Сериски броеви

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Е сега, своето ЈАС се создава со генерирање на сопствени ставови, јас до моите сум дошла преку каков таков мисловен процес, другарка ти дошла до нив преку копирање на нечии други идеи за масовно производство.
Ај направи ми ја разликата те молам, јас не можам да ја увидам.
Па алелуја, тоа ти зборам цело време. Сега се негираш некако, како тоа јас да ти ја правам разликата, ти си таа што тврдеше дека има разлика меѓу тебе (индивидуалистот со свое јас) и другарка ми (што следи совети од Космополитен).

Ако ме прашуваш мене, меѓу вас две и нема некоја драстична разлика. Нормално, различни сте карактерно итн., ама во поглед на уникатност, свое јас, феномен на сериски броеви, јас не ве гледам од две различни страни.

Тоа е затоа што никој не се родил учен и секој мора да биде поттикнат за да почне да развива идеи. Имено, ако другарка ми дошла до своите ставови преку копирање на идеи од Космополитен, тогаш ти си дошла до твоите ставови преку копирање идеи од Алан По или Петрарка, сеедно. Далеку од тоа дека ги изедначувам Космополитен и Алан По; поентата ми е дека сите ние градиме ставови врз основа на некои веќе постоечки идеи за масовно производство.
Единствената разлика меѓу тебе и другарка ми во случајов е што ти имаш подобар вкус за литература. :icon_lol:

С

Сатори

Гостин
Па алелуја, тоа ти зборам цело време. Сега се негираш некако, како тоа јас да ти ја правам разликата, ти си таа што тврдеше дека има разлика меѓу тебе (индивидуалистот со свое јас) и другарка ми (што следи совети од Космополитен).

Ако ме прашуваш мене, меѓу вас две и нема некоја драстична разлика. Нормално, различни сте карактерно итн., ама во поглед на уникатност, свое јас, феномен на сериски броеви, јас не ве гледам од две различни страни.

Тоа е затоа што никој не се родил учен и секој мора да биде поттикнат за да почне да развива идеи. Имено, ако другарка ми дошла до своите ставови преку копирање на идеи од Космополитен, тогаш ти си дошла до твоите ставови преку копирање идеи од Алан По или Петрарка, сеедно. Далеку од тоа дека ги изедначувам Космополитен и Алан По; поентата ми е дека сите ние градиме ставови врз основа на некои веќе постоечки идеи за масовно производство.
Единствената разлика меѓу тебе и другарка ми во случајов е што ти имаш подобар вкус за литература. :icon_lol:
Не се негирав мила, потенцирав иронично разлика која што е и те како битна.
Секако дека можеме да ги гледаме работите од таа хуманистичка страна, различни се изворите на градење на ставовите, но не е така во практика.Додека некој ги превзема идеите без воопшто да ги обработи, друг ги анализира и ги модифицира на себе.
Разлика помеѓу копирање на масовното производство и земањето на делови од него кои што прилагодени можат да одговараат на тебе а не ти на нив.
Крајно, не сме ни сите ние толку површни, можеби има некој некаде што и сам доаѓа до своите идеи, кога ќе го најдам и тој човек јас ќе му подадам рака, ти кажи му дека е фејЌер, ама нели сите сме, па му се простува.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Разлика помеѓу копирање на масовното производство и земањето на делови од него кои што прилагодени можат да одговараат на тебе а не ти на нив.
А разликата меѓу мене и тебе е што јас не познавам и не мислам дека постојат здрави индивидуи кои примаат информации од извор без притоа да не ги обработат, а со тоа анализираат, а со тоа прилагодат на себе, па и модифицираат по потреба.
А ако такви луѓе не постојат, следствено не постојат ни сериски броеви. Освен ако сите не сме тоа.

Тоа е мој став, твојот е секако спротивен. Ама поаѓам од себе кога кажувам дека најзаморна појава на една тема е „препукување“ (во случајов дискусија) меѓу само двајца членови, ко темата наша да е.
Мислам, нема поента понатаму да разглабаме кога јасно е дека нема да наидеме на разбирање и можеме да го избегнеме целото тупење и замарање на темата.

С

Сатори

Гостин
А разликата меѓу мене и тебе е што јас не познавам и не мислам дека постојат здрави индивидуи кои примаат информации од извор без притоа да не ги обработат, а со тоа анализираат, а со тоа прилагодат на себе, па и модифицираат по потреба.
А ако такви луѓе не постојат, следствено не постојат ни сериски броеви. Освен ако сите не сме тоа.
А јас велам дека има и дека тоа се сериските броеви.
Но, во право си, невозможно е да се дојде до разбирање.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Нема личност на светов која не воспириема туѓу заклучоци и сознанија автоматски и која ги поистоветува како свои.
Жалам, никој не е толку оригинален ниту со толкав капацитет за критичко расудување.

Сатори, ти си го читала Ниче, чии ставови се надоврзале на твоите искуства, и си изградила став за сериски броеви.
Јас ја читам периодов Библијава, па се надоврзувам на она што сум го читала за Ниче и на моите искуства, и градам став дека секој е сериски број, па и Ниче. И дека никој не е сериски број во целост.
Трета го чита само Космополитан и форумов, и надоврзувајќи се на личното искуство кое и вели, тие што читаат филозофија се напорни, гради став дека нејќе да биде како нив, дека се претенциозни и се замараат за џабе.

Која од нас три вистински критички расудила, која навистина извлекка свој став и се однесувала како вон сериски број?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
И јас имам уште едно прашање, после тоа на ада.
Чива пресуда на крај може да се смета за најрелевантна и според што, како и дали таа што е сериски број е свесна за тоа и ќе си признае во себе и на глас?
Може еве третата личност да сум јас, а ако ми поставите некое стручно прашање во врска со Космополитан-от ќе се обратам кај Псај.:pos2:
Па вака ... јас користам само Космополитан и форум, а се` што ќе прочитам таму прво си го анализирам, па си пресудувам дали го прифаќам или не. Според тоа јас не се сметам за сериски број. А вие?:pipi:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не сум ни јас сериски број,но денешното модерно образование(не велам дека е лошо само има големи недостатоци)не тера да учиме напамет и за оценка,често и за некои работи кои и нема баш да ни бидат потребни во животот.Па така учиме од книги кои што се напишани од автори кои учеле од книги без да проверат дали е вистина или не па така прават само copy-paste.Секоја чест на исклучоците ама така е.Па така да кога на крајот и ќе завршиш со таа принудна социјализација(прашајте само дете од прво одделение колку сака да оди на училиште)ќе увидиш дека твојот ум е полн со ѓубре од податоци и кои никогаш не си ги проверил дали се вистинити,и кои нема баш многу да ти помогнат да ја преживееш оваа сурова македонска реалност.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ќе бидам многу краток.
Сите сме сериски броеви, но сепак сите сме различни. Што значи сите сме различни сериски броеви.
Боја на коса, нокти, или одредени афинетети кон некој културно неприфатени настани не го прават некого посебен.

Јас цврсто верувам дека нивото на љубов и верба е тоа што не прави сите уникатни и тоа што не спојува.

Kajgana Shop

На врв Bottom