Селски/планински туризам во Македонија

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Добар е селскиот туризам, само треба уште многу да се работи за истиот да живне и примаме туристи.
Пред некоја недела бев во с.Бабино...

Бабино за Гинис
Бабино е село со 20 жители, а во библиотеката има 12.000 книги. Според тоа, селото е светски рекордер по број на книги по жител
Финансирано од Министерството за култура а иницијатор е Стево Степановски, билбилофил кој потекнува од Бабино а живее во Скопје

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
не баш на село ама секое лето не избегнувам еден викенд да појдам до Крушево,да се одморам од оваа бучава,прашина и горештина. Чист воздух, прошетка по планинана со тетин ми и брачедами...нема нешто поубаво од тоа

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
јас последен пат бев пред неколку години и секогаш кога ќе одам ми е посебно доживување..многу ми е убаво чувството да се шетам во такво мирно место и да си уживкам....одамна не сум била но многу би сакала да одам пак:wink:

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
во недостиг на поасално место за темава:

Годинава сум расположен да поминам 10-тина дена на некое планинско езерце. Како први идеи низ глава ми се свртеа Маврово и Берово. Нормално, добредојдени се и други локации.
Перфектната варијанта би била што е можно поосамена колиба покрај езеро или во близина без многу - многу гужви во близина (нормално со струја/вода).
Но, доколку не може да се најде такво нешто и некое хотелче со слични параметри би завршило работа.

Идеја каде, под кои услови и за која цена може да се најде такво нешто?

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Шаторот и што подалеку од цивилизација :)

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Не сум баш некој кампер...
Сакам лезетски, да си легнам на креветче, да си седнам на трон као чоек... :jaj:
А, идејата, во секој случај, е да се оди што подалеку од цивилизација :)

Sk girl

Not Perfect
Член од
6 јули 2008
Мислења
431
Поени од реакции
15
Iskreno sakam selski turizam i odam sekoe leto vo selo Jance i iskreno uzivam koga sum tamu zatoa sto se e priroda, odmaram vo nea i so se vika "polnam baterii"...Sakam takvi mesta bidejki tamu vistinski se odmaram...

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
Обожавам селски туризам, и никој не може да го замени!! Често ѕа викенди си одам кај мене на село, сама, и си уживам. Планини, чист воздух....милина.

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
Во петок ќе одиме на село, во Отовица, селски викенд... :)

Batistuta

..пак од скриен број...
Член од
16 февруари 2005
Мислења
1.945
Поени од реакции
50
Лезетски.. оди Брајчино :vozbud:
Жителите нудат смештај, фантастично е средено, 900 метри надморска висина, прекрасна природа, имаш река, доле на 20-25 минути и си на езеро, ако имаш муда и желба има патека и за 5-6 часа си горе на 2200 метри на езеро на Пелистер... ах да, има и фина коперација за попладневното пиво :pos:
Или звучи премногу добро? :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.518
Кај е Брајчино? :kesa:

Дај нешто инфо, слики... Ми се иде :vozbud:

Член од
22 јуни 2007
Мислења
20
Поени од реакции
1
Кај е Брајчино? :kesa:

Дај нешто инфо, слики... Ми се иде :vozbud:
Село Брајчино​
Селото Брајчино се наоѓа на 6 километри од Преспанското езеро во долината на границата од националниот парк Пелистер. Тоа е перфектна локација за комбинирани надворешни активности на планината и за уживање во езерото. Селото го задржало традиционалниот карактер и има интимна врска со неговото опкружување. Природата сеуште го дефинира начинот на живот во Брајчино како планинско село (на 1000 метри надморска висина) вознемирен само од жуборот на реките и на вечерните ветриња што се слушаат низ дрвјата. Понекогаш може да се слушне лаеж на кучиња, кукурикање на петли, или ѕвонците на кравите. Селото има околу 150 жители и 100 куќи и зафаќа област од околу 60 квадратни километри. Одгледувањето на добиток беше главна активност во минатото, но сега е заменето со земјоделство, особено со овоштарство. Многу фамилии од Брајчино, почнувајќи од средината на 20 век, емигрираа во Канада, Америка, Австралија и скандинавските земји. Денес над 100 фамилии живеат во Канада.

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Селски туризам рулз бе. :pipi:
Јбг, од Скопје сум, ама преку к ми е од зашрафеност и препич во разно разни форми и облици. И ако сакам орман да фатам, три дена во годината да одам на место кај што можам да се шлаам 24/7 по папучи, да дишам нешто друго освен смог, да се будам со петли место коли и ебаните прскалици на комшијата, да јадам нешто што ќе биде директ од бавча, да шетам ливади и планини место фенси места, да пливам у мраз ладна вода место да се излежавам на шема плажа со лежалици и чадори, епа ќе одам бе.

Ама не пер, тапа провод ти е тоа. Телевизија се нема, евентуално МТВ1, шо ќе глеаш сем вести и петокласни серии, мрежа на мобилниот губиш на две секунди, не можеш да титкаш, интернет па шо нема...! Коса на глава да ти се крене. Апокалипса.

Кога ќе научите дека не мора да е Хилтон за човек да си помине убаво, ќе видите дека дури и ваквиот начин на одмор може да биде феноменален. Не дека имам нешто против цивилизација и урбанитет. Немам. Го сакам и тоа, и ова. Двете имаат своја убавина. Само ме нервираат мангупи што се понашаат незаинтересирано и препотентно кон нешто што не ни знаат како изгледа, а плукаат по него. Нека е ствар укуса, шо да речам. Ама штета е колку малку кај нас е развиен овој вид туризам, а нашето мало, смешно и отепано парче земја е како создадено за истиот. Да не спомнувам колкав процент од нас поим немаат што се` имаме, ама ај. Во четврто еден документарец виделе, со полиња, коњи и некое езерце, и толку. До вчера Охрид знаел, Охрид, Охрид, после уште малце Охрид, па пак Охрид, и тоа е. А да, и граничните премини на југот, заборавив. :Z

Срамота е бе. Просто да не поверува човек каде е забаталена темава, за почеток.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.593
Поени од реакции
1.914
никогаш не сум направил селски туризам во македонија.
тоа е можеби од фактот дека пораснав на село и живеам на село

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.236
Поени од реакции
957
Контра на сите претходни коментари, не сум љубител на селскиот туризам.
Може да се случи да отидам во село ама повеќе од еден ден не можам да издржам.
Повеќе ја преферирам урбаната средина и благодетите на новото време и ме фаќа сафра или депресија кога сум меѓу планини и ридови.

Повеќе си ги сакам плажите и морето, сонцето, а таму не мора да имам ниту телефон ниту компјутер, доволно е само тоа. А во село, ако сакаш цела населба од тука премести ја таму, нема да ми е исто. Зошто е така, не знам, веројатно затоа што скоро цел живот сум опкружен со планини, езера и реки па ми здодеале :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom