Суфизам

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
:pos:..какви времиња дојдоа....сум разбрал а?.....:pos:
Добар 3... понатаму ќе видиме... ако напредуваш во сфаќањата ќе одиш скалила нагоре... ако не ќе тапкаш во место... ко што викаш ти...:P :icon_mrgr:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Добар 3... понатаму ќе видиме... ако напредуваш во сфаќањата ќе одиш скалила нагоре... ако не ќе тапкаш во место... ко што викаш ти...:P :icon_mrgr:
Е нема дека понагоре брат...нема повеќе скалила, ќе паднам од скалата..:pos:
Кога и суфите ги разбрав....:cool:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Gledam na forumov,sekoj saka da prestavi nesto,svoeto veruvanje ubeduvanje i kako istoto e naj dobro od site ostanatite,no od istite tie prestavnici,nisto ne nalikuva vo nivnite pisma i pisuvanja na ona sto sakaat da ni go prezetntiraat. Edno pisuvaat drugo pravat.
Ateistite vikaat deka nie religioznite se raspravame edni pomegju drugi a istite se raspravaat so nas poveke odkolku samite sebesi,samo nema sposobnost nikoj samiot da se uvide. Ima i takvi koi se vo site religii i koi tvrdat deka nie koi sme vo edna odredena ustvari ne sme ja svatile sustinata pa kazuva kako dzaba se raspravame a koga tie sakaat da ni go dokazat nivniot stav,ni pomalku ni poveke,ne delat od ostanatite. Ima seriozen problem tuka kaj nas koi debatirame edni so drugi. Ispagja deka se mozeme da bideme ama ne i pripadnici na ona mesto kade sto tvrdime deka pripagjame,bidejki sekogas velime deka nasata religija ili sloboda od religiite e naj ubava i naj mnogu go educira covekot,naj kulturna e a se ponasame tolku sprotivno od nejzinoto ucenje. Nemoze da se vidi znak od ona sto go kazuvame vo nas samite.
Mi padna na pamet edna slucka od Mesnevijata na Mevlana Dzelaluddin Rumi,pa ke se obidam da ja napisam.
--- надополнето: 11 јануари 2013 во 19:47 ---
Nekoj covek se vratil od Irak so nametka izdrpana.
Prijatelite negovi se rasprasuvale za negovata odsutnost.

"Da",toj odgovoril,"taga na odvoenost postoese,
no patot za mene bese blagosloven i sreken,
zatoa sto Halifata mi pokloni 10 nagradi pocesni-
sto slavi i pofalbi neka go pratat nego !"

Toj tolku iskazuval slava i pofalba,se' dodeka blagodarnosta nega ne gi premina granicite.

Potoa,lugeto mu rekle:
"Tvojata obleka bedna,svedok e za tvojata laga.
Gol si,gologlav i razoran so taga,ovie izrazi ili si gi ukral ili samo na pamet si gi naucil.

Kade se znacite na blagodarnost i pofalba na tvojot princ ?
Na tvoite bosi noze i gola glava ?

Mada jazikot tvoj na onoj car slava mu tkae,
sekoj tvoj drug organ i del od teloto na nego se zali.
Zarem vo plemenitosta na toj golemodusen car,
nemase eden par konduri i pantaloni ?

Ovoj im odgovoril:
"Sto toj mi podari,jas toa go podeliv.
Vo grizlivosta princot ne pokazuva nikakva mana.
Sekakvi pokloni od princot primiv pa na siraci toa go podeliv.

Ovie mu rekle: "Blaze si ti. Bogatstvoto otide:
A kakov e togas toj cad od ulje sto od tebe izleguva ?
Sto gnasotii vo srceto tvoe ima,kako trnje:
Zarem tagata moze da bide znak za radost ?

Kade se znacite na dobrota,ljubov,dobrocinstvo,zadovolstvo,
ako e vistina toa sto go zboruvas ?

Gledam bogatstvo nema,no kade e zelbata za ruhajnijet ?
Ako otide rekata,kade e nejzinoto korito ?

Ako okoto nekogas ti bilo crno i dusata ti ja vdahnuvalo,
pa i ako sega ja vdahnuva,zosto plavo ti postanalo ?

Kade se znacite na samopozrtvuvanje,o kisel !?
Zdiv na prazni i gnasni zborovi od tebe izleguva. Molci !

Milosrdieto stotina znakovi vo srceto ima,
Dobroto delo ima stotina oznaki.

Od zborovite tvoi izleguva zdiv na losotija,
a boljata tvoja od glavata i so liceto se odrazuva,o razmetlivko.

Na Bojnoto pole dunjalucko ima luge koi gi poznavaat vozdiskite.
vo drskista svoja,nemoj dzaba da oponasas i da ispustat krikovi na zanos.

Ne fali se so mosush-miris,
zatoa sto lukot ja otkriva vozdiskata tvoja.

Djulbe seker jadev-taka velis,
A zdivot na bel luk ubiva i veli: Ne zboruvaj gluposti.

Srceto na kukja golema lici:
kukjata srcana ima komsii skriveni.

Niz prozorcite i puknatinite
tajnite misli ti gi citaat.
Dolga e ovaa prikazna drugarcinja,no,za pametni dovolno e i ova.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако Бог пратил пратеници пред Мохамед, зошто не ја кажал Вистината на нив него ја кажал преку него?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ако Бог пратил пратеници пред Мохамед, зошто не ја кажал Вистината на нив него ја кажал преку него?
Ova bi trebalo da spagja vo opsti prasanja do Islamot,no ke ti napisam. Bi mozelo da se kaze isto,zosto go pratil Isus,zosto ne mu ja kazal vistinata na Mojsie ?
Ili,Zosto go pratil Mojsie,zosto ne mu ja kazal vistinata na toj prednego ili pred nego ili pred nego.....
Samiot Kur'an ne e praten vo eden den tuku procesot na objavata trael celi 23 godini.
Toa e Mudrosta Allahova dz.s. da lugeto postepeno ja svatat vistinata i Bozjeto postoenje.
I na lugeto treba da im zboruvas onolku kolku sto e nivnoto svakanje. Tatkoto so negovoto malecko since zboruva na negoviot jazik "butu buti butii..." i ne se srami so toa.
Ucitelot na decata im kazuva kolku se 1+1 i ne znaci toa deka nivniot ucitel poveke od tolku ne znae,tuku deka decata tolku mozat da absorbiraat.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Na covekot Sufija ne go pravi toa sto toj sebesi takov ke se narekuva. Ne go pravi Sufija toa sto ke bide vo nekoj tarikat.
Covekot Sufija go pravi klonenjeto od haram,izbegnuvanje na grevovite,pravenjeto dobri dela,ubaviot ahlak-moral,ubavoto ponasanje,ubavoto zboruvanje,ubaviot odnos prema drugite.
Go pravi toa sto razmisluva pred da mu se obrati na drugite da ne gi navredi,gi odbira zborovite kako sto gi odbirame plodovite vo eden golem sahan.
Sufija go pravi Zikrot koj go cini neprestano i vo tajnost i vo javnost i koga odi i koga sedi. Sufija go pravi negovata molitva koja svesno i so srce ja obavuva. Negovata nestrplivost koga ke dojdat kasnite sati za noken namaz,sredba so Allah dz.s.
Covek za sebe i ne znae deka e dervis-sufija ponajmalku deka e evlija. Sekoj koj gi poseduva ovie osobini blisku e do Sufizmot ma kolku god da go negira i samiot e od niv.
Zikrot e sredstvo za omeknuvanje na srceto. Covek kolku poveke zikr pravi,tolku poveke ima meko i cisto srce. A od meko i cisto srce losi zborovi ni losi misli i nameri ne izleguvaat.
Sekoj koj ima zloba prema edno takvo srce,zloben e samo za sebe.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Na covekot Sufija ne go pravi toa sto toj sebesi takov ke se narekuva. Ne go pravi Sufija toa sto ke bide vo nekoj tarikat.
Covekot Sufija go pravi klonenjeto od haram,izbegnuvanje na grevovite,pravenjeto dobri dela,ubaviot ahlak-moral,ubavoto ponasanje,ubavoto zboruvanje,ubaviot odnos prema drugite.
Go pravi toa sto razmisluva pred da mu se obrati na drugite da ne gi navredi,gi odbira zborovite kako sto gi odbirame plodovite vo eden golem sahan.
Sufija go pravi Zikrot koj go cini neprestano i vo tajnost i vo javnost i koga odi i koga sedi. Sufija go pravi negovata molitva koja svesno i so srce ja obavuva. Negovata nestrplivost koga ke dojdat kasnite sati za noken namaz,sredba so Allah dz.s.
Covek za sebe i ne znae deka e dervis-sufija ponajmalku deka e evlija. Sekoj koj gi poseduva ovie osobini blisku e do Sufizmot ma kolku god da go negira i samiot e od niv.
Zikrot e sredstvo za omeknuvanje na srceto. Covek kolku poveke zikr pravi,tolku poveke ima meko i cisto srce. A od meko i cisto srce losi zborovi ni losi misli i nameri ne izleguvaat.
Sekoj koj ima zloba prema edno takvo srce,zloben e samo za sebe.
Брат, се повеќе и повеќе ме убедуваш дека не знаеш ниедна тајна на суфите.
Па не е нивната стварност да бидат добри према другите, тоа го може секој, дури и подлиот човек, пред тебе ќе е добар а позади нош зад грбот.
Нивната стварност е внатрешната промена, нивната надоградба, внатрешна еволуција, а како резултат на тоа се добри и за околината.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Брат, се повеќе и повеќе ме убедуваш дека не знаеш ниедна тајна на суфите.
Па не е нивната стварност да бидат добри према другите, тоа го може секој, дури и подлиот човек, пред тебе ќе е добар а позади нош зад грбот.
Нивната стварност е внатрешната промена, нивната надоградба, внатрешна еволуција, а како резултат на тоа се добри и за околината.
Bratce,kade god po Islamskite sajtovi da se obratis (kade sto se poddrzuva sufizmot) nisto porazlicito nema da ti odgovorat.
Taka e,nivnata stvarnost e vnatresnata promena,nivnata nadgradba,vnatresna evolucija.....
No ova se postignuva so Meditacija a nivnata meditacija e ZIKROT.
Ova sekoj Sufija ke ti go kaze,ne jas,jas ne sum Sufija.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Bratce,kade god po Islamskite sajtovi da se obratis (kade sto se poddrzuva sufizmot) nisto porazlicito nema da ti odgovorat.
Taka e,nivnata stvarnost e vnatresnata promena,nivnata nadgradba,vnatresna evolucija.....
No ova se postignuva so Meditacija a nivnata meditacija e ZIKROT.
Ova sekoj Sufija ke ti go kaze,ne jas,jas ne sum Sufija.
Објасни што е Жикрот...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
PS: Podol covek ne moze da bide dobar. Toj kolku god da e "dobar" toj e podol ako e vnatre takov. Covek sto veruva vo Boga i sto se plasi od Boga,sto veruva vo Sudot praveden,toj ne moze da bide podol.
--- надополнето: 15 јануари 2013 во 16:39 ---
Објасни што е Жикрот...
Zikrot go praktikuvaat site Muslimani vo svetot no zarazlika od ostanatite,kaj Sufiite Zikrot e i meditacija.

Pod poimot Zikr,se podrazbira spomnuvanje na Allah dz.s,velicenje na Allah dz.s,Slavenje na Allah dz.s,iskazuvanje blagodarnost Nemu,baranje oprost od Nego....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Covek sto veruva vo Boga i sto se plasi od Boga,sto veruva vo Sudot praveden,toj ne moze da bide podol.
Човек што во стравот гледа доблест не е подол?! На форумов имаше неколку примери каде муслимани имаа изјавено дека единствена причина што не силуваат, убиваат, крадат или лажат е стравот дека ќе бидат казнети и мачени. И сега ти ми велиш дека таков профил на човек и карактер не е подол?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Zikrot go praktikuvaat site Muslimani vo svetot no zarazlika od ostanatite,kaj Sufiite Zikrot e i meditacija.

Pod poimot Zikr,se podrazbira spomnuvanje na Allah dz.s,velicenje na Allah dz.s,Slavenje na Allah dz.s,iskazuvanje blagodarnost Nemu,baranje oprost od Nego....
Спомнување, величење , славење и исказување благодарност Да, се сложувам со тебе.....опростување Не, затоа што ако се толку добри и праведни, намаат потреба да грешат и да бараат опростување.
Зошто не употребуваш Бог него употребуваш Алах?

Kajgana Shop

На врв Bottom