"Система" - најефикасната боречка вештина

Член од
2 април 2006
Мислења
41
Поени од реакции
0
Ne veruvam deka bi uspeal da se odbranis od Cheunk,haha.Ali kako sakas.

Fir_Maked

Koj ne me saka negov problem!!!
Член од
17 ноември 2005
Мислења
481
Поени од реакции
0
VALENTINO RIS напиша:
a be jas trenirav 2 god karate 2 god kik boks se otkazav zaso pottiknuvaat agresivnos a sea treniram 4 god aikido ne mislam da se otkazam zaso e najdobra borecka vestina koja ti vleva samodoverba i mentalna smirenort. koj ne treniral ne znae.ne e nisto ona sto go pokazuva stiven segal po filmovite
Zavisi od trenerite sto te trenirale niedna borecka vestina ne te pravi agresiven nego naprotiv smiren.

Член од
15 април 2006
Мислења
13
Поени од реакции
2
The_Poison

Јас тренирам аикидо веќе 1 година но би сакал да ја пробам оваа вештина бидејќи ми имаат кажано дека е многу прилагодлива и дека за многу брзо време можеш да научиш многу работи.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
VALENTINO RIS напиша:
a be jas trenirav 2 god karate 2 god kik boks se otkazav zaso pottiknuvaat agresivnos a sea treniram 4 god aikido ne mislam da se otkazam zaso e najdobra borecka vestina koja ti vleva samodoverba i mentalna smirenort. koj ne treniral ne znae.ne e nisto ona sto go pokazuva stiven segal po filmovite
Pa upravo toa se obiduvam da kazham. Aikidoto e zbir na vrednosti, totalno neagresivno, toa e sushtinata! Vo Akidoto ne udarash ili blokirash ili boksiras kako vo Kung Fu. Naprotiv, aikidoto uchi ona nesto sto odi kon tebe da go izbegnuvas ili prenasochuvash. Mnogu slicno e i vo "Sistema".

Videte go Misha Rjabko na primer: toj deluva kako debel i neagilen tip, no ako poglednete podobro na video klipovite sto gi posociv pogore, neverojatno teshko e da mu se priblizhi chovek duri i da e epten vesht majstor, a kamo li pak nekoj da go udri ili pak fati.

I bez razlika kolku e eden napagjac "jak" ili vesht, sekogash imame opcii da go izbegneme, da go prenasochime, ili da ja svrtime negovata agresija protiv nego. Zatoa Chenuk ili bilo koj drug napagjac SEKOGAS kje ima mnogu pogolema verojatnost da izgubi ako odi vo napad otkolku da dobie!

Nekoi imaat naprveno kombinacija na aikido so napagjachki karakteristiki kako kaj Kung Fu -- pa zatoa imame denes veshtini kako "Daito Rju Aiki Dziudzhicu". Mada negovite proponenti negiraat deka e "napagjacka" veshtina kako karate, dzudo, itn., tuku velat deka e veshtina slicna na aikidoto.

Sto se odnesuva Steven Segal, toj ima crn pojas 7mi dan vo aikido i fantasticno e vesht! Mislam deka dobro vladee i drugi borechki veshtini. Chesto se tepal so japonskata mafija koga bil vo Tokio - i dobro gi isperdashil. Dosta e povrzan so Dvizhenjeto za nezavisen Tibet. Voopsto ne e agresiven tip, iako filmovite mu se zanikade. Go imam videno ednas, mu napisav potoa, no ne odgovori. Sega e zafaten so muzichka kariera. Ima neverojatna gracioznost vo negovite dvizhenja, pa zatoa gi gledam negovite filmovi chesto.

Член од
15 март 2006
Мислења
195
Поени од реакции
1
inace William Cheung go drzi svetskiot rekord so 8 udari vo sekunda

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Bez razlika, zboruvame za prirodata na pristapot. Vie se odushevuvate od sila, jas og nachini da se svrti silata protiv toj shto napagja, ili da se prenasochi taa sila bez da me povredi. Posledna rabota sto sakam e da se tepam. Eden ili osum udari se sepak udari t.e. nasilno upagjanje vo "mojot" prostor. Shodno, mene me interesira veshtinata i nachinite kako tie udari da se izbegnat ili prenasochat.

Se se zasnova na balans na silite. Pred se vnatre vo nas. Za da "pobedis" vo eden sudir treba da go kontroliras svojot balans, balansot na prootivnikot (koj chesto treba da go izvadis od balans), i na celata situacija zaedno.

Interesno mi bese da procitam za Cheung. Ova go najdov i mi se bendisa (ako navistina go mislat):

"The aim of Wing Chun Kung Fu is to develop physical, mental and spiritual awareness. These elements transcend you to a higher level of life. Self awareness, self respect and a duty to serve should be the goal of life in every martial artist. Meditate on these principles and make peace on your study of Kung Fu, a way of life. ..."

http://www.cheungswingchun.com/

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
темата не беше баш за во сеир.
Дискусијата е квалитетна, па нека продолжи така :)

Член од
15 март 2006
Мислења
195
Поени од реакции
1
vo kung fu to ima poveke blokovi nego tehniki za napad. Kung fu to pred se e odbranbena tehnika. Koga ides vo napad protivnikot go napagjas od strana odnosno nadvor od negovata centralna linija i
GO VADIS OD BALANS! ! !

Член од
15 март 2006
Мислења
195
Поени од реакции
1
inace vo aikidoto ima vrtenja i napadi koj retko koj bi gi upotrebil

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
T1p43 напиша:
inace vo aikidoto ima vrtenja i napadi koj retko koj bi gi upotrebil
Pa zatoa aikidoto se nadgraduva, a vo sushtinata na "Sistema" e da se adaptira za sekoj poedinec vo sekoja situacija. Kako sto rekovme, shto po fleksibilno, toa podobro.

Bi me interesiralo da mi posochis koi "vrtenja" ima vo Aikidoto shto retko koj bi gi upotrebil i zoshto?

Член од
18 април 2006
Мислења
16
Поени од реакции
0
wing chun

abe luge.. ja treniram toa.. I SEA MNOGU MISLENJA KE TREBA DA DADAM no toa ke trae so godini kavga koja vestina e najdobra.. POCNITE DA TRENIRATE wing chun i ke svatite sto e SILA.. tuka silata doaga od vnatre.. ponatamu so godinata ne vi treba ni sila za da go sovladate protivnikot makar i da se poveke od desetorica...

ima knigi procitajte educirajte se :D

tolku od mene
borjan

Kajgana Shop

На врв Bottom