Зависи на која страна од оградата си. На шиптaрската страна на шарпшутер му ебат мајки, на македонската е прогресивен Албанец. Обратно за другиот. Ама ако загребеме малку подлабоко од ова основно релативизирање кое често е користено од западните ретарди кога треба да оправдаат да речеме миграциони refugees welcome политики гледаме која страна е понапредна, цивилизирана, образована, култивизирана. Во случајов тоа е македонската, не дека сме пример за цел свет и цутиме колку што сме нивоа над шиптaрите. Ако гледаме од тоа (барем за мене) поисправно стојалиште балисти, муслимани, чечено-дагестанско понашање е дегенеративно и канцерогено ткиво што местастазира и на крај се уништува сам себе. Беса транс, Дурмо, модуларната, затнување на сопствените канализации, преоптоварување на електрична мрежа поради која прегорува се и на крај никој нема струја, да не редам други примери. Илир во тој случај директно или не ја држи таа страна. Еволутивен ќорсокак на автодеструкција. Он (треба да) е со дијагнозата.
Апсолутно, во однос на нашите национални интереси, ние и Албанците сме на спротивна страна на оградата. Не морало да биде така, ама тоа е веќе историски муабет, во моментов е така. И секој кој се залага за големоалбанска идеја, е против Македонија како држава.
Јас мислам дека секој здраворазумен човек во светот, што има базично национално чувство потајно ја посакува мегали идејата на сопствената нација. Колку гласно ќе ја пропагира, и дали воопшто, зависи од многу геополитички фактори. Ама дури и да е некој крајно либерален по убедување, не можеш да ми кажеш дека не сака неговата нација и култура да биде доминантна. И покрај тоа што ќе ги почитува сите други.
Исто, скроз е точно дека Албанците многу ниско го вреднуваат човечкиот живот, вклучително и сопствениот и тој на сопствените деца. Почни од трагедиите што се случија, до греење на моторно масло со оџак чиј чад завршува во детската на сопственото дете низ цел Полог. Кога збориш за ова, најчесто тврдат дека е последица на сиромаштија, ама јас не мислам дека е тоа, повеќе е последица на мајндсет.
Е сега, во конкретниов случај, со Илир сум поминал неколку саати во муабети за математика, воопшто не сме споменале политика. Може и е албански Шарпшутер. Може е на исти ставови со брат му, што ми е поверојатно. И да, ние сме значајно понапред од Албанците во однос на култивизираност (бар во Македонија и Косово). Ама англичаните се многу понапред од нас. Па кога зборам со нив, на крај памет не ми паднало да се правдам зошто сум Македонец, или зошто сме такви какви што сме, или па на момент сум се срамел заради тоа што сум Македонец. Така да, можам да разберам дека и образован Албанец кога разговара со нас, не чувствува потреба да се правда.
Што ми е поентата. Ако треба да поминам во животот 5 минути со Зоран Заев во кафана или 5 години со Адем Демачи во ќелија, би избрал 25 со Адем Демачи. Не затоа што сум несвесен дека идеите на вториов би ме ми ја нарушиле лагодноста, избркале од дома, па дури и убиле во некои случаи. Туку затоа што колку и да сме на спротивни страни (Демачи е несреќен избор овде, зошто ни јас не ја сакам Југославија нешто претерано), некогаш мора да ја почитуваш конзистентноста на ставовите. Особено на образован човек, кој избира да не отстапи од нив, дури и по цена на уништен живот, иако има многу полесен избор.
Ама повторно, ако зборуваме од позиција на македонски национален интерес, тука се небитни индивидуални преференци, и тука ситуацијата е јасна. Ама мене лично ми е смешно да зборувам на тема албанската опасност по македонскиот национален интерес, кога во моментов многу поголема закана по истиот се луѓе што се декларираат како Македонци.