Fringe
Скитник низ паралелни светови
- Член од
- 24 септември 2011
- Мислења
- 7.898
- Поени од реакции
- 3.006
Dovolno sum star za dobro da se sekavam kako se ziveese,kako se kupuvaa stanovikoli i kako dinarite gi obezvrednuvase inflacijata pa poslednite 10 rati na moite im izlegoa kako da kupile edna steka malboro.Се имаш ли прашано зошто луѓето толку жалат за Југославија ?
Одмор на море, редовна плата, не е проблем за јадење по ресторани, не е проблем за кола, не е проблем за стан или куќа, никој не се тепал да работи на државно бидејќи нудат 100Е плус, солидно бесплатно здравство, солидно бесплатно образование и ред други работи.
За време југославија мајка ми има работено во трговска фирма со плата од 1300 марки или денешни 1300 евра (тоа е само една плата) и татко ми слична плата како продавач на мебел и купиле стан за 3 години.
Не туку дроби глупости и кажувај дека со 600Е може семејство да живее солидно, туку тоа е братче мизерија. Додека разберете дека со фрази како ќути има и полошо, никогаш нема да имаш солиден живот, ќе дојде време кога и леб и млеко ќе биде солиден живот и како и тоа ни е многу.
За да имаш солиден живот треба многу добро развиен приватен сектор, да речеме плата за продавачка од 500-600Е а не 150Е(и тоа ќе ти скратат со попис), а за да има добро развиен приватен сектор треба Нато и ЕУ и да важат законите за сите, инаку никоја будала нема да дојде и да инвестира пари тука кога знае дека некој локален шериф може да му го упропасти бизнисот.
Ne znam ti kolku si star no ke ti kazam deka i vo sfrj postoeja klasni razliki i semejstva koi ne mozaa da si obezbedat leten odmor vo ohrid eventualno dojran ne pa dvapati na more i na zimuvanje plus vikedndi na sapka
Nekade devizite se razmenuvaa 1:1 ama kaj nas bese 2dm za 1 euro bidejki ako se sekavas 100 dm bea okolu 3000 denari ili 50 eura.
Gledam bugarija,hrvatska,slovenija,romanija,se im e sovrseno bidejki neli se clenki na eu i nato a se dvojno pozadolzeni od makedonija
Se dodeka partiite gi postavuvaat uslovite,rotiraat natprevaruvajki se koj poveke ke ukrade,uslov za vrabotuvanje partiska kniska,biznismen finansira partija za privilegii vo biznisot a rabotnikot e maksimalno potcenet nema napredok vo makedonija