Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
ајде пошто ти си овдека единствениот што е "непристрасен",стави слики и од спомениците на Номче и Климче во Охрид,и кажи колку се грди,комунистички и бранковистички...
ајмо со лудилото и лицемерието со кое беше тероризирано Скопје и самиот проект, само да видиме сега колку нездраво тоа звучи и со Охрид ...

лично Кирил и Методи во Охрид уште од мал ми се допагаше, Климент исто така а и Наум сег,а иако го немам видено претпоставувам дека е одличен. 10ка за духовниот триаголник, 11ка за идеата за Охрид, пребогатата културна престолнина на Македонија да си добие споменици од сите свои заслужни сограгани...но еве ..лицемерието и лудоста, тешаката политичка загаденост и шлаем повторно излегуваат на површина...

КЕЈОТ ВО ОХРИД Е ИДЕАЛЕН ЗА УШТЕ НЕКОЛКУ СПОМЕНИЦИ

Просторот на потегот од градското пристаниште, долж кејот Маршал Тито, е идеален за поставување на уште неколку споменици на дејци кои ја одбележале македонската историја, сметаат охридскиот градоначалник, Александар Петрески и авторот на “духовниот триаголник“, академикот Томе Серафимоски. (како ли им текна?)

„Добро би било да се постават уште три четири споменици на истакнати дејци кои се дел од македонската култура и литература од познатото македонско средновековие. Секако тука мислам на Ангелариј, Тимотеј, Саво и Горазд, кои би дошле во своевидна близина на
своите претходници“, истакна Серафимоски.

Градоначалникот на Охрид, побара да не се прави паралела меѓу она што се случува во Скопје и ова во Охрид.:vozbud::vozbud::vozbud: За охриѓани овие споменици значат духовно издигнување, поготово што доаѓаат од периодот на најзначајната македонска историја.

„Добрите идеи од секогаш сум ги следел, сметам дека добро e да се продолжи сo поставување на споменици и на други дејци, како и na истакнати охриѓани како Григор Прличев, Христо Узунов, Живко Чинго“, рече Петрески. /крај/охрид.њуз
зошто бе градоначалниче да не се прави паралела..???.
Не само што ке се прави паралела, но идејава твоја е копи пасте од Скопје.Во што да не се прави паралела, во тоа што кејот е 30 пати помал од плоштадот во Скопје, во тоа што ке се чичка и ке се затвори просоторот дабетер од Скопје, во тоа што нема јавна дебата?

Во НАРОДНИТЕ ПАРИ СО КОЈ КЕ СЕ ИЗГРАДЕА ПАТИШТА БОЛНИЦИ ПРУГИ И АЕРОДРОМИ..КЕ СЕ ИЗГРАДЕШЕ ЦЕЛА ЦЕМЈА СОСЕ ДИАСПОРА??ИЛИ... НЕ СЕГА , НЕ Е ВРЕМЕТО????ДА НЕ ГИ ИСПРОВОЦИРАМЕ СОСЕДИТЕ И ТУРИСТИТЕ?????

Да пуштиме сеа ние Скопјани две -три архи бригади и телевизии па да се тепаме и колеме - бива ли????? за Охригани биле личности од најзначајната историја а за Скопјани не биле, се кафекувари и хаоусмајстори ние стајвме на плоштад, нашиот Кирил и Климент не се а вашите се грагани од врвната историја???

Кај се сеа истите плукачи катадневно коси да кубат за спомениците во Охрид??? ги нема....но ке ме нема и мене и тие налик мене..зошто кога нешто е добро за сите - НЕМАМ ПРОБЛЕМ ДА ГО ПОДРЖАМ - КОЈ САКА НЕКА ГО ГРАДИ.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Леле дај не ме смеј.
80% од ова се попалени деца на кој родителите пцујат по сдсм додека гледаат сител и кој се многу големи „патриоти“.
јас имам 3 профили на facebook
тоа ти е како семејно гласање......
значи facebook анкета suck

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
јас имам 3 профили на facebook
тоа ти е како семејно гласање......
значи facebook анкета suck
3 профили има и другата страна, можеби и 4...што е поентата?

и браво за твоите 3 профили..манијаку еден

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
3 профили има и другата страна, можеби и 4...што е поентата?

и браво за твоите 3 профили..манијаку еден
мислев на тие од моето семејство идиотче
ти велам дека тие анкети не ја отскликуваат реалната слика
имаше така анкета од некој падобрански медиум, мислам Sky News каде што се предвидуваше победа на СДСМ на изборите.....
значи накратко, не може да се потпреш на анкета

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
мислев на тие од моето семејство идиотче
ти велам дека тие анкети не ја отскликуваат реалната слика
имаше така анкета од некој падобрански медиум, мислам Sky News каде што се предвидуваше победа на СДСМ на изборите.....
значи накратко, не може да се потпреш на анкета
како не можам да се потпрам??? СИТЕ анкети сондажи избори и општо расположение говорат едно исто, само го посочив ФБ како неконтролиран и независен медиум за разлика од нашиве.

следствено и да не е така

истите што не го подржуваат СК14 го подржуваат чиќкањето на Охрид 2014???

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
како не можам да се потпрам??? СИТЕ анкети сондажи избори и општо расположение говорат едно исто, само го посочив ФБ како неконтролиран и независен медиум за разлика од нашиве.

следствено и да не е така

истите што не го подржуваат СК14 го подржуваат чиќкањето на Охрид 2014???
епа затоа и јас ти посочив дека од еден компјутер можеш да добиеш повеќе ткн fb гласови
и како досега не разбра дека го ПОДДРЖУВАМ проектот СК14, но не во овој период

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
епа затоа и јас ти посочив дека од еден компјутер можеш да добиеш повеќе ткн fb гласови
и како досега не разбра дека го ПОДДРЖУВАМ проектот СК14, но не во овој период
во ред, 100% точна слика освен на избори референдуми или друга форма на изјаснување не може да се има..но приближна точна слика се добива токму од анкетите односно нивниот збир, без разлика на медиумот.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
ајмо со лудилото и лицемерието со кое беше тероризирано Скопје и самиот проект, само да видиме сега колку нездраво тоа звучи и со Охрид ...

лично Кирил и Методи во Охрид уште од мал ми се допагаше, Климент исто така а и Наум сег,а иако го немам видено претпоставувам дека е одличен. 10ка за духовниот триаголник, 11ка за идеата за Охрид, пребогатата културна престолнина на Македонија да си добие споменици од сите свои заслужни сограгани...но еве ..лицемерието и лудоста, тешаката политичка загаденост и шлаем повторно излегуваат на површина...

зошто бе градоначалниче да не се прави паралела..???.​
Не само што ке се прави паралела, но идејава твоја е копи пасте од Скопје.Во што да не се прави паралела, во тоа што кејот е 30 пати помал од плоштадот во Скопје, во тоа што ке се чичка и ке се затвори просоторот дабетер од Скопје, во тоа што нема јавна дебата?

Во НАРОДНИТЕ ПАРИ СО КОЈ КЕ СЕ ИЗГРАДЕА ПАТИШТА БОЛНИЦИ ПРУГИ И АЕРОДРОМИ..КЕ СЕ ИЗГРАДЕШЕ ЦЕЛА ЦЕМЈА СОСЕ ДИАСПОРА??ИЛИ... НЕ СЕГА , НЕ Е ВРЕМЕТО????ДА НЕ ГИ ИСПРОВОЦИРАМЕ СОСЕДИТЕ И ТУРИСТИТЕ?????

Да пуштиме сеа ние Скопјани две -три архи бригади и телевизии па да се тепаме и колеме - бива ли????? за Охригани биле личности од најзначајната историја а за Скопјани не биле, се кафекувари и хаоусмајстори ние стајвме на плоштад, нашиот Кирил и Климент не се а вашите се грагани од врвната историја???

Кај се сеа истите плукачи катадневно коси да кубат за спомениците во Охрид??? ги нема....но ке ме нема и мене и тие налик мене..зошто кога нешто е добро за сите - НЕМАМ ПРОБЛЕМ ДА ГО ПОДРЖАМ - КОЈ САКА НЕКА ГО ГРАДИ.
Смешен си.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Znaci ko sto rekov, Skopje mesto Metropolis stanuva Necropolis oti samo na grobista ima tolku spomenici na edno mesto, ova deka rabotele rabotnici, ama dur se izgradat a posle? A vaka da se gradea proizvodni pogoni i sea ke rabotea i posle. I cesto bese spomnat narodot, glupaci ima segde, nas mislam najvazno nesto sto ne unistuva e toa sto kako zaednica kako grupa ne se sakame i ne sme obedineti, a covek kako poedinec e jak samo ako zad nego stoi golema grupa, zatoa poleka ja gubime drzavata, koja i sega de facto ne e drzava oti zakonot ne vazi na cela teritorija, odete vo mesta kade albancite se mnozinstvo i ke vidite deka tamu zakonot ne se sproveduva, a drzava ne moze da bide ako zakonot ne vazi podednakvo na cela nejzina teritorija. Taka i ova za spomenicite, falenje so slavnoto minato ko nekoja babicka sto se falela na vnuckata deka na vremeto bila extra riba.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570

зошто бе градоначалниче да не се прави паралела..???.
1.Не само што ке се прави паралела, но идејава твоја е копи пасте од Скопје.Во што да не се прави паралела, во тоа што кејот е 30 пати помал од плоштадот во Скопје, во тоа што ке се чичка и ке се затвори просоторот дабетер од Скопје, во тоа што нема јавна дебата?

2.Во НАРОДНИТЕ ПАРИ СО КОЈ КЕ СЕ ИЗГРАДЕА ПАТИШТА БОЛНИЦИ ПРУГИ И АЕРОДРОМИ..КЕ СЕ ИЗГРАДЕШЕ ЦЕЛА ЦЕМЈА СОСЕ ДИАСПОРА??ИЛИ... НЕ СЕГА , НЕ Е ВРЕМЕТО????ДА НЕ ГИ ИСПРОВОЦИРАМЕ СОСЕДИТЕ И ТУРИСТИТЕ?????

3.Да пуштиме сеа ние Скопјани две -три архи бригади и телевизии па да се тепаме и колеме - бива ли????? за Охригани биле личности од најзначајната историја а за Скопјани не биле, се кафекувари и хаоусмајстори ние стајвме на плоштад, нашиот Кирил и Климент не се а вашите се грагани од врвната историја???

1.Колку е помал бе?Отвори Гугл рт да видеш дали е помал.Само кејот во охрид е 17 000м2 додека со плоштадот заедно е 31 000м2.Во Скопје плоштадот е 15 000м2.Кејот е долг ~1км.И не е идеален, би било милина да се постават тие 4 споменици.На секој 250м по еден споменик.Од архитектонски аспект би било добро.Инаку лично јас не сум за поставување споменици, ни таму, ни во Скопје.

2.Со кој пари бе!?
Ти сакаш со парите од граѓаните на Охрид да се доврши автопатот и да се реновираат болниците?И за овие споменици кој ќе се градат(ако се градат) верувам дека за еден споменик нема да се даде 1,5 милиони евра како за еден лав од 1 метар.Ама чекај, тие беа симболи на македонската историја, за нив мора повеќе да се даде.

3.Ова не го коментирам.Не си интересен,ако се обидуваш да бидеш тоа.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Добро, нормални сте? Како да ги критикуваме спомениците што се планираат во Охрид кога знеме од каде е градоначалникот!? Тоа е против волјата на Џорџ Сорос и сите негови следбеници! Не ризикуваме ние леб за ова....:eek:

Ок, озбилно, Ангелариј ми е познат, Тимотеј ми е познат, Саво и Горазд непознати.... Зошто покрај Кирил и Наум би се ставале споменици на понебитни ликови... претпотавувам сите се митрополити, архиепископи или слично.... Григор Прличев, Христо Узунов и Чинго се далеку побитни... Гледано по Скопје и анти-јунциве, Охриѓанец е и Александар Протогеров... Ајде, како и за СК2014, прво ќе почекам официјално план од градот за распоред на новостиве, евентуално и видео со убаво музиче во позадина, па да коментираме... Вака само пишано не е интересно.

Фрустрацијата кај партиотската фела е последица на тоа што ова го најавува опозициски градоначалник, а воедно е копија на Владин проект. Деца, бе деца. Го имате Плаошник, играјте си таму... :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Znaci ko sto rekov, Skopje mesto Metropolis stanuva Necropolis oti samo na grobista ima tolku spomenici na edno mesto, ova deka rabotele rabotnici, ama dur se izgradat a posle? A vaka da se gradea proizvodni pogoni i sea ke rabotea i posle. I cesto bese spomnat narodot, glupaci ima segde, nas mislam najvazno nesto sto ne unistuva e toa sto kako zaednica kako grupa ne se sakame i ne sme obedineti, a covek kako poedinec e jak samo ako zad nego stoi golema grupa, zatoa poleka ja gubime drzavata, koja i sega de facto ne e drzava oti zakonot ne vazi na cela teritorija, odete vo mesta kade albancite se mnozinstvo i ke vidite deka tamu zakonot ne se sproveduva, a drzava ne moze da bide ako zakonot ne vazi podednakvo na cela nejzina teritorija. Taka i ova za spomenicite, falenje so slavnoto minato ko nekoja babicka sto se falela na vnuckata deka na vremeto bila extra riba.
а да прочиташ овде http://www.pravoslavieto.com/life/svetci_Makedonia/index.htm
во ред ли е се’ што е македонско ДРУГИ да приграбуваат ?????? гавранот со перја паунови - никојпат не ќе може да биде вистински паун- но, ако тој цврсто верува во тоа, а и останатите чавки го подржуваат во таа замисла и му го дозволуваат перчењето - тој ќе почне да се однесува БАШ ко паун.
Затоа, не е ли подобро перјата да им ги земеме макар и со децении задоцнување-и да ги поставиме на правото место?
жално е што све пишуваат

еве само дел- остатокот прочитај самиот на горенаведениот линк
СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Великијат б'лгарски просветител:mad:

СВ.СВ. РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИј

СВ. ПРЕПОДОБЕН ПРОХОР ПШИНСКИ

Св. Ераз'м е вклјучен сред б'лгарските светци
СВ. ВАСА СОЛУНСКА (ВОДЕНСКА)Тја е изобразена в охридската "Св. Софија", но е в'зприета като б'лгарска светица

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.894
еве една прекрасна слика

младите Кумановчиња - ИДНИ АЛХОХОЛИЧАРИ - така би ја толкувал пародијава од споменик, северно корејски тип на парада најверојаттно - поклон пред својот лидер и идол
--- надополнето: Jul 18, 2011 8:30 PM ---
али тоа ние све

додека во Скопје се тапи за изработка(погледнете го 15 та класа транвентинмот башака споменикот)

СО НАРОДНИ ПАРИ СО КОЈ КЕ СЕ ИЗГРАДЕА БОЛНИЦИ ПАТИШАТА И ПРУГИ, ПАРИ СО КОЈ КЕ СЕ ОПРАЕШЕ ДРЖАВАТА!!!!!

не еден, се излеа УШТЕ ЕДЕН БАТКО ГОРГИЈА кој беше поставен на местото на стариот
Aии брат,секоја чест ова за Куманово.. .

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
ова е еден од најочајните постови подолго време, авторот очигледно е премногу ограничен во своите патувања, размислувања како и љупобитност и истражувања, еве да му појаснам.

1. споменици на своите херои градат и ке градат сите народи надолж и попреку сите мердијани на овој свет, и богати и сиромашни и црни и бели, ЖРТВАТА што некој ја направил за идните поколениа е светилник за иднината , коренот на дрвото. а најмалце nekoja babicka sto se falela na vnuckata deka na vremeto bila extra riba.

2. вака да се граделе производни погони??? освен во Северна Кореа не знам каде државата гради погони??? претходно имаше две три страни околу минорниот финансиски дел на спомениците кој очигледно не си се потрудил ни да ги отвориш камо ли да ги прочиташ и разбереш.

3. со последното се согласувам, не сме обедиети, и како би биле кога за една ваква работа од НАЦИОНАЛЕН КАРАКТЕР дозволивте една шака квази новинари да ви креираат мислење??? - сега тие новинари се разбегаа ко лебарки, телевизијата им се затвори - ама вие останавте испрани.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Кога ќе им направиме споменик на Мачениците???
И на сопствениот срам.

„Освен сликата на мојот сопруг, јас друга парола немам,само овој човек што беше мачен, влечен со трактор и крвнички убиен. Тој и другите се убиени затоа што беа Македонци, изјави Вена Димовска, сопруга на еден од киднапираните 12-мина од Непроштено.

http://zurnal.mk/content.asp?id=2011719134136

Kajgana Shop

На врв Bottom