Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Mандат може да добие и коалиција а не партија
Може. Ама веќе го доби мандатот Груевски, како коалиција.[DOUBLEPOST=1484345636][/DOUBLEPOST]
Само за подсетување Фрчко га е пишуваја устав да може да си га тумачив у њино време како им одговара с'га тој им се лупа од главу.
Не може Фрчко да го тумачи. Напишано е и према тоа мора да се постапува.

G

Goldie

Гостин
ВМРО ДПМНЕ има мнозинство, најмногу освоени пратенички места. А по кој закон ќе се пренесува мандатот од партија на партија? Наведи.
Тапчо прави разлика помеѓу најмногу освоени пратенички места и мнозинство, 51 пратеник од 120 вкупно во собрание не е мнозинство.

D

Darko_ufo

Гостин
ВМРО ДПМНЕ има мнозинство, најмногу освоени пратенички места. А по кој закон ќе се пренесува мандатот од партија на партија? Наведи.[DOUBLEPOST=1484345389][/DOUBLEPOST]
Секогаш се повикувам на законско решение. По кој закон Заев може да добие мандат?
Значи не се гледа кој има повеќе пратеници бе Ѓорѓи бе, се гледа кој има или кој може да стигне до 61 пратеник, се додека една партија нема мнозинство секогаш влада може да формираат и другите партии кои можат да стигнат до 61 пратеник. Срамота е ова да не се знае :facepalm:

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Тапчо прај разлика помеѓу најмногу освоени пратенички места и мнозинство, 51 пратеник од 120 вкупно во собрание не е мнозинство.
Глупчо, мнозинства има разни. Може да е мнозинство од присутни пратеници на седница, може да е мнозинство од вкупниот број на пратеници, 2/3-ско...
Е сега научнику, објасни ми каде пишува дека мнозинството треба да е од вкупниот број на пратеници. Нема. Значи, мнозинство овде е најголемата групација.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Може. Ама веќе го доби мандатот Груевски, како коалиција.
Bo тек се преговори ако не постигнат договор - нема коалиција, па после СДСМ ќе има шанса да направи мнозинство со други партии и да оформи влада

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Значи не се гледа кој има повеќе пратеници бе Ѓорѓи бе, се гледа кој има или кој може да стигне до 61 пратеник, се додека една партија нема мнозинство секогаш влада може да формираат и другите партии кои можат да стигнат до 61 пратеник. Срамота е ова да не се знае :facepalm:
Си го прочитал ли уставниот член 90? Таму е објаснета постапката. Мандатот го доби Груевски. Ако не формира владино мнозинство, по кој закон треба друг да добие мандат. Тоа го нема напишано. Ако има, слободно цитирај ми.
Ти се залетуваш, ама слабо капацитет да прочиташ и разбереш закон (а не желба).[DOUBLEPOST=1484346168][/DOUBLEPOST]
Bo тек се преговори ако не постигнат договор - нема коалиција, па после СДСМ ќе има шанса да направи мнозинство со други партии и да оформи влада
По кој закон ќе има шанса? Нема во уставот „втора мајка“. Цитирај ми ако грешам.

D

Darko_ufo

Гостин
Си го прочитал ли уставниот член 90? Таму е објаснета постапката. Мандатот го доби Груевски. Ако не формира владино мнозинство, по кој закон треба друг да добие мандат. Тоа го нема напишано. Ако има, слободно цитирај ми.
Ти се залетуваш, ама слабо капацитет да прочиташ и разбереш закон (а не желба).
Не само што си слаб во разбирање на право туку и се бламираш по форуми, мандатот ќе се предава се додека некое мнозинство не формира влада во случајов ако одбие и СДСМ тогаш ќе се повикаат други правни регулации... Абе Ѓорѓи бе ем шуто ем боде, како и секогаш.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ти се залетуваш, ама слабо капацитет да прочиташ и разбереш закон (а не желба).[DOUBLEPOST=1484346168][/DOUBLEPOST]
По кој закон ќе има шанса? Нема во уставот „втора мајка“. Цитирај ми ако грешам.
Во минатото имало втора мајка, така? Тогаш зошто сега да нема? Сите треба да имаат шанса да направат влада, зошто Грујо да е единствен? Од Бога е пратен па затоа ли? Ќе се тепате после ако има Заев шанса за влада? Џабе се праиш паметен, уставот ова уставот она, не се прај будала.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Нема тука шанси, мандат за влада добива оној кој обезбеди мнозинство, ако то не може ВМРО ќе му се даде на друга партија ако ни една партија не може да обезбеди мнозинство се оди на повторни избори
Ако ВМРО не обезбеди мнозинство значи не и ни следуваше мандат

G

Goldie

Гостин
Глупчо, мнозинства има разни. Може да е мнозинство од присутни пратеници на седница, може да е мнозинство од вкупниот број на пратеници, 2/3-ско...
Е сега научнику, објасни ми каде пишува дека мнозинството треба да е од вкупниот број на пратеници. Нема. Значи, мнозинство овде е најголемата групација.
Не е твоја кривица што твоите те направиле ваков кретен

А наша кривица е што воопшто ти реплицираме на форумот, ете одиш на блок барем нема да ти ги читам глупостите веќе.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не само што си слаб во разбирање на право туку и се бламираш по форуми, мандатот ќе се предава се додека некое мнозинство не формира влада во случајов ако одбие и СДСМ тогаш ќе се повикаат други правни регулации... Абе Ѓорѓи бе ем шуто ем боде, како и секогаш.
ОК, цитирај ми го уставот (или закон) каде тоа го пишува. Да видиме колку се разбираш.[DOUBLEPOST=1484346726][/DOUBLEPOST]
Во минатото имало втора мајка, така? Тогаш зошто сега да нема? Сите треба да имаат шанса да направат влада, зошто Грујо да е единствен? Од Бога е пратен па затоа ли? Ќе се тепате после ако има Заев шанса за влада? Џабе се праиш паметен, уставот ова уставот она, не се прај будала.
Во минатото имало, ама е направена злоупотреба на законот, од страна на Киро Глигоров. Не значи дека треба да се продолжи со кршење на правните решенија.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
ОК, цитирај ми го уставот (или закон) каде тоа го пишува. Да видиме колку се разбираш.[DOUBLEPOST=1484346726][/DOUBLEPOST]
Во минатото имало, ама е направена злоупотреба на законот, од страна на Киро Глигоров. Не значи дека треба да се продолжи со кршење на правните решенија.
Член 90

Претседателот на Република Македонија е должен во рок од десет дена од конституирањето на Собранието мандатот за состав на Владата да го довери на кандидат на партијата, односно партиите што имаат мнозинство во Собранието. Мандаторот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на Владата.
Владата, на предлог на мандаторот и врз основа на програмата, ја избира Собранието со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Ако ВМРО не успее да состави влада тоа значи и дека не и следува мандат.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Законот е злоупотребен 25 години, зошто сега да престанеме? Имаш нешто против да проба Заев да прави влада?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не е твоја кривица што твоите те направиле ваков кретен

А наша кривица е што воопшто ти реплицираме на форумот, ете одиш на блок барем нема да ти ги читам глупостите веќе.
А бе ако си толку паметен, по 10-ти пат ве повикувам да ископирате член на устав или закон каде ќе ми објасните дека сте во право. Со навреди и изнесување на желби ништо не докажуваш. Јас веќе докажав и пак би ти докажал дека сум во право, според законските решенија.

D

Darko_ufo

Гостин
Ај ти цитирај ми каде тоа излишно го одрекува? Уставот вика мнозинство и мисли на парламентарно мнозинсво од 61 пратеник а не 51, 58, 59, 49... Ајде ти сега најди дел од уставот каде што тоа не го овозможува и погледни примери во странство какви влади се формирале.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom