Градежништвото од една и архитектурата и урбанизмот од друга страна, не третираат слична проблематика на сличен/ист начин.
Проценки се вршат според одредени урбанистичко/архитектонски нормативи и предуслови, комбинирани со податоци од други науки и истражувања, кои се корисни за оформување на поцелосна слика за (пред)условите за создавање пристојно место за живеење, гледано и како населено место и како поединечен објект.
Ако си купил стан, а немаш место/површина за паркирање, веќе имаш една причина која го намалува комодитетот од денешното живеење. Речиси и да нема семејство без две возила, ама нормативите не условуваат по 2 паркинг места за еден стан...
Професорите се тема сама за себе...
Знам како третираат, затоа прашувам. Градовите се динамична околина и најбитниот дел е организацијата која таму ја нема. Тој град инаку има и повеќе инфраструктура од што му треба, густината на население не е ни приближно висока до таа во реални метрополи, а пак има хаос, што значи е до самото менаџирање.
Скопје како град нема ниту стратегии и симулации за во кризни ситуации, ниту за во секојдневно функционирање, ниту пак некој почитува правила на игра кога се затвора улица и сл. Која будала реши, тој прави прекоп, протест и тн, и кога ќе му прдне на мозокот. Во цел свет прекоп се прави на сред ноќ, после 10 вечер и ако нормално требаат 2 машини, на локација ќе има 5, арно ама за 5 саати се завршува тоа што овие копуците наши го влечкаат по 8 месеци.
Паркинг местата сметам дека треба да бидат задолжителни со станот, не ме интересира дали имаш или немаш возило, ќе си купиш место, па после тоа може да го изнајмуваш, и се што е на 5км од центарот на градот ќе си биде зонско, ако сака некој да се паркира ќе си плати, без разлика дали е на улица, или е катна гаража.
lester cenata na bilo koj proizvod ja odreduva sopstvenikot. ako ne mu odgovara cenata ednostavno nemora da prodade. duri i na aukcija moze da odbie da prodade ako ne se postigne negoviot predodreden minimum. isto i na berza, cenata tamu e poslednata kompletirana tranzakcija ali sekogas imas ponuda/baranje za sledna tranzakcija.
pad na ceni radi premnogu prazni stanovi vo mkd moze da ima samo ako investitorite custvuvaat pritisok. od site so gi znam sto imaat po nekolku stana ili sto gradat jas ne poznavam eden da e ppd pritisok i da ne moze da se "snajde" bez kirija ili parite zarobeni vo stanot pa i za 5 godini...
druga rabota e sto ne sekoj e zainteresiran i saka da investira kako tebe. zborime za zemja dembelija kade drzavno e drzavno i ako mozes da rabotis online za stranec ti si snajden. dzabe zboris za biznis i investiranje toa e totalno tabu, gledas i u drugite temi kade biznismenite se skrzavi ili so ti ne. ne razbiraat, ne gi interesira i vo dogledno vreme nema da se smeni.
Сопственикот може да бара колку сака, ако никој не сака да плати е џабе, ќе задржиш на една аукција, ќе отидеш на втора и пак нема да ти платат колку што бараш и ќе го продадеш пониско. Само како што пиша, целата разлика е што таму не се инвестира во недвижностите како во било која земја во светот, не им треба cash flow за да опслужуваат кредити, туку се е поради перење на пари и затворање на пари.
За инвестирање искрено не ни очекувам, прво треба да им се работи за да бидат претприемачи, реалноста е дека како народ е турни ме да кинисам (не само таму, цел Балкан е сличен со исклучок на Словенија и делови на Хрватска). Додуша не може ни да се очекува повеќе од народ кој е затупуван прво од турците, па после од комуњарата, се додека успех е да се пикниш џандар, или на државно, тури и крст на таа држава.