Слободната воља и религиите!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.147
Па не би требало да е така, нели!!?
Нашата слободна воља ја исполнуваме со тоа што врз неа сме ставиле сопствен закон, а не божји.
Закон? Каков закон? Врз волјата ако ставиш било што - ќе е само терет, според мене.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.142
Поени од реакции
10.151
Закон? Каков закон? Врз волјата ако ставиш било што - ќе е само терет, според мене.
Сопствен закон на кој ниеден друг закон или мислење нема да има влијание на вољата и на нејзиното делување.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.147
Сопствен закон на кој ниеден друг закон или мислење нема да има влијание на вољата и на нејзиното делување.
Не оди тоа така... многумина така правеле, прават и ќе прават и ќе запаѓаат во проблеми и ќе си го уништат животот.

Треба да се сврти човек кон истокот и да ги научи работите малку подобро, ако реши да ја открие својата волја и да дејствува според неа... и дејствувањето не е крутост, своеглавост, со наум дека „јас сум патот“ и се друго е безвредно и може да настрада од мене... тоа е грешка.

Инаку ќе имаме прашања што ако „јас имам волја да направам некому лошо бидејќи според мене тој ми стои на патот“ - тоа е класична грешка во овие ствари.
И одговорот е лесен: ти си во грешка и ќе страдаш заради неразбирање на нештата и нормално, друг ќе е крив заради тоа, не ти самиот и твоето дејствување.
Луѓето забораваат дека се еден универзум кој има интеракција со другите и мора постојано да се калибрира и да се насочува импулсот најдобро што се може за да не страдаш ниту ти, ниту другите околу тебе!
Бидјеќи што е твојата волјата ако страдаат други заради неа? Нормално, луѓето ќе барата оправдување за нештата ако почнале „со лева нога“ но... секоја акција дава реакција и нема бегање од тоа... не можеме против природните закони.

Затоа со волја оди и љубовта (според она учење кое јас го следам), но не онаа љубов човечка, туку посебен вид на љубов, ја има во учењата на истокот, во учењата на суфизмот, мислам дека и во мистичното христијанство има навестувања за таа љубов...
И постојано испитување на своите дејствувања те држи на патот, те држи да го оправдуваш дадениот збор со дела итн итн :)

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.142
Поени од реакции
10.151
Не оди тоа така... многумина така правеле, прават и ќе прават и ќе запаѓаат во проблеми и ќе си го уништат животот.

Треба да се сврти човек кон истокот и да ги научи работите малку подобро, ако реши да ја открие својата волја и да дејствува според неа... и дејствувањето не е крутост, своеглавост, со наум дека „јас сум патот“ и се друго е безвредно и може да настрада од мене... тоа е грешка.

Инаку ќе имаме прашања што ако „јас имам волја да направам некому лошо бидејќи според мене тој ми стои на патот“ - тоа е класична грешка во овие ствари.
И одговорот е лесен: ти си во грешка и ќе страдаш заради неразбирање на нештата и нормално, друг ќе е крив заради тоа, не ти самиот и твоето дејствување.
Луѓето забораваат дека се еден универзум кој има интеракција со другите и мора постојано да се калибрира и да се насочува импулсот најдобро што се може за да не страдаш ниту ти, ниту другите околу тебе!
Бидјеќи што е твојата волјата ако страдаат други заради неа? Нормално, луѓето ќе барата оправдување за нештата ако почнале „со лева нога“ но... секоја акција дава реакција и нема бегање од тоа... не можеме против природните закони.

Затоа со волја оди и љубовта (според она учење кое јас го следам), но не онаа љубов човечка, туку посебен вид на љубов, ја има во учењата на истокот, во учењата на суфизмот, мислам дека и во мистичното христијанство има навестувања за таа љубов...
И постојано испитување на своите дејствувања те држи на патот, те држи да го оправдуваш дадениот збор со дела итн итн :)
Која е таа љубов, може ли да се објасни некако?
Ако поред слободната воља оди и таа љубов, мислам дека тука слободата е нарушена.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.147
Која е таа љубов, може ли да се објасни некако?
Јас не можам да ја објаснам, ќе мора да се свртеш кон авторитети како Вивекананда, Руми и останати... други можеби знаат други авторитети, од различни школи и религии...

@pozdrav eden topol, тоа е... не биди тажна. ЌЕ се најдат будали да зборуваат за љубовта :) Јас ќе го следам Блејк - и ќе молчам за овие работи.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.142
Поени од реакции
10.151
Јас не можам да ја објаснам, ќе мора да се свртеш кон авторитети како Вивекананда, Руми и останати... други можеби знаат други авторитети, од различни школи и религии...

@pozdrav eden topol, тоа е... не биди тажна. ЌЕ се најдат будали да зборуваат за љубовта :) Јас ќе го следам Блејк - и ќе молчам за овие работи.
Зарем само будали ли, нема некој умен да се најде за да збори за љубовта!??:(

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Mene doktorot mi ja sprecuva slobodnata volja.
Sakam da lokam 2 sisinja votka sekoj den, toj mi vika ne smees.
Sakam da ispusam edna steka cigari naednas mi vika ne smees.
Sakam da se shibam so heroin, mi vika ne smees.

Da gi srusime bolnicite i da ima slobodna volja?
Докторот нема право да ти забрани ништо, може само да ти укаже каква каква последица ќе следи од одредена твоја постапка кога е во прашање здравјето. Фалична ти е компарацијата, бидејќи докторот не е семоќен ниту сезнаен, ниту те создал според своја промисла.
Автоматски споено мислење:

Чоек не знам заошто толку долги реферати.Ево цело време се залагаш за слободна волја.Ти кажав дека со мојата слободна волја сум Христијанин.Тоа е мој избор затоа шо во тешки моменти вербата ми помогнала да издржам.Значи не знам кој е проблемот.Интересно е шо и ти исто како неолибераливе се борите за слободна волја и изразување се до онај момент кога ви одговара.Во спротивно одма контра напад.Ево ќе ти кажам дека еден период мислев дека се е ништо дека се е безвредно и така еден ден ќе не нема.Тогаш ја изгубив и љубовта моите се чудеа колку сум станал ладен и отсутен после некој период и депресивен.Христијанството ме врати назад ме направи борец.Вера,Надеж,Љубов е тоа е мојот личен спас.Ти со твојата борба,јас со мојата.Секој со својата тежна и среќа,многу едноставно.
Темата не е за тоа дали ти имаш слободна волја да бидеш дел од одредена религија, туку дали конкрртна религија и слободната волја се компатибилни. Ти можеш по своја волја и роб да станеш, тоа нема да го смени фактот дека ќе немаш повеќе слободна волја.

Тоа е религијата во суштина. Напишано е: Се е допуштено! Но не е се полезно.
Не можеме да живееме како животни. Ја немаме повеќе таа невиност. Или сме Божји синови и ќерќи или сме копилиња и демони.
Телото води кон смрт, Духот води кон вечен живот. Да не го разменуваме Божјото Царство за еден оброк.
Вера во Бог и Христос се изразува преку љубов. Да не забораваме на вдовиците и сираците, на маргинализираните, оние кои се во подземјето.
Христос е прво спасител, потоа судија. Да не се осудуваме, за да не бидеме осудени.
Да го возобновиме умот и да ја усогласиме повторно нашата автентична волја со Божјата Волја, која ќе биде исполнета, со или без нас.
Да не го заборавиме Бог.
Ако се е допуштено, која е улогата на ,,страшниот суд"? Дали господ е судија?

...што е верата друго,туку можност на обичниот човек да следи еден пат исполнет со надеж за подобро утре
...одкако постои човештвото постојат и верувањата,така да не гледам никакви ограничувања за оној кој решил да следи еден пат во животот
...присилно наметнување на вера е она што го нарекуваме ограничување на слободната воља
Не е темава за тоа дали имаш или не ограничувања да следиш било што, туку дали конкретна религија е компатибилна со слободната волја или не.

Smetas deka e vo red da zememe da se ubivame megusebno?
Ne se plasi togas, pisi si ja licnata adresa ovde.
Исаија 46:
10.Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: ‘Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам сè што Ми е по волја.’

Каде е изборот ако крајот е одреден уште на почетокот? Каде е тука слободната волја? Како може да гледаш одговорност во било што, да судиш, ако самиот си кажуваш дека уште на почетокот си одредил тоа да биде твоја волја?

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Исаија 46:
10.Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: ‘Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам сè што Ми е по волја.’

Каде е изборот ако крајот е одреден уште на почетокот? Каде е тука слободната волја? Како може да гледаш одговорност во било што, да судиш, ако самиот си кажуваш дека уште на почетокот си одредил тоа да биде твоја волја?
Сеуште истите прашања?!
Па и Хиндусите разбраа, доста се резилиш и себе и нас...
Едно интересно видување за Христијанската слобода од автентична хиндуистка.

Најпрвин би сакала да кажам дека православното сфаќање за синергијата, т.е. содејствувањето на Бога е најпрекрасниот и најинспиративниот начин да се уважи човечката слобода. Православните автори ја нагласуваат синергијата бидејќи препознаваат дека тоа е дел од нашата создаденост според образот Божји – слободата која ја имаме. Господ не нè ограничи, туку ни даде слобода. Идејата за духовно делање е нешто што може да биде погрешно интерпретирано. Тоа не значи дека самите себеси се фаќаме за коса и се подигаме, туку значи дека ги употребуваме нашите, од Бога дадени енергии (физички, ментални, духовни), и ги насочуваме кон Бога, кон Христа, преку Духот.
Самиот поим, концептот на „сачидананда“, којшто е некој вид вистина, знаење, блаженство – ова е троичен опис на тоа крајно искуство – во мојот ум тоа звучи прекрасно, но тоа е статичен концепт, а исто така е и апстрактен концепт. Од друга страна, кога Исус Христос зборува за духовната цел на луѓето, којашто е Царството Божјо, тоа за мене е неверојатно богата, возбудлива, динамична и вдахновувачка визија. Затоа што не е само внатрешна, туку е и надворешна, не е само лична, туку е и заедничка – ги вклучува и другите луѓе. Освен тоа, Царството Небесно за кое говори Христос не ги опфаќа само луѓето, туку и целото Создание. Ние луѓето ќе бидеме преобразени, но и целото Создание заедно со нас. И уште повеќе, ова не е статична цел, тоа е вкоренето во христијанското сфаќање за Бога, којшто е „Животворна Троица“, како што пееме во Литургијата, значи тоа е многу динамична, активна сила на љубов и личносен однос.

Оттука, имаме една неверојатна визија, визија на верата, којашто (за мене) е уште повеличествена бидејќи не завршува, не се работи за цел што ќе ја постигнеш и си завршил, туку таа продолжува. Тоа е постојано преобразување од слава во слава, како што говори светиот апостол Павле. Би можела за ова многу да зборувам, но можеби премногу зборови не се добра идеја. Но, има еден многу важна реченица, потсетник за Царството Божјо, со што би сакала да завршам: Царството Божјо се постигнува само преку Крстот Христов, само преку следењето на Христа, а тоа значи и страдање заедно со него.

Ова е другата работа што ме возбудува како хиндуист, односно како некој што преминал од хиндуизмот, една од причините заради која станав Христијанка е тоа што сфатив дека одговорите коишто хиндуизмот ги дава за злото и страдањето се крајно несоодветни, па дури и патетични – едноставно да се одложи проблемот припишувајќи го на „кармата“ или на некој живот во минатото, не беше доволно добар одговор. Додека, пак, преку прифаќањето на страдањето со цело срце, и освојувајќи го со љубов, со вера, го лечиме нашиот ранет внатрешен човек, а исто и ранетиот свет. И ова е истовремено со Царството Божјо. Ова го кажувам за да укажам дека христијанската идеја за Царството Божјо е далечен повик од она што би го нарекла, очекувам дека некои луѓе ќе се навредат доколку кажам, но сепак ќе кажам: сфаќање од типот „направи сам“ на самади. Исто така, самади неизбежно станува самоцентричен концепт. Дури и некои луѓе да зборуваат за заедничка работа и т.н., во крајна мера тоа подразбира оставање на светот зад себе, оставање на другите луѓе зад себе и оставање на Созданието зад себе.

Се разбира, во Христијанството, клучна е нашата личност во Образот Божји. Во контекст на Бхакти јогата – како што посочивте – се работи за обожување на некое лично божество. Така, некои луѓе, како на пример Ваишанавитите – го обожуваат Кришна, или Рамакришна, некои други ги обожуваат „Светата Мајка“ и Кали и т.н. Дали самади е секогаш губење на себе си, или „гасење“, како што би рекле будистите?

Сметам дека кога се зборува за „себеси“ во хиндуистичката традиција, тоа не е исто како христијанското сфаќање на човечката личност. Целата антропологија е сфатена поинаку, и ова создава многу проблеми, бидејќи ако ја погледнеме Бхагавад Гитата (а тоа е еден од класичните примери за тоа како се гледа на човекот), ќе видиме дека таму се зборува дека душата го населува телото. Поделбата на душа и тело е екстремно силна, па така во хиндуистичката традиција се смета дека она што навистина е важно е душата, додека телото е само збир на различни елементи. Мошне слично сфаќање постои и во другите различни хиндуистички философии, па дури и во будизмот, којшто, пак, оди уште подалеку уништувајќи го и самиот поим за „себеси“. Така што на прашањето „што е она што апсорбира?“, повеќето хиндуисти би рекле: било кое илузорно чувство за „себе си“. Со други зборови, уште на самиот почеток не постои чувство за вредноста на уникатно создадените човечки суштества.

Тука наоѓам дека Христијанството толку многу ослободува, бидејќи во христијанското богословие зборуваме и имаме јасна претстава за Бога – Кој е Љубов, Бог Кој е Творец, Бог Кој го љуби човекот. Ова е од исклучително значење кога се зборува за тоа што е човекот – бидејќи штом сме ние создадени според образот Божји, тогаш исто така ги имаме и овие лични својства. Ова е неверојатно важно кога се зборува за Царството Божјо и за обожението и за другите поими коишто произлегуваат од тоа, затоа што човекот е по својата природа скапоцен, бидејќи е создаден според образот Божји. Во хиндуизмот никаде нема ништо слично. И така, „самади“ е конфузен поим, бидејќи има два начина да се дефинира човечкото суштество, но најчесто ќе најдете дека постои гностичка црта – дека душата е важна, а телото не е.

