Студирање во странство

Член од
28 октомври 2011
Мислења
97
Поени од реакции
140
Студирам во Марибор, 3 цимерки сме се бара уште една. Сите заинтересирани нека се обратат кај мене, и сите заинтересирани за упис другата година исто можам да помогнам. Поздраав :rolleyes:
дали можи да ми кажиш нешто повеќе за земјоделски факултет во марибор каде можам да најдам повеќе информации сега сум прва година за земјоделски факултет во скопје и дали ке можам да продолжам втора година во марибор дали ке ми се признаат положените предмети
--- надополнето: 18 декември 2012 во 23:58 ---
Студирам во Марибор, 3 цимерки сме се бара уште една. Сите заинтересирани нека се обратат кај мене, и сите заинтересирани за упис другата година исто можам да помогнам. Поздраав :rolleyes:
дали можи да ми кажиш нешто повеќе за земјоделски факултет во марибор каде можам да најдам повеќе информации сега сум прва година за земјоделски факултет во скопје и дали ке можам да продолжам втора година во марибор дали ке ми се признаат положените предмети
--- надополнето: 18 декември 2012 во 23:58 ---
--- надополнето: 18 декември 2012 во 23:59 ---

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Дали некој има искуство со запишување на додипломски студии во Германија? Поточно би сакала во Минхен, а може и други градови во јужна Германија. Но не можам да се снајдам баш, каде да се обратам.

Член од
24 декември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Jas sum treta godina na pravni studii i sakam da prodolzam master vo Ljubljana. Tatko mi e vraboten vo Slovenija i tamu e danocen obvrznik, procitav deka vo toj slucaj studiranjeto e besplatno. Dali nekoj znae nesto poveke za ova i ako znae ve molam da me izvesti. Fala vi mnogu i Pozdrav :)

L

Luki Junior

Гостин
Дали некој има искуство со запишување на додипломски студии во Германија? Поточно би сакала во Минхен, а може и други градови во јужна Германија. Но не можам да се снајдам баш, каде да се обратам.
Германска амбасада е за тебе. Или дирекно ќе пишеш на универзитето.

R

Randy

Гостин
Jas sum treta godina na pravni studii i sakam da prodolzam master vo Ljubljana. Tatko mi e vraboten vo Slovenija i tamu e danocen obvrznik, procitav deka vo toj slucaj studiranjeto e besplatno. Dali nekoj znae nesto poveke za ova i ako znae ve molam da me izvesti. Fala vi mnogu i Pozdrav :)
Ам татко ти не можи некаде да праша?

Член од
18 јуни 2012
Мислења
102
Поени од реакции
224
Мене ме интересира како оди сместувањето по студентски домови низ Европа..
Ако има некој искуство нека пише :)

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Мене ме интересира како оди сместувањето по студентски домови низ Европа..
Ако има некој искуство нека пише :)
Можам да ти кажам за Романија:
Секој универзитет си има свои студентски домови што значи дека и процедурите се различни. Ако си стипендист сместувањето ти е бесплатно, а ако не си се движи од 1500 до 8000 денари за апартмани. Арно ама странците нестипендисти се последни кои добиваат соби најчесто неможат да добијат соба легално туку добиваат со поткуп од 100 до 400 евра за кревет. Ако те интересират нешто друго кажи.

Член од
2 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Imam drugarka sto studira Ekonomski vo Germanija i plaka po 100 evra od semestar (ili od godina, ne sum 100% siguren). toa moze da varira od eden do drug univerzitet (a i fakultet, na primer jas posto masinski studiram plakam 500 evra od semestar skolarina posto na fax imame mnogu laboratorii so najrazni masini i tehnologii i potrebni im se povisoki skolarini za da gi ovozmozat site tie sredstva) ali u sekoj slucaj toa e najvisoka cena, nad 600 evra od semestar mislam deka nikoj ne ti naplaka bez razlika na koj univerzitet si i sto tocno studiras... Toa e barem za drzavnite fakulteti (site nudat post-diplomski na angliski kolku sto znam), privatnite se veke daaaaleku poskapi.
Cao,jer bi ti meni mogao reci kako je tvoja prijatelica otisla studirati u Njemacku,jer bi i ja htjela otici studirati Ekonomiju ?:)

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.501
Поени од реакции
2.411
Иако можеби е рано, јас сепак да прашам за повеќе мислења :)... Значи јас би сакал да студирам во странство и да добијам што е можно подобро образование, т.е. во што подобар универзитет... Е сега, нормално, да не биде со некои суми од десетици илјади долари или евра за година. Кој е поинформиран нека каже, што како, и дали влијаат оценките од средно образование (иако сум одличен)...И да биде во Европа или Северна Америка (САД или Канада)...

Член од
3 март 2013
Мислења
2
Поени од реакции
0
годинава сум матурантка.. одсекогаш сум сакала да одам на БФК. е сегаа сакам да студирам во странство. Ако некој знае нешто за студии за безбедност во странство би сакала да ми подкажи нешто фалаа многу :)

Член од
4 март 2013
Мислења
39
Поени од реакции
3
Здраво. Да ве прашам, на факултет после средно сакам да одам Германија. Е сега нели не сум држајванин на германија, ако знам добро германски ќе може да студирам таму? Ако имам сместување и сето тоа.

Член од
3 април 2010
Мислења
260
Поени од реакции
41
Здраво. Да ве прашам, на факултет после средно сакам да одам Германија. Е сега нели не сум држајванин на германија, ако знам добро германски ќе може да студирам таму? Ако имам сместување и сето тоа.
Можеш, само докажи го германскиот со диплома. За Додипломски студии ти е потребно TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) со резултат 4*4 TDN кој можеш да го земеш и во Скопје. Ќе те кошта околу 130 евра, и директно можеш да аплицираш на универзитетот со останатите документи, значи матура (Abitur), свидетелства од средно и гаранција во банка од 8.000 евра за добивање на студентска виза. Ако го немаш сертификатот за јазик има друга опција, која е малку поделикатна за објасување.

Гледам сите сакаат да знаат нешто повеќе а никој незнае да постави конкретно прашање. Кога поставувате прашање бидете малку поконкретни што точно ве интересира, и барајте активно на Интернет. Сите информации се уредно поставени на страните на германските универзитети.

Член од
4 март 2013
Мислења
39
Поени од реакции
3
Можеш, само докажи го германскиот со диплома. За Додипломски студии ти е потребно TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) со резултат 4*4 TDN кој можеш да го земеш и во Скопје. Ќе те кошта околу 130 евра, и директно можеш да аплицираш на универзитетот со останатите документи, значи матура (Abitur), свидетелства од средно и гаранција во банка од 8.000 евра за добивање на студентска виза. Ако го немаш сертификатот за јазик има друга опција, која е малку поделикатна за објасување.

Гледам сите сакаат да знаат нешто повеќе а никој незнае да постави конкретно прашање. Кога поставувате прашање бидете малку поконкретни што точно ве интересира, и барајте активно на Интернет. Сите информации се уредно поставени на страните на германските универзитети.
Океј фала. Јас барам и читам по интернет само ме интересираше мислење од други. Инаку, треба да имаш 8.000 евра во банка? Многу хаха. Океј, како и да е има време. А од прилика колку познавање ти треба на германски јазик? Колку е 4*4 TDN?

Член од
3 април 2010
Мислења
260
Поени од реакции
41
Океј фала. Јас барам и читам по интернет само ме интересираше мислење од други. Инаку, треба да имаш 8.000 евра во банка? Многу хаха. Океј, како и да е има време. А од прилика колку познавање ти треба на германски јазик? Колку е 4*4 TDN?
Па прилично многу, перфектно зборување, разбирање на тешки текстови. Чисто за пример ќе ти кажам дека мој пријател живееше 8 години во Германија како дете, по што се врати во Македонија се до средно школо. Кога сакаше да се запише на факултет во Германија полагаше TestDaF во Македонија, и го положи од втори пат. Првиот пат го бутнаа. А збореше многу добро Германски .Еве ти точно колку е. На овој линк можеш да се информираш.
http://www.testdaf.de/teilnehmer/pdf/informationen_en.pdf

Attachments

• 60 KB Прегледи: 10

Kajgana Shop

На врв Bottom