Состојбата на Македонското национално малцинство во соседните држави

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Па србите ги третираат за нивни и дека зборат јужно србски. Не е тука ништо чудно. Татариве за нивни. Ама ние сме пасивни.

Е, тоа дека сме пасивни е точно. Се сложувам, секоја Македонска Влада досега делувала некако летаргично, некако безгрижно, пасивно во однос на тие луѓе, за разлика од бугарите кои се обидеа и во Мала Преспа и Пустец, а сега и во Гора и Рестелица на Македонците да им делат пасоши, да им ветуваат работа и студии, само да се пишат Б'лгари. Тоа и би требало да не загрижува сите нас, нели ?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Сандо пиј валериана и легај
Ристе бе!!!
Абе апчето не си си го испил, и тоа не само денеска, туку години наназад!!!
Мрш таму пиј апчиња и не треси глупости!!!
Бугари биле Гораните...Кога ќе си видам тилот без огледало... мисла-продукт на болен ум...
Боже, Боже...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Мислам дека тема е одлична и дека редно е да се потегне некоја иницијатива околу ова прашање. Јас верувам дека на македонците кои живеат во соседството проблемите со кои се соочува македонската држава во оваа хиперактивна антимакедонска пропаганда уште потешко ги погодува .Замислете , ние овде едвај на крај излегуваме со неколку побугарени слуги , а што да кажат нашите во пиринска македонија , или во егејска на кои пак на сите можни начини им се попречува комуникацијата на све што е македонско, плус и бугарската пропаганда што е екстра активирана во сојуз со циганите. Спорот со циганите околу името има и една друга страна , која оди во прилог на македонската нација , а тоа е националното будење. Во тој склоп мислам дека и треба да се наметне и ова прашање на власта. Мислам дека повеќето членови ке го поделат мислењето со мене , а тоа едека за сметка на „добрососедските односи„ со години сите досегашни влади во РМ изградија еден куропушачки однос , во кој се целосно запоставени нашите браќа и сестри во соседните земји . Е доста е , оваа влада според анкетите има голема поддршка од народот , а со последната поддршка на митингот за непромена на името покажа дека знае и да го слушне гласот. Затоа мислам дека една иницијатива помасовна ке допре до нив и ке се најде слух да се преземе нешто.

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Секој може да помогне без многу филмање, ќе треба да одвои средства колку за една прошетка до Охрид.

Соберете се друштво од четворица. Палете колата и правац за Пустец. Однесете стари книги кои не ви требаат и се на Македонски, подарете ги на локалната библиотека (ако ја немаат тоа ќе биде почеток). Куражете ги лугето, дека во МК се заинтересирани лугето за нивните услови на живот.

Пишувајте на интерент повеќе за тоа.

Македонецот изиграваше конструктивност, а во светот тоа е парола да те зафркнат. Значи треба да се стави крај на конструктивноста и стого со мерки на реципроцитет, колку вие мене толку и јас вас.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Секој може да помогне без многу филмање, ќе треба да одвои средства колку за една прошетка до Охрид.

Соберете се друштво од четворица. Палете колата и правац за Пустец. Однесете стари книги кои не ви требаат и се на Македонски, подарете ги на локалната библиотека (ако ја немаат тоа ќе биде почеток). Куражете ги лугето, дека во МК се заинтересирани лугето за нивните услови на живот.

Македонецот изиграваше конструктивност, а во светот тоа е парола да те зафркнат. Значи треба да се стави крај на конструктивноста и стого со мерки на реципроцитет, колку вие мене толку и јас вас.
Што се однесува до книги, тоа е ОК и треба да се организира тука во Македонија акција за собирање на книгите кои потоа ќе се однесат таму за да се наполни една библиотека, но не само тоа. Државата мора недвосмислено да им даде до знаење дека се грижи за тие луѓе помагајќи ги со образование (средно и високо ) за да не им појде некој гањо да им ги нуди тие услуги под веќе познатите услови. А реципроцитетот е посебна приказна, какви права уживаат припадниците на малцинствата во Македонија, истите да ги бараме и за нашите таму.

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Државата мора недвосмислено да им даде до знаење дека се грижи за тие луѓе помагајќи ги со образование (средно и високо ) за да не им појде некој гањо да им ги нуди тие услуги под веќе познатите услови.
Потполно се слагам, но ако чекаме на државата (власта) ни отиде и оваа Македонија.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434

Тоа не е некој начин , има луге кои не се во можност да отидат во Албанија , а и не се работи само за таму , треба нешто организирано .Јас многу би се израдувал кога на пример на форумов би се зачленил некој македонец од егејска Македонија и би можел да се дружам со него. Не сум егеец ниту имам некој во фамилија , ама сакам :toe:
Дали има некоја информација , дали они имаат форум некој , како да се поврземе , и не само со нив со сите други.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Потполно се слагам, но ако чекаме на државата (власта) ни отиде и оваа Македонија.
Значи, ни треба еден голем семакедонски митинг за поддршка на Македонците во Бугарија, Грција, Албанија, Косово и Србија. Веројатно тогаш и политичарите без оглед на која партија и припаѓаат ќе се свестат дека молчењето не е секогаш злато ?!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Значи, ни треба еден голем семакедонски митинг за поддршка на Македонците во Бугарија, Грција, Албанија, Косово и Србија. Веројатно тогаш и политичарите без оглед на која партија и припаѓаат ќе се свестат дека молчењето не е секогаш злато ?!
1990 на плоштадот Македонија имаше огромен митинг за подршка на нашите во Бугарија.

Член од
7 февруари 2008
Мислења
63
Поени од реакции
0
Ako e tolkoz golem kolkoto be i za imeto golem smjah shte padne.:wink:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Bravo!Bil si primeren jugoslavjanin.Togava si behte takiva nali?:vozbud:
Тогаш бе стоко татарска се разбуди Македонецот од сите окупаторски стеги. Тоа беше македонското национално будење, будењето на македонското чувство кое дотогаш беше потиснувано на сметка на некакво си југословенство.
И не сери!

Kajgana Shop

На врв Bottom