Сите Албанци кај нас знаат македонски, а само 3 отсто Македонци знаат албански

Статус
Затворена за нови мислења.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
A kako rabotat vo administracija tie Planinari sto neznaat Makedonski ????
Imam Primer bev da si vadam licna karta i koga ostavav broj za kontakt toj sipacot gadniot so mrsnata kosa mu go diktiram brojot i me gleda zeleno kako od mars padnat da e i mi vika AMA JA NEZNAM i mi povtoruva AMA JA NEZNAM ...
imam i drug primer idam u banka neznam koja bese pazi i pokraj toa sto gi usluzuvase edna albanka(lele kakva bese grom i pi4ku mater) izgeda i vika da go popolnat formularot nesto i toj i pokazuva so racete ko demek neznae da pisuva lele prost narod gnidi

Дека има прости има, но не се сите толку прости, туку едноставно така им чини, зашто да слушаат и да научат кога немораат т.е. може и така да си тераат со мимики и крикови со муштериите/клиентите, ко што ги кажуваш твоиве случаи кога си вадел лична карта и кога си бил во банка !

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Сите шпанци у америка знаат англиски, а ни 10% од американците незнаат шпански.
иначе јас сум меѓу тие 3% што знаат албански.
пример поздрав со албанец иде вака КУЈЕ БЕ ОЈ ШКИПИТОР БЕ ХЕЈ :)

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
99 незнам ама едно 70 % сигурно го познаваат македонскиот јазик а едно 20 % разбират по неколку зборови така да скоро со сите можеш да се разбереш, и не е ни толку битно да го говорат течно битно е да можеме да се разбереме. Точно е и тоа дека едно 1 % македонци говорат албански и нема тука ништо страшно и ако научиш албански-секако по своја желба. И осеќам дека и ние малку претеруваме и тупиме па се замараме со анкети и глупости. Мора да сватиме дека живееме во иста куќа и мора баш ние да дадеме иницијатива да се зајакнува меѓусебната доверба и соживот. Значи едни од други нема бегање така да ни останува да се зближуваме и дружиме. Знам дека у моментот тоа изгледа тешко ама којзнае со години ке се менуваат работи -гледаме дека и они доста се едуцираа и се помалку г има оние дивјаци и планинари како што милуваме да кажеме...

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.915
Сите шпанци у америка знаат англиски, а ни 10% од американците незнаат шпански.
иначе јас сум меѓу тие 3% што знаат албански.
пример поздрав со албанец иде вака КУЈЕ БЕ ОЈ ШКИПИТОР БЕ ХЕЈ :)
АЈ НОНА !

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
99 незнам ама едно 70 % сигурно го познаваат македонскиот јазик а едно 20 % разбират по неколку зборови така да скоро со сите можеш да се разбереш, и не е ни толку битно да го говорат течно битно е да можеме да се разбереме. Точно е и тоа дека едно 1 % македонци говорат албански и нема тука ништо страшно и ако научиш албански-секако по своја желба.
Не би се согласил ... еве да земам за пример едни мој пријатели , релативно блиски ... просечни Албанци се значи доста примитивни кај него сум бил дома повеке пати они се 3 брака сите зборат македонски нивните жени само едната знае да збори другите незнаат да ГУКНАТ , децата се на се имаат 9 (секој по 3) 2ца Машки знаат убаво да зборат , едниот можеш да се разбереш , едното девојче исто можеш да се разбереш другите 5 врска немаат незнаат да гукнат буквално а живеат во чаир каде што има релативно добар број на Македонци ... тоа е така кај нив а замисли како би било у ЛИПКОВО на пример или ЗАЈАС мислиш они знаат да зборат Македонски :) ?

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Не би се согласил ... еве да земам за пример едни мој пријатели , релативно блиски ... просечни Албанци се значи доста примитивни кај него сум бил дома повеке пати они се 3 брака сите зборат македонски нивните жени само едната знае да збори другите незнаат да ГУКНАТ , децата се на се имаат 9 (секој по 3) 2ца Машки знаат убаво да зборат , едниот можеш да се разбереш , едното девојче исто можеш да се разбереш другите 5 врска немаат незнаат да гукнат буквално а живеат во чаир каде што има релативно добар број на Македонци ... тоа е така кај нив а замисли како би било у ЛИПКОВО на пример или ЗАЈАС мислиш они знаат да зборат Македонски :) ?
Добро еве ти даде некој пример со едно албанско семејство со неписмени жени и мали деца и испадна дека негде 50% знаат македонски. Најверојатно и тие децата коа ке пораснат ке научат нешто така да пак доаѓаме до висок процент. Секако треба и во образованието да имаат некој појак критериум за оценување кога е во прашање македонскиот јазик....

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Добро еве ти даде некој пример со едно албанско семејство со неписмени жени и мали деца и испадна дека негде 50% знаат македонски. Најверојатно и тие децата коа ке пораснат ке научат нешто така да пак доаѓаме до висок процент. Секако треба и во образованието да имаат некој појак критериум за оценување кога е во прашање македонскиот јазик....
Децата се 13-14 Годишни не се мали :) и тоа е како што е , а и овие што знаат не дека знаат кујзне колку течно пак муки тешки мучиш за да ги разбереш освен едниот (мојот пријател) којшто е трговец и има мнооооогу контакт со Македонци , а што е со тие у Липково бе брат ? и во другите такви селски општини каде што се 100% Албанци тие во таквите општини гарантирам дека 90% незнаат Македонски .. а тоа е 60-70% од Албанскиот народ ...

L

.Lost Angel.

Гостин
Јас сум за да учам Албански ипак живеам со нив. Сакам да ги разбирам. Иако Албанците не зборуваат течно они повеќе користат српски зборови бидејќи потешко и оди да зборуваат со џ.ќ.ч.ж,ѓ,

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Нема потреба да учите албански , бидете патриоти учете само македонски, ни турски , ни англиски.

Новите генерации албанци уште послабо ќе го знаат македонскиот јазик , пошто ништо не им е примамливо што е на македонски јазик.
Ни ТВ програми , книги , музика ...

Албанците во Македонија порано не знаеја ни албански да зборуваат како што треба... толку многу македонизми имаше во албанскиот што не се знаеше каков јазик се зборува.

Но последните 8 години има еден голем напредок ... нови ТВ програми , училиштата се исчистија од некои предмети кои се држеа на македонски јазик ... итн ...

Денеска македонскиот јазик нема да може да биде примамлив за албанците ... изгуби многу моќ.
ЧИСТ ДОКАЗ ДЕКА ГО САКАШ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК !!:love::love::love::love::love:

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Wait, if albanians speak the macedonian language, why they refuse to talk? IMG-диносаурус-/IMG

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.716
Поени од реакции
1.121
Нема потреба да учите албански , бидете патриоти учете само македонски, ни турски , ни англиски.

Новите генерации албанци уште послабо ќе го знаат македонскиот јазик , пошто ништо не им е примамливо што е на македонски јазик.
Ни ТВ програми , книги , музика ...

Албанците во Македонија порано не знаеја ни албански да зборуваат како што треба... толку многу македонизми имаше во албанскиот што не се знаеше каков јазик се зборува.

Но последните 8 години има еден голем напредок ... нови ТВ програми , училиштата се исчистија од некои предмети кои се држеа на македонски јазик ... итн ...

Денеска македонскиот јазик нема да може да биде примамлив за албанците ... изгуби многу моќ.
Аман бе па ти само го генерализираш народот и што треба јас да речам за тебе ти си терорист како и сите твои браќа !?!?! НЕ јас на пример би го учел и твојот јазик од каде да знам можеби во иднина ќе работам на Косово можеби Албанија можеби Шведска случајно би се нашол во некоја фирма на некој ваш не генерализирај запознај подобро кој како размислува него да се тропа на празно ;)
--- надополнето: 20 март 2012 во 00:10 ---
Да, па дури и Свахили-јазикот или пак Зулу-јазикот да го знаеш ! :D:LOL::P
Бате се си е тоа индивидуа ако сакаш учи ако нејќеш немораш . Од секогаш ми оделе јазиците и за мене нема омразен јазик сакам јазици и сакам да владеам на неколку знам да бројам но тоа не е доволно барем освен мајчиниот да знам уште 2/3 перфектно :)

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Многу глупа тема. Зошто да учам албански, кога ова е Македонија? Нека ми го одговори некој тоа прво.
Не дај боже да те бркаат некад, "ПО ПО" ќе ти заврши работа.:P

..my two cents

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
кој работи со луѓе знае дека со мажите колку толку може да се разбереш. На српски со раце со нозе ај некако ама нусињата БЛАГЕ ВЕЗЕ НЕМААТ!!!

ТРАГИЧНО!
А колку знаат албанците во Албанија Македонски???? -0,9%

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom