Средното образование во Македонија

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
SpAcE_c0wb0y напиша:
streets_of_dublin напиша:
Space, ја кога ја читав книгава добив впечаток дека Бах дури не се задржал доволно на сите описи; како да требал да посвети многу поголемо внимание на секој од нив.
Ме чуди твојот одговор.... :?
Си прочитала многу повеќе од мене, и ако стануваше збор за било која друга книга ќе го прифатев твоето мислење. Ама за оваа, не... Не можев да ја поднесам книгава, прекинав со читање на 35 страна од кои само првите 15 страни ги читав со внимание, а при другите 20 мислев на нешто друго и ништо не сфатив. Наредниот ден, на празен час пред македонски, Емил ми ја раскажа и само јас на часот разговарав за книгава па професорката сфати дека јас сум ја прочитал, а не беше така.
Ете, точно за тоа зборувам. Луѓето имаат аверзија кон нешто што е задолжително. Спејс би ја прифатил сосема поинаку книгата после муабет со другарка што ја цени, кога би ја добил за подарок, кога би ја купил сам.... а на крајот на краиштата и не морал да ја чита, преку мојов, страшно е што ја мрзи, затоа што мрал да ја чита :cry:

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
MSV(support) напиша:
Абе смрди образованиево смрди...
Не да смрди....ТРУЕ....КОРНЕ....Ко Аушвиц е!!!

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
VeGaS напиша:
SpAcE_c0wb0y напиша:
MSV(support) напиша:
Абе смрди образованиево смрди...
аргументи?
Ти гарант имаш проблеми со сетилото за мирис или ... ? :lol:

ј/к
Немам проблеми со сетилото за мирис ( :) ) туку ме интересира кои се вашите (од MSV конкретно) аргументи за тоа.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Aceva напиша:
Малиот принц - лектира за второ одделение. Само затоа што некој неписмен кретен од времето видел сликици внатре, ја опнал да ја читаат седум-осумгодишни деца. И после иди ти опрај ги, дека книгата е стварно добра и дека стварно мора да се прочита, кога им се создал бљувачки нагон од мали.
Apsurdno e shto "Maliot princ" e stavena vo programata za vtoro oddelenie, sigurna sum deka decata ni zbor nema da sfatat od ona shto e poentata vo nea.
Isto taka i "Meri Popins" ne odgovara za deca na vozrast od 10 godini... Ovie dve knigi gi obrabotuvav vo vtora godina na fakultet po Detska knizevnost i navistina treba dosta da si skoncentriran, a iskreno, jas morav dva pati da ja prochitam, za da ja sfatam sushtinata.

Член од
10 мај 2005
Мислења
529
Поени од реакции
14
Ни јас не ја сфатив баш Малиот Принц. Знам дека дечкото си скокаше на планети-астероиди и си живееше на една многу мала планета, ама не сфатив што сакаше да каже авторот-пилот.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Aceva напиша:
SpAcE_c0wb0y напиша:
streets_of_dublin напиша:
Space, ја кога ја читав книгава добив впечаток дека Бах дури не се задржал доволно на сите описи; како да требал да посвети многу поголемо внимание на секој од нив.
Ме чуди твојот одговор.... :?
Си прочитала многу повеќе од мене, и ако стануваше збор за било која друга книга ќе го прифатев твоето мислење. Ама за оваа, не... Не можев да ја поднесам книгава, прекинав со читање на 35 страна од кои само првите 15 страни ги читав со внимание, а при другите 20 мислев на нешто друго и ништо не сфатив. Наредниот ден, на празен час пред македонски, Емил ми ја раскажа и само јас на часот разговарав за книгава па професорката сфати дека јас сум ја прочитал, а не беше така.
Ете, точно за тоа зборувам. Луѓето имаат аверзија кон нешто што е задолжително. Спејс би ја прифатил сосема поинаку книгата после муабет со другарка што ја цени, кога би ја добил за подарок, кога би ја купил сам.... а на крајот на краиштата и не морал да ја чита, преку мојов, страшно е што ја мрзи, затоа што мрал да ја чита :cry:
Се работи за аверзија или се намерно шибнати за принудно да се прочита она што се знае дека никогаш не би го прочитале? :)

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Kaj mene na rabota ovie posledni denovi e formiran stab za zemanje ocenki. :D
A be zakon e, profesori idat....profesori odat, ocenki se menuvaat kako sto se saka, a be meraci.

