Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.869
Поени од реакции
36.915
Што точно е изведено под „Лимак„?

Подземни паркинзи?...

Каде се влезните и излезните пристапи кон подземната сообраќајница, кои, ако почнат да се изведуваат, пак ќе има тешки градежни „претумбации„ околу стара железничка (предвиден е кружен тек каој „Нова Македонија„ и негово спуштање под „Лимак„ а кај ќе биде излезот, не ми е познато).
Сообраќајница е направена под Лимак.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
А зошто баш мора за ХХХ години да се врати инвестицијата?
Еве си купил стан за 100к евра.

Издаваш за кирија од 300е фиксно 10 години.

За 10 години си земал 36к евра.

Што поради инфлација што поради пазарни цени што поради побарувачка цената на станот ти пораснала за најмалце 15%

Го продаваш за 115к.

Ќар си ~50к за 10 години што ни во лудило не би го добил ако парите ти стоеле во банка.

Зошто побогу рачунате за колку време би ја вратил целата инвестиција??
Божем за Х или У години ќе дојде некој и ќе ви го одземе станот па калкулирате за колку време ќе ја вратите целата инвестиција.

Станот е ваш и за 5-10 години цената нема да му се намали од таа што сте го купиле па ако сака метеор нека падне во Скопје.
Ако гледаме ко инвестиција има и добри и лоши страни.

Добрите ти ги опиша, кирија, му расте цена цело време итн.
Ај малце за лошите.

Имаш 100к евра капитал, ама не дај боже да ти затреба тој капитал или да треба да вадиш сув кеш.
1. Ако продаваш - за да земеш 100 к може да треба и подолг период, ако го даваш под цена за да земеш одма пари - во минус си.

Ако вадиш хипотека - повеќе од 50% од вредноста никогаш нема да му земеш, а станот после ти виси на конец - мораш да плаќаш голема рата месечно.

Исто е во што и да имаш инвестирано, ако треба да продаваш или ти затреба тој капитал, го јадеш.

Ако веќе збориме за инвестиција - ЗЛАТО. Ама плочки злато. Буквално за 24 саати ги имаш парите плус цената е секогаш тука некаде, најчесто расте. Но не е битно тоа, битно е универзален капитал којшто можеш одма да го стопиш и да имаш колку и да ти треба кеш.

Тоа што нашите затвараат највеќе во станови е пошто ги гледаат, им стојат, цигла е. Некој ги рента, некој чува за деца итн. Ама дека им е затворен капитал што ако сакаат да профитираат или да го извадат мора да чекаат е факт.

За хартии од вредност, странски валути, акции итн. не ни почнуваме да дискутираме, збориме за нешто што и обичен човек може да го разбере и земе како инвестиција.

Член од
29 март 2024
Мислења
436
Поени од реакции
842

Што поради инфлација што поради пазарни цени што поради побарувачка цената на станот ти пораснала за најмалце 15%

Го продаваш за 115к.

Ќар си ~50к за 10 години што ни во лудило не би го добил ако парите ти стоеле во банка.

Божем за Х или У години ќе дојде некој и ќе ви го одземе станот па калкулирате за колку време ќе ја вратите целата инвестиција.

Станот е ваш и за 5-10 години цената нема да му се намали од таа што сте го купиле па ако сака метеор нека падне во Скопје.
Конечно некој со 2 грама мозок, во позитивна смисла секако што размислува како се оплодува капитал.
Автоматски споено мислење:

Ај вака...

Во покултурни земји, кога се врши проширување на некој дел од градот, прво и основно, се гради инфраструкурата (улици и инсталации), а дури потоа се преоѓа на градење на самите објекти.

Само во „забити„, каква што е и „нашата земјата„, градењето оди по обратен редослед-прво објекти па инфраструктура.

Која е логиката да, преку масовно градење ја оптеретиш постојната инфраструктура која не е доволна за ги опслужи новоизградените објекти, или, зашто прво се гради „Лимак„ со сиот негов габарит и мноштво од станови и деловен простор, па дури отпосле да се изведе „јужниот„ булевар (планиран уште од Танге!), како подземна сообраќајница?...
Извини ама не се согласувам.
Како прво отвори википедија за да видиш колку е стар Скопје како град.
Инфраструктурата е почната многу многу години порано и премногу држави имаат прегазено на ова парче земја.
Во такви градови неможеш да смениш од корен све и да направиш како што треба.

