Интересни интервјуа со странци кои учат во Русенски Универзитет (Бугарија) (прва година, пета година, докторанд и асистент):
Прашали ги дали се соочиле со "културен шок" при пристигнувањето тука и што им се допаѓа кај Бугарите.
Александра Химонас , Грција , I курс , Меѓународни економски односи
Бугарија е прекрасна земја . Тоа беше една од причините поради која ја одбрав да студирам тука, но не и единствената . Во Грција, за жал , немав големи можности да се запишам во добар универзитет , што ми беше сон . Образованието тука е подобро и поевтино. Не можам да кажам дека сум преживеала "културен шок", стапувајки на бугарска почва, бидејќи веќе бев посетувала земјата, пред да почнам да студирам . Професорите ме примија како сите останати ученици - без никаква разлика, а колегите од првиот момент ме вклучија во нивната компанија, без оглед дека сме од различни култури. Најмногу кај Бугаринот ми се допаѓа тоа што е гостопримлив . Највредно во бугарскиот образовен систем според мене е дека се учат само предмети , поврзани со специјалност - за разлика од грчките универзитети, каде што се изучуваат од 10 до 14 дисциплини и повеќето од нив се бескорисни за учениците .
Лаерт Нина, Албанија , V курс, Право
Јас сум со бугарско потекло и дома зборуваме на стар бугарски јазик. Мислев дека и тука зборувате на ист начин, но кога дојдов да учам, сфатив дека не е така. Избрав Бугарија , бидејќикако предност почитувам фактот дека таа е држава-членка на Европската унија. Не сум почувствувал точно "културен шок" . Вистината е дека сосема не сте она што укажуваат медиумите. Напротив : како општество сте културни , пријатни , весели и трпеливи. Наоѓате време за уживање: после работа или по универзитетот не се затворате во домовите, а ако имате финансиска можност и ресурс на време, преферирате да излезете со пријателите на пиво, да гледате заедно натпревар .Ако сакате нешто го правите, весело ви е на душата, знаеш како да се забавувате. За мене наjдоброто во бугарскиот образовен систем се професорите: нивниот метод на настава, односот кон учениците - секогаш подготвени да одговорат на нашите прашања и да ни подподготвуваат во најдобар можен начин. Студентите и професорите ме прифатат како еден од нив . за мене единствената бариера во почетокот беше дека не знаев јазикот на добро ниво, ала откако поставив напори, резултатот не задоцни . Денес комуницирам свободно . Никогаш не сум се чувствувал странски тука.
Игор Анатолиевич Шелудко, докторант по Економија и управување на Катедрата "Менаџмент и бизнис развој". Роден е во Полог, Украина. Во Бугарија е од септември 2005 г.
Во почетокот на 90-тите години Министерскиот совет започнува одлична политика за враќање на странците од бугарско потекло во Бугарија . Во рамките на оваа политика е основана указ кој одредува повластени услови за обука на таквите граѓани. Така странци од бугарско потекло можат да аплицираат за обука во бугарските вузове со такси и стипендии, блиски до оние за бугарските граѓани . Повеќето студенти од Украина , Молдавија и Казахстан доаѓаат во Бугарија да учат на оваа линија. Така започна и мојата историја. Допаѓаа ми се Русенскиот универзитет. Тој може да даде доволно за формирање на еден специјалист . Пример професорите никогаш не ми се откажувале дополнителна помош.
Високото образование во Бугарија е на достапно ниво. Семестарските такси на повеќето специјалитети на сопствена издршка не надминуваат 1000 лева. Има голем избор на места по државна нарачка. Во овој случај семестар такса е многу пониска .Морам да признаам дека дури и да имам бугарски корени , не се бев запознал со многу Бугари , пред да дојдам тука . Културниот шок беше голем . Не можев да зборувам добро јазикот . Поради тоа беше исклучително тешко да се борам со секојдневните проблеми. Дури едно одење до продавница изгледаше како неверојатен предизвик .За мене Бугарите се добронамерни . Тие ретко решаваат да докажуваат својата правичност преку сила. Ова ја одредува неповторлив клима на смиреност и колегијалност. Колку и да зборуваат самите Бугари, дека се чувствуваат добро само ако на комшијата му е лошо, всушност Бугаринот е добронамерен . Тој може да ужива и за успесите на другите , може и да помага .Не сум се соочил со непријателски однос заснован на националноста ми. Забележав дека штом странецот се интересира од јазикот , културата и традициите , бара локални пријатели , тогаш локалното население е подготвено да се однесува кон него многу добро . Еден мој цимер од Истанбул пример многу настојуваше да го подобри своето знаење на бугарски , гледаше бугарски филмови, слушаше бугарска музика. Односот кон него од страна на Бугарите стана исклучително топол. Тој успеа да открие десетици пријатели русенци кои секогаш се подготвени да му помогнат со што и да било .
Сергеј Игорев Калинков , Тврдица, Молдавија , Магистер по Право , асистент по Меѓународно приватно и Стварно право Русенскиот универзитет. Во Бугарија е од септември 2006 година
За мене Бугарија е втора татковина , бидејќи ако се вратиме назад кон историјата, град Тврдица во Република Молдавија , каде што е мојот дом , бил основанод Бугари , дојдени од Тврдица , Сливенско . Тие успеаја да ги задржат сите бугарски духовни вредности , традиции, обичаи и да ги предадат на сегашната генерација. Денес Тврдица е еден од најразвиените градови во Јужна Молдавија . Центарот на градот е еден од најубавите во јужните региони на земјата . Тука импресивно се простира огромниот Палат на културата , потонал летно време во цвеќиња. Во градинката пред палатата е поставен споменик на познатиот бугарски револуционер и апостол на Бугарија - Васил Левски . Секоја година млади од Тврдица заминуваат за Бугарија, каде што добиваат добри знаења и само една година по почетокот на обуката владеат до совршенство бугарскиот литературен јазик. Избрав Бугарија , бидејќи имав желба да jа посетам својата прататковина, да добијам силна образовна основа и да учам овој специјалност, која ми лежи на срцето . Да можам да одберам онаа професија која навистина ќе ми дава задоволство, односно - да можат да го применат своето знаење, за што многу се радувам .Кога пристигнав за прв пат во Бугарија , останав изненаден од бугарската култура, празници и обичаи - и сето тоа живее во бугарскиот народ и во Молдавија. Но најмногу бев импресиониран од Фестивалот на странските студенти, по традиција се одржува секоја година во Русенскиот универзитет , во кој со задоволство учествував и продолжувам да учествувам. На овој фестивал секој има можност да манифестира како своите уметнички , така и музички дарови . Мотото "Заедно во разликите" е непобитен аргумент за тоа дека е резервирана духовната врска меѓу Бугарите во Бугарија и Бугарите во Република Молдавија .