тебе нема да те удри во срце смена на името, да ни го одземат вековното .. а со тоа и идентитетот историјата културата?
Мене ќе ме удри, прашањето е дали другите ќе ги удри, мене не ме прашувај, ова збори им го на другите место на мене, мене ми е јасна приказната за името, затоа сум и против да се промени името, со мене само го губиш времето.
Хехе, и Бранко еднаш така го подцени народот, и сеа неможат да се опраат....Не го подценувај народот никогаш....Колку и да се шири апатија, секогаш ќе се најде дури и политичка структура, која ќе застане во одбрана на името. И во СДСМ и во ДПМНЕ има струи кои не ја подржуваат смената на името, поготово зборам за владеачката партија која нема да може да ги исконтролира реакциите на овие луѓе.
Батали го ти Бранко, сега збориме за граѓанската војна, него кога веќе го спомна баш во негово време ние добивме вентилатор, и плус добивме една референца која на некој начин стана и наше уставно име, повеќе ни е како уставно име отколку како референца, ретко кој не ја користи и што тогаш, да не излезе некој да се спротистави на СДСМ и на бранковиот ментор Киро??На крај крајава се виде и пред година, две (после толку години собирање гнев) на плоштадот Пела колку луѓе успеавме да собереме, тоа е ништо.А да имаше струи и во ДПМНЕ и во СДСМ кои не ја поддржуваат смената на името, немаше и едните и другите да бидат за компромис, или пак исто така немаше ни да има референдум.Немаше ни да се помисли да се организира референдум.
Зборот ми беше дека не може секогаш да се контролира народот, а некогаш работите излегуваат од контрола.Има и други примери како што беше собирот пред собрание за време на конфликтот во 2001 за дејствијата во Арачиново.
Ама 2001 година беше војна за територијална поделба.