Посочи како “изгледа“ покајанието во Исламот и во јудаизмот...будизмот не ќе е религија, така да покајанието „кај нив„ би било бесмислено.Не е само христијанство. Го има и во исламот и во јудаизмот... во источните учења и религии (будизам на пример) има исто така покајание...
Е ќе седнеш ќе им прочиташ светите книги и ќе знаеш... извини вака ама со тоа „ама ај ти сеа кажи ми“ не бидува, не заслужуваш...Посочи како “изгледа“ покајанието во Исламот и во јудаизмот...будизмот не ќе е религија, така да покајанието „кај нив„ би било бесмислено.
Тој ме спаси од злото и од гревовните навики и патишта кои по инерција беа присутни кај мене.Незнам брат,ама ја не би могаја како вас да верују у нешто недокажано и да практикују некои обичаи зшто сам роден у тој поднебје и такфу фамилију а кд знам дека л'сно се манипулира и измислуе.
Хартија трпи сфе,човечки мозак веруе на сфе.
Мислу дека ептен слепо веруете дека некакфи си гревови се бришеф ради некакфу си вербу.
Нејќу ни ја да наметнују мислења.
Даам само сфој стаф.
Кој ти вика дека га хејтам Христијанстфо.
Посочи.
Ја само даам мое мислење дека е нелогично да се веруе у нешто недокажано сс голему дозу на пристрасност и продужување на лозу што се вика крушка под крушку пада.Сам знаеш дека ти да беше роден у Џакарту у мусли семејстфо,сфак петак ке си ги собуваше патике пред џамију.
И од куде знаеш дека бш тфој бог е тфорецот? Од куде знаеш дека он е спасителот и од што тој тебе он те спаси?
Од кое зло те спасија жити сфе?Тој ме спаси од злото и од гревовните навики и патишта кои по инерција беа присутни кај мене.
Не може да има повеќе од еден Бог затоа што не може да има повеќе творци на светот. А кој е во право тоа е отворено прашање, дали некој во Џакарта или во Кичево кој би знаел. Ние луѓето сме несовршени и иако напредуваме сеуште сме далеку од спознанието на Божјата природа.Можеби во иднина ќе бидеме достојни за такво спознание, сега за сега сме далеку. А може правиот пат кон тоа да започнува баш со покајанието.
И сите зборуваат за гревови и колку биле на погрешни патишта, и при муабети го проектираат муабетот дека ако тој некој бил на лоша патека, мора сите да биле, бидејќи тој додека не нашол идеал, бог, философија, пракса - бил на лош пат, па по дифолт сега и јас и ти и сите други бидејќи го немаме неговиот идеал од кој тој добива енергија и си ги контролира мислите и зборовите, односно животот - мора да сме на лош пат.
Секако дека грешам и сега, но никогаш повеќе не правам свесно нешто лошо. Безгрешен беше само Синот и него го распнаа поради тоа. Злото има повеќе лица и влегува во нашите животи без најава и помпа и за некое време ете ти беља. Премногу е лично тоа да може да се пишува на јавен форум а освен тоа пробав да начнам некои табу теми на форумов па се дигна паника, бришења, казни, споделив некои искуства па имаше клевети ама не е важно тоа.Од кое зло те спасија жити сфе?
А што ск не грешиш? Или ск грешиш ама бришеф ти се гревови ради покајание?
Сфетот не е божја тфоренштина.
Тој е друга приказна како настануеф сфетови.Е како успеала сфест да се разфие од ништо,тој е права енигма.
Енигма за коју ни ја ни ти ни било кој верник или атеист никад нема да дознаемо.
Зшто џабе да си трошу време за верски ритуали,верувања у чуда кд нема докази.
Некакфи сфети књиге не су ми репер.Ја не се плашу од суден ден и смрт за да морам да верују у нешто зшто наши сродни предци верувале.
И како сакате кажете.
Ама дискусија меѓу било какфога верника од било коју веру и измеѓу гностика или атеиста,фторите,увек ке су у благу предност.