Доктор Христина Мангала Фрост е израсната во Индија, родена e како хиндуистка, во највисоката, свештеничка каста во Индија – браманската. Таа е воспитана со јогата – нејзиниот дедо бил личен пријател со еден од водечките индиски хинду гуруа и учители кои ја дефинираа модерната јога и веданта философијата, познатиот Свами Шивананда. Доктор Христина Мангала Фрост станала Христијанка на 22 години, а подоцна преминала во Православната Црква. Докторската титула по англиска литература ја здобила од универзитетот во Кембриџ, Англија. Автор е на статии за литературата и книги од жанрот „фантастика“, а и самата има напишано неколку такви книги; како и текстови на различни духовни теми, вклучително и за јогата и Христијанството. Омажена е за д-р Давид Фрост, директор на Институтот за Православни Студии при Универзитетот во Кембриџ, со него има четири деца, а се црквува во храмот „Св. Ефрем Сирин“ во Руската Православна Црква во Кембриџ.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сеуште истите прашања?!
Па и Хиндусите разбраа, доста се резилиш и себе и нас...
Знам дека ти бодат очи, но пред фактите и боговите молчат. Неможеш да го заташкаш апсурдот со кој си соочен, ни хиндуси ни никој не ти помага.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Знам дека ти бодат очи, но пред фактите и боговите молчат. Неможеш да го заташкаш апсурдот со кој си соочен, ни хиндуси ни никој не ти помага.
Апсурд е што читаш и разбираш ко Марко Крале пинг понгот што го разбирал.:LOL:

Член од
22 јуни 2021
Мислења
97
Поени од реакции
211
Јас не знам зошто се бламираш. Никаков хиндус, никаква празна терминологија од попските училишта не може да го покрие парадоксот на истовремено постоење на семоќен и сезнаен Бог, кој е надвор од просторот и времето, и негова креација која има слободна воља. До утре да се прпелкаш како риба на суво, џабе е.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
...што е верата друго,туку можност на обичниот човек да следи еден пат исполнет со надеж за подобро утре
...одкако постои човештвот
Твојата филозофија се базира врз слободна волја.Е арно ама и Хитлер делувал според својата слободна волја,ти текнува?Истото го правел и Сталин,а богами и Јапонската војска во Југоисточна Азија.Познавам коцкари,наркомани кои ја глорифицираа својата слободна волја,демек кога сакаат можат да излезат од кругот на порокот ама се упропастија и себеси и своите фамилии.Секоја работа на светов е меч со две острици.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Јас не знам зошто се бламираш. Никаков хиндус, никаква празна терминологија од попските училишта не може да го покрие парадоксот на истовремено постоење на семоќен и сезнаен Бог, кој е надвор од просторот и времето, и негова креација која има слободна воља. До утре да се прпелкаш како риба на суво, џабе е.
Ипси и шеснаест профили да отвориш за тебе ова се пинг понг теми..., мислам слободно читај, но воздржи се од коментари со езотериска фолиранција па по можност и воопшто. :coffee:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.134
Поени од реакции
30.246
Докторот нема право да ти забрани ништо, може само да ти укаже каква каква последица ќе следи од одредена твоја постапка кога е во прашање здравјето. Фалична ти е компарацијата, бидејќи докторот не е семоќен ниту сезнаен, ниту те создал според своја промисла.
Doktorot ima dolznost po zakletva i raboten dogovor da ti zabrani aktivnosti, hrana. Nikoh nema pistol da ti stavi na glava, ama ako ne go poslusas i ne gi pies lekovite moze nesakani posledici da pretrpis.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Веќе видено, секогаш кога ќе се најдете во небрано, тогаш ние не разбираме, погрешно толкуваме, вадиме од контекст и слични прпелкања на суво.
Doktorot ima dolznost po zakletva i raboten dogovor da ti zabrani aktivnosti, hrana. Nikoh nema pistol da ti stavi na glava, ama ako ne go poslusas i ne gi pies lekovite moze nesakani posledici da pretrpis.
Докторот не ме создал, докторот не е сезнаен и докторот не е семоќен! Затоа споредбата ти е фалична, во Исаија 46:10 јасно ти пишува - Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: ‘Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам сè што Ми е по волја.

Твојата филозофија се базира врз слободна волја.
Погрешно. Слободна волја е една работа, чиста - вистинска волја е сосема друга.
Едното е слобода да се бира, другото е суштина која те дефинира.

Kajgana Shop

На врв Bottom