Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Nacii postoele odamna vo drugi formi, a posle mirot vo Vestfaliја se pojavuvaat drzavite. ;) Ima razlika.
Тоа не се нации во модерна смисла на зборот, под која денес подразбираме нешто што го нарекуваме нација.
А дури и кога збориме за некакви нации пред модерно време, најдалеку во доцен Среден Век можеме да забележиме такви карактеристики кај некои народи. Па национализмот ни во пракса ни како поим го нема у антика. Не тропај глупости.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Тоа дека се различна класа на политичари оди пропорционално со државите од кои доаѓаат.

Јас верувам дека според тебе решение за сево ова е да се врати ДП(со М на квадрат, она шо фали од СДС е тука ставено)НЕ на чело со мапет шоу на Ел Фамилија, тогаш само ад хоминем пред промена на имет ставате патриотски, или пред закон за двојазичнот, и туто финито.

Патриотскиот компромис за името направен со Грција од единствената патриоткса партија во МКД...

Патриотскиот чин на носење на новиот закон за употреба на јазици во духот на патриотизмот од страна на ншиот пастир...

Амнестијата на злите воени злосторници како највисок чин на патриотизам и љубов кон татковината...

Ете, сега е се патриотски, може само декларативно, ама и тоа е нешто :)

За патриотска корупција како патот кон градење на силна држава, тоа коа ќе стигне оружјето од фабриките за оружје од Швајцарија, таму зато се одлеале доста пари, а бомбите се чекаат од леарниците од Белизе :tapp:
Ова е твое, ништо не е мое. За пропорционалноста со државите, апсолутно се согласувам.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ne si be vo pravo Gjorgi. Ete ti kazuvam.
Gragjanite ne glasaa samo za SDSM ili VMRO, ima i drugi partii vo republikata. Si se dogovorija , si napravija koalicija i imaat povekje pratenici sto po nekoj avtomatizam vaka sobereni zaedno povekje gragjani so pravo na glas gi poddrzuvaat niv otkolku VMRO.
Има други, се е легално. Иако пред тоа се блокираше автопат за „победник со победник“. Но, фактот дека народот гласал за Заев (повеќе) не е точен.

P

PewDiePie

Гостин
Кога веќе решиле да го менуваат името на државава,барем нека се изборат за Горна или Северна,најлоши можни опции се "Нова" и (Скопје) со ова фактички ги бришеш сите градови во државава,овие два предлози се скоро исто лоши како БЈР....

За идентитетот и за јазикот мислам дека се подразбира МАКЕДОНСКИ.

Ако не голем е плоштадон.....

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Aбе не ме заебавај.
Факт е дека луѓето отсекогаш имале заедници. Тоа што се вика денес националност, не го менува тој факт.
Иако РОД мене повеќе ми се допаѓа, попрецизно е и почисто.
Нација е поширок термин секако.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Ти и тој што го цитираш сте ги виделе ли резултатите по општини или коа виде дека Груевски доби пет градоначалника батали све?
Или можда локалните не се показател за тоа кој за кого гласал...[DOUBLEPOST=1516461280][/DOUBLEPOST]
Смилковци не е завршено.

А амнестијата на воени злосторства не е ни вредна за спомињање нели?
Абе Мрки со Диво Насеље шо бидна?Нели имаше бомби ова она,кажи ни вака од прва рака ко добро имформиран?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Абе Мрки со Диво Насеље шо бидна?Нели имаше бомби ова она,кажи ни вака од прва рака ко добро имформиран?
Мислам дека е општо познато дека ни Диво ни Смилковци не се завршени. Али што знам, може вас ви викаат дека се завршени тие случаи.
Мене лично епилогот на тие две најмногу ќе ми влије во оценката за новата власт.

Член од
4 август 2017
Мислења
40
Поени од реакции
22
Дечки, сакам нешто да ве прашам.
Представете си, утре веке името е Република Вардарска Македонија(на мене нај ми се допага).
што ке се случи? Ке ви се сурне идентитетот?
Извините, но 200 години византиска окупациа, 500 години турска окупациа, 20 години српска окупациа, на нашиве дедовци и баби во МК не им се сурна идентитетот.
Па вашиот идентитет толку ли е лабав бе?

Има ли држава на светот, на која името е точно обвр'зано со нациата, идентитетот, јазикот.

Мислете со главите, не како некои наши БГ токмак патриоти, кои след три ракии веке се на три морета(носете си столове).

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Кога веќе решиле да го менуваат името на државава,барем нека се изборат за Горна или Северна,најлоши можни опции се "Нова" и (Скопје) со ова фактички ги бришеш сите градови во државава,овие два предлози се скоро исто лоши како БЈР....

За идентитетот и за јазикот мислам дека се подразбира МАКЕДОНСКИ.

Ако не голем е плоштадон.....
А „ерга омнес“? Тоа беше децениски став на Грција. Ново име за севкупна примена.[DOUBLEPOST=1516464143][/DOUBLEPOST]
Дечки, сакам нешто да ве прашам.
Представете си, утре веке името е Република Вардарска Македонија(на мене нај ми се допага).
што ке се случи? Ке ви се сурне идентитетот?
Извините, но 200 години византиска окупациа, 500 години турска окупациа, 20 години српска окупациа, на нашиве дедовци и баби во МК не им се сурна идентитетот.
Па вашиот идентитет толку ли е лабав бе?

Има ли држава на светот, на која името е точно обвр'зано со нациата, идентитетот, јазикот.

Мислете со главите, не како некои наши БГ токмак патриоти, кои след три ракии веке се на три морета(носете си столове).
Во епохите кои ги наброја пред стотици години, не ни постоел македонскиот народ, каков што е денеска. А зошто да е Вардарска? Зошто да не е Пелистерска? Итн...
Впрочем, не сакам да го менувам името. Од достоинство. Не мора да менуваме име за членство во воен сојуз.

Член од
4 август 2017
Мислења
40
Поени од реакции
22
Токму Бугарија има највеќе забелшки баш на тоа име.
Тоа не е вистина.
Во БГ проблемите на МК се постават от тие кои што иммаме МК потекло.
Еј, на грб ке ви носиме, во ЕУ и НАТО ке ви доставиме.
Сакате или не сакате - тоа си е ваш проблем.
Ние имаме одговорност пред МК и ке си ја носиме догроб.
Прво да влезете во ЕУ и НАТО, а потоа ке дискутираме за историјата и т.н.[DOUBLEPOST=1516464480][/DOUBLEPOST]
А зошто да е Вардарска?
Впрочем, не сакам да го менувам името. Од достоинство. Не мора да менуваме име за членство во воен сојуз.[/QUOTE

Не знам зошто токму Вардарска - може би заштото во БГ ние велиме Беломорска, Пиринска и Вардарска МК.
Може би заштото Струма и Вардар се сестра и брат.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Еј, на грб ке ви носиме, во ЕУ и НАТО ке ви доставиме.
кога?[DOUBLEPOST=1516464705][/DOUBLEPOST]
Тоа не е вистина.
Захариева:
"Примерот што го дава македонската влада е стимулативен и јас се повикувам на најавите на премиерот Заев за решавање на проблемите со соседите, бидејќи, како што зборуваме, кога имаш потешкотии со тројца од четирите соседи може би требало да се замислиш, каде има проблем - дали е кај соседите или дали немаш проблем самиот како политичар? Од оваа гледна точка разговорите помеѓу Република Македонија и Република Грција ќе продолжат со интензивно темпо. Бугарија, како своја желба, посакува решението за прашањето на името да не биде поврзано со северни географски поими, бидејки, така или онака во Бугарија исто има Пиринска Македонија. Мислам, дека има добронамерност кај сите влади. Зборувавме со мојот колега во Грција, Коsиас, зборував со Димитров и силно се надевам дека ние политичарите се научивме да правиме компромиси, бидејќи политиката, потпишувањето на договори, решавањето на спорови се и компромиси и на двете страни“.

Северна, Вардарска, Горна... Бугарија и друг пат има ставено до знаење дека таков стил не и одговара.

Член од
4 август 2017
Мислења
40
Поени од реакции
22
Не повеке од ПЕТ ГОДИНИ.
Ако сите во МК се соедините врху тоа, и не правите нашите грешки по присоединителните глави, тоа е нормален срок.
Ние го имаме проминато, ке ви помогнеме.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom