Сообраќајни прекршоци и казни

Член од
14 април 2012
Мислења
30.548
Поени од реакции
58.924
Здраво, прошлата година ми напишаа казна за брзо возење(82 каде што треба 50), и ми пратиле покана за суд. Дали може да не отидам на судењето или морам да присуствувам? Што ќе се случи ако не отидам?
Ke ти се суди во отсуство, и ке ти стигне дома пресудата. Мој совет ти е да одиш, прво можеш да поминеш со помала финансиска казна, и второ, може да го заолиш судијата да биде поблаг со забраната. Ако не се појавиш, ке ти пресудат максимално што може.

Ке ти стигне потоа дома колку да платиш и колку ке ти биде забраната за возење.
 
Член од
17 септември 2019
Мислења
14
Поени од реакции
26
Дали откога ќе ти дојде судска пресуда на домашна адреса за забрана за возење 2 месеци треба да ја однесам возачката или да чекам писмо од мвр да ја однесам?
 
Член од
2 август 2022
Мислења
192
Поени од реакции
119
Дали откога ќе ти дојде судска пресуда на домашна адреса за забрана за возење 2 месеци треба да ја однесам возачката или да чекам писмо од мвр да ја однесам?
Треба во пошта да одиш да си платиш 1500 денари судски трошоци паушал, и да ја однесеш уплатницата во суд.
 
Член од
9 март 2023
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво, пред 1 год ми пишаа казна за непропуштање пешак на пешачки, три ленти беа јас не видов пешак, небитно си ја платив казната во рок од 7 дена. Сега ми стигна покана за на суд прекршочна за одземање на дозволата, прв прекршок ми е. На колку време ќе ми ја одземат возачката и дали ќе може да поминам случајно без воопшто да ми ја одземат?
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.377
Поени од реакции
5.293
Здраво, пред 1 год ми пишаа казна за непропуштање пешак на пешачки, три ленти беа јас не видов пешак, небитно си ја платив казната во рок од 7 дена. Сега ми стигна покана за на суд прекршочна за одземање на дозволата, прв прекршок ми е. На колку време ќе ми ја одземат возачката и дали ќе може да поминам случајно без воопшто да ми ја одземат?
Jas mislam deka za ovoj prekrsok nema kazna odzemanje dozvola. Samo paricna, mislam 200 evra...
Dali si siguren deka te vikaat na sud bas za odzemanje dozvola?
 
Член од
9 март 2023
Мислења
2
Поени од реакции
0
Jas mislam deka za ovoj prekrsok nema kazna odzemanje dozvola. Samo paricna, mislam 200 evra...
Dali si siguren deka te vikaat na sud bas za odzemanje dozvola?
Da, da sigurno, pisuva baranje za izrekuvanje prekrsocna sankcija, zabrana za upravuvanje so motorno vozilo, od 3-12meseci, treba da se javam na sud na ispituvanje vo svojstvo na obvineta
 
Член од
22 март 2023
Мислења
1
Поени од реакции
1
Здраво,
Денес ми стигна пресудата за забрана од 3 месеци.
Кога оваа пресуда ке стане правосилна и дали можам да одберам во кој период би се евидентирала казната во возачката дозвола?
 
Член од
14 април 2012
Мислења
30.548
Поени од реакции
58.924
Здраво,
Денес ми стигна пресудата за забрана од 3 месеци.
Кога оваа пресуда ке стане правосилна и дали можам да одберам во кој период би се евидентирала казната во возачката дозвола?
Пишано е на претходните 2-3 страни.
 
Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14
Здраво, прошлата година ми напишаа казна за брзо возење(82 каде што треба 50), и ми пратиле покана за суд. Дали може да не отидам на судењето или морам да присуствувам? Што ќе се случи ако не отидам?
Најдобро појави се на суд, побарај да имаш бранител адвокат и после брани се дека не си возел/а 82 туку 79 оти според правилник за начинот и постапката за оцена на сообразност на тип на мерила на брзина на возилата во сообраќајот на патиштата по службен весник 61/11 каде во член 9 се вели дека грешка на мерилата за брзина е +-3 км/ч.
Тоа прави разлика дали брзаш над или под +30, а ако е во населено место ја прави разликата дали ќе кркаш забрана за возење или не.

Најдобро најди си адвокат кој ќе ти се нафати оти повеќето за вака ситно не се нафаќаат, укажи му го ова за да знај како да те брани а ако е добар ќе извади судска пракса за слични пресуди со вака успешна одбрана од интернет страницата на судовите пребарувајќи по број на службен весник.

Ако не се појавиш, автоматски те прогласуваат за виновен/а и кркаш забрана ако е во населено место, заедно со парична казна ако не ти е платена и уште и судски трошоци.

Со среќа.
Автоматски споено мислење:

Ke ти се суди во отсуство, и ке ти стигне дома пресудата. Мој совет ти е да одиш, прво можеш да поминеш со помала финансиска казна, и второ, може да го заолиш судијата да биде поблаг со забраната. Ако не се појавиш, ке ти пресудат максимално што може.

