Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
V

Vollstandig

Гостин
Нека ми објасни некој, што мајка бара уште еден МОСТ, помеѓу КАМЕНИ МОСТ И МОСТОТ СО 2 МИЛИОНСКАТА ОГРАДА ОД ХОЛИДЕЈ ИН?
Мостов, што се направил е на растојание од 100 метри од овој кај холидеј ин, и на исто толку растојание од камени мост. Толку кич изгледа шо да беше барем подвижен или везе-неам-шо, али интересен,во ред. Јасна е целата поента како се вадат пари, автопат - тешко и скапо, јавни ве-цеа (БЕСПЛАТНИ), чешми фонтани - и тоа неисплатливо, мостот ни јаде ни пие, и кошта сосем малку, а кога е јавен објект, мора да изгледа дека кошта сосема многу.

И кој слепец пак ќе речи “вреди,оти е рачна изработка и позлатена“, кога има боја жолтеникава како легура на злато. На неколку места, беше изгребана, и испадната бојата, па ѕиркаа зарѓаните цефки,шипки и други работи собрани од отпад.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Нека ми објасни некој, што мајка бара уште еден МОСТ, помеѓу КАМЕНИ МОСТ И МОСТОТ СО 2 МИЛИОНСКАТА ОГРАДА ОД ХОЛИДЕЈ ИН?
Мостов, што се направил е на растојание од 100 метри од овој кај холидеј ин, и на исто толку растојание од камени мост. Толку кич изгледа шо да беше барем подвижен или везе-неам-шо, али интересен,во ред. Јасна е целата поента како се вадат пари, автопат - тешко и скапо, јавни ве-цеа (БЕСПЛАТНИ), чешми фонтани - и тоа неисплатливо, мостот ни јаде ни пие, и кошта сосем малку, а кога е јавен објект, мора да изгледа дека кошта сосема многу.

И кој слепец пак ќе речи “вреди,оти е рачна изработка и позлатена“, кога има боја жолтеникава како легура на злато. На неколку места, беше изгребана, и испадната бојата, па ѕиркаа зарѓаните цефки,шипки и други работи собрани од отпад.
2 моста има ..1.око 2.мост на уметност.

Се надевам ќе го акне нуклеарка и ќе го снема цел мочан град.
Копај бункер,да се спасиш.
--- надополнето: 25 септември 2012 во 16:11 ---

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Туристите го заменија Охрид со центарот на Скопје

Бројот на туристи продолжува се повеќе да расте, а скопската метропола станува топ-дестинација. Центарот на Скопје го посетиле повеќе туристи отколку атрактивниот Охрид.

Општина Центар е на прво место според бројот на еднодневни посети на странски туристи, додека на второто место се наоѓа Охрид, велат од скопската општина.
Според податоците на Стопанската комора за туризам на Македонија, бројот на туристи кои ја посетиле општина Центар во мај 2012 година е 40% поголем од истиот месец во изминатата 2011 година.

Бројот на туристи во Скопје од година во година масовно се зголемува. Во 2009 година бројот на туристи кои го посетиле главниот град бил 111.281, 2010 година 114.663 туристи, 2011 година 130.726 туристи.
Од приложените податоци 80% од туристите кои го посетиле Скопје биле и гости во општина Центар.
Зголемувањето на бројот на домашните и странските туристи во голема мера се должи на спомениците и објектите од проектот „Скопје 2014“. Воинот на коњ, новите музеи, спомениците од плоштад Македонија, Триумфалната порта, Спомен куќата на Мајка Тереза, двокатните автобуси, се само дел од содржините во скопската метропола кои туристите сакаат да ги видат.
Види сега вака.Како прво да расчистиме дека немам ништо против во Ск да има и милион туристи,ама ова горе е глупост за да се оправда проектот Ск 2014.Еднодневни посети.Тие еднодневни посети се најчесто туристи сместени во Охрид кои се носат на прошетка до главниот град.Во Охрид од мај до октомври неделно слетуваат по 4 авиони со холандски туристи(за наредна година има најави дека ќе бидат 6).
А дека е зголемена туристичката понуда во Скопје за разлика од пред 5-6 год.тоа е факт.

Член од
11 април 2012
Мислења
123
Поени од реакции
107

Ова е град, луѓе! Све ми е премногу просто и едноставно денес во градов, концепцијата, набутаните згради (направени премногу просто, стрикно за живеачка), градат на секое ќоше и се доселуваат провинцијалци од цела Македонија. Површински е добар проектот 2014 но според мене би требало да се средат фасадите на сите згради во центарот на Скопје како што било порано, барем малку да се осети духот на старото Скопје.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Ова е град, луѓе! Све ми е премногу просто и едноставно денес во градов, концепцијата, набутаните згради (направени премногу просто, стрикно за живеачка), градат на секое ќоше и се доселуваат провинцијалци од цела Македонија. Површински е добар проектот 2014 но според мене би требало да се средат фасадите на сите згради во центарот на Скопје како што било порано, барем малку да се осети духот на старото Скопје.
http://www.build.mk/?p=13047
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=494E5067C1200D42BC282AE10C836544

Проектот за обновување на фасадите се шири низ целото централно градско јадро, а притоа нов изглед ќе добијат дури 17 згради. Ќе се реконструираат фасадите на постојните објекти на улица Македонија (зградите со број 22, 25 и 27), на улицата Никола Вапцаров (зградите со број 2, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 12 и 13) и на улицата Димитрија Чуповски (зградите со број 4, 6, 10, 20 и 22).

eдит: фасадите треба да се обновуваат од страна на граѓаните,а со помош на општината. И конечно треба да се донесе закон за ваква обврска,како и да се утврдат нормите,во каков стил,форма и боја ќе бидат во иднина сите фасади.Неможе секоја фасада со различна боја,една црвена,друга плава и сл.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.308
Поени од реакции
84.453
http://www.macedonia.eu.org/vesti/?id=9217899&t=/Zgasna plamenot vo Parkot na zenata-borec

"По само три недели од официјалното отворање на „Споменикот на паднатите херои за Македонија“ и палењето на вечниот оган во Паркот на жената-борец, вчера, од непознати причини, беше изгаснат. Пламенот се наоѓа на полутопка од бел гранит, тешка седум тони, а беше запален на 8 Септември, Денот на независноста"

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Се додека во Скопје живее лоботомирана багра што граѓаните на Република Македонија кои живеат надвор од градот Скопје ги нарекува „провинцијалци“, заслужува нуклеарна бомба.

Ќе заслужуваше неутронска, меѓутоа со „новово руво“, поарно ќе е нуклеарка.

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.157
Поени од реакции
2.756
Се додека во Скопје живее лоботомирана багра што граѓаните на Република Македонија кои живеат надвор од градот Скопје ги нарекува „провинцијалци“, заслужува нуклеарна бомба.

Ќе заслужуваше неутронска, меѓутоа со „новово руво“, поарно ќе е нуклеарка.
А како инаку да ги нарекуваме??

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
А како инаку да ги нарекуваме??
„Сељаци“, „луѓе со минимален мозок затоа што не се од СкУпје“, „неписмена багра што нема култура затоа што не е од СкУпје пеер“, „заостанати створења зашто во нивното градче што не може ни град да се нарече немаат нешто ко 69 пеер“, „види ги пеер, ми ја задоа работата овде, јас стар СкУпјанец, дедо ми е од Вратница пеер“ и тн.

Имаш доста можни наслови за нас, „провинцијалците кои немаме видено нешто како неговото величество СкУпје ниту пак имаме малку осет за култура, традиција, за вашиот претерано СИН Вардар, кој во последниве 2 милиони години никогаш не бил поинаку од кафеав; за вашите искачања, за вашата големограѓанштина, за вашиот стар корен“.

Ама со провинцијалци, аман немој, се вреѓаме.

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.157
Поени од реакции
2.756
„Сељаци“, „луѓе со минимален мозок затоа што не се од СкУпје“, „неписмена багра што нема култура затоа што не е од СкУпје пеер“, „заостанати створења зашто во нивното градче што не може ни град да се нарече немаат нешто ко 69 пеер“, „види ги пеер, ми ја задоа работата овде, јас стар СкУпјанец, дедо ми е од Вратница пеер“ и тн.

Имаш доста можни наслови за нас, „провинцијалците кои немаме видено нешто како неговото величество СкУпје ниту пак имаме малку осет за култура, традиција, за вашиот претерано СИН Вардар, кој во последниве 2 милиони години никогаш не бил поинаку од кафеав; за вашите искачања, за вашата големограѓанштина, за вашиот стар корен“.

Ама со провинцијалци, аман немој, се вреѓаме.
Аман не ги брани и они не се цвеќиња за мирисање..

Kajgana Shop

На врв Bottom