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Константине, не знам што работа имаш, ама изгледа ти остава доволно време да се распишеш сагламски
И ајде добро, велиме форуми се места за дискусии, а поготово релаксира фактот дека се пишува под измислени имиња и можеш да си ја отвориш душичката колку сакаш. Пеки. Јас намерно не задирам во дискусиите околу, економија или не-дај-боже политика, затоа што сметам дека асталското дробење околу тоа како треба да биде, е равно на прљаво оговарање. Да се поправам, како-треба-да-биде е дури и конструктивна дискусија, ама како е срање наоколу и кои беа полоши од полошите и заради кого е срање и пењавење со саати за да се вратиме по дома и мирно да кркаме од истото срање, е тоа е веќе кукавичлук.
Ако сме мажи и ако знаеме што и како треба, дај да превземеме конкретни чекори, наместо да дробиме на празно. Само, ќе те предупредам дека некои мои драги пријатели, меѓу кои и споменатиот Зоран Поповски, навистина беа оневозможени во остварувањето на светлите идеали. Поинаку изгледаат работите кога ќе седнеш во фотељата, а посебно па кога ќе седнеш со идеја да сработиш нешто. Таква депресија не би си дозволила за ниедни пари или идеали. Најверојатно не сум доволно маж.
Повели на Љубов и секс, да виш шо фино :wink:

