Сообраќајна култура

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ова нека биде тема за сообраќајната култура. Дали и колку често застануваме на пешачки за да ги пропуштиме пешаците? Дали почитуваме кога треба да му дадеме предност на велосипед или скутер? А возите ли скутери по тротоари? Има некои кои кога ке видат мотор, им проработува некој инат и не го пуштаат да го помине, иако е побрз... Ви се има ли случено ваква ситуација, а?

Кога ке седнете на(во) вашето омилено превозно средство, имате ли чувство за другите учесници во сообраќајот? Или мислите дека само вие сте на патот?

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Секогаш максимално почитувам предност без оглед за какво возило се работи. Ми пречи што посебно низ Скопје има ужасно нервозни возачи кои не сакаат да причекаат да им дојде редот за вклучување па се пикаат преку ред, те тераат заради нив да кочиш нагло кога ќе се пикнат наеднаш пред тебе и ти го расипуваат задоволството во возењето. Ме нервираат идиоти кои велосипедите, скутерите и моторите скоро да не ги приметуваат во сообраќајот. Но, вината не е само кај ваквите возачи, вината за ваквата состојба почнува кај сообраќајната полиција пред чии очи вакви случки многу често се случуваат , а нејзините припадници сето тоа го гледаат и не преземаат мерки против ваквите возачи!...-А спремни се да малтретираат ако немаш „прва помош” или триаголник!

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
soobrakajna (ne)kultura

Koga ke me prashaat imam obichaj da kazam deka 80% sum vozach ,a 20%peshak vo soobrakajot.Me faka poveke sram od onie20%.Pazi sega Bit Pazar,site znaete shto se sluchuva okolu nego!!!Peshaci izletuvaat od site strain,na peshachki,taman ke projde eden(ke go propushtish normalno)pa na nekogo mu teknalo od drugata strana da projde,pa pak od sprotivnata!Abe nema kraj!Pa preku ogradi abe Avanistan prav!!Istoto se sluchuva I pred Zelen Pazar(bozem pokulturni ama isti seljaci balkanski)Pa na Partizanska isto.Luge bre!!Soobrakajnata kultura pochnuva od doma,pa na uchilishte,itn.Od koza izleguvam koga ke vidam baba ili dedo so vnuche kako pretrchuvaat ulica,ili proagaat na crveno.Pa dobro kakov primer zema toa dete?Aj za ovie postarive simnati od planina nema spas,ama decata???Pa neli tie treba da ziveat vo metropola?Gledam denes soobrakaen policaec mu pishuva kazna na eden dechko so skuter (bash pred trafikite kaj Zelen Pazar)znaete kade se,a peshaci pichat preku bulevarot a ovoj se pravi ne gi primetuva(kao zanesen u pishuvanjeto kazana)abe samo stap za ovoj narod!!A ne udri po vozachite.Svetlo ne si upalil 2000,kaish2000,crveno nakaj zuto otide vozachkata plus kazna,si pretical nekoj cigan so konj koj te davel x vreme opa plati…Ne vikam deka nema goveda ni megu vozachite(poseben pozdrav do taxisti i JSP)iako se vadat kao oni od toa go vadat lebot pa imaat sekade prednost,ama peshacive se kraj na site kraevi,ma ova go nema ni vo Avganistan.Pa kako li im izgledame na ovie malku stranci shto doagaat u Skopjevo?Stado ovci.I za kraj policijo ne im gledaj niz prsti na peshacite!Koj nema da plati ima dovolno kanali za kopanje,shahti za otpushuvanje,ulici za metenje!!Samo taka treba so ova stado nepismeno!!

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Струмикс напиша:
Ова нека биде тема за сообраќајната култура. Дали и колку често застануваме на пешачки за да ги пропуштиме пешаците? Дали почитуваме кога треба да му дадеме предност на велосипед или скутер? А возите ли скутери по тротоари? Има некои кои кога ке видат мотор, им проработува некој инат и не го пуштаат да го помине, иако е побрз... Ви се има ли случено ваква ситуација, а?