Факти,разум и докази,увек ке су на нашу страну.
“...Не заслужуваш...„....хмммм....ми звучи ка‘ ‘ноа „....некои прашања не заслужуваат одговор....„.Е ќе седнеш ќе им прочиташ светите книги и ќе знаеш... извини вака ама со тоа „ама ај ти сеа кажи ми“ не бидува, не заслужуваш...
Еве де, ти знаеш....какои изгледа покајанието кај шинтоист?...Бесмислено ти е бидејќи ти не знаеш ништо за источните учења, бидејќи ти имаш слика за боговите според твојата света книга и што таа учи, ништо за другите...
Ниту за евреите не знаеш нешто посебно, а од таму ти е верувањето и целата философија...
Ако не знаат „како„, значи дека не се христијани.Многу од христијаните не знаат во нивната религија како изгледа покајание и како оди процедурата со свештеници и духовни отци, не пак за други - така да, седнете учете за религиите... многу заедничко се има, испреплетено ...
Да, сме посебни, затоа што ем знаеме „што е„, ем знаеме „за што служи„.Битно е дека има покајание во сите духовни учења... не сте толку посебни, вие - христијаните.
А целта е?...Реков: штом се проповеда за грев, мора да се проповеда и за покајание - методите, праксите и ритуалите различни- но целта е иста за човекот!
Погрешно-покајанието е само еден начин (еден од начините/степените, меѓу најважните) за враќање на човекот во заеднциа со Бога Творецот.Вие очекувате сите да се неписмени во однос на туѓите верувања, како вас... описменете се! Не сте сами, покајте се и ќе ве примат во заедницата на човештвото
Ако сметаш дека покајанието не ти е потребно за она кое го чиниш свесно, тогаш како ќе се правдаш ако од световната власт добиеш прекршочна или кривична, за кои треба да сносиш одговорност за стореното незаконско дело, за кое власта те терети?Покајание е интересна ствар, у принцип можеш да се каеш за она што си свесен дека си го направил додека за она што не си свесен не можеш ни прошка да побараш, е сега, за она што свесно го правиш не ти ни треба покајание а за она што го правиш несвесно не можеш ни да побараш од некој.....тоа е тоа у светов на дијалектиката уште еднаш.
Ова со судови и криминал нема врска со она што го зборуваме. Постои карма и постои дарма, кога живееш по законите на карма тогаш имаш суд и ти суди универзумов...тоа се случува автоматски, затоа што е таква природата на играва наречена живот. Кога живееш по законите на дарма или телемитиве на пример го викаат тоа прави што ти е волја, или ако си христијанин идеш у манастир, или ако си зен монах медитираш по цел ден и т.н. тогаш нема суд....постои само колатерална штета.Ако сметаш дека покајанието не ти е потребно за она кое го чиниш свесно, тогаш како ќе се правдаш ако од световната власт добиеш прекршочна или кривична, за кои треба да сносиш одговорност за стореното незаконско дело, за кое власта те терети?
Јас еве, баш до овој пресветол момент, не сум сретнал луѓе кои суштински, елементарно го разбрае концептот на идејата за т.н. ,,карма", а кои толку самоуверено и вообразено се повикувале на таа Величенствена Боженственост и кои премногу често ја користеле таа Возвишена апстракција а да не ја свеле на ниво кое им одговарало на нивните суеверија, персонални стравови и предрасуди, па си ја обликувале според сопствените желби и потреби.Ова со судови и криминал нема врска со она што го зборуваме. Постои карма и постои дарма, кога живееш по законите на карма тогаш имаш суд и ти суди универзумов...тоа се случува автоматски, затоа што е таква природата на играва наречена живот. Кога живееш по законите на дарма или телемитиве на пример го викаат тоа прави што ти е волја, или ако си христијанин идеш у манастир, или ако си зен монах медитираш по цел ден и т.н. тогаш нема суд....постои само колатерална штета.