Совет за нова конфигурација

• Креатор на темата Princ
  • Време на започнување

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Чиста дезинформација...
За процесорите незнам по колку парчиња стигаат во една кутија, али за рамот кога го прашав тој кутија да ми даде ми даде едно сунгерче и му викам а кутија не иде со ова и ми вика каква кутија бе овие идат по 100 или 1000 во пакет зависи кои плочки, па после ги делиме по фирмите.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Само BOX ништо друго, јебига сум се изнагледал глупости сите овие години, што се се носи.

Абе зависи, на пример, за процесор, хард диск и рам (кој што не е спарен) воопшто не ти треба бокс, што ке ти е?
Али за ствари како графичка, матична, напајање, кулер, монитор, и те како мора да бидат у бокс.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Абе зависи, на пример, за процесор, хард диск и рам (кој што не е спарен) воопшто не ти треба бокс, што ке ти е?
Али за ствари како графичка, матична, напајање, кулер, монитор, и те како мора да бидат у бокс.

За гаранција дека се оригнал, не модифицирани и не користени досега.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
За гаранција дека се оригнал, не модифицирани и не користени досега.
Оди модифицирај или фалсификувај Процесор/РАМ/Хард диск. Се знае дека се топ, инаку за користење, процесорот и рамот и да ги користеле 10 души пред тебе нема да има нинаква разлика (види 1-2 стани поназад зашто) али хард дискот не. Хардот иде у вакумирана антистатична кеса, и одма се познава дали е користен. Другите ствари како што кажав, мора во бокс да бидат.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Оди модифицирај или фалсификувај Процесор/РАМ/Хард диск. Се знае дека се топ, инаку за користење, процесорот и рамот и да ги користеле 10 души пред тебе нема да има нинаква разлика (види 1-2 стани поназад зашто) али хард дискот не. Хардот иде у вакумирана антистатична кеса, и одма се познава дали е користен. Другите ствари како што кажав, мора во бокс да бидат.
Извини од кога се занимаваш со оваа работа, т.е. составуваш конфигурации. Со оглед колку ремаркирани процесори идеа во минатотот, а рамот можам и јас да му менам SPID и да се пријавува како која маркам сакам, за хард дискови од индиско производство кои ќе изгледаат како Сегате 10.000 рпм не е некој голем проблем за производство.

Овде во Македонија ниту една фирма нема оригинално дилерство, сите се застапници на некои од балканските. Едноставно не ни можат да имаат ексклузивност затоа што треба продажба од стотици илјади парчиња.

Лично немам верба во секоја фирма дури и бокс да ми го даваат, а па да земам некој производ што не е бокс нема шанси.

А за користени работи, неќам да коментирам, тоа си се продава испод цена, а некој да ми го продава како нов користен само 3-6 месеци, неќам.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Тенеќе, премногу си параноичен во врска со хардверот кај нас. Не постои никаква теорија на заговор од страна на нашиве дистрибутери (освен од АМЦ ама тоа веќе сите го знаеме). Јас лично од таму кај што зимам делови, нова пратка стига секоја недела, оти старата се троши. Значи не им останува шанса на луѓето да ми увалат нешто користено. А за тоа кој нив ги снабдува или колку се ок снабдувачите, за тоа неможам да коментирам пошто иде подалеку од Македонија.

Мене лично како купувач едино ме занима кога ке се расипе некое делче, односно сакам да ја знам гаранцијата на производот за да ми укаже кога ке ми рикне делот за да го сменам. Е ако сеа на плоча или рам видам 1 година гаранција тоа значи дека фирмата што сака да ми го продаде не стои зад своите производи и сака да ми ували нешто. Али да видам гаранција од 1 година на графичка, нема баш да се бунам, пошто се потрошен материјал, малтене ко Епсон принтерине (ова не важи за картици над 100 евра, али тие ионака идат со 3 год)

И друга работа, ако хард дискот има добри перформанси и ми работи повеке од 5-6 години, што ми е па мене гајле каде е произведен или дали е рефурбиш? Е ама ако ми рикне, ке идам и од глаа ке им го акнам на тие што ми го продале, па ке им викнам пазарна инспекција и другарче што работи на царина, па ке ги напраат бербат.

Со текот на времето компјутерите станаа потрошна роба, само ние македонците сме малце спорички.... Имам еден познаник од Холандија, знаеш што прави кога ке му се расипе компјутерот? (било каков квар, еве виндовсот му се заглаил) Го фрла во канта и купува нов на рати. Поише за пиво пари троши месечно него ли за хардвер. Али со компјутерот си ги вади парите, а не го користи за курташак (мсн и сл).

У секој случај да не должам, факт е дека најлошите делови идат на балканот, исто така новите делови најкасно стигаат. Кога ке дојде пратка на некој нов дел, прво се дели на земјите северозападно од нас, па ако остане нешто стига кај нас, ако не остане ништо, ондак наредната пратка ВАЉДА ке има за нас.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Гледам разбираш сепак.

Една работа ќе ти кажам, со оглед дека првото ПЦ си го склопив во 1996 досега сум видел се и сешто, и едно сум научил, чим делот иди во BOX т.е. спакуван и има гаранција повеќе од 3 години, се ќе биде во ред.

Ништо друго не е гаранција. И не се само АМЦ, ами СМАРТ, ами сега има нови како СМАРТ.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Смарт више не постојат како компјутерска фирма. Носат Шоквејв плеери и телевизори некои. Коа бев да им побарам ценовник, ми дадоа лифче со 2 конфигурации, едната беше сокет 754, другата с478, двете коштаа над 25к......

[Marko]

Мочко
Член од
21 октомври 2007
Мислења
143
Поени од реакции
2
Ај ако може да ми составите една конфигурација до кај 1000 евра со монитор. Процесорот да биде Intel Core 2 Duo :)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Што ке правиш со неа? Да знаеме на кои делови да се фокусираме. Колкав хард сакаш? Колку инчи да е мониторот и дали да е wide или не? Аддни ме на мсн, ке праиме муабет.

[Marko]

Мочко
Член од
21 октомври 2007
Мислења
143
Поени од реакции
2
Што ке правиш со неа? Да знаеме на кои делови да се фокусираме. Колкав хард сакаш? Колку инчи да е мониторот и дали да е wide или не? Аддни ме на мсн, ке праиме муабет.
Dreamweaver / Photoshop / Flash / Mozilla / Skype / MSN...
Хардот што поголем :)
Мониторот Wide по можност Самсунг од 19'

P.S. сега ќе те ставам на мсн :)

sinook

Rock 'n' Roll
Член од
26 февруари 2005
Мислења
218
Поени од реакции
2
Ти ке ми кажеш мене! Видов од кај ја извадија плочата и коа се побунив дека сакам бокс, ми рекоа "Абе у ред е дечко, нас ни стигаат у пакет по 25 плочи вака у најлонче, никад не ни се десило некој да ја врати."

И плочата си работеше, него тоа не е приказната тука.

Ne stigaat po 25 ploci..definitivno :),ova off topik...i....da,jas ke ti kazam tebe...ne stigaat po 25 ploci..od iskustvo..:)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Ок како сакаш, со свои очи ја видов кутијата, со свои уши го чув сервисерот како ми го рече истото. Ај поздраф.

Arioth

Purpletrator
Член од
20 февруари 2007
Мислења
527
Поени од реакции
82
Realno kazano konfiguracijata e za gejmeri. Neznam zasto stavale vo SLI graficki koga za tie pari mozele da mavnata nekoja 8800 koja ke raboti pobrzo. Za tie pari se zima maticna so Intel P35 cipset so Intel Core 2 Duo 6550,6750 koi se neverojatno pobrzi od AMD 4400+:uvo: +memorijata raboti na 667MHz. Sramota e sto ne stavile memorija na 800mhz. Sramota. Kako i da e za tie pari se naogja pobavo pc. Samo vidi i razgledaj po prodavnicite. Vidi vo MEBIUS(ne pravam reklama) ednostavno se najeftini od site

Kajgana Shop

На врв Bottom