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
:(

Konstantin напиша:
Што мислите за средното образование во Македонија?
За да има некој од страна претстава какво е нашето образование пред се средното, треба да погледне кој го води истото полседниве неколку години и ќе се стекне каква таква слика. Па, кој тоа го води образвоанието во РМ и какви се неговите идеи и погледи во врска со целиот тој систем.?
Идеологијата на Азиз Положани како министер за образованито оди од неколку принципи.
- Слепо до идолопоклонство држење и спроведување на Рамковниот договор.Процентуална застапеност на неговата заедница и ниедна друга до 7 евентуално 9та децимала.
- Ширење на некакво квазисожителство преку образованието, а всушност внесување НОВ ВИРУС, кој засега има за цел да тлее во системот на образование. За што станува збор. Од доаѓањето на Положани за министер, под изговор и под фирмата образование за сите на мајчин јазик, секоја година во сите училишта(средни) во средините каде има макар и 1 промил албанци се отвораат нови паралеки. На прв поглед изгледа фина идеата, нели. Но...???Нови паралеки на албански јазик, наспроти постојните кои немаат доволно ученици. Нови паралелки..нови професори кои треба да го знаат новиот јазик. Суптилен до бескрај начин како во според него “бастионите“ ќе се вметне рамковниот процент. Средно хемиско училиште, средно машинско, средно фризерско, средно______(кај цртката додадете кое сакате). Како печурки по дожд добиваат нови паралеки. Нови пари нови вработувања, нови искри и нови провокации меќу најподложниот на манипулација дел од општествоот децата на возраст од 14-19 години.
- Владееењето на Положани во образованието го означува перииодот на конечното убивање и поништување на сите критериуми во македонското образование. ПРед се кај албанскиот дел. Дипломата е добиена во моментото кога сте запишани во школото. Запишувањето на албански деца се случува во уписниот рок кој постои само за нив 01.09-15.10(За оние надвор од РМ, уписните рокови во школо се во јуни месец). Уписот се одвива по принципот сличен на фамилијарно т.е групно гласање. Собирате 34 деца од кондово преку организацијата на ДУИ во тоа место им земате документи и ги носите во школото во кое имате новоотворена паралека на албански. Им кажувате дека за три или четири години ќе добијат диплома.Во меѓувреме се што треба да прават е да одат на школо по желба, да се зафркаваат, да го уништуваат инвентарото и да прават меѓуетничкки провокации. На секој обид за казна од управата, следи инсекција или обвинување од “жртвите“. Знаете по оној американски принцип.АКо тепаат полицајци во САД, црнац зашто крадел или силувал, црнецот ќе ви каже дека е тоа зашто бил црнец...
- Примерот со албанската гимназија во Скопје, пред две години.Наредба директно од Министерот Положани. Линеарно да се поправат сите буквално СИТЕ алби оценки во сите години само за да нема кавги и негодување, бидејќи пред тоа биле поправени сите слаби на братчето на Ермира Мехмети.
По признавањето на Кина, и затворањето на тајванската авантура. Во знак на новото пријателство, Црвените ни поклониа огромен број компјутери. Доволни да во секое средно во МК, се отвоорат по една до две лабаратории со компјутери. Истите експресно беа инсталирани низ западна Мак. Од страна на Положани, во 2002г. Во Скопје се поделени и заклучени во подруми, во Источна Макеоднија ги сонуваат....веќе можеби ни тоа не го прават.
Денес 2005 од распоредените во зап. Македонија 45% се украдени, а остатокот се повлечени од страна на локалните началници за образование.
Не постои образовна иницијатива, проект, акција или било што од која не се бара да има врска со албанците и зап.Македонија. Се што таму влегува мора да понуди подпрограма за албанците. Инаку не поминува. Доколку сепак помине, министерот присуствува и се интересира САМО И САМО ЗА ОНИЕ ПРОЕКТИ кои имаат допирна точка со албанците во РМ. Од 2002 никогаш не се појавил на ни еден настан поврзан со образование во кој абанската компонента не е застапена.
Управа. Освен сиротите Герамитчиоски и Поповски(во друга прилика за овие двајца), 5 од вкупно 10те во кои влегуваат и погоре спомнатите двајца се Албанци. Значи од првите 10 луге во МОН(министерство за образование и наука 6 се албанци= 24% рамковен до јајца).
Задачата на овие 5+ Положани е изложена погоре, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, албанизација, и само тоа .........
Плодовите ќе ги береме за неколку години, кога “генерациите на Положани ќе треба да го понесат товарот на новото време“.....
Можеби Макеоднија тоне со брзина од три на саат, ама образованието под водство на овој скромен ми..ми....ми....ми...министер тоне со 100 на саат, ама најголемата катастрофа е што тој над него не го гледа. А и како да го види кога ја врти главата на другата страна.
Поповски и Герамитчиоски деновиве во пракса покажуваат како се брани Макеоднија и нејзините интереси преку народната“ после свадба тапани“. Седеа прво три години како прасиња изигруваа инструменти во рацете на министерот, а сега идат избори и ајде глумиме принципиелни момци.
Се сеќавате како“ватрено“ овој истиов Поповски лани ја бранеше идеата дека треба фискултурно да се дислоцира. А знаете зашто се дислоцира, му се прави место небаре на ДИФ.....во речникот на Положани тоа се чита....“ отоворање простор да делот на мала речисца за фискултура се спојува со оној на Кирил и Методиј наречен ДИФ“. :(
Чувај боже тебе човек тастатура да ти даде....
Нема да ја пуштиш..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
Aceva напиша:
Константине, не знам што работа имаш, ама изгледа ти остава доволно време да се распишеш сагламски
И ајде добро, велиме форуми се места за дискусии, а поготово релаксира фактот дека се пишува под измислени имиња и можеш да си ја отвориш душичката колку сакаш. Пеки. Јас намерно не задирам во дискусиите околу, економија или не-дај-боже политика, затоа што сметам дека асталското дробење околу тоа како треба да биде, е равно на прљаво оговарање. Да се поправам, како-треба-да-биде е дури и конструктивна дискусија, ама како е срање наоколу и кои беа полоши од полошите и заради кого е срање и пењавење со саати за да се вратиме по дома и мирно да кркаме од истото срање, е тоа е веќе кукавичлук.
Ако сме мажи и ако знаеме што и како треба, дај да превземеме конкретни чекори, наместо да дробиме на празно. Само, ќе те предупредам дека некои мои драги пријатели, меѓу кои и споменатиот Зоран Поповски, навистина беа оневозможени во остварувањето на светлите идеали. Поинаку изгледаат работите кога ќе седнеш во фотељата, а посебно па кога ќе седнеш со идеја да сработиш нешто. Таква депресија не би си дозволила за ниедни пари или идеали. Најверојатно не сум доволно маж.
Повели на Љубов и секс, да виш шо фино :wink:
Се извинувам, не сум разбрал. Јас мислев дискутирате на сериозни теми пошто неккао ми се виде сериозен форумов, ама сум ја утнал уличката- на љубов и секс викаш? ОК.
Истиот тој Попвски само мала напомена и толку....на два метра од мене преку масата ги објаснуваше сите тие проекти (за кои говорев)кои доаѓаа од ценетиот министер и ги бранеше така ревносно како да се негови, а не на министерот.

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Немам некое добро мислење. Како прво прогарамата, предметите многу се обемни, се учи и тоа што треба и тоа што не треба. Второ професорите катастрофа се, тоа се што не чини треба да се исчисти, а не некој да зема плата за да седи и да гледа низ прозорец да нема појма од материјалот, па кај се видело такви професори?! (во нашава држава, да ги има и тоа многу се такви) Трето училиштата треба да обрнат внимание и на учениците, не некои нивни барања, се поставуваат многу строго и затоа учениците се плашат да ,,се побунат"

Kajgana Shop

На врв Bottom