Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Во Австралија коли стари 10 години + имаат само 100-200к километри? Wowzer
Демек реткост било враќање на километража, скоро сите имаат сервисни книшки.
Утрово гледав една од 2012та со 59 000, газдарицата врсник со Елизабета Втора :)

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Демек реткост било враќање на километража, скоро сите имаат сервисни книшки.
Утрово гледав една од 2012та со 59 000, газдарицата врсник со Елизабета Втора :)
Spored statija od 2012, 1% od kolite za prodavanje u Queensland imaat vratena kilometraza. Mada ova e ilegalno vo Au i ima golemi kazni.
Inace obavezno napravi hpi check pred da platis za kolata tamu.

Holden e sigurno so nikakov kvalitet isto ko i Vauxhall ovde kaj mene.

Ako si pri pari podobro zemi nesto sto bi go cuval podolgo, otkolku da smenis se i napravis servisi na nekoja privremeno pa da ja dadis dzabe posle.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Spored statija od 2012, 1% od kolite za prodavanje u Queensland imaat vratena kilometraza. Mada ova e ilegalno vo Au i ima golemi kazni.
Inace obavezno napravi hpi check pred da platis za kolata tamu.

Holden e sigurno so nikakov kvalitet isto ko i Vauxhall ovde kaj mene.

Ako si pri pari podobro zemi nesto sto bi go cuval podolgo, otkolku da smenis se i napravis servisi na nekoja privremeno pa da ja dadis dzabe posle.
За Cruise прочитав дека не ги бивало, за Barina немаше нешто поплаки, пишуваше дека биле ефтини деловите.
Следна недела ќе треба да видам еден голф, околу 10к, немам појма колку километри има, демек со препорака е човекот (механичар, ама ги средува и ги продава).

Инаку Мазда 2 одат слична цена (10% поскапи) од Barina, 2014та година Барина ми ја нудат за 8200 поминати 70к километри, а Мазда 2 со поминати 91 000 за 8500.

Поло гледав околу 9500, бензинец со поминати 140 000 км, 2010та година, ама бензинците на VW не знам колку се за пофалба. Овде се возат 90% бензинци, дизел е ретко како дијамант :)

Не ми се фрлаат повеќе од 10к во моментов, ми требаат за други работи, реално ми треба колата за локално по 60тина км просек на ден, некогаш и до 100км, плус барам помало возило за да може да го вози и понежната половина.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
812
Некој ако знае да напише зошто секој нов или здрав половен штраф од бандаж се аби тотално после првото ставање у главчината на колата? Ако ја сменам гумата,после првото вадење штрафот изгледа како на сликата долу што го прави неупотреблив а и превртува у место,дали е до главчината или до предницата на колата која ги јаде штрафовите,некој ако знае нека одговори IMG_20220407_121832-min.jpg

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Некој ако знае да напише зошто секој нов или здрав половен штраф од бандаж се аби тотално после првото ставање у главчината на колата? Ако ја сменам гумата,после првото вадење штрафот изгледа како на сликата долу што го прави неупотреблив а и превртува у место,дали е до главчината или до предницата на колата која ги јаде штрафовите,некој ако знае нека одговориПрегледај го приврзокот 328214
Imav vakov problem, odi na drebong ke ti go sredat za 5 min i stavi nov straf, treba da se cistat zlebovite kaj sto vlaga strafot, i ne stavaj kineski strafovi.
I ne stegaj strafovi so pistol.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.306
Дали некој има возено од овие мотори на Тојота и кој е најповеќе покажан за дизелаш?

Toyota Corolla Verso 2.2 I-D-CAT Executive
130KW (177HP)
2231 cm3
350.000 km
Diesel
Euro 4, 12/2005

Toyota Corolla Verso 2.2 I-D-4D
85KW (116HP)
2231 cm3
300.000 km
Diesel
Euro 4, 09/2005

Toyota Corolla Verso 2.2 I-D-4D Sol
100KW (116HP)
2231 cm3
255.000 km
Diesel
Euro 4, 03/2008

Исто, препорака за бензинец (тојота версо или др тојота некоја)?

И последно, меѓу Toyota Corolla Verso и Mazda 5 кое возило би било подобар избор за дизел и бензин варијанта?
Фала.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
2.2 моторот тие истиот во основа, нема голема разлика. Бирај тој со најмала килметража, моторот е добар али 350 000 е доста голема километража сепак.