Ке ти стигне потоа дома колку да платиш и колку ке ти биде забраната за возење.
има судска пракса и пресуди каде се признава грешка на мерачот радар за +-2 или 3 км/ч што прави разлика дали е над или под +30 што е граница за кркање забрана. според правилник за начинот и постапката за оцена на сообразност на тип на мерила на брзина на возилата во сообраќајот на патиштата по службен весник 61/11 во член 9
 
Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
9.394
Поени од реакции
9.706
Најдобро појави се на суд, побарај да имаш бранител адвокат и после брани се дека не си возел/а 82 туку 79 оти според правилник за начинот и постапката за оцена на сообразност на тип на мерила на брзина на возилата во сообраќајот на патиштата по службен весник 61/11 каде во член 9 се вели дека грешка на мерилата за брзина е +-3 км/ч.
Тоа прави разлика дали брзаш над или под +30, а ако е во населено место ја прави разликата дали ќе кркаш забрана за возење или не.

Најдобро најди си адвокат кој ќе ти се нафати оти повеќето за вака ситно не се нафаќаат, укажи му го ова за да знај како да те брани а ако е добар ќе извади судска пракса за слични пресуди со вака успешна одбрана од интернет страницата на судовите пребарувајќи по број на службен весник.

Ако не се појавиш, автоматски те прогласуваат за виновен/а и кркаш забрана ако е во населено место, заедно со парична казна ако не ти е платена и уште и судски трошоци.

Со среќа.
Автоматски споено мислење:


има судска пракса и пресуди каде се признава грешка на мерачот радар за +-2 или 3 км/ч што прави разлика дали е над или под +30 што е граница за кркање забрана. според правилник за начинот и постапката за оцена на сообразност на тип на мерила на брзина на возилата во сообраќајот на патиштата по службен весник 61/11 во член 9
Ова да не е правило за старите радари +\-3 новиве ни се исти со српските и гледав емисија кај што ги тестираа и така функционираат што секад покажуваа -2/3 за као никад да не бидат оптетени возачите
 
Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14
Ова да не е правило за старите радари +\-3 новиве ни се исти со српските и гледав емисија кај што ги тестираа и така функционираат што секад покажуваа -2/3 за као никад да не бидат оптетени возачите
Правилникот е од 2011 и наведува дека е и за старите доплер и новиве ласерски кои се набавени од 2008 навака.

Батали србија а нас нашите тука, да видам чаир или тетово гостивар да мерат, или ќе им простат или ќе ги изрешетаат или натераат сами да се удрат во службеното возило.

Целава финта со забрани плашење е да им плукнеш пари под рака на џандарите на лице место па ќе заборават да те гонат.
 
Последно уредено:
Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14
Ова да не е правило за старите радари +\-3 новиве ни се исти со српските и гледав емисија кај што ги тестираа и така функционираат што секад покажуваа -2/3 за као никад да не бидат оптетени возачите
За применливоста на грешка на мерење на радарите новиве ласерски има судска пракса, имено одлука на апелационен штип ПРКЖ-322/18.
Ја има на интернет страните на судовите на која се објавуваат одлуките.
 
Член од
19 ноември 2008
Мислења
740
Поени од реакции
284
Здраво,

Ми пристигна забрана од 3 месеци и утре треба да идам до мвр за ми ја пишат забраната. Меѓутоа ја бараат и возачката книшка а таа не можам нигде да ја најдам. Прават некаков проблем бидејќи ја немам, или ќе го решам со издавање на нова?
 
Член од
29 јануари 2014
Мислења
32
Поени од реакции
14
Здраво,

Ми пристигна забрана од 3 месеци и утре треба да идам до мвр за ми ја пишат забраната. Меѓутоа ја бараат и возачката книшка а таа не можам нигде да ја најдам. Прават некаков проблем бидејќи ја немам, или ќе го решам со издавање на нова?
Ако има 6 месеци од правосилност на осуда повикај се на застареност.
По чл.110 ст.3 и чл.111 ст.5 и ст.6 од кривичен законик применлив согласно чл.2 ст.1 од закон за прекршоци.
Не сум само сигурен дали треба да пишиш до судот или до цајканите

Ако нема 6 месеци криј се додека не се наполни. Ако ти дојдат дома или на работа речи им ја изгубив и не возам посекако.
 
Член од
25 февруари 2019
Мислења
60
Поени од реакции
45
Ако има 6 месеци од правосилност на осуда повикај се на застареност.
По чл.110 ст.3 и чл.111 ст.5 и ст.6 од кривичен законик применлив согласно чл.2 ст.1 од закон за прекршоци.
Не сум само сигурен дали треба да пишиш до судот или до цајканите

Ако нема 6 месеци криј се додека не се наполни. Ако ти дојдат дома или на работа речи им ја изгубив и не возам посекако.
Kaj mene mina 14 meseci od pravosilnsa odluka i uste ne mi e donesena
 

Kajgana Shop

На врв Bottom