Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
летните гуми што во моментов ги возам се прилично излижани и стари.
имам гуми м+с-што ги возам во зимскиот период, дали можам да ги возам и лето или тоа се стриктно зимски гуми?
M+S znaci M=kal, S=Sneg . Znaci tie se za esen i zima a ne za leto

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.347
Поени од реакции
1.217
летните гуми што во моментов ги возам се прилично излижани и стари.
имам гуми м+с-што ги возам во зимскиот период, дали можам да ги возам и лето или тоа се стриктно зимски гуми?
Не можеш..Ќе си купиш стриктно ЛЕТНИ гуми,и ќе си ги возиш нонстоп нив..Оти во Македонија еднаш во 3 години снег паѓа..

A

Avenger99

Гостин
Не бе зимски гуми биле за на снег,сите знаеме дека зимски гуми се за температури над 40 степени +
https://m.youtube.com/watch?v=y8m3pzxnD8c
Погледај видео, како зимските гуми кочат во лето и во зима и обратно.. кој нема возено летни гуми во зима не знае што е ризик.

Член од
13 октомври 2015
Мислења
277
Поени од реакции
150
https://m.youtube.com/watch?v=y8m3pzxnD8c
Погледај видео, како зимските гуми кочат во лето и во зима и обратно.. кој нема возено летни гуми во зима не знае што е ризик.
Што да погледам,возам преку 23 години...погрешно ме разбра, не мислев на тебе,иако си прилично млад

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.347
Поени од реакции
1.217
Не бе зимски гуми биле за на снег,сите знаеме дека зимски гуми се за температури над 40 степени +
Deca, ne razbiraat.. Ke se otepa negde pa ke dojde i ke place na forumov ova necinelo, ona ne cinelo.Licno poznavam dvajca luge so napravija soobrakajki bas poradi gumite,oni mislat patot na kocenje e ist, ama mnogu gresat.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.071
Поени од реакции
6.429
Deca, ne razbiraat.. Ke se otepa negde pa ke dojde i ke place na forumov ova necinelo, ona ne cinelo.Licno poznavam dvajca luge so napravija soobrakajki bas poradi gumite,oni mislat patot na kocenje e ist, ama mnogu gresat.
pa zatoa ke drzat pogolemo rastojanie od normalnoto i tamu kaj sto treba 80 nema da vozat 150 i site zivi zdravi i srekni. prosecen makedonec nemoze da si dozvoli sekoja godina da menuva i kupuva novi gumi taka da site znaeme sto e dobro ama kaj se FINANSITE za toa :)

A

Avenger99

Гостин
pa zatoa ke drzat pogolemo rastojanie od normalnoto i tamu kaj sto treba 80 nema da vozat 150 i site zivi zdravi i srekni. prosecen makedonec nemoze da si dozvoli sekoja godina da menuva i kupuva novi gumi taka da site znaeme sto e dobro ama kaj se FINANSITE za toa :)
Зошто секоја година? Добро складирана гума може слободно да тера 3 години, со оглед дека просечниот македонски граѓанин не поминува повеќе од 10к километри годишно. Во зависност нормално од големината на гумите се наоѓаат солидни по 2700 денари од парче летни кои се подобри од зимските во лето, сигурно се поевтини од твојот или нечиј живот.

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
131
4 gum
Зошто секоја година? Добро складирана гума може слободно да тера 3 години, со оглед дека просечниот македонски граѓанин не поминува повеќе од 10к километри годишно. Во зависност нормално од големината на гумите се наоѓаат солидни по 2700 денари од парче летни кои се подобри од зимските во лето, сигурно се поевтини од твојот или нечиј живот.
4 gumi = edno farbanje branik. Pa sekoj neka si proceni sto mu e podobro

Член од
1 јули 2008
Мислења
202
Поени од реакции
5
Некој искуство со Nexen гуми? летни конкретно :)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.796
Поени од реакции
8.320
Не знам што била причината со нив, но од мое искуство можам да кажам дека некоја голема разлика со зимски гуми на температури 30 плус не сум забележал.

Имаше еден период кога температурите беа 33 степена и зимските гуми не ми беа уште сменети, а ми се наложи да патувам па на автопат 2 и пол часа возев со мали паузи константно на мах 195 km/h. Ниту осетив нестабилност ниту проблеми при кочење.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Да препорачате некој експерт за рено низ Скопје?
Бев кај механичар кој само ми даде мислење за што проблем станува збор, но не може да го отклони дефектот, бидејќи се работи за прилично голем дефект и нема алати за истиот.

Kajgana Shop

На врв Bottom