Инаку која и да купиш Мазда или Тојота нема да згрешиш било бензин било дизел...тојотите се генерално поскапи. Дизелите на мазда се со одличен квалитет, уствари хди од пежо се.

Лош бензинец од тојота или мазда нема излезено...сепак твое е да одлучиш дали ќе ти биде ОК поголемата потрошувачка на гориво, плин во мазда или тојота не би ти препорачал. Исто ако има некоја плин немој воопшто да ја гледаш, генерално им страдаат вентилите, особено ако е возена подолго време на плин (20 - 30 000 км) и нагоре.

Сега се средува за пари се, али сепак ја купуваш колата за да ја возиш а не да за да и правиш ремонт на моторот.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.306
2.2 моторот тие истиот во основа, нема голема разлика. Бирај тој со најмала килметража, моторот е добар али 350 000 е доста голема километража сепак.

Инаку која и да купиш Мазда или Тојота нема да згрешиш било бензин било дизел...тојотите се генерално поскапи. Дизелите на мазда се со одличен квалитет, уствари хди од пежо се.

Лош бензинец од тојота или мазда нема излезено...сепак твое е да одлучиш дали ќе ти биде ОК поголемата потрошувачка на гориво, плин во мазда или тојота не би ти препорачал. Исто ако има некоја плин немој воопшто да ја гледаш, генерално им страдаат вентилите, особено ако е возена подолго време на плин (20 - 30 000 км) и нагоре.

Сега се средува за пари се, али сепак ја купуваш колата за да ја возиш а не да за да и правиш ремонт на моторот.
Ти благодарам за одговорот, засега налетувам само на дизелаши па затоа и за нив прво напишав - инаку и јас би сакал бензинец бидејќи во прв момент ќе е користена исклучиво како градско возило.

Член од
7 март 2021
Мислења
22
Поени од реакции
1
Здраво,
Каде можам да најдам вакво за форд фиеста? Или ако некој има, да понуди.
3.jpg
1.jpg 2.jpg

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Ти благодарам за одговорот, засега налетувам само на дизелаши па затоа и за нив прво напишав - инаку и јас би сакал бензинец бидејќи во прв момент ќе е користена исклучиво како градско возило.
Другар јас возам аурис 2008 2.0д4д 126кс, во овие 3ипол год "најголем проблем" околу моторот ми беше петтата дизна(појави чек енџин) но тоа се среди со ел.исклучување егр+дпф-кршење за 100е.
Предницата коска, турбина добра дизни.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Некој ако знае да напише зошто секој нов или здрав половен штраф од бандаж се аби тотално после првото ставање у главчината на колата? Ако ја сменам гумата,после првото вадење штрафот изгледа како на сликата долу што го прави неупотреблив а и превртува у место,дали е до главчината или до предницата на колата која ги јаде штрафовите,некој ако знае нека одговориПрегледај го приврзокот 328214

Се расипува штрафот оти расипан е винтот во самата главина. А расипан е од премногу стегање, или евентуално имаат ставено друг штраф од друга кола некогаш, со различен чекор на винтот од тој на главината.

Ти нема друг лек освен менување на главината и купување нови штрафови...јас не би импровизирал со поправки на истата главина, зошто буквално може тркалото да испадне во возење.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.407
Приметив дека на надворешната ивица, гумата се троши повеќе. Притисокот на гумите го регулирам многу често пошто паркирам во подземна гаража (иначе може да закачи доле на успонот) Технички минав скоро и за амортизерите не ми кажаа ништо. Што може да биде? Оската е штелувана пред 3 години. Некоја идеја?
20220410_165226.jpg

Член од
6 април 2014
Мислења
5.087
Поени од реакции
6.455
Приметив дека на надворешната ивица, гумата се троши повеќе. Притисокот на гумите го регулирам многу често пошто паркирам во подземна гаража (иначе може да закачи доле на успонот) Технички минав скоро и за амортизерите не ми кажаа ништо. Што може да биде? Оската е штелувана пред 3 години. Некоја идеја?
Прегледај го приврзокот 328338
Центрири предницата.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Najverojatno imas positive camber i treba centriranje. Od dupki po patot se izmestuva.
Jas obicno centriram ednas godisno bas radi dupkite po patistata i do sea sekogas trebalo malo podesuvanje.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Оригинал Брембо продукти дали (и каде) има во Македонија знае некој?

Kajgana Shop

На врв Bottom