Студирање во Германија

778

Член од
28 ноември 2014
Мислења
2
Поени од реакции
2
@TrickerMKD доколку престојуваш цели три месеци без виза во Германија, следните три месеци мораш да ги поминеш во Македонија..впрочем како што ти укажа и Магде, за временски период од 6 месеци можеш да седиш вкупно три месеци во европска земја, па твое е како ќе ги распоредиш..меѓутоа ако имаш веќе потврда дека си примен на курс паметно е да аплицираш за виза во германска амбасада, само планирај си го добро времето оти ќе те закажат за неколку недели, а визата ќе ја добиеш по отприлика еден месец од поднесувањето барање за виза.

@Смрт за зони и. Долна Саксонија е последната покраина која пред некое време ги укина партиципациите за школарина, меѓутоа за семестар (во сите државни универзитети ) се плаќа од 150-300 евра за семестар. Како и што спомна некој погоре, тие пари одат за бесплатна карта за превоз со автобуси, железница, користење библиотека, и така натаму. (некаде и бесплатни карти за културни манифестации се вклучени, попусти во супермаркети или големи продавници и така натаму). Ова важи само и само за државни универзитети, каде 98% од студиските програми се на германски(посебно додипломските). На приватни се плаќа по 18 000-20 000 евра пример од година (само партиципација)...

Не знам од каде ви се информациите дека тие од ЕУ земји не ги плаќаат овие 150-300 евра, или дека плаќаат повисоки суми за школарина. Значи, на државните универзитети СИТЕ ја плаќаат оваа сума вклучувајќи ги и Германците. А дека е поскапо или поефтино за нас, како државјани на не-ЕУ земја, не е точно. (За разлика пример од Данска, за нивните партиципацијата на факултетот на кој се распрашував беше 0 Евра, а за мене како не-ЕУ 50 000 евра(да се изјасниме со зборови, пеесет илјади евра од година, наспроти вкупно 560 евра годишно кои ги плаќам во Германија))

@BePaHa- зависи во кој град одиш.. Во Минхен, Хамбург или Штутгарт би ти требале 750 евра, во помали студентски градови поминуваш и со 600 евра месечно. Единствена препрека е јазикот. Сите државни универзитети ти бараат познавање на германски јазик на Ц1-Ц2 ниво. Е да, и не се маткај со нашите од студентски прашања туку прати му мејл на самиот универзитет. Добри универзитети за електро-и останати инжинери се Ахен и ТМУ.

Друго не ми текнува, ако имате некакви прашања комотно контактирајте ме, и јас бев баѓи изгубена пред да заминам.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
@TrickerMKD доколку престојуваш цели три месеци без виза во Германија, следните три месеци мораш да ги поминеш во Македонија..впрочем како што ти укажа и Магде, за временски период од 6 месеци можеш да седиш вкупно три месеци во европска земја, па твое е како ќе ги распоредиш..меѓутоа ако имаш веќе потврда дека си примен на курс паметно е да аплицираш за виза во германска амбасада, само планирај си го добро времето оти ќе те закажат за неколку недели, а визата ќе ја добиеш по отприлика еден месец од поднесувањето барање за виза.

Мене ми закажаа одма! За виза зависи, треба 3-4 недели додека амбасадата го процесира барањето овде во МК, и потоа го пуштаат во германска служба, и таму трае некоја недела, значи 1 и пол месец, максимум 2 месеци се потребни за добивање на виза за студирање! Во официјалниот документ од амбасадата стои 2 до 3 месеци, но оди за месец и пол, 2! Е, сега доколку побараат дополнителни документи, постапката е подолга.

Иначе и јас имам сличен проблем, не можам да ги зафтасам роковите :), а денес ги добив овие информации!

778

Член од
28 ноември 2014
Мислења
2
Поени од реакции
2
^ Па мислам дека сите горе-долу имаат сличен проблем. Јас морав да одам прво без виза да се запишам лично на факултетот, па се враќав по визата во Македонија. Инаку, во факултетот само им го покажав печатот назад на пасошот дека сум била во германска амбасада и сум поднела барање за виза и не направија никаков проблем.
Тебе визата за студии, пракса или работа ти треба?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
^ Па мислам дека сите горе-долу имаат сличен проблем. Јас морав да одам прво без виза да се запишам лично на факултетот, па се враќав по визата во Македонија. Инаку, во факултетот само им го покажав печатот назад на пасошот дека сум била во германска амбасада и сум поднела барање за виза и не направија никаков проблем.
Тебе визата за студии, пракса или работа ти треба?
Пракса, ама рокот нема да го стасам!

Член од
4 септември 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво да Ве прашам, сега се запишав на Економски, дали би можела после прва година да студирам во Германија и како? Или преку факултет некако?

Член од
23 ноември 2016
Мислења
104
Поени од реакции
45
Здраво, имам неколку прашања во однос на студирањето во Германија. Разгледував неколку универзитети и скоро сите од нив имаат нулта година, каде што го учиш јазикот до одредено ниво (во случајот до C1). Дали има некој искуство окулу ова, и како оде процедурално?

Kajgana Shop

На врв Bottom