Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Тоа е член 90 од Уставот на РМ за обичен граѓанин.
А ова е член 90 од Уставот на РМ за сите поддржувачи на ВМРО ДПМНЕ

Член 90

Претседателот на Република Македонија е должен во рок од десет дена од конституирањето на Собранието мандатот за состав на Владата да го довери на кандидат на партијата што има мнозинство во Собранието или на победничката партија. Мандаторот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на Владата.
Владата, на предлог на мандаторот и врз основа на програмата, ја избира Собранието со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.
Има и член 80 кој вика дека го дава.
Нели е тоа противзаконско? Нели владата на ВМРО и ДУИ треба да реагира?
Незнам точно како е законот, ме мрзи сега да барам, ама јас сум против тоа и требаше да им се покаже малку повеќе заби, како што треба и сега, ама продадени душички...
Ако де, што се должни Охриѓани да читаат и албански кога кај нив нема 20% Албанци? Нели протестирате против двојазичност во Берово, зошто да имало табли на албански во Берово. Во Охрид зошто има?
Охрид ти е туристички град има табли и на англиски, можеби се работи и за некој регионален центар, значи во општината нема двојазичност, туку има во државните органи каде што шошоните се директори и тие можеби злоупотребуваат својата положба, доколку сте сигурни дека не работат по закон поднесете пријава до надлежниот орган, да не сакате јас да дојдам во Охрид да ви ги решавам проблемите таму.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.980
Поени од реакции
11.621
Несудениот мандатар Зоран Заев, на 24 Отворено за сите дилеми што ја мачат јавноста.. .Како понатаму? Има ли план Б за излез од ситуацијата? Прашуваат Младен Чадиковски, Катерина Блажевска, Насер Селмани... Студенти, публиката од студио и се разбира, Вие преку социјалните мрежи.. Прашањата на #24Вести и #Отворено. Несудениот, или сепак, идниот мандатар, Заев, на прво интервју по изборите.. Денеска 20 часот и 45 минути, на Телевизија 24

Ете, може да му поставите прашања на Заев на ФБ/Твитер.

@Toma ај цитирај го чл.80 од Уставот.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Pazi sega:

Косовскиот претседател Хашим Тачи на Фејсбук напиша дека политичките случувања во Македонија се загрижувачки.

Тој вели дека претседателот Ѓорге Иванов го злоупотребил Уставот и законите во неговиот „непријателски, антиалбански пристап кон народот што сочинува една третина од жителите на оваа држава“.

Do edna tretina veke stignaa, se razbira na hartija.
Они уште во 90-сетите тебаше да станат 50% според прогнозите од 70-десетите, ама бавно и оди, конечно станаа третина сега.[DOUBLEPOST=1488455773][/DOUBLEPOST]
Несудениот мандатар Зоран Заев, на 24 Отворено за сите дилеми што ја мачат јавноста.. .Како понатаму? Има ли план Б за излез од ситуацијата? Прашуваат Младен Чадиковски, Катерина Блажевска, Насер Селмани... Студенти, публиката од студио и се разбира, Вие преку социјалните мрежи.. Прашањата на #24Вести и #Отворено. Несудениот, или сепак, идниот мандатар, Заев, на прво интервју по изборите.. Денеска 20 часот и 45 минути, на Телевизија 24

Сигурно ќе л'же како “турче“:P

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Taa istata demokratija so ja prodavaat na bliskiot istok, pa sega cela EU ne znae so da prai so azilantite kako posledica na toa?
Еј немој со овој „чомски-геополитички светски-завери шит“ да замараш жити све. Ви го утури тоа онаа пијандурана мирко велиновска, а истата е платена од најголем лопов и тиранин на својот народ. Од многу познавачи на светска геополитика како тебе станавме чмар на светот од кој сите бегаат и не игнорираат.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516

Незнам точно како е законот, ме мрзи сега да барам, ама јас сум против тоа и требаше да им се покаже малку повеќе заби, како што треба и сега, ама продадени душички...

Охрид ти е туристички град има табли и на англиски, можеби се работи и за некој регионален центар, значи во општината нема двојазичност, туку има во државните органи каде што шошоните се директори и тие можеби злоупотребуваат својата положба, доколку сте сигурни дека не работат по закон поднесете пријава до надлежниот орган, да не сакате јас да дојдам во Охрид да ви ги решавам проблемите таму.
Ти протестираш дека Заев ќе вовел двојазичност, ќе ставел табли со албански каде нема 20% Албанци. Зошто има во Охрид? Зошто не е реагирано досега? Зошто протестираш за нешто што веќе постои?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ти протестираш дека Заев ќе вовел двојазичност, ќе ставел табли со албански каде нема 20% Албанци. Зошто има во Охрид? Зошто не е реагирано досега? Зошто протестираш за нешто што веќе постои?
Koj sum jas ili nekoj drug od sk da reagiram za ohrigjani? Oni kaj spijat?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Значи штом не се тргнати тоа е законски? Бидејќи да биле незаконски досега ќе биле тргнати.
НЕ. Велам. Ако се незаконски поставени има основ да се тргнат. Ако се законски поставени, не можеш никако да ги тргнеш.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Koj sum jas ili nekoj drug od sk da reagiram za ohrigjani? Oni kaj spijat?
И во Охрид има протести против двојазичноста. Јас ве прашувам зошто протестирате за нешто што веќе постои?
НЕ. Велам. Ако се незаконски поставени има основ да се тргнат. Ако се законски поставени, не можеш никако да ги тргнеш.
А ако се законски поставени тоа што кажува?

A

Avenger99

Гостин

Ај молим те дојди, незнаеме сами.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Pazi sega:

Косовскиот претседател Хашим Тачи на Фејсбук напиша дека политичките случувања во Македонија се загрижувачки.

Тој вели дека претседателот Ѓорге Иванов го злоупотребил Уставот и законите во неговиот „непријателски, антиалбански пристап кон народот што сочинува една третина од жителите на оваа држава“.

Do edna tretina veke stignaa, se razbira na hartija.
А другите 2/3 кој ги ферма. Косово е непријател на РМ. Во 2001 од Косово РМ беше нападната воено. Баш како благодарност што најдоа прибежуште во РМ во 1999 г. 300,000

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
И во Охрид има протести против двојазичноста. Јас ве прашувам зошто протестирате за нешто што веќе постои?

Postoi kaj so ima 20%+ ljocki. A ne na cela teritorija. I marsovskiot ne e oficijalen jazik

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Па табли може да се поставени според закон или не. Не знам детали за случајот, да не ја ширам. Ако има закон за двојазичност, тогаш поставувањето е согласно закон и не може да се симнат. Ако некој самоиницијативно ги наместил, тогаш може да се побара симнување како незаконски поставени.

S

silmarillion

Гостин
А другите 2/3 кој ги ферма. Косово е непријател на РМ. Во 2001 од Косово РМ беше нападната воено. Баш како благодарност што најдоа прибежуште во РМ во 1999 г. 300,000
Како бе така збориш за држава призната од Грујо?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Слабо користам „социјалки“, па ако некој сака нека го праша до каде е со оставката заради поразот на изборите, како што ветуваше.[DOUBLEPOST=1488456771][/DOUBLEPOST]
Како бе така збориш за држава призната од Грујо?
Зборувам за непријателски настроена држава.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom