Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
На ФБ, graghani бранат швајцарци кога швајцарциве напаѓаат канаѓани и амери и кенгури дека биле дијаспора. Кој ја пушти шиофренијата на најјако?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Глуп и продупчен шарен куртон си кога јадеш гомна за бугарските пасоши,
а ќутиш ко пичка за извинувањето на Зоти до Бугарите за Илинденското востание.
Па има гласано у темава против мењање на името (не оти тоа е некој показател) и цело време се изјаснуе да е против мењање на името и сере за сдсм. Еве без никакво вреѓање и најискрено, како заклучи дека е сдсм?

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Да? Ќе излезеш да гласаш на референдум?
Вче, ти како голем патриот и како личност која стои зад одбрана на името, можеш да ми цитираш свој пост каде го критикуваш паторот на снимката кај што договара промена на името?
Не дека ме боли кур, ама ете чисто да постираш еден свој пост и да се докажеш овде пред сите дека стварно те боли доколку се смени името и дека не играш по двојни аршини.
Поздрав.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па има гласано у темава против мењање на името (не оти тоа е некој показател) и цело време се изјаснуе да е против мењање на името и сере за сдсм. Еве без никакво вреѓање и најискрено, како заклучи дека е сдсм?
Не е сдсм, кој рекол дека е сдсм?[DOUBLEPOST=1534116610][/DOUBLEPOST]
Не дека ме боли кур, ама ете чисто да постираш еден свој пост и да се докажеш овде пред сите дека стварно те боли доколку се смени името
:facepalm:

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не е сдсм, кој рекол дека е сдсм?
Па ја иам осет дека инсинурате цело време дека ги поддржува сдсм според тоа што го пишуете. Бар мене така ми делуе пеер. Мене не ми изгледа ко да ги поддржуе сдсм, вмро и учк.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па ја иам осет дека инсинурате цело време дека ги поддржува сдсм според тоа што го пишуете. Бар мене така ми делуе пеер. Мене не ми изгледа ко да ги поддржуе сдсм, вмро и учк.
Нема везе, он е graganin na svetot, Земјанин, Планетарец, или како више се дефинираат тие либералите.
Чисто идеолошки се нашите... несогласувања. :)
Он се нервира пошто сдс се декларираат за Земјани и му ја брукаат идеологијата.
Исто и кога ќе се изнервира знае да ме нарече вмровец, али длабоко у себе знае дека не е така :)

Последно уредено:
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Нема везе, он се смета за graganin na svetot, Земјанин, Планетарец, или како више се дефинираат тие либералите.
Чисто идеолошки се нашите... несогласувања. :)
Мене не ми делуе дека е либерал. Поише ми делуе ко да иде накај социјализам или скраја да е, некој марксизам ко оние од Левица. Можда грешам, не би можел да знам со сигурност, ама ако морам да се обложам - таму би идел со облогот.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Мене не ми делуе дека е либерал. Поише ми делуе ко да иде накај социјализам или скраја да е, некој марксизам ко оние од Левица. Можда грешам, не би можел да знам со сигурност, ама ако морам да се обложам - таму би идел со облогот.
Лев либерал/социјалист, али понекад знае да биде радикален националист.
Значи, солијал-националист. :)

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Лев либерал/социјалист, али понекад знае да биде радикален националист.
Значи, солијал-националист. :)
Типичен „моментална Левица" муабет. Читај за што се расправавме и запази го овој момент.
Прво, ова "мали" - можам татко да ти бидам и по искуство и по знаење.
Второ, не се замарам да ти го пријавам постот со лични навреди кои хистерично, средношколски си ги напукал за да ми вратиш за тоа дека сум ти кажал дека си составил глуп пост и згора на тоа си составил уште поглуп.
Трето, у кој тоа дел пишав дека Левица е огромна партија со огромна поддршка? Маргиналци се....за жал. Не "за жал" затоа што се брилијантни, туку затоа што светото тројство дпне-сдс-учк е канцер на државава. Пред некое време пишував за хрватската платформа "Мост", која овде не се случи, заради тоа што сме мали луѓе у интелект и култура, поданици. Мост напраи дисбаланс во Хрватска. Не ја врати од мртвите, ама покажа пулс...овде што? "Револуција со пенкало?" - жими к***в...павле, васиљ, љубе, туфегчиќ...
Последно и најбитно. Во што "веруваат" во Левица и Солидарност? Штом вака го кажуваш ова, да те пратам со оној кловн МИКИ1 у религија да се објаснуваш, а не со разумен човек. Не е во "верување", туку во разбирање на работите. Првата и наједноставна метода некој да се омаловажи е со директно прогласување за лудак, секташ, фанатик на некој што те сфаќа дека си криминалец - проверена метода. Тоа ти го праиш сега, гратис за некого, пошо тешко дека си Анѓушев со масератито (затоа бафра го спомнав, пошо он го дрка на такви "способни" бизнисмени). Класната разлика....само потсмевајте се на ова и чудете се од каде магично испливуваат проблемите од секаков тип: економски, политички, здравствен, образовен...
Јас не сум фундаменталист у ништо. Неам таков однос према Хичкок...тоа шо си го пишал е лично искуство со пар тврдокорни ликови. Германската ултра-левичарска група RAF во 70-ти години ставала бомби у стоковни куќи на ланци на големи капиталисти. Во однос на нив, овие твои другарчиња се п***ња. Да не зборам за shining path или Чиапас и јужноамериканските ултралевичарски групи што уште тераат своја борба со калашњикови низ прашумине. Овде има примитивен капитализам у кој орце, фамилијата, заев, анѓушев, зинго ја држат државава до последен милиметар, а народов нема пара месец да прогура. И тоа што е вработено е во некој sweatshop, каммаркет, шуберт срања со месечен џепарац и коски оставање на работа, а нема еден синдикат да чуеш дека функционира, еден протест да се напраи. Ќе состави Левица некое соопштение на таа тема и одма имаш македонски лов на вештици "ете ги секташите"...епа чудете се после зошто секој нареден повеќе ја ебе државава од претходниот.
Има луѓе шо одат у партија главно за лична корист. Има и "будали" што веруваат у идеологија. Има такви шо одат да опнат нешо...гледај го ти кругот на луѓе што го прибираат. Пред изборите нив ги поддржуваа претежно интелектуалци, што е иронично, затоа што баш тие што гнијат по градилишта, фабрики за без пари - тие требаше да ги поддржат. Сега ситуацијата е поинаква. Вмороњите застанаа зад легалистичкиот пристап на Апасиев околу договорот со Грција и референдумот, кој тера фејсбук борба, а ќе биде заобиколен многу лесно од преварантиве и затоа само влева лажна надеж.
Да не расукавам многу - на лопужаанава на власт и фали трета опција (дали Левица или нешто друго не е битно), за да биде таа што ќе уценува при коалицирање, таа што ќе му укаже на народов дека вицепремиер не може да биде некој со 300 бизниси или директор за јавна безбедност некој со 1000 бизниси, братучеди, кумашини, пматерине...да престане ова Африка да биде веќе.
Читај му го пример постов и еве најискрено, дај ми една логична причина, зошто он би се правдал за тоа каков е неговиот однос со Хичкок, кога ја кога серев, тоа ми беше насочено кон членови на Левица, не кон него. Плус други индикатори, цело време рипа кога се сере за левица, хистерично негира дека е нивни член, има длабоки познавања за тоа као работи президиумот на партијата и ред други индикатори. После расправијата со него, одма знаеа што сум пишал на форум и се спукав со другар што го знам, поточно он ми се налути, ради тоа што сум го напишал тука. Искрено не ми се налути ради тоа што серам за Левица, во име на вистината, туку мислеше дека дешавката што ја дадов ко пример, не ја отсликува дешавката која реално се десила и дека е извадена од контекст. Ја не би се сложил со тоа, али ок, секој со свое мислење. Ептен сумњиво пеер. Можда грешам, никој не може да знае со сигурност дека он е тастерот, ама да би типувал, он ми е прв пик. :D

Последно уредено:

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Типичен „моментална Левица" муабет. Читај за што се расправавме и запази го овој момент.

Читај му го пример постов и еве најискрено, дај ми една логична причина, зошто он би се правдал за тоа каков е неговиот однос со Хичкок, кога ја кога серев, тоа ми беше насочено кон членови на Левица, не кон него. Плус други индикатори, цело време рипа кога се сере за левица, хистерично негира дека е нивни член, има длабоки познавања за тоа као работи президиумот на партијата и ред други индикатори. После расправијата со него, одма знаеа што сум пишал на форум и се спукав со другар што го знам, поточно он ми се налути, ради тоа што сум го напишал тука. Ептен сумњиво пеер. Можда грешам, никој не може да знае со сигурност дека он е тастерот, ама да би типувал, он ми е прв пик. :D
Па шо знам, може е од една од тие фракциите шо му се љутат на Апасиев?

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Па шо знам, може е од една од тие фракциите шо му се љутат на Апасиев?
Ја би рекол дека е поприлично од тие што се приврзани за Апасиев. Ја знам и бивши членови на Левица со кои сум праел муабет. Тоа што се дешавало у партијата е страхотно. Ако не се слагаш со доктрината на култот, а си член на истиот, јадеш бан од нивниот форум, не смееш да пишуеш и слични срања што се карактеристични за луѓе со тоталитаристички верувања, поради што изгубија многу членови. Ни „л" од либерте и слобода на говор има таму.

Мене ми е криво, пошто знам неколку кул деца што се членови на тоа срање, сум ги сакал и ќе ги сакам. Али веруем дека ќе сконтаат од што се дел, со текот на времето.

Н

невидливио

Гостин
Ја би рекол дека е поприлично од тие што се приврзани за Апасиев. Ја знам и бивши членови на Левица со кои сум праел муабет. Тоа што се дешавало у партијата е страхотно. Ако не се слагаш со доктрината на култот, а си член на истиот, јадеш бан од нивниот форум, не смееш да пишуеш и слични срања што се карактеристични за луѓе со тоталитаристички верувања, поради што изгубија многу членови. Ни „л" од либерте и слобода на говор има таму.

Мене ми е криво, пошто знам неколку кул деца што се членови на тоа срање, сум ги сакал и ќе ги сакам. Али веруем дека ќе сконтаат од што се дел, со текот на времето.
Не знам каква врска има тоа кој за која партија бил или не бил.
Се дискутира со аргументи против аргументи пред се. Инаку ни се плака мамата ако внесеме партии.
Ви ги пратев дискусиите пред некој ден. Јас на пример никогаш не би се карал со некој кој прочитал 2000 страни книга од типот на Капитал и го гледал и Хичкок. Капитал е тешка книга, не верувам повеќе од 20 луѓе во државава да ја имаат прочитано. Плус капитал не е само за класната борба, има таму мал миљон мудрости и когнитивни акробации. Посебно првиот дел, тој го имам до пола читано. Со човек кој го читал Капитал моеш до бескрај да правиш добар муабет. Сепак јас лично го преферирам новиот Капитал од Пикети, некако ми е посоодветен во деншниве времина особено математичките формули.
На пример членот Алмеида има плус кај мене бидејќи ги знае РАФ или поинаку кажано Баадер Маинхоф. Ретки се тие во што ги знаат во Македонија. И се додека ги поштува нив не ме интересира за која партија е.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Не знам каква врска има тоа кој за која партија бил или не бил.
Се дискутира со аргументи против аргументи пред се. Инаку ни се плака мамата ако внесеме партии.
Ви ги пратев дискусиите пред некој ден. Јас на пример никогаш не би се карал со некој кој прочитал 2000 страни книга од типот на Капитал и го гледал и Хичкок. Капитал е тешка книга, не верувам повеќе од 20 луѓе во државава да ја имаат прочитано. Плус капитал не е само за класната борба, има таму мал миљон мудрости и когнитивни акробации. Посебно првиот дел, тој го имам до пола читано. Со човек кој го читал Капитал моеш до бескрај да правиш добар муабет. Сепак јас лично го преферирам новиот Капитал од Пикети, некако ми е посоодветен во деншниве времина особено математичките формули.
На пример членот Алмеида има плус кај мене бидејќи ги знае РАФ или поинаку кажано Баадер Маинхоф. Ретки се тие во што ги знаат во Македонија. И се додека ги поштува нив не ме интересира за која партија е.
Новиот „Капитал“ на Пикети и ја го иам читано, побалансиран е од стариот, пошто ги зема примерите од историјата кајшто некои од тезите пишани у стариот успеале, некои не. Ама контекстот на муабетот не ми беше „Капитал“ и колку вредат луѓето кои ја читале. Поентата ми е тоа што многу од идеалите на партијата ми се срање. И ме пизди, кога некој директно или индиректно ме условува да не серам за нешто, за кое веруем дека сум у право. Ја лично се слагам со многу работи од стариот „Капитал“, на крај краева.
Ја неам ништо против личноста на Алмеида, како и да изгледа тоа што го пишуем. Ја не го знам лично, ниту можам да носам вредносен суд за целиот негов карактер. Иам против некои елементи од личноста на Алмеида, што мислам дека се крајно педерски. Ја го серам тоа што го пишува тука и тоа за што се залагаат Левица. И ќе продужам да серам пошто сум у право.

Веруј ми, за РАФ знаат многу повеќе луѓе отколку што мислиш. И тука на форумот има многу што знаат за РАФ.

И друго сакав да те прашам. Вака според тебе... Не мислиш дека Левица треба да троши повише ресурси и време, со луѓе кои се активни на твитер и фејсбук, место на кајгана? Нема потреба од повише од еден-двајца, тука. Кајгана е супер форум и најпознат воедно у Македонија. Ама ипак, боље е место тука да се праат многу јузери и да се биде активен на форум, све тоа да се алоцира на твитер, фб и тако даље.

Последно уредено:
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
535
Поени од реакции
1.105
Капитал е тешка книга, не верувам повеќе од 20 луѓе во државава да ја имаат прочитано. Плус капитал не е само за класната борба, има таму мал миљон мудрости и когнитивни акробации. Посебно првиот дел, тој го имам до пола читано. Со човек кој го читал Капитал моеш до бескрај да правиш добар муабет.
Дај кажи што има мудро во Капитало, барем толку колку што имаш читано (до Нео кога појде кај гатачката). Овде има материјал за регрутирање за револуционерени активности.

А за тешка, многу тешка е Капиталот, особено ако пробаш да ја ингестираш верзијата во издание на "Мисла" од 1971ва.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom