Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.697
Поени од реакции
9.301
Баш спротивно.

Низ скопско многу нарко крими босови биле и се Санџаклии по потекло.

Ако гледаме од религиозна призма, Албанците се далеку посекуларен народ од Турците и Босанците/Санџаклиите/Торбешите.

Во Сараево, Тузла, Нови Пазар и Тутин ќе видиш 10 пати повеќе жени во традиционална исламска гардероба отколку во Приштина, Призрен или Тирана.

Албанците многу повеќе ставаат албански национални имиња на своите деца отколку религиозни. За разлика од босанските муслимани и Торбешите кои ставаат 100% верски имиња или во некои случаи турски/османлиски.

Албин Курти е албанско име и презиме. Арбен Таравари е албанско име и презиме. Бујар и Теута се албански имиња. Претседателката на Косово се вика Вјоса. Тоа е албанско име. Зијадин Села има албанско име :D
Aлбин и Зијадин - албански имиња? Што значат тогаш?

Член од
4 октомври 2019
Мислења
583
Поени од реакции
1.244
Glavnite razliki e deka so hristijanstvoto ako napravis grev ke se pokaes ili postis i Isus ti gi prostuva a kaj islamot ne samo sto sluzis cel zivot na samiot Bog samiot islam ti dava krivica koja ja nosis cel svoj zivot.... on veli ubij gi tie sto se protiv ako ne se soedinat so nas....i taka site dobri islamisti poveke ke se molat poveke ke gradat ke pocituvar se islamsko no cuvstvoto na Krivica ostanuva od samiot islam.... vo poodredeni slucai zavrsuva so masovni ubistva kiga ke ubies neprijatel togas dobuvas cuvstvo na lesnina i demek go slavis Alax.....

Bas ovie denovi zboruvam so Avgana i Sirijci sto e pricinata za ovie ubistva vo Münich i Vilach....
Oni se pravdaat deka ne e taka nekoj drug gi izvrsil ili deka se namesteni ali kaj site e lubomorata sto hristijanecot moze da uziva vo site materijalni nesta, i oni lubomorat po sto ne smeat da konzumirat nisto bidejki zavranuva Alax....

I koga ke dojdat Zemo znaes li koj den e denes, velam koj e, Denes e Bajran ili Surinam ili ramazan ... mene me zabolelo stapot,,, toa im go velam vo faca.....ne me intersira sto sakas pravi so svojot zivot jas ne zamaram so biblii....

Член од
11 октомври 2024
Мислења
412
Поени од реакции
720
Aлбин и Зијадин - албански имиња? Што значат тогаш?
Албин/Албина - светол, бел. Име со латинско/илирско потекло.

Многу Албанки се викаат Албина.

Зијадин - албанизирана верзија на исламското име Zijaudin .

Зијадин е специфично, затоа што го има најчесто кај Албанците дури и во Далмација, а го нема кај останатите муслимани на Балканот.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.697
Поени од реакции
9.301
Албин/Албина - светол, бел. Име со латинско/илирско потекло.

Многу Албанки се викаат Албина.

Зијадин - албанизирана верзија на исламското име Zijaudin .
Албин од Albinus (латинско), Зијадин од Ziya ad-Din (арапско). Како заклучи дека имињава се албански? Или сакаше да ни ги претставиш како ИСКЛУЧИВО албански?

Член од
11 октомври 2024
Мислења
412
Поени од реакции
720
Албин од Albinus (латинско), Зијадин од Ziya ad-Din (арапско). Како заклучи дека имињава се албански?
Албанците се латински илирски народ.

Исто како името Лабинот што е често кај Албанците.

Зијадин го имаш кај Албанците, но го немаш кај Торбешите и Санџаклиите кои исклучиво ставаат верски имиња. Дури се среќава и во Далмација и Истра тоа име.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.697
Поени од реакции
9.301
Албанците се латински илирски народ.

Исто како името Лабинот што е често кај Албанците.

Зијадин го имаш кај Албанците, но го немаш кај Торбешите и Санџаклиите кои исклучиво ставаат верски имиња. Дури се среќава и во Далмација и Истра тоа име.
Aлбин доаѓа од прото-индоевропски корен Root / lemma: albho- (*hele-bho-) и значи бел.

Зијадин потекнува од арапскиот јазик, кој е семитски.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
100
Поени од реакции
201
Ти изгледа не знаеш каде живееме од 2001ва наваму.
Знам.. ама тоа и ме боли
Нели еден ден ова мора да прекине??
2001 сум родена. Од коа знам за себе знам за пропаднатово општество. И преку глава ми е сфаќаш.
Преку глава ми е да ми свират на улици, иако одам позакопчана од нивните, преку глава ми е да ме гледаат ко предмет, преку глава ми е да идам у Телевизија, болница или било која друга установа и да не можам да се разберам. Преку глава ми е контрола у ЈСП селективно да казнува, преку глава ми е нивни деца да брцаат наши и да не лежат. Преку глава ми е, сфаќаш?

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.160
Поени од реакции
25.856
Може нешто да напишеш, а да не е тешка глупост, лага и лечење комплекси?

Арапските муслимански земји се на пример 10 пати побезбедни од црнечките христијански земји во Африка или Карибските Острови.

Арапските муслимански земји се на пример 10 пати побезбедни од Латинска Америка каде криминални нарко картели секој ден се убиваат пола градови им се буквално фавели.

Да не напоменувам дека Саудиска Арабија, Иран, Индонезија, Малезија ги имаат едни ид најниските стапки на криминал во светот.

Каде е побезбедно да се живее во САД и Канада? Населби населени со муслимани имигранти или црнци и Латиноси?

Не сите земји што практикуваат Ислам имаат исти ментални и културолошки навики, како што и не сите земји што практикуваат Христијанство се исти. Исти ли се на пример Унгарците со Мексиканците или Доминиканците? И едни и други католици. Исти ли се Грците и Етиопјаните? И едни и други православни.
Што е лага? Дека педомухамедо не го правел тоа? Да го ебам јас во уста него сосе алах. Сакаш хадити да ти вадам?

Знаеш зошто некои муслимански земји, претежно тие нафташките се безбедни? Затоа што имаат на власт диктатори кои владеат со сечење на раце, нозе, глави и бесење. Не затоа што народот таму што живее е природно цивилизиран туку затоа што е приморан да седи мирен. Доказ за тоа е што се дешава кога има трансфер на власт кога деспотот ќе падне како што видовме на пример во Ирак и Либија. Дали на пример мислиш дека ако падне влада во Финска или Нов Зеланд настанува општ хаос и граѓанска војна? Секаде сте вие педомухамеданците исти, само што шиптaрисувањето во богатите арапски земји е на побогат начин. Тукашниот шиптaр ќе стави фејк златни бандажи на Голф 5ката, а тамошниот ќе стави вистински златни на Ферарито. Да не заборавиме дека тие богатите шиптaри се богати на среќа поради нафтата а не дека постигнале нешто во животот. Еден од многуте индикатори дека вие педомухамеданците сте простаци е и фактот што сте некаде меѓу 22 и 25% од светската популација а сте застапени меѓу нобеловците во смешни децимални проценти. На прсти се бројат значајните научници, доктори, инжинери, архитекти. Исходот е катастрофален ако споредиме пер капита, концепт што не може да го сфатите кога ќе ставите тука некој македонски дилер на дрога после објавени претходно сто шиптaрски.

Ете сега два пати ти одговорив. Ти ни еднаш. Значи што е цивилизираност е реалитвен концепт. Не ти се допаѓаше примерот со реденка на мајка ти па ајде да земеме друг. Замисли се збираат 10 души да те млатат секој ден пошто се шиптaросуваш. За тебе тоа би било нецивилизирано, ама за Енвер Хоџа и неговите следбеници тоа било неопходно превоспитување.

Или еве ти и друг. Замисли се сврти политичката ситуација и зајакне премногу Русија или Србија или што ти ја знам Бугарија или Марс и почнат да ве требат како бубашваби. Може тогаш истиот пример да се употреби нели? Дека ако не ве требеле никогаш нема да успеале да зајакнат толку и дека ќе се играло сеуште шота во Призрен наместо ужичко оро. Бива вака или не?

Член од
11 октомври 2024
Мислења
412
Поени од реакции
720
Aлбин доаѓа од прото-индоевропски корен Root / lemma: albho- (*hele-bho-) и значи бел.

Зијадин потекнува од арапскиот јазик, кој е семитски.
.

Албанскиот е латински јазик палео-балкански.

Зијадин/Зајадин го имаш исклучиво кај Албанците на Балканот од сите муслимани. Тоа го реков и претходно дека е семитско.

Најди ми го сега словенскиот корен за зборот Македонија/Македон :D

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.160
Поени од реакции
25.856
Прпаримус, Љуљзимиус, Шкељзенијан, Шпресија, Афримус, Дритонијан, Букурошија, Фатбардија, Агимијан, Бујаријус...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.987
Поени од реакции
51.097
Баш спротивно.

Низ скопско многу нарко крими босови биле и се Санџаклии по потекло.

Ако гледаме од религиозна призма, Албанците се далеку посекуларен народ од Турците и Босанците/Санџаклиите/Торбешите.

Во Сараево, Тузла, Нови Пазар и Тутин ќе видиш 10 пати повеќе жени во традиционална исламска гардероба отколку во Приштина, Призрен или Тирана.

Албанците многу повеќе ставаат албански национални имиња на своите деца отколку религиозни. За разлика од босанските муслимани и Торбешите кои ставаат 100% верски имиња или во некои случаи турски/османлиски.

Албин Курти е албанско име и презиме. Арбен Таравари е албанско име и презиме. Бујар и Теута се албански имиња. Претседателката на Косово се вика Вјоса. Тоа е албанско име. Зијадин Села има албанско име :D
Не зборам ја за организиран криминал, туку за ајвански испади од тип на убивање за паркинг. За недостаток на основна човечка самоконтрола зборам по која се познати, а која е резултат на комбинација од истовремено бивање и шииптар и муслиман.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.435
Поени од реакции
30.924
Арапските муслимански земји се на пример 10 пати побезбедни од црнечките христијански земји во Африка или Карибските Острови.
Koj gi prai zulumite vo Nigerija?
Koj gi porobuva zenite vo Nigerija za seksualni robinki?
Boko Haram se hristijani?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Не зборам ја за организиран криминал, туку за ајвански испади од тип на убивање за паркинг. За недостаток на основна човечка самоконтрола зборам по која се познати, а која е резултат на комбинација од истовремено бивање и шииптар и муслиман.
А типот од Гостивар која за паркинг место уби двајца, го направивте херој и не одлежи ни 15 години?
Да не бил торбеш?

Kajgana Shop

На врв Bottom