,некогаш има латенција во мрежата но тоа е до линковите.

Со среќа.:uvo:

JoK

Член од
26 јули 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Мислиш на windows update, antivirus update,bearshare... или грешка сум ?
Да, мислам на сите активни/резидентни програми/процеси (меѓу кои и Pidgin, GoogleUpdate, IBMupdate...) на кои им е потребен континуиран онлајн директен пристап и во моментов кога настануваат кратките прекини и паѓање на брзината на ниво на dial-up, едноставно го гушат компјутерот. Друго објаснување немам...

Љупчо... им побарав нов модем, ми велат добар е го тестиравме од овде се е во ред... за сплитерот ми велат или работи или не работи... демек добар бил и тој... Иначе, нема дилема дека „замрзнувањето„, кратките прекини, паѓањето на брзината во моменти на ниво на dial-up е од кај нив.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Гледам интернет провајдериве пак ќе пуштаат нешто ново..
Ќе има нешто ново и од Т-хоме ? Нели од Септември викаа ? Да не има некој некакви информации?

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
1. Веќе ти кажа Darkness дека ја ресетираат конекцијата на 6 часа. Некогаш кога ќе им прдне и на 3, ама не е битно.
2. Скриншотов ти е колку време ти е конектирана мрежната картичка.
Горе ти пишува Local Area Connection, сељак. Тоа апсолутно никогаш не може да значи дека навистина толку време си конектиран преку PPPoE конекција. Тој скриншот да му го покажеш на некој зелен во глава.
3. Ти имаш 512 Kbps конекција на некојси локален кабелски оператор, а јас 9059 Kbps на шити т-хоум

Срамота е ако воопшто споредуваме. Криво ти е кога ја гледаш сликата, сигурен сум :baeh:
Мене ми е ептен криво. Не видов одговор што е финтата со толкава брзина? Тестираш АДСЛ2 или?

Што се однесува до рестартот. Ве читав 5-6 страни и од прво си помислив зборите за рестартот што се случува кога доаѓа нов месец, на 1ви сабалјето во 00:00 часот и 1 секунда.
Потоа сфатив дека вас ви се рестартираат конекциите на 3 или 6 часа сеедно. Видов имаа некои ставено скриншот дека и повеќе од 7 часа им седи активна конекцијата. Сакам само да ти кажам дека тој проблем го нема секаде. Кај мене по 7-8 дена ми седеше активна конекцијата и симињав серии пред да идам на одмор, за да го дотрошам лимитот. Комјутерот не го изгасив цела недела и 24 часа симињање. Ниту еднаш не направи рестарт на конекцијата.
Знаеш дека не сум лаик, знаеш дека знам каде и што гледам, знаеш дека немам зашто да те лажам, го знаеш мојот став кон провајдерите.

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
„Tелеком“ поставува оптички кабел до домовите

„Македонски телеком“ почна да поставува фибер-оптички кабел од локалните централи до домовите на корисниците. Со тоа ќе се заменат бакарните водови со нова мрежа, која овозможува пренос на податоци со голема брзина.Фибер-оптички кабел до домовите на корисниците најпрво ќе се поставува во централното подрачје на Скопје. Се планира до крајот на октомври в година да се покрие целата територија на Скопје, а потоа мрежата ќе се прошири во Битола, Тетово и во други градови.Со оваа инвестиција македонските корисници ќе добијат телекомуникациска мрежа каква што има само во Сингапур и во Јужна Кореја, кои се меѓу водечките земји во светот по развиеност на информатичките технологии - вели Николај Бејкерс, главниот извршен директор на телекомот.

Дневник

Ова ми мириса на нови пакети со нови цени наскоро.

Go2bed

Vasilij Zajcev
Член од
2 март 2005
Мислења
972
Поени од реакции
13
„Tелеком“ поставува оптички кабел до домовите

„Македонски телеком“ почна да поставува фибер-оптички кабел од локалните централи до домовите на корисниците. Со тоа ќе се заменат бакарните водови со нова мрежа, која овозможува пренос на податоци со голема брзина.Фибер-оптички кабел до домовите на корисниците најпрво ќе се поставува во централното подрачје на Скопје. Се планира до крајот на октомври в година да се покрие целата територија на Скопје, а потоа мрежата ќе се прошири во Битола, Тетово и во други градови.Со оваа инвестиција македонските корисници ќе добијат телекомуникациска мрежа каква што има само во Сингапур и во Јужна Кореја, кои се меѓу водечките земји во светот по развиеност на информатичките технологии - вели Николај Бејкерс, главниот извршен директор на телекомот.

Дневник

Ова ми мириса на нови пакети со нови цени наскоро.
ова е само тест во двете кули во трговски центар.Баш дека ќе биде во скоро време не верувам.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Сите што имаат проблем со паѓање на адсл-от READ HERE :
и јас како и многу корисници имав проблем со интернетот, многу често ми паѓаше, и минатата вечер ми пукна филмот и се јавив во техничка подршка ( 2 пати во рок од 30 мин ) и убаво си направив муабет со операторт, и ми рече дека денес после 8ч проблемот ке ми биде решен...
Така и беше во 9 ми се јавија од Т-Home ме прашаа каде живеам за да после половина час екипата беше нацртана овде...
го сменија сплитерот, нешто работеа со каблите незнам што точно... за да од тогаш па до сега ( 14h) интернетот е супер и не е паднал цели 4h i 5 min... ( да не го урочам )
Значи кога се сака, се се може
:salut:

P

Princ

Гостин
ова е само тест во двете кули во трговски центар.Баш дека ќе биде во скоро време не верувам.
Ни они не викаат дека ќе биде во скоро време
до крајот на октомври в година да се покрие целата територија на Скопје
значи цела Македонија за 20тина години. Ама сепак, дајбоже.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
185
Поени од реакции
1
kako e netov kaj vas kaj mene edvaj 700kb download

a imam paket od 100GB

AleksandarT

Reckless
Член од
16 ноември 2005
Мислења
180
Поени од реакции
9
Od Septemvri ke ima novi paketi
1.Call & Surf Comfort -5120/768kbit's brzina
25 GB sobrakaj
500 minuti razgovor kon mrezata na makedonski telekomunikacii
Neograniceno vreme na razgovor so drugi Call & Surf Korisnici
2.Call & Surf Comfort + 6144/768kbit's brzina
Sobrakaj do 150 GB ( pa se namaluva na 64/64kbits)
Neograniceno vreme na razgovor so drugi Call & Surf Korisnici
100 casa mesecno razgovor kon mrezata na Makedonski telekomunikacii

Steta sto nemam skener inaku ke go skenirav cel dokument koj se sostoi od 9 strani ( tatko mi samo sto go dobi)

Kajgana Shop

На врв Bottom