Ете ја поентата на темата од тој мал мозок. Значи посамоубиствен концепт немам прочитано, во превод и така сте глупи пукајте си сега во колено:
- Набројте ги албанските фирми кој носат прилив, суфицит во трговска размена, бидејќи повеќето се извозно насочени
- Имаат вработено преку 100 души меѓу кои Македонци
- Плаќаат редовно плата, придонеси и даноци
- Имаат странски партнери кој инвестираат во Македонија
-И блокирајте ги!
Без разлика што со блокирање ќе повлечеш илјадници македонски фирми кој соработуваат со нив, важно овие ја финансираат дуи која патем седи во влада до неговиот престолонаследник.
Колку треба да си економски неписмен за да ти текне ваква поента не ми е јасно. Затоа Македонија пропаѓа оти секакви умови шират пропаганди и перат мозоци.
Ох па ја не ни очекував ти да сфатиш:
-Сигурно не очекувам да сфати некој кој мисли дека Албанците што одат во џамија се лоши а другите добри (најпрвин самата класификација на условно кажано "добри" и "лоши" Албанци е детски наивна и нереална).
...Кој не се клањаат во џамии, кој се срамат од ова племе ...
^ За ова свака част. Иди после ова глуми тамо у твој форум дека си либерална.
"Добрите Албанци не се клањале у џамија." жифти све?
-Не очекувам да сфати некој кој мисли дека сигурно си ненормален ако се буниш против неправда, која тебе лично не ти е нанесена (мада тоа, морам да признам е типична македонска особина).
Или е тепан или е ебан трето нема.
^Така е, гарант е тоа. Иначе кој нормален би се бунел против оваа братска прегратка, коа нему лично уште ништо не му се десило?
Значи, Не очекувам ти да сфатиш.
Не зборам да ја сфатиш поентата на таа активност (бојкотот), туку за аспектите од кои таа би се опсервирала, за да може валиден суд да се донесе за неа.
Да. Јас ги разбирам невладините организации, кај нас. Тие "носители на слободарскиот дух, коректори на општеството". Негова "авангарда".
Нив никој не им плаќа да алармираат за флагрантните прекршувања на човековите права, кои се случуваат врз Македонците во албански доминантни средини. Таквите настани кои имаат цврст континуитет се незабележани од нив. Но затоа се платени да знаат се за Груевски... и какви шарки има на вратата од WC-то и тн.
Па така и тебе те разбирам. Си имаш (или си во) фирма врзана на некој начин со албанскиот капитал (во основа или како резултат на соработка) и мислиш дека еден ваков бојкот би ти наштетил економски тебе лично. Разбирливо е таквото гледиште со оглед на погоре искажаниот став за ненормалноста на тој што се буни против неправда која лично нему не му е нанесена. Така да не ни помислувам да бладам за некакво општо добро на сметка на личното.
Сепак:
Tаквото гледиште од некаква морално-етичка појдовна позиција е дефектно, што не е голема работа за тебе, претпоставувам. Но, затоа пак, голема работа е тоа што покрај тоа што е дефектно не е ниту точно. Имено секој кој се разбира во економија би знаел дека бојкотот нема да има некаков голем економски ефект. Од разни причини (многумина нема да бојкотираат и тн., да не навлегувам, а можам). Начелно - да, ако од ова имаат штета албанските фирми, тоа ќе биде штета и за тие кои соработуваат со нив. Нема да веруваш, жал ми е за нив (за тие кои би претрпеле штета, независно кои се), ама секогаш треба да имам на ум дека истите тие Албанци апсолутно нема ниту да трепнат, кога ќе треба да одбранат со сите сили, некој нивни сонародник кој решил ете денес да скине или претепа некој Каур (примери - многу).
Јас кога зборам за бојкот на албански фирми, производи, услуги... не мислам дека штетата која ќе ја претрпат Албанците ќе биде којзнае каква. Таа е од секундарно значење. Нема да веруваш, ама мене и на другите Македонци никако не ми прави добро, тоа што на некој друг ќе му биде лошо. Но тоа не значи дека некој треба да не прави будали.
Поентата на бојкотот е првенствено во пораката што со тоа ќе се прати. Порака која ќе им стави до знаење дека ние не-албанците ја одбиваме железната прегратка на соживот.
Значи, ние секако би можеле да праќаме пораки на нивниот унифициран начин (палење знаме, вандализирање верски објекти, тепање деца...). Но стварно не го гледам ќарот од тоа.
Јас стварно не гледам зошто некој би сакал сам да си го купува куршумот со сопственото име на него.