Незнам каде живееш ама во поголемите градови низ светот што се стари, тесни се улиците и недобро планирани според денешен стандард. АМА периферието кадешто има слободна земја може да се гради поиспланирано.

Твојата теза држи вода ако сега речеме во Пелагонија ке се гради нов град, одново. Ке се цртаат нови улици објекти паркови итн итн.

Во Лондон во тие тесни улици низ центарот на градот кадешто има Victorian Houses, нема ни провод ниту пак добро планирање. Тие се направени многу години наназад затоа се и така стеснати начичкани а цените изгор.

Чист пример за тие што го ругате центарот на Скопје, а како е во странство. Нели испланирано све како што треба?

1727211136438.png

Последно уредено:
Член од
24 август 2017
Мислења
584
Поени од реакции
1.331

Го продаваш за 115к.

Па ако ти паднале од небо 100к онда не е лоша идеја :D али ако си рмбал види колку време ти требело да ги напрајш и уше колку ке ти требет да ги вратиш ако ги инвестираш во стан за рента..Или во превод стапката на поврат е еден биг шит, луѓе шо разбирет недвижнина одамна земаја апартмани и земја за багатела низ Грција и Албанија

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Градежништвото од една и архитектурата и урбанизмот од друга страна, не третираат слична проблематика на сличен/ист начин.

Проценки се вршат според одредени урбанистичко/архитектонски нормативи и предуслови, комбинирани со податоци од други науки и истражувања, кои се корисни за оформување на поцелосна слика за (пред)условите за создавање пристојно место за живеење, гледано и како населено место и како поединечен објект.

Ако си купил стан, а немаш место/површина за паркирање, веќе имаш една причина која го намалува комодитетот од денешното живеење. Речиси и да нема семејство без две возила, ама нормативите не условуваат по 2 паркинг места за еден стан...

Професорите се тема сама за себе...
Знам како третираат, затоа прашувам. Градовите се динамична околина и најбитниот дел е организацијата која таму ја нема. Тој град инаку има и повеќе инфраструктура од што му треба, густината на население не е ни приближно висока до таа во реални метрополи, а пак има хаос, што значи е до самото менаџирање.
Скопје како град нема ниту стратегии и симулации за во кризни ситуации, ниту за во секојдневно функционирање, ниту пак некој почитува правила на игра кога се затвора улица и сл. Која будала реши, тој прави прекоп, протест и тн, и кога ќе му прдне на мозокот. Во цел свет прекоп се прави на сред ноќ, после 10 вечер и ако нормално требаат 2 машини, на локација ќе има 5, арно ама за 5 саати се завршува тоа што овие копуците наши го влечкаат по 8 месеци.

Паркинг местата сметам дека треба да бидат задолжителни со станот, не ме интересира дали имаш или немаш возило, ќе си купиш место, па после тоа може да го изнајмуваш, и се што е на 5км од центарот на градот ќе си биде зонско, ако сака некој да се паркира ќе си плати, без разлика дали е на улица, или е катна гаража.

lester cenata na bilo koj proizvod ja odreduva sopstvenikot. ako ne mu odgovara cenata ednostavno nemora da prodade. duri i na aukcija moze da odbie da prodade ako ne se postigne negoviot predodreden minimum. isto i na berza, cenata tamu e poslednata kompletirana tranzakcija ali sekogas imas ponuda/baranje za sledna tranzakcija.

pad na ceni radi premnogu prazni stanovi vo mkd moze da ima samo ako investitorite custvuvaat pritisok. od site so gi znam sto imaat po nekolku stana ili sto gradat jas ne poznavam eden da e ppd pritisok i da ne moze da se "snajde" bez kirija ili parite zarobeni vo stanot pa i za 5 godini...

druga rabota e sto ne sekoj e zainteresiran i saka da investira kako tebe. zborime za zemja dembelija kade drzavno e drzavno i ako mozes da rabotis online za stranec ti si snajden. dzabe zboris za biznis i investiranje toa e totalno tabu, gledas i u drugite temi kade biznismenite se skrzavi ili so ti ne. ne razbiraat, ne gi interesira i vo dogledno vreme nema da se smeni.
Сопственикот може да бара колку сака, ако никој не сака да плати е џабе, ќе задржиш на една аукција, ќе отидеш на втора и пак нема да ти платат колку што бараш и ќе го продадеш пониско. Само како што пиша, целата разлика е што таму не се инвестира во недвижностите како во било која земја во светот, не им треба cash flow за да опслужуваат кредити, туку се е поради перење на пари и затворање на пари.

За инвестирање искрено не ни очекувам, прво треба да им се работи за да бидат претприемачи, реалноста е дека како народ е турни ме да кинисам (не само таму, цел Балкан е сличен со исклучок на Словенија и делови на Хрватска). Додуша не може ни да се очекува повеќе од народ кој е затупуван прво од турците, па после од комуњарата, се додека успех е да се пикниш џандар, или на државно, тури и крст на таа држава.

Последно уредено од модератор:
Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Па ако ти паднале од небо 100к онда не е лоша идеја :D али ако си рмбал види колку време ти требело да ги напрајш и уше колку ке ти требет да ги вратиш ако ги инвестираш во стан за рента..Или во превод стапката на поврат е еден биг шит, луѓе шо разбирет недвижнина одамна земаја апартмани и земја за багатела низ Грција и Албанија
Луѓе што рмбаат како што велиш, многу тешко можат да заработат, а уште потешко да заштедат 100 000 евра. Затоа е важно секогаш да се размислува во повеќе правци. Дали во бизнис, дали наобразба, дали работа + нешто после работа итн.

Член од
24 август 2017
Мислења
584
Поени од реакции
1.331
Луѓе што рмбаат како што велиш, многу тешко можат да заработат, а уште потешко да заштедат 100 000 евра. Затоа е важно секогаш да се размислува во повеќе правци. Дали во бизнис, дали наобразба, дали работа + нешто после работа итн.
Значит прајме муабет за бајковити услови - 100 000к до некој 30 35год даени од мама тато или продаена нива, стан без кредит, притом да е издаен на идеални станари нонстоп со цена на макс и маркет на недвижнини да терат само нагоре.. Дружеее да беше се така фино не ке беше пола Охрид иселен

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Верувај ми, луѓето буквално секоја слободна пара гледаат да ја инвестираат во стан во Скопје. Има такви кои со 10000 евра учество земаат 80000 евра кредит, само да купат стан.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
658
Поени од реакции
947
Mnogu kontradiktorni ovde izjavi, Ednas se vika mnogu bil skqp kvadratot a od druga strana masovno se kupuvalo stanovi. Epa odlucete se veke ednas

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.518
Поени од реакции
2.542
Значит прајме муабет за бајковити услови - 100 000к до некој 30 35год даени од мама тато или продаена нива, стан без кредит, притом да е издаен на идеални станари нонстоп со цена на макс и маркет на недвижнини да терат само нагоре.. Дружеее да беше се така фино не ке беше пола Охрид иселен
Добро опиша ама на многу им тешко да сватат дека кога е ТУРБО во Охрид со 30-40000 туристи во еден ден им изгледат како да немат многу ....не е исто од 64 плус туристите и од 40 со туристите
Автоматски споено мислење:

Mnogu kontradiktorni ovde izjavi, Ednas se vika mnogu bil skqp kvadratot a od druga strana masovno se kupuvalo stanovi. Epa odlucete se veke ednas
Цените во Скопје и Охрид уште ке растат....матерјал скап,работна рака дефицитарна....

Член од
24 август 2017
Мислења
584
Поени од реакции
1.331
Верувај ми, луѓето буквално секоја слободна пара гледаат да ја инвестираат во стан во Скопје. Има такви кои со 10000 евра учество земаат 80000 евра кредит, само да купат стан.
Брат те вервам, јасно ми е се и во голем дел се слагам со тебе, него сакам да ти кажам дека то шо збориш ти е затварање на капитал а не инвестиција

Член од
9 септември 2009
Мислења
5
Поени од реакции
3
Дали може помош, станот што ќе го купиме е 70 м2 но во листот што го добивме е 50 м2, во текот на градење се смениле работите.Колку време од прилика треба да помине за да се регулира тоа во катастар или нз каде и ние да добиеме нов лист на предбележување затоа што банката не сака да ни одобри кредит за 70 м2.Тоа го брка газдата ама цело време не мота, зарем толку е тешко тоа да се промени дали имал некој искуство со ова

Член од
23 август 2010
Мислења
39.562
Поени од реакции
114.876
Технички си во право, цената нема да му се намали затоа што станот нема да постои во случај да падне метеор. :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom