Сите се исти?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Многу често на форумов, а и во секојдневниот живот читаме/слушаме изреки во стил на: „Сите машки се исти/Сите жени се исти”. Нели, сите сме за тоа дека не треба да се генерализира, но сепак ова клише е на некој начин својствено за разочараните. Во која смисла разочарани? Ете пример девојка/дечко ќе се разочара од некоја врска, ќе излезе како жртва повредена, па му/и' се чини дека сите се исти калибар. Ако два-три пати со ред се разочара некој, губи надеж дека ќе сретне личност со која ќе најде мир, па со таа негативна енергија продолжува понатаму.

Дали сметате и вие дека сите се исти? И што ги прави мажите/жените исти? Кои се тие универзални карактеристики според вас?

Дали мислите дека само разочарувањето го носи ваквиот заклучок и дека тоа мислење се менува ако ја најдете вистинската личност?

Дали некогаш сте мислеле дека сите се исти, но сепак сте нашле некој/а кој/а го сменил/а вашето мислење?

И дали ако се разочара некој може да влијае тоа на него/нејзе и да стане како што се вика „сите се исти”?

п.с. И не сакам коментари од типот: „Да, сите се исти” и толку (таквите ќе бидат избришани). Ако сметате така или спротивно од тоа, ве молам дајте објаснување зошто мислите така. Па, повелете да дискутираме.

F

FrAnKEnsTEiN

Гостин
Еј многу ме нервира коа ќе ми каже некоја девојка абе сите машки сте исти!Така некој ако се разочарал и после тоа кон другите гледа со такви предрасуди никогаш нема да најде личност што му одговара!Јас од искуство знам дека не се сите исти!

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Мислам дека таквите изливи на емоции(реакции) доаѓаат само од разочарување.Не се сите исти во никој случај и многу мразам такви генерализирања!!!

Член од
6 јули 2005
Мислења
2.932
Поени од реакции
9
FortunE напиша:
Многу често на форумов, а и во секојдневниот живот читаме/слушаме изреки во стил на: „Сите машки се исти/Сите жени се исти”. Нели, сите сме за тоа дека не треба да се генерализира, но сепак ова клише е на некој начин својствено за разочараните. Во која смисла разочарани? Ете пример девојка/дечко ќе се разочара од некоја врска, ќе излезе како жртва повредена, па му/и' се чини дека сите се исти калибар. Ако два-три пати со ред се разочара некој, губи надеж дека ќе сретне личност со која ќе најде мир, па со таа негативна енергија продолжува понатаму.

Дали сметате и вие дека сите се исти? И што ги прави мажите/жените исти? Кои се тие универзални карактеристики според вас?

Дали мислите дека само разочарувањето го носи ваквиот заклучок и дека тоа мислење се менува ако ја најдете вистинската личност?

Дали некогаш сте мислеле дека сите се исти, но сепак сте нашле некој/а кој/а го сменил/а вашето мислење?

И дали ако се разочара некој може да влијае тоа на него/нејзе и да стане како што се вика „сите се исти”?

п.с. И не сакам коментари од типот: „Да, сите се исти” и толку (таквите ќе бидат избришани). Ако сметате така или спротивно од тоа, ве молам дајте објаснување зошто мислите така. Па, повелете да дискутираме.
ГРЕШКА со големи дебели букви, ова до некаде е типично женско размислување мажите не размислуваат вака. Значи примерот ќе го земеме, некоја женска била разочарана два, три, пет итн. пати и наеднаш заклучува дека на светов сите мажи се исти, дека во еден момент од нејзината следна врска некој пак ќе ја разочара, пак ќе ја изневери. Епа тука е проблемот, што кога некој е разочаран ги генерализира сите работи и тоа му влијае на следните врски. Наместо да си речете во главата дека не сте наишле на правиот маж, дека следниот што ќе дојде ќе биде тој вистинскиот иако претходните пет не биле, него сите почнувате да размислувате толку е, крај на светот, за мене нема маж што е добар и што ќе биде добар спрема мене, што ќе ги задоволи моите потреби. Со такво негативно размислување жените паѓаат во депресија и се разочарани од врските наместо да размислуваат позитивно и да си викаат дека за секое шише постои и капаче што му одговара. Значи сите мажи не се исти и незначи дека ќе се сменат кон полошо, дека поради тоа што некој ви го направил и следниот ќе ви го направи. Едноставно размислувајте позитивно, надевајте се и не ги генерализирајте сите работи.

Член од
19 мај 2006
Мислења
419
Поени од реакции
5
FortunE напиша:

Pa u globala zenskite karakteristiki se isti.
-ne sakaat koga mazite pijat
-ne sakaat mazite da im skitaat so drugarite
-im smeta ako pusat premnogu
-ne sakaat grubosti,sakaat da bides nezen i romanticen
-im smetaat pcostite
-ako ne si tusiran im smrdis
-ako ne si gi izmil zabite ti smrdi od ustata
-ako si bil nekade poveke vreme kaj bese dosega
I red drugi raboti
Inaku jas samiot ne sum imal takvi razocaruvanja da bi go spomnal toj zbor u konteks kako site zeni se ku.vi i kako site se isti,no sum go upotrebil milion pati koga zenata mi kazala nekoi od tie gore navedeni raboti.Od koi vo edenj mal del i jas se slozuvam.
Medjutoa koga zboruvame za izneveruvanje, nemozam da kazam deka site se isti.Tocno e deka ima mnogu devojki koi go napravile toa ama siguren sum deka ima mnogu povekje koi nikogas ne bi pomislile na takvo nesto.Site nie maski koga se obiduvame da najdeme devojka ja barame onaa sto se veli otrakana,onaa sto ke mozeme da ja legneme za brzo vreme,slobodna devojka koja se odnesuva isto i vo masko i vo zensko drustvo.Nikoj od nas ne bara nekoja "mutava"so koja ke ti bidne dosadno i ke ti treba najmalku 6 meseci da ja legnes.E koga vece sme se opredelile za prvata varijanta,morame da bideme spremni na iznenaduvanje.E ako se desi iznenaduvanje nie taa devojka ja stavame vo grupa na kurvi i velime deka site se isti, i togas doadja do razocaruvanje kaj maskoto koe takvite raboti gi prifakja mnogu potesko od zenskite.Na prasanjata bnema da odgovaram bidejki ne sum bil vo situacija da se "razocaram"

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Воопшто не би ги делела работиве на мажи и жени (по не знам кој пат). Никој, па ниту идентичен близнак, не е ист со било која индивудуа на светов. Сите сме посебни.
Тоа што некои од нас знаат да кажат, и да веруваат во тоа, дека сите мажи (или жени се исти) се должи на самите нас. Ние сме тие - истите кои од сите врски излегуваме заради истиот разлог.
Пример - моја пријателка редовно се јадосува како “налетува“ на љубоморни типови. Јас дури и почнав да верувам во нејзината лоша среќа, додека не добив прилика подолг период да следам како се однесува со еден од партнерите. Маче, несигурно, кое бара закрила и изнудува посесивност и знае да загребе со шапата кога ќе погледне човекот во било кој друг правец. Поскоро или подоцна, таквото однесување ќе ја скрши капислата на љубомората кај секој човек.
Е сега, дали од прикасква следува дека се сите мажи љубоморни? Дека се сите мажи исти? Или е тоа полесно одошто кај себе да ја бараме грешката?

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Јас го имам помислено ова, само во момент кога бев ептен, ама ептен разочарана. Сметав дека сите машки се исти, само да те искористат итн. Ама не е така и свесна сум за тоа. А тие предрасуди доаѓаат токму од разочараноста. Еден ваков, уште еден и на крај, „сите се такви”. Тоа не спречува да најдеме партнер со кој навистина добро ќе се согласуваме и нема да спаѓа во тие „сите”.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Сите сме слични(со некого на планетава), ама далеку од тоа дека сме исти.

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
зависи во кој поглед мислат дека сме исти :poss: :poss:

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Рачунајќи ја целта која секогаш е иста:sekss: и по некоја патетична љубовна изјава во тој контекст,сите машки се исти.
Различни се методите, патиштата и начинот на кој доаѓаат до целта....во тие ситници се разликуваат. Генерално ДА сите се исти.:coffee:

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
sagaqua напиша:
Рачунајќи ја целта која секогаш е иста:sekss: и по некоја патетична љубовна изјава во тој контекст,сите машки се исти.
Различни се методите, патиштата и начинот на кој доаѓаат до целта....во тие ситници се разликуваат. Генерално ДА сите се исти.:coffee:
Патот и целта се делумно исти но методологијат на работење на целта сигурно е различна :hump: :sekss:

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
sagaqua напиша:
E како вака бе.. ај докажи ми дека сите се исти.... На кој основ го заклучи ова, жити се'?
Ако сите мажи се исти и сите жени се исти.
Ко сеа јас да речам, сите жени се исти - само да те гребат кеш, да ги частиш, да им купуваш поклончиња, да ги шеташ да ги возиш.... А ми се погодиле мене две такви и одма за сите мислам така. Не е баш така..
Не сме сите исти, и немаме сите иста цел.
Ако сме сите исти ондак ќе биде претерано досадно, предвреме ќе знаеш што ќе се случи..

:motor:

Iris

Ruzha, ruzhica...
Член од
29 април 2005
Мислења
278
Поени од реакции
7
Ne se site mashki isti toa mi e jasno, ama tvrdam deka 99% od niv ne znaat shto sakaat.
De sakale nekoja da gi saka, pa posle im smeta zoshto gi sakala, pa sakale nekoja karieristka, pa im smeta shto ne ja gledala familijata, pa sakale nekoja posvetena na semejstvoto-pa im smeta shto ne i bila karierata na prvo mesto; pa sakale nekoja skromna, pa im smeta shto ne e "tufla" i "prchla"; pa ako bila tufla zoshto ne bila malku povekje skromna; pa im smeta shto bila "sponzorusha", a kutrite se' kje dadat od sebe da imaat edna takva pokraj sebe shto kje gi pravi budali od niv...

Shto sakate vie ne mi e jasno. Ne deka gi branam zhenskite, ama ova gledano od zhenski agol.

С

Сатори

Гостин
Прво во прерасуди и генрализирање не верувам.Како можеш некој да го ставиш во некоја група кога воопшто не го познаваш.
Второ, не верувам дека сите машки се исти, бидејќи има сигурно над 10 дечки кои ми го докажале сосема спортивното.Не може да се каже дека некој е сосема ист како некој друг, кога сите се индивидуални суштества со различни размислувања, тоа едноставно не е возможно и мислам дека сите коментари од тој вид се апсолутно излишни!

Член од
19 мај 2006
Мислења
419
Поени од реакции
5
Iris напиша:
Ne se site mashki isti toa mi e jasno, ama tvrdam deka 99% od niv ne znaat shto sakaat.
De sakale nekoja da gi saka, pa posle im smeta zoshto gi sakala, pa sakale nekoja karieristka, pa im smeta shto ne ja gledala familijata, pa sakale nekoja posvetena na semejstvoto-pa im smeta shto ne i bila karierata na prvo mesto; pa sakale nekoja skromna, pa im smeta shto ne e "tufla" i "prchla"; pa ako bila tufla zoshto ne bila malku povekje skromna; pa im smeta shto bila "sponzorusha", a kutrite se' kje dadat od sebe da imaat edna takva pokraj sebe shto kje gi pravi budali od niv...

Shto sakate vie ne mi e jasno. Ne deka gi branam zhenskite, ama ova gledano od zhenski agol.
Eve i jas velam deka site zenski ne se isti,toa mi e jasno i na mene ama i jas tvrdam deka 99% od zenskite ne znaat sto sakaat
Prvo se obiduvaat da najdat nekoj koj ke gi saka i ke im obrnuva vnimanie,da bide romanticen,ne im treba pari,dovolen e samo eden ubav zbor i tie se negovi ama po nekoe vreme uviduvaat deka so nego ne mozat da manipuliraat,epa aj sega nekoj so kariera,nekoj koj ke im gi ispolnuva site zelbi,nekoj koj ke im pusta voda pod guzica i nema vrska dali ke go deli so nekoj vazno deka mene mi e ubavo,e za na kraj da najdat nekoj mutav i bogat kogo ke mozat da go vrtat oklu maliot prst a vo isto vreme bara nekoj so kogo ke moze da nabiva rogovi na mazot.
I jas navitina neznam sto sakate.Ne deka sum masko i deka gi branam maskite,ama ova gledano od maski agol

Kajgana Shop

На врв Bottom