Te interesira Erasmus Mundus???Bukovec напиша:A be decki znae li nekoi dali voopsto ima nekakva stipendija od drzavava za magisterski studii vo stransvo?
Vaka jas sum vo Belgija na kralskiot konzervatorium za muzika, i mojov konzervatorium e veke clen na Erasmus programata. Megutoa ke proveram sto ima na Google.Kolku sto imam do sega gledano po internet, Makedonija ne e vo niedna kombinacija : :roll:123 напиша:ERASMUS (razmena na studenti) e samo za clenki na EU, kolku sto jas sum zapoznaena.
Mozda e off topic ama temata e zaklucena.
Ima kako nema davaat treba da se rasetas po nevladinite organizacii sto se bavat so obrazovanie ke vidis.Bukovec напиша:A be decki znae li nekoi dali voopsto ima nekakva stipendija od drzavava za magisterski studii vo stransvo?
Од мое лично искуство, не би ти препорачал да бараш стипендија од Македонија за магистерски или постдипломски студии во странство.Bukovec напиша:A be decki znae li nekoi dali voopsto ima nekakva stipendija od drzavava za magisterski studii vo stransvo?
реков Erasmus MUNDUS - запознај се повеќе :wink:123 напиша:ERASMUS (razmena na studenti) e samo za clenki na EU, kolku sto jas sum zapoznaena.
Mozda e off topic ama temata e zaklucena.
Еве квалитетен одговор - и јас истото го сторив бидејќи во тој момент сеуште немав државјанство...humanoid напиша:Барај од земјата домаќин, сигурен сум дека ќе се зачудиш колку извори ќе најдеш.
Ти препорачувам да тркнеш на кафе и до нивното министерство за образование, во одделот за странски студенти или меѓународна соработка. Мене ми помогнаа многу, дури ни не очекував толку.
A be jas ne sum na Univerzitet tuku sum na Kralskiot Konzervatorium za Muzika vo Brisel.E sega mojov konzervatorium e clen na Erasmus programata, ama taa e samo za razmena na studenti.Ke probam pak da pobaram za toa sto mi pisa Macedalien, za Erasmus-Mundus.Momentalno tolku se imaat nakurceno belgijancive, za stranci ic uvo ne gi boli, opnaa nenormalni skolarini od 8000 eur po godina.Sreka sto jas pocnav so magisterskite pred da go donesat ovoj zakon pa plakam mnogu pomalku, ama kako i da e skapo mi e za zivot a rabota tesko se naoga.123 напиша:А што не идеш на страната на твојот универзитет во Белгија. Таму мора да има за странски студенти и нивно стипендирање.
Инаку помислив дека студираш во МК а сакаш во странство да магистрираш.
Humanoid има право, не барај од македонциве да те стипендираат.