Кога ке седнете на(во) вашето омилено превозно средство, имате ли чувство за другите учесници во сообраќајот? Или мислите дека само вие сте на патот?
За ова си сосема во право, возам мотор и знам како е.Понекогаш и гледаат дека идиш со моторот и за инает ти се укључуваат пред тебе. :toe: А за на пешачки, не застанувам секогаш затоа што пешаците не преминуваат улица само на пешачки премин туку каде што ќе им текни...

Член од
17 август 2006
Мислења
1.531
Поени од реакции
123
Sobracajna kultura?Definitivno ne postoi barem u Tetovo vozi koj kj saka ne glea dali ce te udri ni nisto teska rabota

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јас би го прокоментирал следното: Културата во сообраќајот пред 10 години и сега е некако опадната. А со никнувањето на такси компаниите... Сообраќајот буквално е хаос. Новопечени возачи без ориентација кај одат, вртат полукружно каде ке стигнат, застануваат буквално на сред пат, се пикаат, паркираат каде ке стигнат да не набројувам понатаму. Е нема да има култура и хаос ке ни биди сообраќајот се додека се толерираат сите такви работи. Треба да се воведе хрватскиот закон за такси кој гласи: Колата да биде не постара од 5 години, да има клима, абс, есп. Возачот да има минимум 5 години искуство и сл. Па да видите како ке има ред и култура (а и бројот на таксисти ке се намали). А и сообраќајците законот да го толкуваат еднакво за сите.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
Ne deka vozachite se neshto poarni!Sto pati sum bil svedok na pominuvanje na teshko crveno.Kao doaga do raskrsnica zastanuva gleda levo-desno,nema nikoj pa terajjj,a shto ke zgazi govedovo nekoj peshak(na kogo mu e zeleno)toa nema veze!A neznae stokata deka (zboram za Partizanska)na sledniot semafor pak mora da cheka zatoa shto semaforite se povrzani so t.n zelen bran!!Policijata e prikazna za sebe;Normalno bez vklucheni rotacioni svetla(chisto od kurtashak)si krshat ladno propisi a treba da sluzat za primer!Ili pa fikoto skapano koe do vchera go vozele ne spaga vo mot.vozila,pa onaka od navika sega so krajslerive vozat isto!!A nekoj na kogo semaforot mu se smenil vo crveno na samata raskrsnica,vednash go globat na lice mesto.Vidi ne deka jas go opravduvam pominuvanjeto na zolto ,megutoa sekako deka netreba isto da se vrednuva so svesno (i bezobrazno)krshenje na propisite.Shto da kazam drugo?Prestignuvanje na polna linija I vozenje na mesta kade shto soobrakajnite tekovi se razdeleni(Prvomajska),pominuvanje na teshko crveno(Partizanska),odzemanje prednost sekade,zafakanje na krajno desnata lenta (poseben pozdrav do taxistite koi stojat na samiot peshachki pred Rubin Karmin),sega so dozdovive shto ja zafatija drzavava,posebno interesno e da isprskash nekogo od glava do peti(po moznost)ako e dete ke zemesh poveke poeni,ako na nekogo mu se brza I te prestigne,obavezno dam u vratish ,a cello vreme od koga te prestignal da vozish zalepen do negoviot preden branik(da vidi toj so kogo si ima rabota)kakov shofer si ti I kakva ljuta makina vozish..,parkiraj kaj ke stignesh koi gi ebe drugite shto ne se snaodlivi kako tebe..Pa neka skokaat preku avtomobilot ako sakaat ama koj go pipne mu skokash odma od kafichot I go psuesh a bogami i fizichki se presmetuvash(jak si imash i podrshka od pajtashite na masa ako zatreba)Na semafor sekogash poagaj pri kraj na zeleniot ciklus .Ne se sekiraj mnogu shto pozadi tebe site svirat(toa tie te pozdravuvaat),na parking sekogash parkiraj obratno od drugite(ako e obelezano za koso ti parkiraj kako za paralelno)chisto da razbiesh monotonija od isto parkirani vozila,sekogash vozi 10do15km/h pa taka vozat I najgolemite fraeri(vidi u retrovizor kolkava kolona ima pozadi tebe toa se tvoi istomislenici I podrzuvachu) E dragi moi ich ne ja biduva rabotava ama ajde..Jas bi predlozil site vzeshteni glavi da se ladat od vreme-na vreme.Ne mora parichno ima i drugi mehanizmi.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Obichni koga nekoj saka da se butne vo kolona koja cheka, za da stigne pobrzo, se lepap do kolata pred mene i ne mu dozvoluvam da se pikne pred mene, pri koj poteg samiot previ prestap shto preteknuva na polna linija, i od etichka gledan tochka odnosno me pravi mene budala vo zdrav mozok shto ja si chekam na red, a ynam deka nema gz da me udri bidejki premnogu e ochigledna situacijata deka toj e kriv.

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
koga sum so kola kolkiu mozam postuvam pravila i propisi.no nekogas pominuvam i na crveno a koga sum so motor ne vnimavam na nisto neli zatoa sum na motor da bidam po brz(mislev na skuter)!!

Coca-Cola1981

uzivaj vo nepovtorliviot vkus Always CocaCola
Член од
27 јануари 2007
Мислења
417
Поени од реакции
1
у наша златна „метропола” Скопје нема ама ни „С” од сообраќајна култура, безразлика дали станува збор за возачи или пешаци. Катастрофа во секој поглед, секое седнување во кола молам бога да не ме репне некој или да не ми се пикне некој пред мене па да го лупнам ја. Овде треба да внимаваш како возиш и плус да внимаваш на се околу тебе, едно 6то чуло или некој вид на надприродно сетило би ни дошло многу добро за по градскиве метежи.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
Popushtam ponekogash no ne sekogash!No sekogash znacite mi se jasni i ja predviduvam situacijata nekolku chekori odnapred.Samo taka moze da se opstane ovde!!Ma ova ti e kako fucked shah!!nekolku chekori odnapred:helou:Inaku koga nekoj ke ja otkorne kolata od brkanje znam i ja da se zainatam malku ama posle toa desen zmigavec i so rakata poveli projdi me!!Mislam deka taka em si fraer em seljakot ostanuva seljak:vozbud:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако видам дека некоја кола или мотор сака да се приклучи на улица од или бензинска или некој паркинг, а се наоѓа баш пред семафор, ќе застанам да ги пуштам пред мене. Тоа ако семафорот е црвен и знам дека нема да стигнам нигде ако ги изигнорирам.

Ако видам у ретровизор дека некоја кола позади мене мења ленти као лудак, намалувам брзина за да му дозволам да смени лента. Неќам да ме удри со деца у кола. Дури и да сум сама, не сакам да ризикувам тие да останат без мајка.

Мотори.....пошто и самата возам мотор, посебно сум внимателна кога е мотор пред, до или позади мене. Ако е позади мене, не фрлам цигара низ прозор, не покушавам да ја измијам шофершајвната пошто знам дека ќе го испрскам. Ако се група моторциклисти, покушавам да не сум таа што ќе ги раздвои итн.

Ако сум на аутопут и приметам некој ми се приближува со молњичава брзина, пре би ја да сменам лента и да му се тргнам од пат, него ли да останам у истата и да го терам да се пика измеѓу коли што е поопасно за сите наоколу

Член од
13 февруари 2007
Мислења
181
Поени од реакции
6
Luge stvarno!Koga bev malku pomlad,za soobrakajot u ova Skopjevo,mislev deka mora da si malku i bezobrazen za da stignesh kade shto si trgnal,megutoa sega kako pominuvaat godinive gleam nema drugo chare samo defanziva i cool mu e majkata.Propushtaj,davaj prednost (normalno bez nagli potezi)navreme izvestuvaj gi drugite za tvoite postapki(da bide jasen rakopisot)i izlezi 10 min.porano .Samo toa e spasot.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
За разлика од други што се жалат нон стоп...релативно лесно се снаоѓам во густиот скопски сообраќај...до сега сум налетувал на добри возачи...реагираат на жмигавец...предност...и тоа ми се допаѓа...

Член од
20 март 2007
Мислења
189
Поени од реакции
4
Skopje najgolema guzva 7-8 i okolu 10. Uzas treba da si malce blesav za da ne zaglavis. I ti treba startna kola:) (so klima vo slucaj da ima nekoj poblesav od tebe pa da zaglavis) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom